Pol pa, strokovnjaki povejte kaj je krivo...

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Ne mislit, da je to smešno. Jaz zjutraj nikoli nimam primerne varnostne razdalje (ponavadi je kakih 5-10m max.) saj pri vožnji 80-90km/h ne mislim bremzat na 20km/h, ker se pacienti iz stranskih ulic oz. cest mečejo na glavno cesto kot da ni nikogar nikjer
bonk.gif

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
do izsiljevanja pride če imam jaz 50+metrov varnostne razdalje in potem iz stranske ceste uleti na glavno gor pa se cijazi od 20km/h do 80km/h par kilometrov....jaz pa seveda, kljub primerni varnostni razdalji, moram pošteno stisniti po zavori....

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.205
1.371
113
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
V tem primeru nič.

Če se vse odvija počasneje in na daljši razdalji so situacije bolj predvidljive in pregledne za vse udeležence.
Dejstvo je da imajo občutek izsiljevanja največkrat norci. Teoretično je to res, vendar to je največkrat posledica prevelike hitrosti tistega, ki je bil izsiljen.

To je tudi res... po drugi strani pa ti nič ne pomaga previdna vožnja po omejitvah če ti pred nosom nekdo ven zapelje
wink-1.gif

Samo moraš pogledat v keri situaciji se je to zgodilo, niso vse iste

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Kar sem jaz razbral med vrsticami, se vidva pogovarjata o različnih situacijah. Pri situaciji, ki jo je opisal Andrej, ti varnostna razdalja ne pomaga nič. Pri situacijah, ki jih omenja stardec, je pomembna varnostna razdalja. Dodati je še potrebno, da je razdalja, ki jo v dveh sekundah prevoziš pri neki hitrosti, NAJMANJŠA varnostna razdalja. Torej je zaželjeno več kot dve sekundi.

Ne se prepirat, ker imata oba prav, le mimo drug drugega streljata.
wink-1.gif

@stardec: Že večrat sem ti hotel reči, da si naštimej avatar - tisto liziko. Prav lepo ti je pasala.
smile-1.gif

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Meni je nabolj zanimivo to, da ljudje izsuljujejo neglede na varnostno katero imata dva avtomobila, pa tudi ce niso avtomobili v igri in so tovornjaki, to kar izsiljuje. Ce vam po resnic povem mene bk. Jaz sem v kamionu, samo mi negre v glavo kako se dejansko upajo rizkirati svoj lajf in lajf sopotnikovz tem pocetjem.

Drugi primer je zaviranje na pospesevalnem pasu, ali pa zaviranje na avtocestah. Cese nemores vkljuciti ali zamenjati pas, pospesi in to je to.
Potem se ena bistra je ta, ki jo dostikrat opazam in sicer da nekateri dejansko ob registraciji kupijo prehitevalni pas. Bil sem ze nestetokrat v situaciji ko nekdo sam vozi po prehitevalnem pasu in se ji priblizujeva jaz in se eno vozilo pred mano z dosti visjo hitrostjo od tistega levaka na prazni avtocesti na levem pasu, in mu oseba pred mano poblenda, ta skoci na vozni pas, in takoj ko gre tista oseba mimo, brez smernika, brez da bi pogledali nazaj skocijo nazaj na levi pas. WTF.
No takih podobnih situacij je prevec da bi jih napisali. Torej problem je samo v glavah voznikov oz egu.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Dodati je še potrebno, da je razdalja, ki jo v dveh sekundah prevoziš pri neki hitrosti, NAJMANJŠA varnostna razdalja. Torej je zaželjeno več kot dve sekundi.
Hvala za dopolnilo. Upam da je/bo to kdo tukaj prebral.
Citat:
@stardec: Že večrat sem ti hotel reči, da si naštimej avatar - tisto liziko. Prav lepo ti je pasala.
Je nikjer ne najdem. Dej naštimaj jo v vaš izbor, da jo bom samo kliknu!

elvir_vr6

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
22. avg 2007
3.297
0
36
Najmanjša varnostna razdalja je ena sekunda....dve je običajna....

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Običajna na naših cestah je četrtinka ali še manj, sekunde.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik elvir_vr6 pravi:
Najmanjša varnostna razdalja je ena sekunda....dve je običajna....

Ja res je, moja napaka. Vendar se mi zdi sekunda veliko premalo. Sploh pa naj bi se to varnostno razdaljo uporabljalo samo tik pred prehitevanjem. Drugače pa podpiram varnostno razdaljo najmanj dveh sekund, raje več!

