A jih sama namaže z marmelado in zvije?
Ne razumem kaj si želel povedati?
A jih sama namaže z marmelado in zvije?
To so pač trendi, ki jih narekujejo prehrambeni kvazi strokovnjaki. Danes zelo oglašujejo med kot nekaj izjemno zdravega. Čez par let bo proglašen za hujši strup kot je sam beli sladkor.
Zelezna posoda od EMA in drugega velikana Metlaca iz beograda je postala zadnjih nekaj let popularna iz preprostega razloga, dobro se obnese na indukciji za klasicno kuhanje. Ljudje se vracajo preverjeni klasiki. Posoda je vecna in ne crkne, se ne razmaze, pobledi itd kot raznorazni "rostfrei" kompleti ki se valjajo po policah megamarketov, lidlov za par deset eurov v akcijah.
Sicer email in jajca mi ne deluje neka posrecena kombinacija, sploh v danasnjem casu teflona, ampak ok si probral. Jaz mislim da je teflon se zmeraj na prvem mestu, in to tisti bolj kvalietni za par 10 eur vec. Ker te entry varjante po nekaj rundah ze zacnejo bledet, se zvijat, in od "kvalitete" ponve bolj malo ostane. Kolega recimo preferira tefalovo palacinka ponev za jajce. Zelo zadovoljen.
Pred casom je bila o ponvah zanimiv prispevek v slovenskem prevodu oddaje Galileo (planet TV).
Iz piksne. In to aluminijaste, ki je znotraj prebarvana z barvo, da ne bi pir zreagiral z osnovno kovino (aluminijem).
Embalaža ni čisto nedolžna reč. Pri višjih temperaturah pa še slabše. Kar spada k ponvam za kuhanje.
Sorry ampam EMO email je najbvečji poden za pečt, tudsi na indukciji.
Zaenkrat razočaran nad EMO ponvami. Jajca pekel že nekajkrak in tudi 1x mesni sir. Vedno se je prijelo na full.
Danes za test še palačinke, da vidim, a je res to kar je prodajalka rekla, da je to top ponev za palačinke. Dopuščam možnost da je za to posodo potreben čas, ali pa da kaj ne delam prav. Samo, kot sem že napisal, ne maram jajc, ki plavaju v maščobi. Sem pa danes za hec vprašal mamo glede te EMO posode in mi je rekla, da se je že včasih vedno prijemalo, razen če kaj pražiš. Samo se pa spomnim tudi stare mame, ki je imela neko črno, zažgano, mogoče še kakšno od Hitlerja, pa je bilo BP. Če bo tudi danes rezultat porazen, jutri pokličem v EMO in povprašam kako in kaj.
Res pa je, da posode še nisem mazal z lanenim oljem, ker ga zaenkrat nimam doma.
V bistvu je tole mal bulšita in so zdej hipsterji nardil celo znanost. Tud vzdrževanje ni nič posebnega. Topla voda, gobica, pol pa mal oljčka gor, ni nujno lanenga, lohk je repično, ga mam za wok na zalogi, da zakadi, ohlajeno obrišeš okol in okol in pospraviš. Podobno kot z gorenčevo žar plato, al pa klasičnim plehnatim wokom. Najlepša patina se nardi, ko steake pečem, za famozna jajca ni nikol tok vroča.Laneno olje se uporabi za pripravo železne poneve, ne emajlirane. Je pa impregnacija (seasoning) železnih ponev (Cast-Iron) cela znanost
Tule razlogi za laneno olje: http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-technique-for-seasoning-cast-iron/
Za klasicno kuho je ta posoda po JUSu odlicna, samo kuhat je treba znat. Ni za instant kuharje in kuhanje. Vedno vec ljudi tudi opusca indukcijo, ker pac plin je plin. Tam EMO se bolj pride do izraza. Pa tudi kaksna litozelezna ponev ali wok.
Ampak veš da jenpirbres čisto drugačen iz flaše. Pa nisem noben poznavalec piva niti ljubitelj, niti oboževalec. Ampak kdor ne loči piva iz piksne in steklenice, potem.... Probal Union, neko Lidl varianto piva....zase ga raje kupujem v steklenicah(če je možno). Kolikor ga pač popijem.Jebeš vino, pije se pir z flaše
Se bojim da so babice na teh "debuyer" posodah v celem življenju manj ceta ponucale kot ga danes gospodinja v enem dnevu.Fadil Tista črna ponev od tvoje babice je bla železna, po vsej verjetnosti Debuyer. Sam da rata črna in se na njej nikol ne prijema so potrebna leta uporabe. Žal so ženske generacija moje name te stare bljak črne težke ponve pometale stran in nabavile emajl in kasnej teflon. Da so lohk pomile s cetom. Stara res stara črna ponev je vredna zlata. Mojim debuyerkam še mal manjka. Najbljižje tej stari je srednja, ki je stalno v uporabi ene dve leti, tud za steak jo nakurim brez težav ko majmuna.
Ampak verjel ali ne, je sodobna piksna najboljša embalaža za pivo. Takoj za rjavo steklenico, zelene, v katere Union pakira so katastrofa.Ampak veš da jenpirbres čisto drugačen iz flaše. Pa nisem noben poznavalec piva niti ljubitelj, niti oboževalec. Ampak kdor ne loči piva iz piksne in steklenice, potem.... Probal Union, neko Lidl varianto piva....zase ga raje kupujem v steklenicah(če je možno). Kolikor ga pač popijem.
Vir? Ter kaj je tako posebnega na plinu?Vedno vec ljudi tudi opusca indukcijo, ker pac plin je plin.