Polprofi fotoaparat...

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Kupil bi neko zadevo, s katero je možno delati zelo kvalitetne fotografije.
Ker sem zaenkrat bolj laik na tem področju, bi vas prosil za kakšen nasvet.

Kolikor vem, bi morala biti zadeva nekje 10 mb/sliko, stabilizator slike, možnost menjanja objektivov (baje imajo nekateri infrazvočno čiščenje vgrajeno), kakšen fleš bi priporočali,...

Za vsak dober nasvet bom hvaležen.
zmaga.gif

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
resno.....čiščenje ima kvečemu fotoaparat ( no ja mogoče se motim ampak še nisem slišal da bi imel objektiv čiščenje )

Najprej povej KAJ boš slikal....kako boš tiskal....ker podatek da je dober fotkič z datoteko 10mb je malo smešen, koliko si pripravljen investirat....ipd

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Najprej dejstva:

- kvaliteten posnetek je zelo relativna kategorija odvisna od zahtevnosti gledalca
- fotografijo v veliki meri naredi fotograf, aparat je le orodje
- kvaliteten in (zelo) drag aparat je lahko v rokah laika slabši od večine povprečnih
- osnovno znanje se lahko pridobi tudi z zelo cenenimi aparati

In sedaj še enkrat - preberi, kaj je zapisal WhiteCell, potem lahko gremo z nasveti naprej...

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik WhiteCell pravi:
resno.....čiščenje ima kvečemu fotoaparat ( no ja mogoče se motim ampak še nisem slišal da bi imel objektiv čiščenje )

Najprej povej KAJ boš slikal....kako boš tiskal....ker podatek da je dober fotkič z datoteko 10mb je malo smešen, koliko si pripravljen investirat....ipd

Sem se res zmotil. Fotoaparat ima čiščenje.
redface-1.gif

Slikal pa bi zadeve v prostoru, zunaj, ampak ne kakšne zelo dinamične (športa ne).

Investiral bi v vse skupaj nekje max 1 k eur.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Aja, razvijanje bi bilo normalno, nekje 0,1 eur za 10 x 15 sliko.
sprasujem se.gif

Lej dej nam ti še povej.... veš v kaj se spuščaš z DSLR?...ali bi ga imel zato ker si slišal da je "full hudo" ?

Ker glede nato kaj ga boš rabil bi ti zadoščal že navaden kompakt.... ajd recimo en napreden kompat.

Če misliš da bo to tvoj hobi...kupi DSLR...je vreden dejansko.... ker meni je žal da sem šel iz kompakta na naprednega kompakta za 3 mesece, nato pa kupil DSLRja....in bi šel raje direktno na DSLR....samo mi je bila fotka vedno všeč..samo nisem imel časa...

Resno...če kupuješ DSLR ker ti je nekdo svetoval da je bolje kot kompakt....verjemi da brez malo literature in prakse....neboš imel dobrih slik...

Nemalokrat se zgodi da so prve slike z DSLRjem obupne ( fali fokus ipd).

Da ne rečem, ko prosim folk da me na zabavi z nekom slika z mojim fotkičem....vedno...ampak res vedno fali fokus...čeprav folku naštimam avtomatiko s centralno točko in razložim kam naj cilja tisto točko....pa vedno dobim fokus nekje mimo mene na steno ali kaj podobnega.

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
S tem objektivom, mu ne bo ravno uspelo super fotk narest...

Na odpiralca:
- ali rabiš velik zoom?
- ali misliš naknadno kaj sredstev vložiti za nakup dodatnih leč...enkrat kasneje?
- ali rabiš video
- kaj boš slikal oz. česa ne boš...

PS: svetujem nakup iz tujine...je dost ceneje.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:

Sem se res zmotil. Fotoaparat ima čiščenje.
redface-1.gif

Slikal pa bi zadeve v prostoru, zunaj, ampak ne kakšne zelo dinamične (športa ne).

Investiral bi v vse skupaj nekje max 1 k eur.

To je enako kot....gospod rabim avto...za zunaj in notri pa ne ferrarija..... malo bolj specifično bi rabili
rolleyes-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Aja, pa toplo priporočam knjige:
The Digital Photography Book - Scott Kelby Volumes 1, 2, 3

Zelo na simple napisano, dober humor in dobri nasveti. Imam vse tri v pdf-ju in vsake toliko prečitam kaj...

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
sprasujem se.gif

Lej dej nam ti še povej.... veš v kaj se spuščaš z DSLR?...ali bi ga imel zato ker si slišal da je "full hudo" ?

