Predelava brajdovca /grozdja v vino..

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Pa so težave cik ,vlečenje močna stalnica ali izjeme ??
Koliko pišete o tem se mi zdi da ima vsak težave ?

Kaj in kako pa je najsigurnejši signal da nekaj ni v redu ?? Kako kot laik najlaže prepoznaš znake ,oziroma kako biti siguren da je v redu ,oziroma da je nekaj narobe ?
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Malo se "spusti" ...

Pri vinu "naravno" in "domače" ne pomeni, da je to tudi "dobro" (pustimo okuse ob strani). Za "dobro" vino moraš imeti ustrezno alkohola, ustrezno nepovretega sladkorja (da se lahko "meniš" suho, polsuho itd) in primerno raven kislin (preveč kislin ne pomeni, da je vino "kislo" - "kislost" je merilo za količino sladkorja, kisline ti pa zgago povzročajo ...).
In tudi pri tvojem brajdovcu bo potrebno slej kot prej jasno znati povedati ali je ustreno povrelo, ima ustrezne kisline in ali je primerno "okusno" (nima cika, se ne vleče) - slednje je pa dejansko tisto kar je "kvaliteta" vina. In sam se za vino, ki ima cik, se vleče, smrdi po žveplu zahvalim in rečem, da "ne bom več ... mi danes na paše"), za vino, ki je pač presuho za moj okus, kjer mi okus (recimo šipon) ni všeč, pa mi ni težko in brez slabe vesti reči, da mi ne odgovarja - in pravi kletar to ne bo vzel za negativno kritiko, ampak za mnenje. In če je pravi mi naslednjič ne bo ponudil takega vina, ozr. bo vprašal ali ga bom spil, čeprav ni po mojem okusu.
In največkrat ga tudi bom - ker vino ni slabo.

Pa mogoče na stardec -ov cviček - meni cviček zaradi suhosti in dokaj visokih kislin pač ne sede. Znam pa vseeno izmed raznih cvičkov izbrati "dobrega" in ga tudi z veseljem spiti. Bom pa, če imam na izbor cviček, modro frankijo in brajdovec najprej vsega poskusil in se odločil za tistga, ki mi bo tisti dan in uro najbolj sedel (običajno tisti, ki ima največ nepovretega sladkorja (ob dovolj visoki stopnji alhkohola) in najmanj kislin in ki seveda nima ne cika in se ne vleče).

Poskrbi, da tvoj brajdovec ne bo imel cika in se ne bo vlekel - poskrbi, da bo pravočasno pretočen in da bo imel dovoj (a ne preveč) žvepla. Če se bo začel kvariti pa le pravočasno v akcijo - ne najprej 3 dni na forumu sprašavati in glumiti - pri vino je treba biti agilen - kot pri babi - če ne paziš ti ****** ...


Lej to, ko govorite, da vam kisline v vinu (še zlasti v cvičku) povzročajo zgago, je larifari. To je laž, oziroma nevednost. No ja, zgago ti lahko povzroči marsikaj, če tvoj želodec določene hrane ali pijače pač ne prenese, ampak največjo zgago delajo sladice, cuker, tortice in če hočeš, sladka vina, topel kruh, pokvarjen sir, mleko, jogurt itd.... Prej te bo pekla zgaga po polsuhih ali polsladkih ali sladkih vinih. Če maš pokvarjen želodec pa itak ni važno kaj požreš, te bo zajebavalo v želodcu.
Če te peče zgaga po določenem vinu, pomeni, da je tisto vino prej pokvarjeno/ciknjeno kot kaj druzga ali da bi bla problem prevelika kislina. Ker vedet moraš kako tvoj želodec in njegovi receptorji za izločanje kisline sploh delujejo. Ker, če bi bla, za tvojo zgago problem kislina, pol bi te morala peč zgaga tudi po limonadi...ali po kisani solati, kiviju, pomaranči itd....
Ravno nasprotno je. Če ti spiješ neko vino, ki ima višje kisline, pol ti s tem kislim vinom daš želodcu signal, da je v njem ŽE prisotna kislina. In ker receptorji v želodcu zaznajo dovolj kisline, potem želodčna sluznica kisline ne bo več dodatno proizvajala.
Podobno ti lahko, če ti želodec dela preveč kisline "prelisičiš" tako, da stisneš limono in potem ta limonin stisnjen sok (koncentriran sok, ne razredčena limonada) požreš in tako bo tvoj želodec zaznal, da ima kisline dovolj, pa ti kisline ne bo proizvajal več. A ni to logično?
Tako, da to, s temi vašimi zgagami, po cvičku, je bolj kot ne, navadna traparija. Je pa res, da če boste s pitjem oziroma pijančevanjem pretiravali, ali pili vino na prazen želodec, ali pili POKVARJENO bolno vino, pol se vam pa v želodcu lahko dogaja marsikaj. Ampak načeloma ZDRAVA vinska kislina NI problem in to ni vzrok za zgago.

