Hja, tiho vrenje načeloma pravijo takrat, ko mošt, zaradi ostanka sladkorja še vedno malo vre, oziroma se v vinu dogajajo še drugi procesi, kot je razkis oziroma spreminjanje jabolčne kisline v mlečno kislino itd... V vinu zmeraj ostane še nekaj sladkorja, ki ne povre do konca. Pol ta sladkor lahko še nekaj časa "nagaja". Lahko kakšen mesec al pa tud dva al pa še več... Jaz se temu izognem tako, da v času intenzivnega vrenja dodajam hrano kvasovkam in pol nimam tega problema kot ga imaš zdaj ti, ker mi eksli padejo nekje na 20. temu pol lahko rečeš ¨suho" vino. Če pa ostane nekaj več cukra noter, pa to teoretično ni popolnoma suho vino, je pa mogoče nekaterim boljše za pit, ker cuker malo "zakamuflira" kislino. Vinarstvo je cela znanost...
Jaz mislim, če bi ti to tvoje vino še dodatno žveplal, na recimo 45-50 prostega žvepla in ga z ledenimi plastenkami orenk ohladil, bi ti to šumenje definitivno ustavil. Ampak to je tvoja odločitev in jaz neb bil rad kriv za kakšen dodaten zaplet. Jaz, pri sebi, bi tako naredu. Praktično nimaš kaj zajebat, ker žveplo bo čez čas itak samo od sebe padlo.
Če boš zanesu to tvoje vino v kakšen vinski laboratorij, ti bodo pa na osnovi meritev in analize lahko bolje svetovali kot takole jaz na daljavo.