Polprofi fotoaparat...

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Stvar je resna, samo kot znalci vidite, sem neznalec.

Drugače pa imam že dolgo let digitalce, samo ne kaj posebnega (Sonyev Cyber shoot).

Se že nagibam k utišelčevemu predlogu.
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Tole kar sem prilepi je zato ker je to nekako podobno SLRju, ampak je čisti kompakt! Ima pa funkcije kot so ročno zoomiranje itd. tako da spada v pravo kategorijo "polprofi" robe.

Tale moj predlog ima res eno slabost - objektiv je tako kot je in ga ne moreš menjat; je pa objektiv po goriščnicah primerljiv z 4mi objektivi za DSLR (kar se tiče razpona). Kar se tiče kvalitete je pa tako da jasno ne moreš pičakovati 100% optike pri takem univerzalcu; svetloba se mora nekje izgubit in jasno je to slabost (je pa vsseno več kot odličen).

Sicer dobiš z manj zooma boljšo optiko . recimo kakšen canon g11 je še boljši ampak je manj univerzalen!

Sicer pa za poroko bo amater bolje ujel trenutke s tem kot pa z profi opremo v rokah!
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Kar se tiče širokega kota - s širokokotnim objektivom zajameš več stvari in je tako idealne za kakšne slike stavb in podobnih stvari. Za ljudi pa ravno ni - razen če hočeš slikat množice na koncertu. Tja do ekv. 28mm je sicer še bolj kalsičen kot pa "širok".

Pa kompakti in dodatne leče (in filtri) lahko naredijo tudi čuda. Tudi za kompakta si tako lahko omisliš fish-eye predlečo in zadeva čisto ok deluje. Pa polarizacijski filter, makro predlečo, tele konverter ... če misliš uporabljat te dodatke je fino če ima kompakt pred objektivom navoj! Cenovno te (vsi) ti dodatki pridejo manj kot pa en boljši objektiv v segmentu DSLR - so jasno slabši, ampak za spoznavat lastnosti fotografije so idealni!

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Jaz pravim, da si vzami vsaj kak teden, pa preberi kaj pišejo po netu..., da boš vsaj vedel zakaj je nek fotoarapat ok, ki se ti predlaga....

Pa poguglaj DSLR vs. compact ali kaj podobnega..., je verjetno 100člankov na to temo.

Jaz sem mislil kupit kompakta za cca 300-400 eur. Pa mi je kolega rekel, da mi priporoča raje DSLR...in mi je posodil svojega za 1 teden. Ko sem se nafotkal in videl fotke in občutil kakšna razlika je imeti v rokah DSLR vs. kompakta v smislu hitrosti, ..občutka, da imaš neko napravo v rokah..., sem si rekel hočem DSLR. In sedaj sem zelo vesel, da sem se tako odločil.

Je pa treba vložit nekaj časa in truda, da napreduješ in se učiš.
wink-1.gif
Tako za fotkat kot za kasnejšo obdelavo slik...

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ob vseh (navideznih) naštetih plusih pa je prav, da se zapišejo še minusi: približno devetkrat manjše tipalo in tej velikosti prilagojena optika povzročita najmanj dva problema - veliko manj izrazito omejeno globinsko ostrino (skoraj vedno so ostri tako objekti spredaj, kakor tudi v daljavi) in več šuma (neprijetna 'pegavost' posnetka) pri istih pogojih fotografiranja.
Za manj zahtevne uporabnike so takšni problemi skoraj nepomembni, večina laikov pa jih sploh ne opazi.
Ko pa si uporabnik zaželi od aparata 'nekaj več', potem gredo zadeve res v 'polprofi' vode.

Nazadnje urejeno: