Polnjenje klime, Zalaznik

007

Pripravnik
4. sep 2009
707
0
16
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik Carlito149 pravi:
Opel astro
smile-1.gif

ponavadi gre kondezator klime ... na oplih, citroenih, ...

za opla se strinjam, na vseh oplih sm ga že menju
smile-1.gif

pocen konenzator dobiš pri firmi SILCO

Tud men je na Vectri B šel kondenzator takoj po polnjenju...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja seveda ja....kdo ti bo šenkal pol kile plina.
bonk.gif
Veš kok stane? Ena flaša plina je čez 400€ za firmo.

Prav povsod pri kupončkih piše nad koliko g plina je za doplačat.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Citat:
Uporabnik Biciklari pravi:
mam avto že 8 let in nisem niti enkrat filal klime, dela!
Ne vem zakaj eni hodite filat klime če deluje...pol pa ni čuda da vam crkuje vse po vrsti.
Ko enkrat začneš drkat okol klime....je konec
frown-1.gif

Daj ne pametuj če nimaš pojma, vsak bi moral na 3-4 leta dat preverit klimo, jaz sem jo še zadnji čas dal napolnit (plin in olje za kompresor) ker je opazno slabše hladila, več kot pol plina je manjkalo.... prvi lastnik mojega prejšnjega avta je bil tudi tak pameten kot ti, jaz enako, pa je po 10 letih ribnil kompresor. Če bi v teh 10 letih bila klima 2 krat prekontrolirana, bi še vedno bilo precej ceneje kot menjava kompresorja in ponovna polnitev sistema.

Ne vem v čem je problem, je preveč šuškov v denarnici pa radi kupujete nove kompresorje, preveč časa pa malo po odpadih iščete rabljene? Se radi v največji vročini vozite z (skoraj) nedelujočo klimo? Ker kot naročeno to takrat ugotoviš
smile-1.gif
pa mikrofiltrov se tudi ne menjava, izgleda je zlat da si ga ne gre privoščiti, potem pa jokanje da smrdi v avtu.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Hm, imam avto star 15 let in pol, in se klime ni še nikoli filalo, pa dela b.p. ...
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Citat:
Ne vem zakaj eni hodite filat klime če deluje...pol pa ni čuda da vam crkuje vse po vrsti.
frown-1.gif

Daj ne pametuj če nimaš pojma, vsak bi moral na 3-4 leta dat preverit klimo, jaz sem jo še zadnji čas dal napolnit (plin in olje za kompresor) ker je opazno slabše hladila, več kot pol plina je manjkalo.... prvi lastnik mojega prejšnjega avta je bil tudi tak pameten kot ti, jaz enako, pa je po 10 letih ribnil kompresor. Če bi v teh 10 letih bila klima 2 krat prekontrolirana, bi še vedno bilo precej ceneje kot menjava kompresorja in ponovna polnitev sistema.

Ne vem v čem je problem, je preveč šuškov v denarnici pa radi kupujete nove kompresorje, preveč časa pa malo po odpadih iščete rabljene? Se radi v največji vročini vozite z (skoraj) nedelujočo klimo? Ker kot naročeno to takrat ugotoviš
smile-1.gif
pa mikrofiltrov se tudi ne menjava, izgleda je zlat da si ga ne gre privoščiti, potem pa jokanje da smrdi v avtu.

Ker se ne spoznam na avto klime... Zakaj bi že odpiral sistem, ki je narejen, da je zaprt? Če klima deluje kaj boš na merilni mašini ugotovil? Razen koliko plina je v sistemu? A klima kompresor crkne, če je v njej premalo plina? A olje tudi uhaja na vseh tesnilih?

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Mimogrede: obstaja cel kup avtov, kjer iz klime smrdi, pa če se z menjavo mikrofiltrov na glavo postaviš in preprosto nimaš druge kot vsako leto delati dezinfekcijo. Takrat je sicer modro dati nov mikrofilter not, ampak s smradom iz klime pa nima dosti veze....
smile-1.gif

Bemfel je že en tak primer.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Zalaznik ma topshit mašine za polnit klime.

