Predelava brajdovca /grozdja v vino..

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Vino je skozi v cisterni s plovcem in oljem. Tista dva pretoka sem pa tudi kolikor se je dalo delal hitro.

Filter papir imam takšen " https://trgovina.zupan.si/filter-papir "

Gre pa pri kalnem vinu počasi , samo je pa čisto čist v majolki. Liter po liter..

Jaz ta filter na koncu oplahnem pa posušim. Za parkrat je ,potem pa v smeti. To je toliko da malo probujem.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Vino je skozi v cisterni s plovcem in oljem. Tista dva pretoka sem pa tudi kolikor se je dalo delal hitro.

Filter papir imam takšen " https://trgovina.zupan.si/filter-papir "

Gre pa pri kalnem vinu počasi , samo je pa čisto čist v majolki. Liter po liter..

Jaz ta filter na koncu oplahnem pa posušim. Za parkrat je ,potem pa v smeti. To je toliko da malo probujem.
A ta papir je prav za vino filtrirat al kaj?
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Ja ,prav za vino namensko filtrirat..Lahko tudi za sokove ali kaj podobnega. V glavnem prav namenjen za živila .To ima res zelo malo prepustnost. Pride čisto čisto ven. Pri meni ko je bolj kalno gre zelo počasi. Pa tisti lijak je fajn zraven. Jaz sem kupil še tisti lijak , tako naredil za obesit ,spodaj majolko ,povil z strech folijo da ne šprica ,noter vlijem liter vina in je to to..za sproti..

Glede bentonita ,bom poizkusil ,ker me zanima če bi recimo vino očistil ,potem morda tudi nebi več tako jedlo žvepla ??Vino bi bilo čisto in se žveplo ne bi teko porabilo ?? Razmišljam..
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Ja ,prav za vino namensko filtrirat..Lahko tudi za sokove ali kaj podobnega. V glavnem prav namenjen za živila .To ima res zelo malo prepustnost. Pride čisto čisto ven. Pri meni ko je bolj kalno gre zelo počasi. Pa tisti lijak je fajn zraven. Jaz sem kupil še tisti lijak , tako naredil za obesit ,spodaj majolko ,povil z strech folijo da ne šprica ,noter vlijem liter vina in je to to..za sproti..

Glede bentonita ,bom poizkusil ,ker me zanima če bi recimo vino očistil ,potem morda tudi nebi več tako jedlo žvepla ??Vino bi bilo čisto in se žveplo ne bi teko porabilo ?? Razmišljam..
Čisto vino, definitivno ne bo tako jedlo žvepla.

Kolk hitro pa skoz tisti filter papir curlja/ kaplja? Približno liter, kolk časa rabiš, da nakaplja? Pa je pol vino res čist čisto, takole, če ga v kozarcu pogledaš'?
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Nisem tako točno merill ,a sigurno ene pol ure liter..Od začetka gre malo hitreje ,pitem pa logično vedno bolj počasi po kapljicah. Je le na prosti pad ,ni nobenega pritiska. Ja čisto je pa proti pričakovanju. Edino cena je tako tako..malo visoka. Sem gledal po tujini ,pa verjetno ne vem pravega naziva pa ne najdem nič.

Še glede bentonita. Misliš da bi delovalo če bi ga dodal kar tako da se še dela razkis. ?? Da bi se zbistrilo ? In bi potem ževeplal. Ali bo treba ustaviti razkis z žveplom ?

Kakšna je pa razlika med tekočim žveplom in vinobranom v prahu ?
 
Nazadnje urejeno:

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Nisem tako točno merill ,a sigurno ene pol ure liter..Od začetka gre malo hitreje ,pitem pa logično vedno bolj počasi po kapljicah. Je le na prosti pad ,ni nobenega pritiska. Ja čisto je pa proti pričakovanju. Edino cena je tako tako..malo visoka. Sem gledal po tujini ,pa verjetno ne vem pravega naziva pa ne najdem nič.

Še glede bentonita. Misliš da bi delovalo če bi ga dodal kar tako da se še dela razkis. ?? Da bi se zbistrilo ? In bi potem ževeplal. Ali bo treba ustaviti razkis z žveplom ?

Kakšna je pa razlika med tekočim žveplom in vinobranom v prahu ?
Vse bolj se mi dozdeva, da tebi mogoče res še celo vre in da hoče povret še tistih par ekslov cukra ki ti je ostalo v moštu. Bi blo možno, če praviš, da imaš še 28 ekslov. To ni popolnoma brez cukra, čeprav veliko vin konča pri teh ekslih. sploh pa ker praviš, da ti veha nič ne skače. Sicer bi moralo ob žveplanju vseeno nehat ampak...zmeraj se lahko kaj novega pojavi. Človek se skoz uči.
Pravzaprav nimaš kaj druzga kot da počakaš, da ti odvre, pol bo pa ziher nehalo šumet. Mogoče neb blo slabo da odneseš vzorec v laboratorij, da ti izmerijo nepovreti sladkor, kisline, žveplo, ga poizkusijo itd..ker takole, na daljavo, brez merjenja je težko svetovat.
Ker dokler ti bo v cisterni brbotalo, pa naj bo to vrenje ali pa razkis, nima smisla dajat bentonit za čiščenje, saj ti ga to šumenje sproti meša.
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Ja saj pravim ,se bom vsaj nekaj naučil. Fajn je pa ,da lahko vsaj malo predebatiraš s kom.

Sem že pisal tule na hmeljarski inšitut pa nobenega odgovora če delajo analize.

Šumi pa res tako minimalno ,da je tako čisto malo penice za robom da mehurčki pokajo da se sliši.

Je pa zanimivo ,da ko ga natočim v majolko , je pa vse mirno zelo hitro. In tudi kar hitro se začne počasi čistiti na vrhu.
Sem pa bral ,da ravno biološki razkis se ne dogaja če je prisoten zrak ?? Zato razmišljam da gre verjetno za razkis ,ker dokler je v cisterni šumi ,v majolki pa neha ?? Ker če bi alkoholno vrelo ,dvomim da bi v majolki nehalo ??
Ko ga spustim skozi tisti filter je pa tako kot mora biti. Nič ne šumi,nobene pene...

Eksli so ves čas tu nekje 28. Ph je cca 3,12.



Saj pravijo da se človek vse življenje uči ,na koncu pa butl umreš.. :D
 
Nazadnje urejeno:

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Ja saj pravim ,se bom vsaj nekaj naučil. Fajn je pa ,da lahko vsaj malo predebatiraš s kom.

Sem že pisal tule na hmeljarski inšitut pa nobenega odgovora če delajo analize.

Šumi pa res tako minimalno ,da je tako čisto malo penice za robom da mehurčki pokajo da se sliši.

Je pa zanimivo ,da ko ga natočim v majolko , je pa vse mirno zelo hitro. In tudi kar hitro se začne počasi čistiti na vrhu.
Ko ga spustim skozi tisti filter je pa tako kot mora biti. Nič ne šumi,nobene pene...

Eksli so ves čas tu nekje 28. Ph je cca 3,12.

Saaj pravijo da se ćlovek vso življenje uči ,na koncu pa butl umreš.. :D
Saj tile mehurčki ki pokajo, so pokazatelj, da naj bi bil to razkis, ne vretje. Če bi blo vretje, bi eksli padali
Jaz še skoz bolj mislim, da je to razkis. Majolka je premajhna količina, da bi ti na oko vidu, ker ta razkis prihaja bolj iz dna cisterne iz vsedline droži.. Meritve v laboratoriju bi pokazale, takole na uč in prek interneta pa....
Počak še malo.
Maš pa problem, ker jutri bo sveti Martin in bi že moral imet vino, ti maš pa še skoz mošt. Bo pa pol bolj dober.

Men se je dolgo nazaj dogajalo nekaj podobnega. Mi ni povrelo do konca. Vino se je že spucalo, spomladi je pa spet začel delat in se je skalil. Pol, skoraj poleti, je pa to ratala izvrstna pijačka. Važno da ti ne oksidira in ne zasmrdi.
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Duh ,videz je vsaj po moje še čisto ok..

Sam recimo če ga na pipi natočim v kozarec ,se med takojšnjim pitjem občuti malo na jeziku ..kot mehurčki.

Ko je pa v majolki 10 minut pa ni več mehurčkov na jeziku..

Nekaj bo že . Če je dosedaj veljalo ko sem grozdje šenkal ,bo še sedaj ,tudi če se slučajno kaj izjalovi.

Bi se še bolj sekiral če bi grozdje kupil.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Duh ,videz je vsaj po moje še čisto ok..

Sam recimo če ga na pipi natočim v kozarec ,se med takojšnjim pitjem občuti malo na jeziku ..kot mehurčki.

Ko je pa v majolki 10 minut pa ni več mehurčkov na jeziku..

Nekaj bo že . Če je dosedaj veljalo ko sem grozdje šenkal ,bo še sedaj ,tudi če se slučajno kaj izjalovi.

Bi se še bolj sekiral če bi grozdje kupil.
Saj bo.
Konec koncev, tud če bi se ti preveč razkisal (sicer dvomim) še zmeraj pol lahko kupiš kislino v trgovini.
To, da čutiš na jeziku (ostrino) je normalno, dokler ti dela/šumi
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Pa še to.
Tud, če bi se ti hotlo vino res kaj pokvarit, se to ne bo naredilo skoz noč. Ti ga samo redno probavaj, da boš še pravi čas pogruntal in pol ti lahko še skoz ukrepaš. Praktično se da vse rešit, razen cika.
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Težko da se bo preveč razkisal.. Trenutno je tam med 10-11 kisline ki jo lahko zmerim.. Pa niti ni to tako hudo kislo..
Kakšen dan bom še pustil ,da vidim če se kaj dogaja s kislino . Potem pa še enkrat zažveplam do ene 30 pa da vidim kaj bo.

Ker tako če razmišljam ,tudi skupnega žvepla po mojem nimam toliko kolikor sem ga vlil noter. ker pretočil sem že dvakrat , in obakrat je bilo kar veliko usedline. Se je verjetno dosti žvepla vezalo tudi na te usedline.

Delam tako primerjavo z enim kupljenim cvičkom , pa sem tako na okus skoraj siguren da je tisti kupljen celo bolj kisel tako na okus.

Treba pa vseeno vedeti da to je tako domače vino ,ne neko vrhunsko.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Evo, je že pečena. Kot se za Martinovo spodobi.


Zakaj je za martinovo pojedino na mizi ravno gos | Dnevnik
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Mi imao malo drugačno navado ...Predvsem zaradi uskladitve je martinovo kosilo ob nedeljah. Pečena račja prsa ,pečen težek piščanec ,mlinci ,rdeče zelje..

Bo pa danes vseeno taka bolj domača varianta..Krvavice ,praženo zelje,krompir v kosih..
 

Priponke

  • img_20211111_113903_1636627376453.jpg
    img_20211111_113903_1636627376453.jpg
    476,1 KB · Ogledi: 139

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
To me vedno spomni na tablo nad Obrovcem na križišču: "Zašto pijete kad vozite?"; moj dodatek: stanite, popijte i vozite dalje! :evil:
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: gr69