Ker glede nato kaj ga boš rabil bi ti zadoščal že navaden kompakt.... ajd recimo en napreden kompat.

Če misliš da bo to tvoj hobi...kupi DSLR...je vreden dejansko.... ker meni je žal da sem šel iz kompakta na naprednega kompakta za 3 mesece, nato pa kupil DSLRja....in bi šel raje direktno na DSLR....samo mi je bila fotka vedno všeč..samo nisem imel časa...

Resno...če kupuješ DSLR ker ti je nekdo svetoval da je bolje kot kompakt....verjemi da brez malo literature in prakse....neboš imel dobrih slik...

Da ne rečem, ko prosim folk da me na zabavi z nekom slika z mojim fotkičem....vedno...ampak res vedno fali fokus...čeprav folku naštimam avtomatiko s centralno točko in razložim kam naj cilja tisto točko....pa vedno dobim fokus nekje mimo mene na steno ali kaj podobnega.

Hvala ti za pojasnilo.

Sam žal ne ločim med kompaktom in DSLR-jem. Sem pač bolj
10.gif
na tem področju.

Če si prijazen, mi prosim povej razliko med omenjenim naprednim kompaktnim in DSLR-jem.

Drugače pa me dva prijatelja prosita za slikanje 40-letnice in en malo mlajši za slikanje poroke.

Kolikor pa sem videl s "trotenziherlom", težko zajamem 10 ljudi na 4 metre. A tu kaj pomaga širokokotni objektiv?

P.s.
Kaj pa imajo nekateri (kao profiji - mogoče pa so) neko belo zadevo nad fotoaparatom?

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Aja, pa toplo priporočam knjige:
The Digital Photography Book - Scott Kelby Volumes 1, 2, 3

Zelo na simple napisano, dober humor in dobri nasveti. Imam vse tri v pdf-ju in vsake toliko prečitam kaj...

Hvala tudi tebi za oba odgovora.

Sem se začel šele učiti na tem področju...

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
sprasujem se.gif

Hvala ti za pojasnilo.

Sam žal ne ločim med kompaktom in DSLR-jem. Sem pač bolj
10.gif
na tem področju.

Če si prijazen, mi prosim povej razliko med omenjenim naprednim kompaktnim in DSLR-jem.

Drugače pa me dva prijatelja prosita za slikanje 40-letnice in en malo mlajši za slikanje poroke.

Kolikor pa sem videl s "trotenziherlom", težko zajamem 10 ljudi na 4 metre. A tu kaj pomaga širokokotni objektiv?

P.s.
Kaj pa imajo nekateri (kao profiji - mogoče pa so) neko belo zadevo nad fotoaparatom?
No če je tole resno ( da ni prvi april)...
pojdi v izposojevalnico DSLRjev in si za kak dan sposodi DSLR...še vedno bolje "vržt" preč tisto rento ( 25€ za 40d).

Ja kompakti res nimajo nevem kako širokega kota....samo je vseeno če malo nazaj stopiš in je to...to ( no ni čisto ampak recimo)...

slikat poroko ? uff...maš jajca....sam slikam nekej časa ( ne dolgo ) in grem zdej na 3 poroke samo zraven ker se mi zdi malo prevelika odgovornost da bi prodajal mačka v žaklju....

na tvojem mestu bi se mu zahvalil za zaupanje in mu svetoval enega proja...konec koncev poroka ni taka stvar ki bi jo lahko ponovil ( jest pravim da nevesto in ženina že spraviš na fotkanje....svatov in dogodek je pa tažko ponovit v primeru da se zfiži )

če misliš za belo zadevo tole
872-8020.jpg

je konkretno tole odbojnik ki prepušča 80% svetlobe na strop ( mehka svetloba) in 20% direktno (trda sveloba) kombinacija da lepo mehko osvetlitev brez trdih senc.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Saj meni se tudi zdi prevelika odgovornost. Pa de celo življenje jebet...

Pa naj plačajo tistih 200 eur.

Sploh pa verjetno ne bi imel časa, da se vsedem.

Za ta filter pa res ne vem...... Imel je celega belega.
sprasujem se.gif

Pa hvala ti za odgovore.
zmaga.gif

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
ja spredaj se da dat še mlečen plašč ki dodatno mehča...
moj je takle
26248_1379226801458_1255540324_31143825_4205174_n.jpg

aja poroke so dosti dražje od 500 ( prepoceni) do par 1000€.... normalna cena je med 1000-2000€....

Nazadnje urejeno: