Polnjenje klime, Zalaznik

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pa moj problem... ob svinjsko vročih dneh ko je vse razgreto in ko stojim na semaforju mi avto rahlo potresuje kadar je klima vklopljena? Kakšna ideja kaj jo muči? Sicer v koliko bi zdaj vklopil klimo bi bilo vse OK, ko pa se vse malo zagreje in ko je hkrati veni vroče pa vedno... pa sem bil pri enem mehaniku samo usput pa... ko mi začnejo fantazirat in naštevat kaj vse bi lahko bilo raje grem, vsi bi začeli samo z menjavanjem... torej kakšna ideja? Gre pa za Audi A6 4F 2007...

Tipična težava celega VAG koncerna so ventilatorji. Ventilator "hladilnika" klime zna ropotat, meni recimo že 5 let čudno vibrira oz. cvili ampak ker klime ne rabim pogosto, in ker je ventilator nekje spredaj se ga v kabino sploh ne sliši tako da mi dol visi.

Druga opcija je da ti motor ne dela ok. Če potresuje pomeni da se malo matra (verjetno obrati preveč padejo), recimo pri starih VAG motorjih je bil tole prvi sindrom da je loputa gasu malce zapacana. Pri kakšnem dizlu pa zna biti problem v klasičnih (kritičnih) komponentah ki upravljajo parametre delovanja motorja.

Se popolnoma strinjam. Prva možnost je zusatzlüfter (dodatni el. ventilator klime pred hladilnikom spredaj na avtu), sam sem tak problem najbolj videl, ko se je vključila najhitrejša stopnja tega ventilatorja in je vibrirala prestavna ročica.

Je pa čisto odvisno od avta, morda je takšno tresenje tudi normalno (recimo na p206
smile-1.gif
). Ostali passati tega letnika nimajo teh težav?

Jan

Pripravnik
25. okt 2007
337
0
16
Jaz sem kupil kupon za polnjenje klime pri avtocenter Imperl http://www.kuponko.si/59-popus...ocentru-imperl/
Ima kdo kakšne izkušnje z njimi ? na kaj naj bom pozoren, ko bom peljal avto na polnjenje klime ? nekateri pravijo da s temi kuponi ne porihtajo tako kot bi, če ne bi prišel s kuponom ( da napolnijo na pol itd....)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Evo sem preveril glede klime, ko jo prižem so obrati na števcu popolnoma enaki kot pred vklopom torej malo pod 800 obrati... Pa zdaj ko ni vroči mi nekako nič ne trese, izgleda da klima ne dela na polno.... torej ideje?
smile-1.gif

jjernej

Pripravnik
26. mar 2008
131
0
16
Kot vidim je s tem filanjem klime kot s poceni ponudniki chiptuninga. Razpasli so se kot gobe po dezju, redkokdo pa posel obvlada. Nafilat zna, ko pa spusti bi menjali kondenzator in kompresor skupaj. Pogledati znajo s tistim plinom kje pusca ampak nikoli nihce nic ne vidi.

Ce koga zanima, jaz sem peljal sistem pregledati kar k svojemu bivsemu avtomehaniku Kavcicu na Izanski cesti v Ljubljani (Fiat, Alfa, Lancia uradni servis) in so mi fantje po 10min pregleda nasli luknjo na cevi. Se par stvari so mi spotoma zrihtali zastonj. Tudi avtomate imajo drugacne. Ocitno se poceni ponavadi ne izplaca. Pa me se vedno ni izucilo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.917
113
pri taščici
Eno temo nižje imate Scan računa za servis klime na 3 leta starem renoju. 600+ evrov. Pa je bil že dvakrat v garanciji servisiran. Jaz vem da bi znorel na pooblaščenem. Naj imajo vsaj malo zastonj reklame. Tako renault kot setnikar

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Kam peljat avto klimo na servis. Ne hladi nič, ne vem ali je potrebno samo plin zamenjat/dofilat, ali bo potreben še kakšen dodaten servis.
Relacija LJ, Medvode, Šk. Loka, Kranj...

jjernej

Pripravnik
26. mar 2008
131
0
16
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Kam peljat avto klimo na servis. Ne hladi nič, ne vem ali je potrebno samo plin zamenjat/dofilat, ali bo potreben še kakšen dodaten servis.
Relacija LJ, Medvode, Šk. Loka, Kranj...

