Povprečni dosežki slovenskih učencev so najslabši do zdaj. Kje so vzroki in ukrepi?

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
291
225
43
Jaz sem dalj časa živel v tujini, kjer so otroci hodili v mednarodne osnovne in srednje šole. Prav veliko domače naloge niso imeli. Tudi se niso učili balasta.
Spomnim pa se ene velike razlike v času korone, ko je bila šola na daljavo. Moji so uporabljali Word in Power Point sami, ker so se ga naučili v šoli, tako kot osnove računalništva. Tudi programirali so pri ICT. Bratovim otrokom tu so pri osnovnem računalniškem znanju morali pomagati starši.

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.377
4.826
113
Otroci nimajo težav s pozornostjo. Problem so vsi okoli njih, ker jih motijo.
Tak je to danes.
Včasih hiperaktivnosti oz. ADHD ni bil ,ker si dobil šamar kot si nekaj ekstra počel med poukom. Vsem je terapija pomagala. Danes greš do zravnika pa imaš ADHD, dobiš tablete pa še posebno obravnavo pri pouku.

(ne trdim da bolezen kot je ADHD ne obstaja, samo danes jo ima pol populacije za kar je krivo 1. zdravstvo in 2. vzgoja ... šolstvo kot tako je samo žrtveno jagnje v takem primeru)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.571
8.706
113
Zdaj ali delam kaj narobe ali ne... Skratka rezultati so zunaj. Trenutno je drugi v vrsti na tretji gimnaziji, kamor se je vpisal. Na prvi bi bil 18., na drugi pa 60ti, na tehnični prvi.
Mogoče sem ga malo podcenjeval. Upam da ga puberteta ne zmeša preveč. Malo ga pa mora, to je jasno.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.533
6.850
113
Moji so uporabljali Word in Power Point sami, ker so se ga naučili v šoli, tako kot osnove računalništva. Tudi programirali so pri ICT. Bratovim otrokom tu so pri osnovnem računalniškem znanju morali pomagati starši.
Zdaj pa pojdi še to "strokovnjakom" na MVI in ZRSŠ povedat. Ker še do nedavnega niso čutili potrebe po teh znanjih. Še vsi izbirni do 7. razreda so bili za programiranje.
Zdaj bo pa to v sklopu vseh ostalih predmetov (digcomp kompetence) kot cilj.
Tak da v teoriji bo rešeno, v praksi pa isto sranje kot je bilo. Pride pa drugo leto nov UN za izbirnega v 7. razredu. Nič več urejanja besedil, zdaj bo ustvari svojo aplikacijo. Čez 2 leti nič več multimedije v 8. ampak z digitalnimi napravami upravljajmo svet. Čez 3 leta namesto omrežij v 9. razredu pride odkrivajmo skrivnosti v podatkih.
In spet vse temelji na programiranju, froci pa @ ne najdejo na tipkovnici, kaj šele shranit kaj v oblak ali presnet iz mape v mapo. Pa vsi bi radi govorne nastope v PowerPointu, seminarske v Wordu, raziskovalne z ne vem kakimi oblikovnimi zahtevami v Wordu. Ja kdo jim je dal to znanje?

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.365
5.995
113
Bojijo se jih učiti produktov podjetij, da ne bi kdo na drugi strani luže obogatel :).
Pravzaprav bo šola čedalje bolj capljala za znanjem, ki bo potrebno pri delu. Noben ne ve, kako bo povprečno delovno mesto čez 10 let, ko bo UI orodje pri vsakem digitalnem koraku. Ko so se v naših šolah začeli resno učiti tuje jezike, bo strojno prevajanje z lahkoto preseglo solidno srednješolsko znanje jezika.
Po drugi strani pa tudi ni taka katastrofa, če se učijo "napačne" stvari. Važni so koncepti, važno je delo, da se možgani razvijajo in urijo. Ljudje, ki so se pred 50-imi leti v dveh ali triletnih programih izobrazili za neko obrtniško dejavnost in so nekaj takega tudi delali, so praviloma bili sposobni na tistem področju dovolj dobro slediti tehnologiji. Ker so razumeli koncepte. Če hočemo pravo digitalno pismenost, moramo ljudi izobraziti konceptov. Če hočemo, da bodo znali dobro izkoriščati UI, morajo razumeti nekaj ozadja.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.310
1.050
113
Ce bi v soli ucil kako poiskat (in prevert) informacijo v digitalnem svetu bi bilo za mladino bolj koristno kot pa da se ucijo neke podatke kampanjsko na pamet. Vse kar se mularija zares nauci je psihologija ucitelja (kolk in kako ga lahko nateg*****), pa kaksen je minimalen vlozek, ki ga potrebuje, da nekaj kar ga ne zanima nardi.

