Ponev za jajca

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Jaz delam jajca na oko na maslu. Ko jajce ubijem, nastavim plin na srednjo temperaturo in ponev za kako minutko pokrijem. Jajca so vedno odlično pečena, niso pa zažgana. Ponev je pa navadna teflonska.
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.653
2.584
113
Iz osnovnošolskega izobraževanja:
jaz dam najprej narezan špeh, prosuto ali klobaso, čebulo, .... na malo olja. rastlinskega, ker sem vegeterjanec :)
Ko to meso močno popečem - zelejnjava - pa dobi videz zapečenosti, gor 'vlijem' NE stepena jajca iz ločena posode.
Ko so jajca v ponvi, jih šele zmešam. Tako imajo narejena belo in rumeno barvo. Že dolgo NE JEM jajca narejeno 'na oko'.
Mešam dokler skoraj v celoti ne zakrknejo, to pa zato, ker se 'peke' nadaljuje na krožniku iz toploti jajc.
Dam na krožnik.
OPS moram iti. Danes so za zajtrk .... jajca :)
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.073
7.539
113
Zaenkrat razočaran nad EMO ponvami. Jajca pekel že nekajkrak in tudi 1x mesni sir. Vedno se je prijelo na full.
Danes za test še palačinke, da vidim, a je res to kar je prodajalka rekla, da je to top ponev za palačinke. Dopuščam možnost da je za to posodo potreben čas, ali pa da kaj ne delam prav. Samo, kot sem že napisal, ne maram jajc, ki plavaju v maščobi. Sem pa danes za hec vprašal mamo glede te EMO posode in mi je rekla, da se je že včasih vedno prijemalo, razen če kaj pražiš. Samo se pa spomnim tudi stare mame, ki je imela neko črno, zažgano, mogoče še kakšno od Hitlerja, pa je bilo BP. Če bo tudi danes rezultat porazen, jutri pokličem v EMO in povprašam kako in kaj.
Res pa je, da posode še nisem mazal z lanenim oljem, ker ga zaenkrat nimam doma.
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.073
7.539
113
Na emajlirano ponev se bo vedno vse prijemalo. Ta tehnologija je stara 100 let. Zato so pa izumili razne premaza, od teflona dalje, da se hrana ne prijema na posodo.

Kako pa to, da potem EMO še kar živi in prodaja svojo posodo, če je zadeva v kurtzu?
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.470
5.766
113
Kje piše da je v kurcu. Samo uporaba je drugačna.
Pač ni to posoda za pečenje brez olja.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Kako pa to, da potem EMO še kar živi in prodaja svojo posodo, če je zadeva v kurtzu?

Zelezna posoda od EMA in drugega velikana Metlaca iz beograda je postala zadnjih nekaj let popularna iz preprostega razloga, dobro se obnese na indukciji za klasicno kuhanje. Ljudje se vracajo preverjeni klasiki. Posoda je vecna in ne crkne, se ne razmaze, pobledi itd kot raznorazni "rostfrei" kompleti ki se valjajo po policah megamarketov, lidlov za par deset eurov v akcijah.

Sicer email in jajca mi ne deluje neka posrecena kombinacija, sploh v danasnjem casu teflona, ampak ok si probral. Jaz mislim da je teflon se zmeraj na prvem mestu, in to tisti bolj kvalietni za par 10 eur vec. Ker te entry varjante po nekaj rundah ze zacnejo bledet, se zvijat, in od "kvalitete" ponve bolj malo ostane. Kolega recimo preferira tefalovo palacinka ponev za jajce. Zelo zadovoljen.

Pred casom je bila o ponvah zanimiv prispevek v slovenskem prevodu oddaje Galileo (planet TV).
 
  • Všeč mi je
Reactions: Fadil
I

Izbrisan uporabnik #9334

Na emajlirano posodo se bo vedno malo prijelo. Čudežev ni, oz. za to so izumili teflon. Treba je samo paziti, da ga ne prežgeš, ker potem rata strupen (fluoridi).
Sicer je pa emajlirana posoda vedno "Top", boljša od gusaste, ravno zaradi čiščenja. Če ti proizvajalec zagotavlja, da ni v emajlu kadmija, bo emajl vedno aktualen.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ampak - jaz to pozdravljam. Svinjska mast je bila zadnjih ... 30 let neverjetno stigmatizirana. Pa so cele generacije skozi znano zgodovino živele ob njej.

Je pa razlika, seveda. Svinjska mast ima višje vrelišče in zato jo je pač treba primerno uporabljati. Če je pa kuharca štremljasta ... :zavijazocmi: , ... ti pa niti sveti duh ne pomaga.
 
  • Všeč mi je
Reactions: 8888

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.073
7.539
113
Pravkar testirana ponev na palačinkah. Resnično TOP zadeva in se lahko teflon skrije. Ne bi verjel, če ne bi sam videl in jedel.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Smrkc in 8888

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.173
3.637
113
Marlbor
Ampak - jaz to pozdravljam. Svinjska mast je bila zadnjih ... 30 let neverjetno stigmatizirana. Pa so cele generacije skozi znano zgodovino živele ob njej.

Je pa razlika, seveda. Svinjska mast ima višje vrelišče in zato jo je pač treba primerno uporabljati. Če je pa kuharca štremljasta ... :zavijazocmi: , ... ti pa niti sveti duh ne pomaga.
To so pač trendi, ki jih narekujejo prehrambeni kvazi strokovnjaki. Danes zelo oglašujejo med kot nekaj izjemno zdravega. Čez par let bo proglašen za hujši strup kot je sam beli sladkor.
 

Podobne teme