Predelava brajdovca /grozdja v vino..

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Kaj vas lahko malo prekinem v moji temi prosim.. :D

stardec lanos tvoje mišlenje tudi dobrodošlo

Seveda sem že pretočil ,žveplal in zalil z oljem..

Pa takrat se je na vrhu že kar čistilo ,sedaj pa vidim da je kalno ??

Rahlo šumi. Nekaj se dogaja.

Ekslov je tam nekje cca28 ni čisto ravne črte.

Žveplo prosto kar merim z epruveto enovin1 ,tam nekje 10 ?

To je premalo. Pa sem takrat dal slabih nekje 1,4 deci na 150 litrov.

Če prav računam bi ga sedaj za dvig na 20mg moral dodati cca 0,5 deci na 150 litrov ?

Bo to ustavilo "to šumenje /vrenje "


Moram takoj sedaj pretočiti ali lahko sedaj dožveplam ,pa potem kasneje ko se "očisti" pretočim ?
 

Priponke

  • Webp.net-resizeimage (97).jpg
    Webp.net-resizeimage (97).jpg
    419,2 KB · Ogledi: 143
  • Webp.net-resizeimage (96).jpg
    Webp.net-resizeimage (96).jpg
    465,7 KB · Ogledi: 143

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Poba? Se spet ven mečeš z pametovanjem?
Kot v vseh temah tudi tukaj preveč pametuješ.
Vidim pa, da si eden tistih, ki zlivate nenormalne količine žvepla v vina.
11.11. boš imel svoj praznik Dan žveplanih.
Ne laži in ne podtikaj besed. (to bo še najtežja ne?)
Nikjer nisem napisal, da ne žveplam.
Po preveč pijače si dehidriran. Aha... a si s Cimetom kaj u sorodu?
Sicer pa, raje se ne spotikaj v mene. V vseh temah se prepiraš, tak da ni čudno da se že tukaj.
Model, pametuješ v področju, kjer pojma nimaš.
Ja, če še ne veš, od preveč alkohola dehidriraš. In očitno si ti močno dehidriral od alkohola. Alkohol ni samo v vinu.
Jaz nič ne nalivam nenormalne količine žvepla. Ker vse merim. Moje vino ima predpisano in izmerjeno količino žvepla.
In jaz ločim žveplo od bekserja. Ti ga ne.
In če ti trdiš, da si nekje pil vino, ki je blo preveč žveplano, kako veš, si ga izmeril, al ti kar tako nekaj na pamet? Aja ti ga zavohaš. Nisem vedu da si pes, ki dobro vohaš. Poznam jaz take kot si ti, ki tako pametujete o tem žveplu, ki ga bojda zavohate kot prašič tartufe pod zemljo.
In nisem bil jaz tisti, ki sem se vate spotaknu, ti si se spotaknu vame.
Pa še enkrat. Pojma nimaš.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Kaj vas lahko malo prekinem v moji temi prosim.. :D

stardec lanos tvoje mišlenje tudi dobrodošlo

Seveda sem že pretočil ,žveplal in zalil z oljem..

Pa takrat se je na vrhu že kar čistilo ,sedaj pa vidim da je kalno ??

Rahlo šumi. Nekaj se dogaja.

Ekslov je tam nekje cca28 ni čisto ravne črte.

Žveplo prosto kar merim z epruveto enovin1 ,tam nekje 10 ?

To je premalo. Pa sem takrat dal slabih nekje 1,4 deci na 150 litrov.

Če prav računam bi ga sedaj za dvig na 20mg moral dodati cca 0,5 deci na 150 litrov ?

Bo to ustavilo "to šumenje /vrenje "


Moram takoj sedaj pretočiti ali lahko sedaj dožveplam ,pa potem kasneje ko se "očisti" pretočim ?
Kot vidim, teb v cisterni še skoz nekaj dogaja.
Eksli bi kar bli. Je nekje povreto na 28.
Očitno ti je zarad premalo žvepla ( lanos bo spet pameten in bo znorel) začel delati razkis. 10 je premalo žvepla. Tvoje vino bo najbrž zmeraj rabilo več žvepla, ker ti je na samem štartu, zaradi poznega vrenja, mošt že precej oksidiral. Ko enkrat fašeš oksidacijo, moraš skoz več žveplat.
Če si zadovoljen s kislino, bi jaz na tvojem mestu spet pretočil, da bi s tem odstranil čim več vsedlin in razkisnih encimov in spet ponovno zažveplal, da ustaviš razkis. Žveplaj ga na 30 al pa celo še več, drugač ti bo skoz nekaj brbotal. Kot kaže ti bo itak žveplo kmal padlo zarad omenjene oksidacije
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
he he .... a se braniš z napadanjem drugih
Kot zmeraj imaš razna imena za sogovornike s katerimi razpravljaš. Moderatorji pa spijo? A jaz sem pes za tebe?
Razumeti prebrano ti je tudi tuje.
PS. Niti ga ne rabim izmeriti. Če bi imel ti malo tega znanja, s katerim pametuješ, bi lahko vedel, da se ugotovi če je premalo žvepla, dovolj žvepla ali preveč žvepla tudi z okušanje. (pa trenutno ne rabiš mirjenja, da to ugotoviš) Sam če ga pa ti nimaš, se pa pač sprijazni.
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
stardec

ok..
Lahko poveš koliko moram sedaj dodati na 100 litrov žvepla ,da bom dvignil iz 10-30mg ? Da nimam tu jaz kake svoje računice ?