• Všeč mi je
Reactions: irwin

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.804
9.037
113
Opisujes kot nicvredno veščino... Ta dejanska socialna interakcija (v zivo, ne socialna omrezja) izginja in bo vedno vec vredna. Nam je pa samoumevna. Ker smo z njo gor rastli...

Tukaj imas polno ljudi, ki mislijo, da znajo poiskati in preveriti informacijo v digitalnem svetu - beri zazenejo groka ali chatgpt (plačljivega) in verjamejo. Gledam svojega 15letnika pa je bolj kritičen do sranja na netu, kot moja generacija. Ker s tem gor raste...

Nasa generacija misli, da so nase pomanjkljivosti enake pomanjkljivostim danasnjih otrok. Ene ne...

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.365
5.995
113
Tudi učenje na pamet ni brezveze, ker uri možgane. Za resno delo pa bo tudi v prihodnjih desetletjih ključno kritično odločanje na osnovi množice informacij in še kakega sedmega čuta zraven.

jello

Guru
22. sep 2008
11.282
4.453
113
Bolj ko obvladamo digitalno manj smo bralno pismeni. Digibutale.

Za življenje so pomembne veščine za katere ne potrebuješ elektrike. Vse ostalo je stvar "tečaja worda".

luka51

Guru
16. avg 2007
15.533
6.850
113
Učenje na pamet (ali pa recimo pomnjenje podatkov) je zelo pomembno, tako za razvoj tvojega uma kot za življenje. To, da so podatki dostopni na spletu in jih je samo poiskat treba je poneumljanje. Najprej moreš vedet kaj iščeš, pol moreš vedet, če je to sploh ok kaj si dobil. Tega pa nimaš, če si pred tem nisi neke širine znanja na "klasičen" način pridobil.
Pol pa še, ko bo kaka storitev padla na katero se znašaš? Kaj bo pa takrat. Eni si še riti ne znajo več obrisat brez AI. To se vam zdi pravilna smer, izobraževat idiote, ki se na AI zanašajo brez, da bi kaj s svojo glavo pomislili (kar itak ne morejo, če ni neke širine znanja not)?
Če se želiš v življenju dobro skos spravit rabiš neko širino znanja jebat ga. In vsi ki ste zaj pametni kak so otroci preobremenjeni in kolko majo preveč ste meli v otroštvu še več tega.
Tako da ne razmišljat v to smer kako bi bilo treba oklestit stvari, ker bojo še bolj glupe generacije prihajale.

Zanimivo, da so določene metode delovale desetletja ali stoletja. Zadnjih 20 let, ko pa grejo metode v druge smeri in neka splošna razgledanost in znanje pada je pa vse drugo krivo samo to ne.
Žal bom jaz še vedno bolj zaupal človeku ki ima neka znanja, kot človeku, ki teh znanj nima ampak jih je poiskal na spletu in je zdaj on znalec na tem področju. To kaj ti dajo lastne izkušnje pri učenju ti jih noben splet ali AI ne da.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero in jello

luka51

Guru
16. avg 2007
15.533
6.850
113
Aja še to: ideje se rojevajo v našem umu in ne na spletu, kritično razmišljanje se dogaja v našem umu in ne na spletu. In kaj je temelj vsega tega? Znanje.

damirj

Guru
9. maj 2012
6.136
2.873
113
Nekoč je ena učiteljica stare šole staršem sončkov lepo, po domače, v njihovem jeziku povedala kaj je odgovornost: "mi ga bomo gledali eno, dve, morda tri leta, vi pa celo življenje".

Ja, vzgojno izobraževalni zavod. In kaj zdaj? Ti si že v prvi triadi začel vpit kako ga šola narobe vzgaja in da ti ne znese. Kar te ne odveže odgovornosti za vzgojo svojega otroka.

Šola ne pokvarja otrok in šola ne proizvaja sončkov. Ravno obratno je in težava je še večja, proizvaja in nagrajuje najboljše (odlične) ponavljalce. Ljudi, ki najbolje znajo sledit in ponavljat za drugimi namesto mislit s svojo glavo.

Si bil v zadnjih dveh desetletjih na kakšni valeti? Tam lahko od vse te silne odličnosti 2 uri neprekinjeno bruhaš.

Napisal si odlično in tudi malo samega sebe v protislovje.

Nekoč je ena učiteljica stare šole staršem sončkov lepo, po domače, v njihovem jeziku povedala kaj je odgovornost: "mi ga bomo gledali eno, dve, morda tri leta, vi pa celo življenje".