Tolk kot vsak brezvezen vulkanizer, majo vsi iste masine. Sicer pa v vednost, zalaznik in ostali so na kuponckih, s to razliko da ti zalaznik ce je klima bolj prazna od normativov dodaten plin racuna ostali pa ne.
Ne bo držalo. Letos sem peljal k enemu v Ljubljani (se ne spomnim točno kateri (tam na Viču, saj je znan) in je isto zaračunal dodaten plin. Saj to je čisto fer, plin stane, in tudi jasno je bilo napisano, koliko bo zaračunal, če manjka.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
frown-1.gif

Klimo ne more filati vsak kot dela to danes nekateri kar "od doka" na travi, pa razni kuponkoti kjer ti v 15 minutah naredi vse, toliko traja npr. samo vakuumiranje....
bonk.gif
nekvalitetno narejeno delo

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pa tud mašine niso prav nič iste.

Pri enih boste tam 1 uro, pri drugem 20min, so kar razlike med zmogljivostjo.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Zalaznik ma topshit mašine za polnit klime.

Tolk kot vsak brezvezen vulkanizer, majo vsi iste masine. Sicer pa v vednost, zalaznik in ostali so na kuponckih, s to razliko da ti zalaznik ce je klima bolj prazna od normativov dodaten plin racuna ostali pa ne.
Ne bo držalo. Letos sem peljal k enemu v Ljubljani (se ne spomnim točno kateri (tam na Viču, saj je znan) in je isto zaračunal dodaten plin. Saj to je čisto fer, plin stane, in tudi jasno je bilo napisano, koliko bo zaračunal, če manjka.

Bo drzalo, vsi ki imajo prvic nimajo nic napisano, potem v drugi krog pa vsi pisejo za doplacila.Brez doplacil je imel en v Lj pa se ne spomnim kdo, insto lansko leto jih je nekaj bilo in vsi z istimi masinami.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Hladilnik ima bakrene cevi, spoji so lotani.
Avtomobilske klime uporabljajo tudi gumijaste cevi (porozen material), spoji so narejeni s spojkami in tesnili (porozen material).
Tudi klime servisiraš na 2 leti (priporočeno), pravi serviser poleg pranja filtrov in dezinfekcije preveri tudi količino plina.
Isto pri vozilih.
Saj če ti klima počasi peša niti ne opaziš da hladi po 5 letih slabše kot pri novem. Potem ko jo poservisiraš, opaziš razliko.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.356
5.653
113
Vsi samo plin omenjate......

Olje ( frišno) je pa tisto kar ti reši kompresor na dolgi rok...

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:

Tudi klime servisiraš na 2 leti (priporočeno), pravi serviser poleg pranja filtrov in dezinfekcije preveri tudi količino plina.

V priporočilih za domače klime tega ni... NE diraj dokler deluje. Delovanje lahko preveriš tudi na drugačen način!

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ok, ok, ko se ti z mašino priklopi na sistem in izvede vse korake je eden izmed njih tudi dodajanje olja v plin/sistem. Najprej izsesavanje, nato vakuumizacija, polnjenje, olje...

igi

Guru
13. okt 2007
5.637
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Vsi samo plin omenjate......

Olje ( frišno) je pa tisto kar ti reši kompresor na dolgi rok...

In na teh servisih preko "kuponkota" za 15 eur ti misliš, da ti kdo olje menja?
In tukaj je še bolj vzporednica z domačim hladilnikom in vprašanje, ki ga je nekdo zgoraj zastavil (kolikokrat letno servisirate domač hladilnik in mu menjujete olje? pa ta deluje 24/7/365, klima pa dosti manj - je pa bolj obremenjena, to je pa res)