Čisto zaradi infota ,pa ga lahko zdaj dožveplam pa potem čez kakšen dan pretočim ali je treba takoj ? Nekaj me zdravje fajfa pa bi kakšen dan zamaknil..

Sem ga liter precedil čez papirnati filter ,tam pa zgleda kar ok .. :)
 

Priponke

  • Webp.net-resizeimage (98).jpg
    Webp.net-resizeimage (98).jpg
    436,1 KB · Ogledi: 151

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Lahko počakaš s pretokom

Dožveplaj, teorija je nekje 0,20 dcl žvepla za dvig ene stopnje žvepla na 100l? Ampak v praksi je potrebno več, sploh pa zdaj ker ti spet brbo
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Lahko počakaš s pretokom

Dožveplaj, teorija je nekje 0,20 dcl žvepla za dvig ene stopnje žvepla na 100l? Ampak v praksi je potrebno več, sploh pa zdaj ker ti spet brbota,

Lahko počakaš s pretokom

Dožveplaj, teorija je nekje 0,20 dcl žvepla za dvig ene stopnje žvepla na 100l v idealnih pogojih, Ampak v praksi je potrebno več, sploh pa zdaj ker ti spet brbota, Saj bo,kot vidim na sliki, se ti čisti
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Je to prava matematika ??

Če prav računam bi sedaj za dvig iz 10 na 30mg prostega v vinu moral dodati cca 2 deci žvepla v 100 litrov ?

Ker prvič sem dal 1 deci na 100 litrov.

je pa dejstvo ,da ko bom dodal žveplo mora tisto "šumenje " utihniti ...'



Tist v majolki je čist ker sem ga spustil liter čez papirnat filter...ali misliš tistega v cisterni ?
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Ne, če hočeš žveplo iz10 dvignit na 30 moraš dodat teoretično 0, 4 dcl žvepla na 100 litrov vina, ampak to je teorija, v praksi ga moraš dodat še nekoliko več še posebno zato ker imaš vino še skoz motno, Motnost oziroma droži, plus oksidacija, so porabniki žvepla,
Sicer pa, če bi ti rad ta mošt še dodatno razkisal, ga lahko zdaj, ker ti dela biološki razkis, lahko še pustiš nekaj časa in ti bo kislina še dodatno padla
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Super..Se pravi ,da se sedaj razkisuje in to ni ponovno vretje.. Bom spremljal malo okus...

Hvala
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Ne, če hočeš žveplo iz10 dvignit na 30 moraš dodat teoretično 0, 4 dcl žvepla na 100 litrov vina, ampak to je teorija, v praksi ga moraš dodat še nekoliko več še posebno zato ker imaš vino še skoz motno, Motnost oziroma droži, plus oksidacija, so porabniki žvepla,
Sicer pa, če bi ti rad ta mošt še dodatno razkisal, ga lahko zdaj, ker ti dela biološki razkis, lahko še pustiš nekaj časa in ti bo kislina še dodatno padla
8
Super..Se pravi ,da se sedaj razkisuje in to ni ponovno vretje.. Bom spremljal malo okus...

Hvala
Vretje ni, ker imaš samo 28 ekslov, to je praktično povreto, zdaj ti dela razkis očitno imaš dovolj toplo klet da so ugodni pogoji za razkis
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Ekslov realno je še celo malo manj ,samo nikoli nočem iti čist na minimum..


Temperatura ,sem šel gledati je 14 stopinj v kleti.

Sem dal 0,6 deci žvepla na 100 l ,se pravi vse skupaj 0.9 deci žvepla ker imam 150 litrov.


Verjetno sem nek "vinski" fenomen.. To se še kar sliši da malo cvrči v cisterni...

Po vretju pred prvim pretokom se je že tako lepo sčistil na vrhu..Zdaj pa je spet ves kalen ??

Tolažim se , da enkrat človek mora sam poizkusiti. Dokler gledaš druge je vse enostavno...
Hvalabogu še za kakšen nasvet.
 
Nazadnje urejeno:

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Da se malo update-am..

Ni bilo druge ,danes sem pretočil.
Zdaj je spet tiho.. Upam da bo nekaj časa mir.

Če začne spet šumeti me bo verjetno šok..
:oops1: :D

Ob pretoku v vedro iz cisterne se je kar močno penilo..to je ok ?

Na sliki je tudi vidna pena ob pretoku. Pa tudi na jeziku se je rahlo čutilo kot mehurčki ..
 

Priponke

  • received_1456705638049162.jpeg
    received_1456705638049162.jpeg
    49 KB · Ogledi: 129
Nazadnje urejeno:

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
stardec
Že za vnaprej..

