Povprečni dosežki slovenskih učencev so najslabši do zdaj. Kje so vzroki in ukrepi?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.377
4.826
113
Ne vem o kakšnih časih govorimo ko je bilo boljše, ampak v času na koncu juge je bilo nekako tako:
- vrtec -> tja so te starši odložili da so lahko šli delat ... ker je bilo normalno da funkcionalno opravilen odrasel dela. V vrtcu so te naučil scat, srat in jest (zanič hrano). Vmes si malo risal in lepil ter se igral, tako da si zabil čas
- oš -> oš ti je dala osnovno znanje pisanja in branja ter ostalega, 6 let obveznih in si šel v fabriko delat. Kdor je kazal zanimanje za kaj več je bil v OŠ 8 let in imel ocene višje od 2. Eni so po 3x ponavljali tako da so prišlu tam do 3. razreda, ampaka to se je toleriralo (gre itak v fabriko, prej se ga rešimo boljše za nas).
- sš -> sš ti je dala tehnično znanje za nek srednje plačan foh kjer si lahko zaslužil več kot pa samo v fabriki
- fax -> kdo je bil res željan znanja in opravljat visoko cenjen poklic je šel na fax

Danes je problem že to da v vrtec pol otrok ne hodi .. ker je predrag ali pa ker so zaviti doma v vato pa jih mama doji do 6. leta ko morajo končno v šolo. Da je vrtec osnova socializacije se danes spregleda. V vrtcu te tudi že "zdravstveno" indoktrinirajo in preden greš v OŠ (ali celo "posebno" šolo) ti določa sistem tako da ima čimmanj problemov s tabo.

V OŠ se ne pričakuje da hodiš samo 6 let in greš delat v fabriko, ampak da si odličnjak ki se bo vpisal na gimnazijo. Če si samo za v fabriko, si itak vpisan v "posebno" šolo.

SŠ so postale samo vstopna točka na fax ...

Sedaj a je bil star sistem boljkši ali slabši je težko ocenejvat, vsekakor pa to kar se danes dela ni ok.

• Všeč mi je
Reactions: damirj

damirj

Guru
9. maj 2012
6.136
2.873
113
Ti je že luka51 napisal. Šola ne more popravljati vzgojnih napak od doma. Otrok cele dneve drka ps4 in telefon, bere absolutno nič, oziroma samo takrat ko mama s štoparico stoji zraven, zaključiš pa potem da je šola zanič ker je otrok polpismen. Če ne bere bo tudi računal bolj težko.

Ne pišem konkretno zate, ampak v 10+ letih roditeljskih se človek nagleda takšnih staršev dobesedno do kozlanja.

Ne da šola ne more popravljati, noče jih. Ne šola kot sistem in objekt, še manj pa učitelji. Sicer pa tudi vemo, zakaj ne more ali noče, pa tudi spremeniti ne morejo sami nič.

jello

Guru
22. sep 2008
11.282
4.453
113
Šola ni otok izoliran od družbe, ki samo popravlja kar je v družbi in sistemu narobe. Malo mešate vzroke in posledice. Da je šola danes taka kot je je posledica družbe in ne obratno.

• Všeč mi je
Reactions: Hondi in zakon

luka51

Guru
16. avg 2007
15.533
6.850
113
Ne da šola ne more popravljati, noče jih. Ne šola kot sistem in objekt, še manj pa učitelji. Sicer pa tudi vemo, zakaj ne more ali noče, pa tudi spremeniti ne morejo sami nič.
Daj razlog zakaj naj šola izgublja čas z vami posebneži? Kaj bo mela od tega, podpore oziroma pozitivnega feedbacka ziher ne. Misliš, da v letih in letih niso pogruntali? Konec koncev tako nič ne bo prav kar naredijo. Že tu je lep primer, šola je kriva. Vprašaj se, kaj pa, če sem jaz? Zakaj pa večina ostalih nima teh težav? Kako lahko ostali otroci normalno shajajo? Kako lahko ostali delo opravijo že v šoli? Bolj pametno je vložit čas in napor v tiste, ki hočejo. Bo definitivno večji doprinos za družbo in prihodnost.
Ene pač vedno vse moti in takemu ne bo nikoli nič prav. Se gre v šolo v naravi, zakaj ste šli tja in ne tja. Se gre na športni dan zakaj ste šli tja in ne tja. Se zahteva, da sonček piše izven razreda, pa spet ni prav, ker je učiteljica preglasno dihala. Vedno je nekaj.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.571
8.706
113
Svet je vse bolj kompleksen in kompliciran. Za tak sistem vzdrževat potrebuješ izobražene ljudi, veliko njih. Včasih je inžiner opravil 2 leti faksa in je postal gospod inžiner v takratnih podjetjih in so razvili marsikaj. Danes ima že vsaka tajnica višjo šolo....
Potem imamo pa Kitajsko, ki letno izobraži 10x več inžinerjev kot ZDA. Kam drvi Kitajska. Drvi, preveč drvi... ne vem kje bo konec... AI to še pumpa vse hitreje in hitreje.
Po eni strani imamo zastarel šolaki sistem, po drugi strani nisem prepričan da človeštvo tak divji spin tehnologije res potrebuje.