Pa še zgodba o preveč žvepla v vinu, ki ga bojda nekateri "majstri" zavohate. Figo ga zavohate. Da zavohaš PROSTO žveplo v vinu, to mora bit že res pretirano pretirano pretirano žveplano. Vaši nosovi, ampak morate bit že res ekspert za to, mogoče zaznajo žveplo, kadar je v vinu nekje nad 45 mg prostega žvepla. Pod to mejo ga ne zavohate. Kdor pravi, da zavoha žveplo, ta laže, oziroma nima pojma. To, kar večina zavoha in potem govori, da je zavohal žveplo, je ponavadi bekser. Bekser je drugačna spojina/ oblika žvepla in mogoče res nekatere malo spominja na žveplo. Nekateri celo "bekser" imenujejo " žveplenec". Ampak ta žveplenec ni enako žveplo, ki ga nalivaš v vino, ta žveplenec/bekser se iz različnih vzrokov pojavi v vinu in je napaka v vinu. Je pa spet res, da ta žveplenc ali bekser, skozi več faz zorenja vina, različno smrdi. Na začetku, v moštu, ta bekser smrdi po gnilih jajcih, potem, s zastaranjem, če to napako ne odpravimo, pa ima ta bekser vonjav kolikor hočeš. Ampak taprav vinar to zazna pravi čas in ve, kaj je žveplo in kaj je bekser.
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: zoom in mercedes

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Pa so težave cik ,vlečenje močna stalnica ali izjeme ??
Koliko pišete o tem se mi zdi da ima vsak težave ?

Kaj in kako pa je najsigurnejši signal da nekaj ni v redu ?? Kako kot laik najlaže prepoznaš znake ,oziroma kako biti siguren da je v redu ,oziroma da je nekaj narobe ?
Čistemu laiku je težko razlagat o napakah v vinu. Rabiš določene izkušnje. Se pa da vse naučit, če te zadeva zanima. Obstajajo tudi razni krožki, kjer se učijo preizkušat in zaznavat napake v vinu. Na te krožke se prinese, tako pokvarjena /bolna vina, vina z napako, kot tudi zdrava vina. In pol se to ovohava, preizkuša, cmoklja, žvrklja, ogleduje…..pa primerja med sabo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: gr69

