Kako kej ponev? Lohk povem, da je večina nasvetov, kjer pečejo debuyerke po ure in ure bulšit, ker večinoma dobiš gor lepljivo sranje, ker smo mel gor po večini preveč olja. Moja 28 je sčasoma zamenjala prevleko in je zdaj super. Sem se pa včeraj po stresnem delu na šihtu odločil, da se bom izuril v kuhanju francoske omlete old fashion, šporhet me pomirja. Omleta je edina stvar za katero sem do včeraj uporabljal non stick. Pa sem svojo tamalo debuyerko 24 cm, ki je nisem prakrtično nič uporabljal najprej očistil do železa (kuhaš not mešanico kisa za vlaganje in vode 50/50 dokler vse ne odstopi), potem pa pripravil pravilno, tako kot se pripravi tudi novo. Novo moraš najprej dobro oprat in zdrgnit z vročo vodo in cetom, da spraviš dol vosek. Pol pa na šporhet, ko je čist suha notri toliko repičnega olja, da pokrije dno namažeš tud po robu in segrevaš do točke dimljenja, potem olje odliješ, dobro obrišeš, premažeš tud zunanjost in pol nazaj na ogenj za minuto in cel čas zelo temeljito brišeš. Pol vliješ olje nazaj in pustiš da se ohladi. Ponev še niti rjava ni preveč pa je že non stick. Seveda ne kot teflon, je pa blizu, sam na suho pa ne smeš. Prav tako se najprej segreje pobev, potem gre not maščovba in šele ko je dovolj vroče jajca, pa se ne bo prijemalo. Ko končaš ponev samo obrišeš, če je pa kaj prilimano, pa z mlačno vodo in gobico brez ceta opereš in ponoviš postopek z oljem, niti ga ne rabiš odlivat, samo zahreješ do dima in pustiš, da se ohladi. Obrišeš in pospraviš. S tem postopkom narediš tud inox ponev non stick. Seveda mora bi tud ta segreta, ko dobi olje za peko, ne olja začet segrevat v mrzli ponvi
Pa omlete....20 sekund od vliva do krožnika, puhaste, prijelo se ni nič. Postopek lohk pa pove ženska, ki je spremenila Ameriško kulinariko. Lepše nihče od novodobnih na netu ne prikaže.