Mah samo jambram in druge krivim, bo rekel moj predragi prijatelj jello :p :D :D

luka51

Guru
16. avg 2007
15.533
6.850
113
Recimo jezikovna pravilnost neke naloge. Vrednotiš jo samo, če je za vsebino dobil 2 točki ali več. Če jih ni, avtomatsko še za jezikovno pravilnost zgubi točke. In pol recimo dobi za nekaj odgovorov po eno točko. Lahko so slovnično pravilno napisani ampak za jezikovno pravilnost ni točk, ker ni dobil 2 točk za odgovor.
More napisat 6 povedi, on je napisal 5 in bo dobil namesto 2 točki samo 1 točko in ostal brez dveh za jezikovno pravilnost. in je izgubil 3 točke, ker je napisal en stavek premalo.

Potem je pa tu še recimo snov, ki se še ni obravnavala, ker je pač NPZ sredi šolskega leta.
In hitro vidiš, da je recimo 70% zelooooo dober rezultat pri SLO.

• Všeč mi je
Reactions: kajn

damirj

Guru
9. maj 2012
6.136
2.873
113
Ti nimaš pojma o NPZ to je. Če bi vedel kako se testi popravljajo in za kaj vse se točke zgubljajo bi ti bili jasni rezultati.

Imam nekaj pojma o NPZ, sem bil podučen in tudi videl točkovalnik. Zdej se pač ne bi ravno dajala o etm, a imaš ti več pojma ali kdo drugi, in niti ni bistveno ali si ti tisti "car", mi pa ne moreš ravno reči, da nimam pojma, glede na prvi stavek. Zato na ta tvoj odgovor samo eno:
Točno to je razlog, da naj se učitelji ubadajo z učenjem otrok, ker bodo bolj točno in prav jih naučili, kot mi starši doma.

damirj

Guru
9. maj 2012
6.136
2.873
113
Daj razlog zakaj naj šola izgublja čas z vami posebneži? Kaj bo mela od tega, podpore oziroma pozitivnega feedbacka ziher ne. Misliš, da v letih in letih niso pogruntali? Konec koncev tako nič ne bo prav kar naredijo. Že tu je lep primer, šola je kriva. Vprašaj se, kaj pa, če sem jaz? Zakaj pa večina ostalih nima teh težav? Kako lahko ostali otroci normalno shajajo? Kako lahko ostali delo opravijo že v šoli? Bolj pametno je vložit čas in napor v tiste, ki hočejo. Bo definitivno večji doprinos za družbo in prihodnost.
Ene pač vedno vse moti in takemu ne bo nikoli nič prav. Se gre v šolo v naravi, zakaj ste šli tja in ne tja. Se gre na športni dan zakaj ste šli tja in ne tja. Se zahteva, da sonček piše izven razreda, pa spet ni prav, ker je učiteljica preglasno dihala. Vedno je nekaj.
Ale, si malo zašel :) saj ne da nimaš prav, ampak ne govorimo o tem..

kajn

Guru
5. okt 2007
3.389
2.369
113
Iskajoč brata
Imam nekaj pojma o NPZ, sem bil podučen in tudi videl točkovalnik. Zdej se pač ne bi ravno dajala o etm, a imaš ti več pojma ali kdo drugi, in niti ni bistveno ali si ti tisti "car", mi pa ne moreš ravno reči, da nimam pojma, glede na prvi stavek. Zato na ta tvoj odgovor samo eno:
Točno to je razlog, da naj se učitelji ubadajo z učenjem otrok, ker bodo bolj točno in prav jih naučili, kot mi starši doma.
Če veš kako so NPZ-ji ocenjeni in kakšen je točkovalnik... ali si potem od foha, ali se pa čisto preveč vpletaš v šolski sistem za enega starša....