@stardec: Ne vem, kje si dobil avatar, na netu sem našel le majhno slikco.
255032-stardec_avatar.jpg

Priponke

• 255032-stardec_avatar.jpg
    255032-stardec_avatar.jpg
    1,1 KB · Ogledi: 132

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.764
166
63
no, kakorkoli se prepucavate, kdo je boljši voznik, a je 1 sekunda ali 2, to ne rešuje problema. Jaz menim, da višanje kazni ni nobena rešitev. Treba je povečati nadzor na cestah. Naj bo vsakomur kristalno jasno, če bo kršil predpise bo kaznovan.
Sedaj, kot tudi prej, se bodo še vedno našli isti kockarji, ki bodo delali prekrške zadvedajoč se, da je verjetnost, da jih dobijo zelo majhna.
Tudi sam sem reden prekrškar, predvsem v smislu hitrosti. Vendar težko vozim počasneje od ostalega prometa, ker se mi nevarno, da kdo izgubi živce in me izsili ali pa trešči vame. Če bi vsi vozili umirjeno, bi tudi jaz lažje vozil po predpisih.

lp

Nightcrawler

Pripravnik
22. avg 2007
196
0
16
Povej mi stardec, si že razmišljal da bi svoje prispevke objavil v kakšni ugledni reviji, publikaciji, zborniku? Če se malo potrudiš in strukturiraš zadevo in pa odstraniš večinski delež nabit s špekulacijami in subjektivnostjo morda prideš celo v Direkt. Aja, saj je res, zdaj se je ta strokovni tisk baje celo preimenoval ...

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Nisem razmišljal o tem!
Ti pa dovolim, da ti objaviš moje prispevke v strokovnem tisku in jih predstaviš kot svoje. Obljubim, da te ne bom tožil za avtorske pravice.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
crashednburnt, stokrat boklonaj za moj avatar.
Imaš liter cvička pr men v dobrem.

ONN. ko že govorimo o varnostni razdalji in hitrosti...
Tukaj večina misli, da bi blo pametno po mestih vaseh, naseljih itd...povečat hitrost, ker da so omejitve debi-lne...
A se kdo od teh sploh zaveda, da se z višanjem hitrosti pretočnost prometa sploh ne poveča zelo, saj se potem avtomatično poveča varnostna razdalja. Večja hitrost - daljša varnostna razdalja....Optimalna hitrost, ki še omogoča dobro pretočnost in vključevanje ostalih v promet v naseljih je nekje 48km/h.
Je pa res, da bi večina tukaj rada zvišala hitrost in zmanjšala varnostno razdaljo.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Kje si pa to studijo bral z 48 km/h
grin1.gif

Ker sem sel malo s trebuhom za kruhom, bi pripomnil glede pretocnosti, ko ste jo ze ravno omenili. Kot prvo da se v LJ vse zamasi smo ze ugotovili, da so krivi cepci ko rinejo v zeleno ceprav vidi, da ne more nikamor. Sam opazam, da bi bilo treba tudi s semaforji malo popedenat stvari. Poleg tega pa se osebki, ki iscejo minuto prvo prestavo. Tukaj vse avtomatik in ko je zelena se kolona spelje. Ko prides v krizisce, se odpirajo luci na semaforju kar rabis, da se odpre. Ko se krizisce zabije, ljudje pocakajo pred semaforjem in dokler ni prostora nebo nekam rinil v PM. Skratka same pohvale za tale predel. Pravijo pa, da je v New York malo drugace, ko ma se taxi prednost pred vozilom na nujni voznji
bonk.gif

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Za gužve in zastoje so najbolj zaslužni tisti, ki naglo pospešujejo in potem naglo bremzajo, tisti, ki prehitevajo in potem bremzajo, se urivajo itd...skratka nestrpneži in raznorazni kvazi dinamiki. Če se promet odvija umirjeno in defenzivno, je najmanj zastojev.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Pred časom so v Nemčiji izvedli študijo, ko so na zaprtem poligonu - kroženje - postavili primerno število avtomobilov v njih pa običajne voznike. Imeli so nalogo, da vozijo s čimbolj enakomerno hitrostjo (40 ali 50 km/h). Prostora je bilo dovolj za vse avtomobile in varnostno razdaljo.
Pri tem je zanimivo, da je do zastojev(!) prišlo po približno treh urah. Kar pomeni, da so za zastoje večkrat krivi vozniki (nezbranost, utrujenost), kot cesta.

Seveda bo sedaj vsaj potegnil na svojo stran: dinamiki vs. stardeci

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Kriza
hysterical-1.gif
jaz res nimam vec besed. Resnicno ne vem vec kaj temu roji po glavi. Tale njegov prijatelj Vinko mu ga ze posteno serje. Jaz napisem zivljensko situacijo a ta spet vrze na neke dinamike, ki v tem postu nimajo nobene veze. Spet eno naziganje.

Malo sarkazma. Bolj ko tisis po cesti vecji zastoj bos naredil. To mi je zelo podobno o hondasu, ki je se vedno prvi ceprav ga avto prehiti. Al kako se ze glasi tisti svetovni stavek.