Pa če začne spet šumeti ?? Kar v nedogled tudi ni za žveplati. Kje je tista skupna dodana količina žvepla, zgornja meja ?
Očistiti se noče verjetno ravno zaradi te kalnosti ,to pa kot pravite poje žveplo. Samo dokler bo pa minimalno šumelo pa se spet ne bo zbistril. ?? A to minimalno šumenje samo od sebe sploh kdaj preneha ?
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Bolj ga piješ - bolj šumi. :evil:

Oprosti moral sem, ker to je že kot Mestece Peyton. ;)
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
stardec
Že za vnaprej..

Pa če začne spet šumeti ?? Kar v nedogled tudi ni za žveplati. Kje je tista skupna dodana količina žvepla, zgornja meja ?
Očistiti se noče verjetno ravno zaradi te kalnosti ,to pa kot pravite poje žveplo. Samo dokler bo pa minimalno šumelo pa se spet ne bo zbistril. ?? A to minimalno šumenje samo od sebe sploh kdaj preneha ?
Če je žvepla dovolj, ne more šumet. Žveplo ustavi proces, tako vrenja, kot razkisa. Priznam pa, da ne vem, kje je meja skupnega (tako prostega kot vezanega) žvepla. Hvala Bogu nisem imel še takega problema. Najbrž meje ni, je pa verjetno vprašanjne užitnosti takega vina. V nedogled tud ne moreš žvepla nalivat. Ker če neko vino potrebuje prevelike enormne količine žvepla, potem se moreš enostavno sprijaznit, da tisto vino ni več pitno in da je čas, da ga zliješ v kanal.
Mislim, da pri tebi ne bo tako hudo. Dokler pa ti bo šumelo v cisterni, ne moreš pričakovat da se ti bo zbistril.
Z reagentom izmeri kisline, da se ti ne bo preveč razkisal. Pa degustiraj.
 

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Tako nekako sem si tudi sam predstavljal..

Pa ta razkis ,če je meni recimo na okus še vse ok se sam tudi konča ,ali ga je treba vedno vseeno "umetno" prekiniti ?

Je pa zanimivo ,če jaz recimo liter vina precedim v majolko skozi papirnati filter je pa vino čisto ok ,nič več ne šumi , pa normalno je zaradi filtra čist.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Tako nekako sem si tudi sam predstavljal..

Pa ta razkis ,če je meni recimo na okus še vse ok se sam tudi konča ,ali ga je treba vedno vseeno "umetno" prekiniti ?

Je pa zanimivo ,če jaz recimo liter vina precedim v majolko skozi papirnati filter je pa vino čisto ok ,nič več ne šumi , pa normalno je zaradi filtra čist.
Razkis "umetno" prekiniš s žveplanjem. Se pa tud naravno konča sam od sebe, samo ne veš na kateri stopnji bo on zaključil. Lahko se ti sam razkisa celo preveč. Pa ni se za hecat in predolgo čakat, da se bo tako vrenje, kot tudi razkis samo zaključilo brez žvepla/zaščite, če to traja predolgo, ker žveplo je zaščita konzervans. Brez tega pa dobiš oksidacijo vina in kasneje cik, kan itd....skratka neužitno brozgo

Pa še tisto, ko si rekel kolk je še smiselno nalivat žvepla. Če z meritvami ali na okus ugotoviš, da ti žveplo prehitro pada, čeprav še ni dolgo kar si dožveplal, pol to pomeni, da tako vino ne bo za dolgo, ker ima preveč porabnikov. Pol je najbolš čimprej spit, če je sploh še za pit, al pa skuhat šnopc, čeprav šnopc s preveč žvepla tud ni dober
 
  • Všeč mi je
Reactions: mercedes

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.452
158
63
Ok..bomo videli kaj bo..Za prvič bo za preživeti.. Je pa zanimivo , da ko ga dam liter čez papirnati filter pa vsaj trenutno vino deluje čist ok. A da bi ga kaj čistil s kakšnim bentonitom je smiselno ali ne. Gre za to ,da se iz vsega skupaj nekaj naučim ,kakšen je rezultat.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Ok..bomo videli kaj bo..Za prvič bo za preživeti.. Je pa zanimivo , da ko ga dam liter čez papirnati filter pa vsaj trenutno vino deluje čist ok. A da bi ga kaj čistil s kakšnim bentonitom je smiselno ali ne. Gre za to ,da se iz vsega skupaj nekaj naučim ,kakšen je rezultat.
Kakšen papirnat filter pa imaš to? To še mene zanima?
Bentonit je smiseln, če se čisti prepočasi. Ampak to z bentonitom probaj najprej na majhni količini. Natoči ga v "bibitko" pa boš videl, če bentonit v tej bibitki sploh učinkuje.
Drgač pa ne bit preveč v strahu, saj bo nekaj ratalo iz tega. Ti samo pazi, da to vino ne bo na zraku brez olja in brez žvepla.
Pa degustiraj seveda. Zdaj na Martina pa sploh.