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Lej to, ko govorite, da vam kisline v vinu (še zlasti v cvičku) povzročajo zgago, je larifari. To je laž, oziroma nevednost. No ja, zgago ti lahko povzroči marsikaj, če tvoj želodec določene hrane ali pijače pač ne prenese, ampak največjo zgago delajo sladice, cuker, tortice in če hočeš, sladka vina, topel kruh, pokvarjen sir, mleko, jogurt itd.... Prej te bo pekla zgaga po polsuhih ali polsladkih ali sladkih vinih. Če maš pokvarjen želodec pa itak ni važno kaj požreš, te bo zajebavalo v želodcu.
Če te peče zgaga po določenem vinu, pomeni, da je tisto vino prej pokvarjeno/ciknjeno kot kaj druzga ali da bi bla problem prevelika kislina. Ker vedet moraš kako tvoj želodec in njegovi receptorji za izločanje kisline sploh delujejo. Ker, če bi bla, za tvojo zgago problem kislina, pol bi te morala peč zgaga tudi po limonadi...ali po kisani solati, kiviju, pomaranči itd....
Ravno nasprotno je. Če ti spiješ neko vino, ki ima višje kisline, pol ti s tem kislim vinom daš želodcu signal, da je v njem ŽE prisotna kislina. In ker receptorji v želodcu zaznajo dovolj kisline, potem želodčna sluznica kisline ne bo več dodatno proizvajala.
Podobno ti lahko, če ti želodec dela preveč kisline "prelisičiš" tako, da stisneš limono in potem ta limonin stisnjen sok (koncentriran sok, ne razredčena limonada) požreš in tako bo tvoj želodec zaznal, da ima kisline dovolj, pa ti kisline ne bo proizvajal več. A ni to logično?
Tako, da to, s temi vašimi zgagami, po cvičku, je bolj kot ne, navadna traparija. Je pa res, da če boste s pitjem oziroma pijančevanjem pretiravali, ali pili vino na prazen želodec, ali pili POKVARJENO bolno vino, pol se vam pa v želodcu lahko dogaja marsikaj. Ampak načeloma ZDRAVA vinska kislina NI problem in to ni vzrok za zgago.

Pa še zgodba o preveč žvepla v vinu, ki ga bojda nekateri "majstri" zavohate. Figo ga zavohate. Da zavohaš PROSTO žveplo v vinu, to mora bit že res pretirano pretirano pretirano žveplano. Vaši nosovi, ampak morate bit že res ekspert za to, mogoče zaznajo žveplo, kadar je v vinu nekje nad 45 mg prostega žvepla. Pod to mejo ga ne zavohate. Kdor pravi, da zavoha žveplo, ta laže, oziroma nima pojma. To, kar večina zavoha in potem govori, da je zavohal žveplo, je ponavadi bekser. Bekser je drugačna spojina/ oblika žvepla in mogoče res nekatere malo spominja na žveplo. Nekateri celo "bekser" imenujejo " žveplenec". Ampak ta žveplenec ni enako žveplo, ki ga nalivaš v vino, ta žveplenec/bekser se iz različnih vzrokov pojavi v vinu in je napaka v vinu. Je pa spet res, da ta žveplenc ali bekser, skozi več faz zorenja vina, različno smrdi. Na začetku, v moštu, ta bekser smrdi po gnilih jajcih, potem, s zastaranjem, če to napako ne odpravimo, pa ima ta bekser vonjav kolikor hočeš. Ampak taprav vinar to zazna pravi čas in ve, kaj je žveplo in kaj je bekser.
stardec , ti imaš KORONO, ker ne vohaš žvepla. Al pa ne veš kolk eni mečejo žvepla v vino.
 
  • Žalosti me
Reactions: zoom

gr69

Guru
15. dec 2009
11.611
2.649
113
še v SLO - ampak komaj
stardec
Ustavi konje - ni bil namen, da bi cviček šimfal. In ne - nimam težav po cvičku.
In ja - sem ga malo biksnil z zgago in kislino. Hotel sem pač povedati, da visoke kisline ne pomenijo, da je vino kislo po okusu.
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Toliko pišete o slabih scenarijih da se nekaj mora zgoditi..

Čisto slučajno naslonim uho na cisterno in se sliši šumenje ?? Kaj se dogaja . Veha je pa pri miru.
 

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
694
249
43
Kaj si naporen... nasvetov ne upoštevaš.... slabo še ni bio eko in ne naravno....
Spust v sifon pa nas reši trpljenja
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
zoom ,ne razumem zakaj se obremenjuješ z mano ? Preskoči in se ne obremenjuj.. Temo sem odprl jaz ,tako da ne pišem v tvoji temi.
Kdor pa ima voljo in pametne nasvete pa dobrodošel..
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Tole me sedaj skrbi..