Točno tu je tudi težava, ker se nihče sistemsko ne ukvarja ne z otroci, ne s tem, kaj bodo odnesli, Saj si sam napisal, mi se z njimi ukvarjamo eno leto in to je to. Se bodo kasnej drugi z njimi ukvarjali. Nihče več v šolstvu se ne ubada z njimi vseh 9 let. Mi starši pa ja. Saj nisem nikjer napisal drugače.

Ja, vzgojno izobraževalni zavod. In kaj zdaj? Ti si že v prvi triadi začel vpit kako ga šola narobe vzgaja in da ti ne znese. Kar te ne odveže odgovornosti za vzgojo svojega otroka.

Ne more biti vprašanje "kaj zdaj?". To je bilo v preteklosti že urejeno in ni bilo vprašanje, zato tudi zdaj ne more in ne sme biti. Pa se v šolstvu točno to sedaj dogaja. Oddali so del svojih nalog stran. In nikjer nisem zase napisal, da nimam odgovornosti vzgoje otroka. Še kako jo imam.

Šola ne pokvarja otrok in šola ne proizvaja sončkov. Ravno obratno je in težava je še večja, proizvaja in nagrajuje najboljše (odlične) ponavljalce. Ljudi, ki najbolje znajo sledit in ponavljat za drugimi namesto mislit s svojo glavo.

Jaz pa mislim, da je šolstvo danes precej slasbše, kot je bilo v preteklosti.

Si bil v zadnjih dveh desetletjih na kakšni valeti? Tam lahko od vse te silne odličnosti 2 uri neprekinjeno bruhaš.

Nisem, ampak predvidevam iz tega napisanega, da mi celo lahko potrdiš moja zadnja dva odgovora - komentarja na tvoje napisano. Ker če bi bilo vse skupaj boljše kot prej, potem bi tebi na valeti ne bilo potrebno bruhati.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.533
6.850
113
Napisal si odlično in tudi malo samega sebe v protislovje.

Točno tu je tudi težava, ker se nihče sistemsko ne ukvarja ne z otroci, ne s tem, kaj bodo odnesli, Saj si sam napisal, mi se z njimi ukvarjamo eno leto in to je to. Se bodo kasnej drugi z njimi ukvarjali. Nihče več v šolstvu se ne ubada z njimi vseh 9 let. Mi starši pa ja. Saj nisem nikjer napisal drugače.
Bolj jasno kot je ta učiteljica povedala bi skoraj težko. Ampak vidim, da še vedno ne razumeš. To je mišljeno kot njen problem je sonček eno leto, tvoj (starš) bo pa celo življenje. Če ga boš ti eno leto na vse pretege zagovarjal ščitil in krivil vse druge bo učiteljica to eno leto bp preživela. Tebi se bo pa slej kot prej to vrnilo. Ampak takrat bo že prepozno, ko boš spoznal kaj ti je želela povedat že v 1. ali 2., mogoče 3. razredu.
In tu ni nobena sistemska težava. To je zgolj problem staršev, ker vzgoja otrok je na plečih staršev. Otrok v šolo pride že zavožen in je težko pričakovat, da se ga bo prevzgojilo, sploh pa je nemogoče pričakovat, da se bo kaj spremenilo brez 100% podpore staršev.

• Všeč mi je
Reactions: aljoman

luka51

Guru
16. avg 2007
15.533
6.850
113
Jaz pa mislim, da je šolstvo danes precej slasbše, kot je bilo v preteklosti.
Seveda, od leta 1998 gre samo še navzdol. In kaj se je takrat spremenilo? Dodajat so se začele pravice in ne dolžnosti. Tako staršem kot otrokom. In zdaj smo tu, kjer marsikateri starš na slepo zagovarja svojega sončka. Problemi so pa vsepovsod drugod. In spet se neka zanimivost pokaže. Probleme ma vedno ena vrsta otrok in staršev. Zanimivo, da tisti vzgojeni, ki imajo neko odgovornost v sebi, vejo kaj je prav in kaj narobe, teh težav nimajo. Pa še nekaj je zanimivo, ostroci in starši ki živijo iz problema v problem imajo pri 101 različnem problemu samo en skupni imenovalec, sebe. Problemi se menjujejo, okolica se menjuje, učitelji se menjujejo, problemi pa še kar ostajajo.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero in Pepe