K Zalazniku pelji
rolleyes-1.gif

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
kot prvo: saj ne vem, a je to reklama za Zalaznika ali kaj :D
tole je res bilo malo čudno začeto," mi je spustila po enem letu..."

Zalaznik ima Texino mašino, ki je ena boljših,če ne najboljša trenutno na trgu; dokaz je tudi to, da je Texa z določenimi modeli tovarniško sprejeta mašina za Mercedes za R1234 itd., ampak to so že druge zgodbe

Zalaznik je profi avtoelektrikar in ne profi klimaš (!) - kar ne pomeni, da na dotičnem primeru svojega dela ni opravil profesionalno
Se najde profi klimaša v LJ brez najmanjših težav, ki tudi AC mašine za polnjenje servisira v in izven garancije

na splošno pa, ker sem v branži: kdor ne fila za test puščanja z dušikom in nima vsaj 10+ let za sabo na AC področju ga jaz ne štejem med profi klimaše
takega sedaj v sezoni spoznate po tem, da ima odprto od 7 do 19 in ne dela drugega kot AC popravila :D
je pa zadnji čas se razpaslo polnjenje klime; en kolega je peljal prejšnji teden preventivno, drugi dan ni hladilo: sem mu takoj rekel, da so prenapolnili (gramatura plina) in je peljal k profiču, rezultat: v sistemu namesto 540 je bilo skoraj 900g (!) plina

v zadnjih letih je veliko vulkanizerskih delavnic prešlo na diagnostiko in polnjenje klim - procent šolanega kadra na teh dveh področjih je pa minimalen glede na nakup naprav :D

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Kdo pa je po tvojem mnenju profi? Recimo v Ljubljani.

AVTOKLIME PRO, Boris Ajnik, Zaloška

ne, test ne traja 1 minuto - govorimo o testu z dušikom, kajne?
včasih je tudi hitreje in ceneje, da se napolni klimo z barvilom in stranka pride čez 1 teden na kontrolo

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Kdo pa je po tvojem mnenju profi? Recimo v Ljubljani.

AVTOKLIME PRO, Boris Ajnik, Zaloška

ne, test ne traja 1 minuto - govorimo o testu z dušikom, kajne?
včasih je tudi hitreje in ceneje, da se napolni klimo z barvilom in stranka pride čez 1 teden na kontrolo

Test z dušikom se dela samo ob morebitnem puščanju, nihče tega ne dela preventivno. Pri bolj težavnih primerih je potrebno sistem, napolnjen z dušikom, pustiti čez noč in zjutraj preveriti tlak.

Barvilo je nekaj razredov slabša zadeva za odkrivanje uhajanja kot dušik. Razen pri kakšnih (relativno) velikih "luknjah" ne bo v 1 tednu videti nič z barvilom ... Včasih ne gre drugače kot celoten sistem razstaviti in vsako posamezno komponento potopiti v vodo in testirati z dušikom.

"Napolnit" klimo pa zna (po domače rečeno) vsak kekec. Podobno je z brisanjem napak s testerjem. Šele pri težavah (in ne rutinskih postopkih) se loči mojstre od "mojstrov".

sad

Guru
24. avg 2007
21.168
9.801
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:

"Napolnit" klimo pa zna (po domače rečeno) vsak kekec. Podobno je z brisanjem napak s testerjem. Šele pri težavah (in ne rutinskih postopkih) se loči mojstre od "mojstrov".
Eno vprašanje: če prav razumem je ''polnjenje klime'' (torej plin ven, regeneracija in plin noter) popolnoma avtomatiziran proces. Zgolj priključiš na napravo in izbereš pravilno količini plina (če prav razumem očitno nekateri tudi to zaj...) in pustiš pol ure, da zadeva zmelje. Zakaj so potem ti po tvoje ''mojstri'', če pa ponujajo samo to in ne servisa klimatske naprave? Ali je problem v tem, ker za to storitev po tvoje premalo računajo?
grims-1.gif