Toliko pišete o slabih scenarijih da se nekaj mora zgoditi..

Čisto slučajno naslonim uho na cisterno in se sliši šumenje ?? Kaj se dogaja . Veha je pa pri miru.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
ne vem. Težko rečt na daljavo. Možnost pa je tihega vretja. Vsaki dan ga malo probaj. (če po prvem kozarcu še nisi siguren, si natoči še enega. Če še ne boš siguren, povabi kakšnega prijatelja in skupaj poizkušajta. Tudi kakšna salama v kleti je dobrodošla) Ko bo kislina prava, ga pretoči in zažveplaj, da prekineš vse reakcije.
Nazdravje
LP
 
  • Haha
Reactions: mercedes

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
stardec , ti imaš KORONO, ker ne vohaš žvepla. Al pa ne veš kolk eni mečejo žvepla v vino.
Pol mam korono že uhuhu let, od kar se z vinogradom pečam.

Eh bejži bejži. Ti pač ne ločiš razlike med žveplom in bekserjem. Lej, možno je tud da eni ulivajo žveplo namest olja, ampak taki, pomeni, da so po pomoti zamenjali flaše med sabo.
Lej, suho vino ima nekje 25 mg prostega žvepla.
A zadaj boš reku, da ga pa v sladkih vinih, ki imajo nekajkrat več žvepla od suhega, npr kakšen sladki muškat, pa zavohaš? Sladka vina so žveplana skoraj 7x bolj, pa nihče ne reče da je žveplo zavohal.
Še enkrat, pod 45mg prostega žvepla v vinu, ti ne zavohaš. Nisi tak ekspert.
Poglej npr na vrečko kolk maš ti žvepla v npr v suhem sadju, pivu, makaronih sokovih...….kjer je žvepla povsod več kot v vinu. Pa si žveplo v makaronih ali soku že kdaj zavohal?
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
stardec

A ne bi raje podal mnenje okoli mojega problema..haha..

Toliko pišete o slabih scenarijih da se nekaj mora zgoditi..

Čisto slučajno naslonim uho na cisterno in se sliši šumenje ?? Kaj se dogaja . Veha je pa pri miru.
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
ne vem. Težko rečt na daljavo. Možnost pa je tihega vretja. Vsaki dan ga malo probaj. (če po prvem kozarcu še nisi siguren, si natoči še enega. Če še ne boš siguren, povabi kakšnega prijatelja in skupaj poizkušajta. Tudi kakšna salama v kleti je dobrodošla) Ko bo kislina prava, ga pretoči in zažveplaj, da prekineš vse reakcije.
Nazdravje
LP
Spet pretočim ?? Sem ga ja dober teden nazaj ?

Da se razumemo če je to "rešitev" normalno da bom ,samo toliko za informacijo da enkrat sem ga že pretočil.

Še dober da ga nimam tisoč litrov.. :D
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
stardec

A ne bi raje podal mnenje okoli mojega problema..haha..

Toliko pišete o slabih scenarijih da se nekaj mora zgoditi..

Čisto slučajno naslonim uho na cisterno in se sliši šumenje ?? Kaj se dogaja . Veha je pa pri miru.
Kako šumi? A nisi žveplal in zalil z oljem?
Odpri cisterno, pa poglej, če se ti spet peni. Če se ti spet peni, pomeni da ti spet vre. A ti ni povrel do konca?
Pejd po refraktometer, pa zmeri Oeksle! Z refraktometrom boš vidu al ti je povrelo do konca al ti ni. Če ti mošt ni povrel do konca je možnost, da ti je spet začel delat/vret. Pa žveplo še zmer! Pol pa povej. Težko jaz to prek interneta vidim kaj dogaja in kaj je treba narest.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Pol mam korono že uhuhu let, od kar se z vinogradom pečam.