damirj

Guru
9. maj 2012
6.136
2.873
113
Seveda, od leta 1998 gre samo še navzdol. In kaj se je takrat spremenilo? Dodajat so se začele pravice in ne dolžnosti. Tako staršem kot otrokom. In zdaj smo tu, kjer marsikateri starš na slepo zagovarja svojega sončka. Problemi so pa vsepovsod drugod. In spet se neka zanimivost pokaže. Probleme ma vedno ena vrsta otrok in staršev. Zanimivo, da tisti vzgojeni, ki imajo neko odgovornost v sebi, vejo kaj je prav in kaj narobe, teh težav nimajo. Pa še nekaj je zanimivo, ostroci in starši ki živijo iz problema v problem imajo pri 101 različnem problemu samo en skupni imenovalec, sebe. Problemi se menjujejo, okolica se menjuje, učitelji se menjujejo, problemi pa še kar ostajajo.
Pozabil si omeniti še, kar si napisal v prvem stavku, da se je tudi šolstvo spremenilo in kot ti trdiš - na slabše. Zato problemi ostajajo in nastajajo novi in se ne rešujejo. Sicer pa je to napisano in nasploh cela debata postala precej bolj obsežna, kot začetni in prvtoni komentar na uspeh NPZ. Jaz namreč trdim, da NPZ kaže (ne)uspeh ubadanja učenja otrok s starši doma, namesto da bi to delo počeli učitelji.

jello

Guru
22. sep 2008
11.282
4.453
113
Jaz pravim da je slabše, ne boljše. Ampak ne zato, ker se nihče ne ukvarja z otroci (kar trdiš ti) ampak, ker se poudarja samo odličnost, vrhunskost (ki pa se merita z izključno z ocenami od 1 do 5). Kot da so na tekmi in morajo biti vsi zmagovalci, vsi morajo biti vrhunski športniki. Si predstavljate glasbeno šolo, kjer morajo biti vsi vrhunski glasbeniki? V celi šoli bi bili v eni generaciji max. 3 učenci.

Zato bruham na valeti. Ne zato, ker je šola pozabila vzgajat moje otroke.

• Všeč mi je
Reactions: damirj

damirj

Guru
9. maj 2012
6.136
2.873
113
Bolj jasno kot je ta učiteljica povedala bi skoraj težko. Ampak vidim, da še vedno ne razumeš. To je mišljeno kot njen problem je sonček eno leto, tvoj (starš) bo pa celo življenje. Če ga boš ti eno leto na vse pretege zagovarjal ščitil in krivil vse druge bo učiteljica to eno leto bp preživela. Tebi se bo pa slej kot prej to vrnilo. Ampak takrat bo že prepozno, ko boš spoznal kaj ti je želela povedat že v 1. ali 2., mogoče 3. razredu.
In tu ni nobena sistemska težava. To je zgolj problem staršev, ker vzgoja otrok je na plečih staršev. Otrok v šolo pride že zavožen in je težko pričakovat, da se ga bo prevzgojilo, sploh pa je nemogoče pričakovat, da se bo kaj spremenilo brez 100% podpore staršev.
Jaz razumem, že v prvo sem. Ne samo to, to sem vedel še preden si to napisal. Izgleda pa ti ne razumeš kontra napisanega. To o čemer pišeš, je dejstvo in šola bi se temu morala prilagoditi, pa se ni.

damirj

Guru
9. maj 2012
6.136
2.873
113
Jaz pravim da je slabše, ne boljše. Ampak ne zato, ker se nihče ne ukvarja z otroci (kar trdiš ti) ampak, ker se poudarja samo odličnost, vrhunskost (ki pa se merita z izključno z ocenami od 1 do 5). Kot da so na tekmi in morajo biti vsi zmagovalci, vsi morajo biti vrhunski športniki. Si predstavljate glasbeno šolo, kjer morajo biti vsi vrhunski glasbeniki? V celi šoli bi bili v eni generaciji max. 3 učenci.

Zato bruham na valeti. Ne zato, ker je šola pozabila vzgajat moje otroke.

No na koncu smo bolj ali manj istega mnenja..

jello

Guru
22. sep 2008
11.282
4.453
113
Jaz namreč trdim, da NPZ kaže (ne)uspeh ubadanja učenja otrok s starši doma, namesto da bi to delo počeli učitelji.
Ti je že luka51 napisal. Šola ne more popravljati vzgojnih napak od doma. Otrok cele dneve drka ps4 in telefon, bere absolutno nič, oziroma samo takrat ko mama s štoparico stoji zraven, zaključiš pa potem da je šola zanič ker je otrok polpismen. Če ne bere bo tudi računal bolj težko.

Ne pišem konkretno zate, ampak v 10+ letih roditeljskih se človek nagleda takšnih staršev dobesedno do kozlanja.