Predelava brajdovca /grozdja v vino..

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Tu se ves čas vrtim . Če želiš kaj videti ,ti ne preostane druge kot plovec dvigniti. ?? To potem ni težava ?

Pretok pa tako laično pomeni da ga vsakič znova "skaluburiš" ?? In spet čakaš na čiščenje .

Sem že večkrat kje pil tako domače vino ,pa ni bil čisto tako kristalno čist.. Tako da verjetno sama narava gre do neke točke.
Morda sem komu tečen ,a sem siguren ,da bi si tole temo moral dobro prebrati marsikdo ..
Če plovc lepo dvigneš, ni noben problem. Saj, ko kasneje vino skoz leto dožvepluješ, moraš tud plovc dvignit. Parafina mora bit v cisterni praktično tolko, da olje tesni tud brez plovca. Pa navadi se , da, ko plovc postaviš nazaj v cisterno, pol ta plovc v cisterni malo zavrti, da se olje čimbolj in čimprej razporedi okol plovca, pa še morebitna pena prej izgine.
Sicer pa vino lahko z vrha kontroliraš tako, da pač s tanjšim šlaufom mim plovca pozavgaš ven in natočiš v kozarec/flašo. Pa boš vidu, če se na vrh puca.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Če plovc lepo dvigneš, ni noben problem. Saj, ko kasneje vino skoz leto dožvepluješ, moraš tud plovc dvignit. Parafina mora bit v cisterni praktično tolko, da olje tesni tud brez plovca. Pa navadi se , da, ko plovc postaviš nazaj v cisterno, pol ta plovc v cisterni malo zavrti, da se olje čimbolj in čimprej razporedi okol plovca, pa še morebitna pena prej izgine.
Sicer pa vino lahko z vrha kontroliraš tako, da pač s tanjšim šlaufom mim plovca pozavgaš ven in natočiš v kozarec/flašo. Pa boš vidu, če se na vrh puca.
Super..hvala.

A potem tudi če je treba dožveplati lahko kar čez olje ?? Recimo porinem en lijak skozi iolje ? Mešati pa ne smeš več ko je olje gor. ?
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Super..hvala.

A potem tudi če je treba dožveplati lahko kar čez olje ?? Recimo porinem en lijak skozi iolje ? Mešati pa ne smeš več ko je olje gor. ?
Seveda.
Dožvepluj tako, da v kakšno manjšo posodico ali vrč nalij malo vina, pa noter doziraj žveplo, pol pa s to mešanico žvepla in vina prelij po celi gladini v cisterni. Z manjšo palico pol malo premešaj (ne pregloboko) da se to žveplo razporedi, plovec nazaj, ga zavrtiš in zadeva je zaključena.

Aja, pa ko boš s palico tisto malo mešal, to premešaj tako, da s palico ne boš krožil in s tem delal vrtinca, ker z vrtincem lahko spet zblodiš vino, To mešaj nekako "križasto" oziroma palico vleči naravnost iz ene stene do druge.
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Nobenga problema za karkoli že nasplošno... Kava ,sok,voda ,brajdovc...Savinjska ..Žalec - okolica.
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
In zakaj nebi upal probati ?? Drugo je potem če mu bo všeč ali pa ne.

To je pač še vedno zelo " natur" ..

Poznam jaz take ki se norca delajo iz vsega ,samo svojega ne vidijo.
Pa kaj ti resno misliš da si jaz ne morem kupiti tistih dvesto litrov vina na leto ?

Sem 25 let delal po terenu vsak dan po dve tri stranke.. Kaj vse ljudje hvalijo.
Pa bolj ko se je vnaprej bahal ,beri preseraval bolj je bilo zanič. :bruh:

Itak pa pri takemu ki je pozabil vnaprej napisati na vidno mesto ,da je vse kar vidim od avta do bajte dejansko še od banke ni kaj pričakovati ,razen kakšnih pogledov iza zaves.
Bolj so bili ljudje preprosti bolj sem šel sit od hiše.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Za tisto, kar daš v usta, je važno, da je tebi osebno všeč in da je koliko toliko varen produkt.
Povsem nepomembno je, če je všeč nekemu profesionalnemu ocenjevalcu, tudi če je to drago plačani ocenjevalec za michelin zvezdice. Drugo je, če hočeš to prodajati in delati zgodbo. Potem rabiš nekoga, ki ga drugi smatrajo za refernco.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
In zakaj nebi upal probati ?? Drugo je potem če mu bo všeč ali pa ne.

To je pač še vedno zelo " natur" ..

Poznam jaz take ki se norca delajo iz vsega ,samo svojega ne vidijo.
Pa kaj ti resno misliš da si jaz ne morem kupiti tistih dvesto litrov vina na leto ?

Sem 25 let delal po terenu vsak dan po dve tri stranke.. Kaj vse ljudje hvalijo.
Pa bolj ko se je vnaprej bahal ,beri preseraval bolj je bilo zanič. :bruh:

Itak pa pri takemu ki je pozabil vnaprej napisati na vidno mesto ,da je vse kar vidim od avta do bajte dejansko še od banke ni kaj pričakovati ,razen kakšnih pogledov iza zaves.
Bolj so bili ljudje preprosti bolj sem šel sit od hiše.
Ali ne vidiš, da se hecam? Če boš pridelal brozgo, jo lahko še vedno izpljuneš po prvem požirku. Sem tudi že jaz dobil tako vino v pokušino, da sem iz vljudnosti spil en kozarec, potem sem se pa zahvalil in vino seveda pohvalil. :p
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Razumem jaz zajebancijo.Sam sem malo razširil..

Bomo videli,oziroma je bolj kot ne že vidno.

Na ocenjevanjene ne bo šel . Osebno mi sploh ni slab. Malo grdo morda ,a v bistvu mora biti meni prvemu všeč. To je podobno kot ko ti neki kuhar naredi neko čudo , na koncu pa ugotoviš da je dunajc s pomfrijem zakon.
 

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.449
2.165
113
Ali ne vidiš, da se hecam? Če boš pridelal brozgo, jo lahko še vedno izpljuneš po prvem požirku. Sem tudi že jaz dobil tako vino v pokušino, da sem iz vljudnosti spil en kozarec, potem sem se pa zahvalil in vino seveda pohvalil. :p
Mater ste fini, to se lepo pove, da naj tako patovko sami pijejo.
Če je zanič je pač zanič, jaz ne spijem
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Tudi tole se delno strinjam..

Samo treba je pa ločiti kaj je zanič ,in kaj ni po tvojem okusu ...

Ljudje imamo/jo enostavno prepolno rit vsega in se večina norčuje že iz vsega.
Enostaven primer. Goveja župca ,klasična ,z dobrim kosom mesa ,kostjo in obilo zelenjave je za nekatere slaba. Ker os enostavno vajeni slabega mesa ,prekritega s tremi kockami z ojačevalci okusa.

Ravnotako je pri pri vinu. Vsi nekaj "šolajo" vino v kleti , mu daš pa kozarec domačega dela pa take nevidne grimase.
Enostavno je tako , da ljudje izgubljamo okus za pristen ,naraven okus na vseh področjih.
 
  • Všeč mi je
Reactions: lanos in Gavran

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
mercedes , to si pa dobro napisal.
O kletarjenju imajo največ za povedati tisti, ki NIMAJO kleti in vinograda in kupujejo poceni vina v Lidlu....Občasno si kupijo kakšno ceneno sortno vino in primerjajo z nečim, kar sploh nima veze oz. nima nič skupnega.
In ja...kot si napisal. večina jih ne ve, kaj je zanič in kaj ni po njegovem okusu. Večina jih ne ve, ali jim ponudiš žametno črnino ali frankinjo. Pa je velka razlika. Potem pa primerjajo z neko sorto, ki je bela. Tak da..... ti samo delaj. Važno je, da ti je tvoje vino všeč, če je pa trenutno grd (kot pišeš) se pa ne sekiraj. Se bo že očistil.