Eh bejži bejži. Ti pač ne ločiš razlike med žveplom in bekserjem. Lej, možno je tud da eni ulivajo žveplo namest olja, ampak taki, pomeni, da so po pomoti zamenjali flaše med sabo.
Lej, suho vino ima nekje 25 mg prostega žvepla.
A zadaj boš reku, da ga pa v sladkih vinih, ki imajo nekajkrat več žvepla od suhega, npr kakšen sladki muškat, pa zavohaš? Sladka vina so žveplana skoraj 7x bolj, pa nihče ne reče da je žveplo zavohal.
Še enkrat, pod 45mg prostega žvepla v vinu, ti ne zavohaš. Nisi tak ekspert.
Poglej npr na vrečko kolk maš ti žvepla v npr v suhem sadju, pivu, makaronih sokovih...….kjer je žvepla povsod več kot v vinu. Pa si žveplo v makaronih ali soku že kdaj zavohal?
majster, ti si že tolk prežveplan, da žvepla ne vohaš več.
Vonj med bekserjem in žveplom, je pa tako različen, da bi moral že mal neumen biti, da jih ne bi ločil. Tako da, ne ti men primerjave delat med tema dvema zadevama.
Nekaj ne štima v tvoji matematiki. Praviš, da ga pod 45mg ne zavohaš, v sladkih ga je pa x7 in (175mg) pa ga spet ne zavohaš.
Če je človek že prepojen z žveplom, rabi pač mal večje količine, da ga zavoha. Verjemi pa, da ga jaz kar hitro. Če ne takoj, pa drugi dan, ko glava boli po dveh dcl
Za pivo se strinjam, makarone pa pust.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
majster, ti si že tolk prežveplan, da žvepla ne vohaš več.
Vonj med bekserjem in žveplom, je pa tako različen, da bi moral že mal neumen biti, da jih ne bi ločil. Tako da, ne ti men primerjave delat med tema dvema zadevama.
Nekaj ne štima v tvoji matematiki. Praviš, da ga pod 45mg ne zavohaš, v sladkih ga je pa x7 in (175mg) pa ga spet ne zavohaš.
Če je človek že prepojen z žveplom, rabi pač mal večje količine, da ga zavoha. Verjemi pa, da ga jaz kar hitro. Če ne takoj, pa drugi dan, ko glava boli po dveh dcl
Za pivo se strinjam, makarone pa pust.
Lej poba, pojma nimaš. S tem žveplom strašiš, kot kakšen star čičo, ki opravičuje svoje zanič in ciknjeno vino, kako on, pač ne žvepla in je zato dobro. Figo je dobro, tisto je navadna zevnica.
Kaj ti ne štima v tej matematiki? Dal sem ti primerjavo, ker se hvališ kakšen nos, bojda imaš za žveplo. V sladkih vinih je tud do 200mg prostega žvepla, pa ga večina ne zavoha. Kaj šele 45mg.
Vprašaj kakšnega enologa, ocenjevalca itd...pa se pol hvali tukaj, da ti bolj vohaš kot pes.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Pa še to,
Tebe ne boli glava po prostem žveplu, ampak od preveč alkohola, ker si dehidriran. Lahko te pa boli po žveplu, ki je vezan, torej po tistem, ki ga je pokvarjeno vino porabilo. Pa po bekserju.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Poba? Se spet ven mečeš z pametovanjem?
Kot v vseh temah tudi tukaj preveč pametuješ.
Vidim pa, da si eden tistih, ki zlivate nenormalne količine žvepla v vina.
11.11. boš imel svoj praznik Dan žveplanih.
Ne laži in ne podtikaj besed. (to bo še najtežja ne?)
Nikjer nisem napisal, da ne žveplam.
Po preveč pijače si dehidriran. Aha... a si s Cimetom kaj u sorodu?
Sicer pa, raje se ne spotikaj v mene. V vseh temah se prepiraš, tak da ni čudno da se že tukaj.