Lahko da si naletel na slabega učitelja, vendar to pomeni, da bo samo 1 leto, max 2, problem... zato se tudi učitelji menjajo, da imajo otroci drugačne izkušnje, ki jih pripravi na življenje...
Veliko ima napak šolstvo, vendar daleč od tega, kar ti tukaj prikazuješ... v stilu, da je šolstvo sedaj narejeno, da mora starš sodelovati... saj je treba, vendar ne vsak dan, ali sedeti zraven njega, ko piše nalogo... Meni je rekel sin: Ati a se greva angleščino učit, ker je bilo napovedano... Sem ga hitro popravil, da jaz se ne bom učil, da se mora on učiti...
Isto je bilo za domačo nalogo, ko sem ga opomnil, da bi bilo dobro, da jo naredi pred treningom, pa je zavil z očmi in rekel "ja ja, grem...." Sem mu rekel, da jo ne dela zame in če želi ga ne bom opominjal več

luka51

Guru
16. avg 2007
15.533
6.850
113
Saj se ubadajo z učenjem otrok. V bistvu večino svojega časa na šihtu. Samo, če otrok sanja in ne sledi pouku ga težko kaj naučiš.

Grema zdaj, da naš pa ni tak in vedno vse posluša pa sledi, še kaj vpraša, če ne razume med poukom. Tudi dopolnilni pouk obiskuje redno predvidevam, glede na to, da ima težave s preobsežno snovjo in delom.

damirj

Guru
9. maj 2012
6.136
2.873
113
Saj se ubadajo z učenjem otrok. V bistvu večino svojega časa na šihtu. Samo, če otrok sanja in ne sledi pouku ga težko kaj naučiš.

Grema zdaj, da naš pa ni tak in vedno vse posluša pa sledi, še kaj vpraša, če ne razume med poukom. Tudi dopolnilni pouk obiskuje redno predvidevam, glede na to, da ima težave s preobsežno snovjo in delom.
Eh, spet si zašel.

Drugi stavek pa ne vem kaj naj ti komentiram, ker si že zelo nad**an :) očitno si ali pa si zelo tesno povezan z učiteljskim svetom, da jih tako zelo braniš in zelo dobro poznaš kako učijo in delujejo :)

luka51

Guru
16. avg 2007
15.533
6.850
113
Ne branim, samo povem da imajo v 99% primerov takšni problemi, kot jih ti navajaš en skupni imenovalec. To definitivno ni učitelj ali šola.

damirj

Guru
9. maj 2012
6.136
2.873
113
Če veš kako so NPZ-ji ocenjeni in kakšen je točkovalnik... ali si potem od foha, ali se pa čisto preveč vpletaš v šolski sistem za enega starša....

Lahko da si naletel na slabega učitelja, vendar to pomeni, da bo samo 1 leto, max 2, problem... zato se tudi učitelji menjajo, da imajo otroci drugačne izkušnje, ki jih pripravi na življenje...
Veliko ima napak šolstvo, vendar daleč od tega, kar ti tukaj prikazuješ... v stilu, da je šolstvo sedaj narejeno, da mora starš sodelovati... saj je treba, vendar ne vsak dan, ali sedeti zraven njega, ko piše nalogo... Meni je rekel sin: Ati a se greva angleščino učit, ker je bilo napovedano... Sem ga hitro popravil, da jaz se ne bom učil, da se mora on učiti...
Isto je bilo za domačo nalogo, ko sem ga opomnil, da bi bilo dobro, da jo naredi pred treningom, pa je zavil z očmi in rekel "ja ja, grem...." Sem mu rekel, da jo ne dela zame in če želi ga ne bom opominjal več

Nisem od foha, niti se ne kaj posebej ne vpletam. Nisem niti želel videt točkovalnika, ampak je tako naneslo na eni od govorilnih ur potem, ko smo dobili ocene preizkusnega testa za NPZ. Saj rezultat je bil več kot nadpovprečen, ampak je ena stvar vseeno zbodla. Se pa strinjam, da najverjetneje smo samo naleteli na slabega učitelja. Ali pa kar celo šolo. Kdo ve. Očitno sodelovanje staršev pri nalogah tretješolca je zelo odvisno od šole do šole, kar se da razbrati že od parih odgovorov tu v tej temi.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.389
2.369
113
Iskajoč brata
Glede na vse tvoje odgovore, jaz zakljucujem, ker vidim, da beres samo tisto kar zelis, ali pa drugace interpretiras...
Ne glede na to kaj ti tukaj pisemo, bos ti imel prav in mi narobe...

Zelim ti srecno solanje in vzgojo fantov

• Všeč mi je
Reactions: damirj in aljoman

damirj

Guru
9. maj 2012
6.136
2.873
113
Glede na vse tvoje odgovore, jaz zakljucujem, ker vidim, da beres samo tisto kar zelis, ali pa drugace interpretiras...
Ne glede na to kaj ti tukaj pisemo, bos ti imel prav in mi narobe...

Zelim ti srecno solanje in vzgojo fantov

Hvala enako. It's a girl. Pa pridna je tudi, ni potrebe po kompliciranju sedaj. Da je pa nekaj generalno narobe oz. slabše kot je bilo, pa le malo spremljaj komentarje po medijih..