LP
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes in Gavran

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Jaz sem v takšni fazi da se ne obremenjujem preveč ,in si lahko privoščim malo treninga.

Grem jaz vsako leto v prlekijo po 50 litrov ,tako da je nekaj pri hiši . Pa kakšen sixpack piva .
Piti pa tako ne smem veliko ..Mi zdravje vse sorte nagaja.

Zdaj sem vsako leto dal obrati za hvala lepa ,letos sem pa rekel bom pa probal.
Načeloma je šlo vse normalno do sedaj skozi.

Začetek sem malo falil ,da ni vrelo v kadi. Vsaj intenzivno ne. Pa mislim da nekih resnih posledic ni pustilo.
Druga je pa kar okej.

No to res upam da se bo očistil ,drugo leto pa dam gor še eno pipo na polovico cisterne.

Ga natočim v majolko ,pokrijem s folijo ,in tako v enem dnevu se kar lepo usede. Se mi zdi ,da je takšen očiščen tudi bolj prijeten za piti. ??

To je domače vino ,sicer meni kar pitno ,malo je seveda bolj kislo kot neko sortno ,a saj se ve da to ni delano za prodajo.
Ga pa primerjam z dobrim cvičkom ,pa sem dejansko tam tam s kislino.
Zdaj da ga nekaj nenormalno razkisam je tudi brezveze ,saj bo tudi vsak lolek potem vedel da sem nekaj ustvarjal.

Tako da še enkrat vsem hvala za nasvete dosedaj. Meni ni nerodno vprašati..
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Malo se "spusti" ...

Pri vinu "naravno" in "domače" ne pomeni, da je to tudi "dobro" (pustimo okuse ob strani). Za "dobro" vino moraš imeti ustrezno alkohola, ustrezno nepovretega sladkorja (da se lahko "meniš" suho, polsuho itd) in primerno raven kislin (preveč kislin ne pomeni, da je vino "kislo" - "kislost" je merilo za količino sladkorja, kisline ti pa zgago povzročajo ...).
In tudi pri tvojem brajdovcu bo potrebno slej kot prej jasno znati povedati ali je ustreno povrelo, ima ustrezne kisline in ali je primerno "okusno" (nima cika, se ne vleče) - slednje je pa dejansko tisto kar je "kvaliteta" vina. In sam se za vino, ki ima cik, se vleče, smrdi po žveplu zahvalim in rečem, da "ne bom več ... mi danes na paše"), za vino, ki je pač presuho za moj okus, kjer mi okus (recimo šipon) ni všeč, pa mi ni težko in brez slabe vesti reči, da mi ne odgovarja - in pravi kletar to ne bo vzel za negativno kritiko, ampak za mnenje. In če je pravi mi naslednjič ne bo ponudil takega vina, ozr. bo vprašal ali ga bom spil, čeprav ni po mojem okusu.
In največkrat ga tudi bom - ker vino ni slabo.

Pa mogoče na stardec -ov cviček - meni cviček zaradi suhosti in dokaj visokih kislin pač ne sede. Znam pa vseeno izmed raznih cvičkov izbrati "dobrega" in ga tudi z veseljem spiti. Bom pa, če imam na izbor cviček, modro frankijo in brajdovec najprej vsega poskusil in se odločil za tistga, ki mi bo tisti dan in uro najbolj sedel (običajno tisti, ki ima največ nepovretega sladkorja (ob dovolj visoki stopnji alhkohola) in najmanj kislin in ki seveda nima ne cika in se ne vleče).

Poskrbi, da tvoj brajdovec ne bo imel cika in se ne bo vlekel - poskrbi, da bo pravočasno pretočen in da bo imel dovoj (a ne preveč) žvepla. Če se bo začel kvariti pa le pravočasno v akcijo - ne najprej 3 dni na forumu sprašavati in glumiti - pri vino je treba biti agilen - kot pri babi - če ne paziš ti ****** ...
 
  • Všeč mi je
Reactions: zoom in mercedes