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:

Eno vprašanje: če prav razumem je ''polnjenje klime'' (torej plin ven, regeneracija in plin noter) popolnoma avtomatiziran proces. Zgolj priključiš na napravo in izbereš pravilno količini plina (če prav razumem očitno nekateri tudi to zaj...) in pustiš pol ure, da zadeva zmelje. Zakaj so potem ti po tvoje ''mojstri'', če pa ponujajo samo to in ne servisa klimatske naprave? Ali je problem v tem, ker za to storitev po tvoje premalo računajo?
grims-1.gif

V bistvu - ne, ni problem v ceni. Računajo toliko, kot je njihova storitev vredna. Kot vidiš (recimo iz primera zgoraj), prihaja do takšnih in drugačnih napak pri tem "enostavnem, avtomatiziranem procesu". Če lahko pokomentiram konkreten primer zgoraj (preveč plina) - nekdo, ki se na klime spozna, bo vsekakor takoj po polnitvi videl, da nekaj ni OK in ustrezno ukrepal. Sicer pa - imamo prosto tržišče, ki se bo že samo zreguliralo. Tudi na kosilo greš lahko v najbolj zanikrno menzo, v hotel Slon ali nekam vmes, kajne?
wink-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.168
9.801
113
Citat:
Sicer pa - imamo prosto tržišče, ki se bo že samo zreguliralo.
zmaga.gif
In ravno zato ni potrebno na počez vse te ponudnike zaradi napake enega obmetavati z mojstrom v navednicah. Tudi pravi mojstri včasih kaj zaj..., a ne? Sploh, če ima jasno navedeno kaj je v ponudbi in kaj ponuja. Če je pa kupil klima stroj in se sedaj ima za stručkota za klime, potem pa bi bil tisti ''mojster'' upravičen.
Kot si omenil, sam pač ne bom šel k takemu ponudniku, če mi klima ne bo delala. Bom pa šel obnovit plin in olje, če je cena 25 EUR, za kar bi morda pri strokovnjaku dobil zgolj dofilanje plina. Pač kot si omenil, trg naredi svoje. Se pa tudi stručkoti prilagajajo, recimo tudi Ksemar je zadnjič ponudil isto storitev za tako ceno. Seveda tukaj ni servisa, dodatna dela se normalno plačuje.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Eni ne dojamete... dofilanje plina... kako pa misliš da ugotovi stanje plina drugače, kot da ga v celoti potegne iz sistema in ob tem stehta? Potem pa vsak aparat, kateremu poveš koliko plina filaš (ali poveš model vozila) naredi vse sam... Samo ENTER stisneš in naredi celotno proceduro sam... Vse ostalo je ročni poseg in zahteva svoj čas, da klikaš po aparatu...

Mojstri za klime ti znajo poleg tega zadevo tudi diagnosticirati in popraviti.

sad

Guru
24. avg 2007
21.168
9.801
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Eni ne dojamete... dofilanje plina... kako pa misliš da ugotovi stanje plina drugače, kot da ga v celoti potegne iz sistema in ob tem stehta? Potem pa vsak aparat, kateremu poveš koliko plina filaš (ali poveš model vozila) naredi vse sam... Samo ENTER stisneš in naredi celotno proceduro sam... Vse ostalo je ročni poseg in zahteva svoj čas, da klikaš po aparatu...
Pojma nimam kako ugotovi. Vem le, da so pred temi kuponkoti, itd. pravi klimaši hoteli za pravo regeneracijo plina, itd. 50+ (tudi 70) EUR. Za 25 EUR so ti pa dofilali plin. Tako da, na nek način je možno očitno tudi samo dofilanje naredit.
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Mojstri za klime ti znajo poleg tega zadevo tudi diagnosticirati in popraviti.
Jasno (če boš prebral moj zapis, sem točno to napisal
grims-1.gif
.