Polprofi fotoaparat...

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
doooh
rolleyes-1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Prisežem, da nikogar ne nategujem.

Sem pač neznalec.

Nobeden 1.4.

Rad bi pa še kakšno informacijo, če se da.

Na področjih, ki jih poznam, sem dal že kar nekaj nasvetov, pa še jih bom.

Na tem delu tem sem pa prvič in resno sprašujem oz. prosim za nasvete.

Lp
Zomirp

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Moje skromno mnenje je, da ne obstaja profi aparat, obstaja lahko le profi fotograf
smile-1.gif

(Zacuda da se ne govori o profi avtomobilih :p)
Obstajajo pa seveda dobri in slabi aparati. Dober aparat je vsak aparat, ki ti bo pri tem kaj bos hotel ven dobiti s pomocjo svojega
znanja o fotografiji dal primeren rezultat. Tako da se pri svojih zeljah ne obrmenjuj s tem kateri je boljsi, kateri ima vec ipd.
Ce zelis vstopiti v svet dslr, pri katerem imas v primerjavi s kompaktom, celo kontrolo v rokah ti, potem ti je cisto vsak na trgu dober.
Moj nasvet je, da nabavis za zacetek takega, ki je v paketu z ze dokaj fajnimi kit objektivi, nekateri dajejo celo dva ali vec objektivov
zraven, po moznosti z built-in flashom in ti je financno dosegljiv.
Ko bos osvojil tehniko, bos pa sam spoznal, ali si zadovoljen ali ne oz. si zrel za korak naprej (to ti tukaj nihce ne bo mogel pomagati z nasveti).
In ce se bos odlocal med znamkami (canon,nikon,pentax,olympus) je to tako, kot religija. Vsak ki ga ima, bo zagovarjal svoje,
tako da bos dobil le en kup namigov, in te bo samo se bolj zmedlo.

Nekdo je ze prej dal cisto dober nasvet, mogoce si najprej sposodis enega za en dan, in se za par evrov igras. Bos takoj videl,
kje tici zajec
smile-1.gif

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Aja, pa ce noces zgubiti prijatelja/prijateljice, potem slikanje poroke prepusti raje tistim, ki so tega ze vajeni :p in jih
raje opazuj pri delu, s kozarcem v roki
smile-1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
če te bo jutri še zanimalo, jutri svetujem ...

pač, ne sme me noben nasamarit, ker sem se šel stavit s sestro, da me ne bo noben naaprilal letos.
grin1.gif

Me še zanima...
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Kateri je lažji za upravljanje (kompaktni ali DLSR), v čem se razlikujeta?
A imata oba "auto"?

Vsak ki sprašuje take stvari naj kupi kompakta. Če sprašuješ za "avto", potem bo vsak kompakt dober!

Če imaš budget do 1000 EUR .. dobiš za 500 EUR super kompakte, ki ti bodo 10x bolje služili kot najbolj osnovi zrcalc. Sedaj pa samo še povej natančne želje (kaj vse boš slikal - točne situacije) in ti bo forum svetoval katerega kompakta kupi!
grin1.gif

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Vecinoma DSLR-jev ima tudi auto.
Odvisno kaj mislis lazji za upravljanje. Zaradi velikosti in teze, kompakt, sicer pa DSLR,
ker goriscnico stelas enostavno z vrtenjem na objektivu, docim na kompaktu to vecinoma s knofoma in je pocasno.
Kako so pa sami menuji narejeni je pa odvisno od proizvajalca in modela, eni so bolj intuitivni drugi manj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Tudi pri nekaterih kompaktih lahko delaš "ročno" - tako da to ni ovira. Kompakt je v celoti bolj komot; je majhen, je v enem kosu (večinoma) kar pomeni da ga samo daš na on in slikaš.

Resnično, dokler 90% časa pri kompaktu ne uporabljaš ročnega načina (P,A,S ..) nimaš kaj razmišljat o nakupu zrcalca - ker je škoda denarja pa še na koncu (lahko) ugotoviš da ni to tisto pravo!

Jst imam kompakta in slikam na avto samo še na žurih po 2h promilih ko stablizacija in vid ne dela več!
evil.gif
.. pa trenutno še ne mislim kupit SLRja oz. bo naslednji aparat SLR ampak mora zdajšnji crknit!

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Vecinoma DSLR-jev ima tudi auto.
Odvisno kaj mislis lazji za upravljanje. Zaradi velikosti in teze, kompakt, sicer pa DSLR,
ker goriscnico stelas enostavno z vrtenjem na objektivu, docim na kompaktu to vecinoma s knofoma in je pocasno.
Kako so pa sami menuji narejeni je pa odvisno od proizvajalca in modela, eni so bolj intuitivni drugi manj.

http://www.monitor.si/clanek/nikon-d3000/
sprasujem se.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Kateri je lažji za upravljanje (kompaktni ali DLSR), v čem se razlikujeta?
A imata oba "auto"?

Vsak ki sprašuje take stvari naj kupi kompakta. Če sprašuješ za "avto", potem bo vsak kompakt dober!

Če imaš budget do 1000 EUR .. dobiš za 500 EUR super kompakte, ki ti bodo 10x bolje služili kot najbolj osnovi zrcalc. Sedaj pa samo še povej natančne želje (kaj vse boš slikal - točne situacije) in ti bo forum svetoval katerega kompakta kupi!
grin1.gif

Kupil bi DSLR-ja.

Želel pa bi, da lahko menjaš objektive,...
Zgleda, da bom moral v šolo fotografiranja
confused-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ali pa tudi ne ... enostavno, ker zmrzne v temi.

če boš imel za fotkat v cerkvi, kjer je jeba s svetlobo, boš z DSLR-jem nekako še najboljše prišel skozi, ker tudi brez pomoči fleša še vseeno hitreje izostri in celotno delovanje je precej hitrejše od kompaktov, razlika je le v tem, da če ga ne znaš krotit, ti to nič ne pomaga.

definitivno imaš pri porokah dva tipa fotografije - tam, kjer se dejansko nič ne mudi in tam, kjer se vse lahko zgodi zelo hitro (prvi primer žurka, ko lahko ponavljaš, če fotka ne uspe, drugi primer izmenjava prstanov - to je dejansko zelo težko uloviti, sploh če je kakšna zaguljena temna cerkev, na matičnih uradih je načeloma še kar svetloba, ampak večinoma brez eksternega fleša ne gre).

res, priporočam, da si prebereš konkretno literature, obstajajo tudi wedding photography blogi, kjer si lahko vse pogledaš, prebereš ... pa da čimprej nabaviš in začneš škljocat.

še vedno pa je moj en in edini "pravi" nasvet - prepričaj ženina in nevesto, da je poroka once in a life time (vsaj naj bi bila) in da se splača odšteti vsaj 500€, pa čeprav bo tudi tisto bolj tako tako.

če ju bi zanimalo, me kontaktiraj na ZS (sicer ne bo tako poceni, ampak vseeno - stojim za tem, da bom dobro naredil) oz. v vsakem primeru me lahko tudi na ZS kaj povprašaš - sicer nimam veliko časa, ampak si bom vzel čas, da ti odgovorim ...
smile-1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
O.K. hvala. Ti javim kaj bodo rekli.

Ta, ki ga je utiševalec nalimal mi je kar všeč.

Ne bom zdaj zaradi dveh porok kupoval nečesa, kar ne znam uporabljati.

Se mi zdi ugoden.

Samo kako je z objektivom (ali je širokokotni oz. kaj to sploh je - kolikor sem razumel naj bi lahko z njim zajel več npr. ljudi v sliko).

Sam sem pa res
10.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Čeprav imam tudi sam občutek, da stvar ni resna, bom nekaj vseeno dodal:
Za nekoga, ki nima razčiščenih pojmov o tem, kaj in kako stoje stvari v fotografiji, je najboljša rešitev nabava ne predragega kompaktnega digitalnega aparata, lahko celo rabljenega za kakšnih 100 ali malo več evrov, po možnosti iz skupine 'naprednih' (SLR-like) aparatov.
Po kakšnih dveh mesecih fotografiranja bo odločitev lažja in zanesljivo cenejša od takojšnje odločitve za DSLR komplet.