Lej to, ko govorite, da vam kisline v vinu (še zlasti v cvičku) povzročajo zgago, je larifari. To je laž, oziroma nevednost. No ja, zgago ti lahko povzroči marsikaj, če tvoj želodec določene hrane ali pijače pač ne prenese, ampak največjo zgago delajo sladice, cuker, tortice in če hočeš, sladka vina, topel kruh, pokvarjen sir, mleko, jogurt itd.... Prej te bo pekla zgaga po polsuhih ali polsladkih ali sladkih vinih. Če maš pokvarjen želodec pa itak ni važno kaj požreš, te bo zajebavalo v želodcu.
Če te peče zgaga po določenem vinu, pomeni, da je tisto vino prej pokvarjeno/ciknjeno kot kaj druzga ali da bi bla problem prevelika kislina. Ker vedet moraš kako tvoj želodec in njegovi receptorji za izločanje kisline sploh delujejo. Ker, če bi bla, za tvojo zgago problem kislina, pol bi te morala peč zgaga tudi po limonadi...ali po kisani solati, kiviju, pomaranči itd....
Ravno nasprotno je. Če ti spiješ neko vino, ki ima višje kisline, pol ti s tem kislim vinom daš želodcu signal, da je v njem ŽE prisotna kislina. In ker receptorji v želodcu zaznajo dovolj kisline, potem želodčna sluznica kisline ne bo več dodatno proizvajala.
Podobno ti lahko, če ti želodec dela preveč kisline "prelisičiš" tako, da stisneš limono in potem ta limonin stisnjen sok (koncentriran sok, ne razredčena limonada) požreš in tako bo tvoj želodec zaznal, da ima kisline dovolj, pa ti kisline ne bo proizvajal več. A ni to logično?
Tako, da to, s temi vašimi zgagami, po cvičku, je bolj kot ne, navadna traparija. Je pa res, da če boste s pitjem oziroma pijančevanjem pretiravali, ali pili vino na prazen želodec, ali pili POKVARJENO bolno vino, pol se vam pa v želodcu lahko dogaja marsikaj. Ampak načeloma ZDRAVA vinska kislina NI problem in to ni vzrok za zgago.
Pa še zgodba o preveč žvepla v vinu, ki ga bojda nekateri "majstri" zavohate. Figo ga zavohate. Da zavohaš PROSTO žveplo v vinu, to mora bit že res pretirano pretirano pretirano žveplano. Vaši nosovi, ampak morate bit že res ekspert za to, mogoče zaznajo žveplo, kadar je v vinu nekje nad 45 mg prostega žvepla. Pod to mejo ga ne zavohate. Kdor pravi, da zavoha žveplo, ta laže, oziroma nima pojma. To, kar večina zavoha in potem govori, da je zavohal žveplo, je ponavadi bekser. Bekser je drugačna spojina/ oblika žvepla in mogoče res nekatere malo spominja na žveplo. Nekateri celo "bekser" imenujejo " žveplenec". Ampak ta žveplenec ni enako žveplo, ki ga nalivaš v vino, ta žveplenec/bekser se iz različnih vzrokov pojavi v vinu in je napaka v vinu. Je pa spet res, da ta žveplenc ali bekser, skozi več faz zorenja vina, različno smrdi. Na začetku, v moštu, ta bekser smrdi po gnilih jajcih, potem, s zastaranjem, če to napako ne odpravimo, pa ima ta bekser vonjav kolikor hočeš. Ampak taprav vinar to zazna pravi čas in ve, kaj je žveplo in kaj je bekser.