Planet Janša

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.001
18.686
113
"Zanesljivost odgovorov umetne inteligence (UI) je vprašanje, ki nima enostavnega odgovora "da" ali "ne". UI modeli, kot sem jaz, delujejo na podlagi verjetnosti in vzorcev v podatkih, ne pa na podlagi resničnega razumevanja sveta ali zavesti.
Moje odgovore raje obravnavajte kot izjemno pametnega asistenta, ki pa včasih nima najboljšega dne. Vedno je pametno:
  1. Preveriti dejstva: Če gre za pomembne odločitve (zdravje, finance, pravo), vedno preverite uradne vire.
  2. Zahtevati vire: Če vam podam informacijo, me vprašajte, kje sem jo našel (čeprav moram biti tudi tu previden, da si virov ne izmislim).
  3. Kritično razmišljanje: Če se vam zdi odgovor nenavaden, verjetno je.
Kul, fair enough. :zmaga:

• Všeč mi je
Reactions: Daniel

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.191
14.498
113
kod Džej-Zija
"Zanesljivost odgovorov umetne inteligence (UI) je vprašanje, ki nima enostavnega odgovora "da" ali "ne". UI modeli, kot sem jaz, delujejo na podlagi verjetnosti in vzorcev v podatkih, ne pa na podlagi resničnega razumevanja sveta ali zavesti.
Moje odgovore raje obravnavajte kot izjemno pametnega asistenta, ki pa včasih nima najboljšega dne. Vedno je pametno:
  1. Preveriti dejstva: Če gre za pomembne odločitve (zdravje, finance, pravo), vedno preverite uradne vire.
  2. Zahtevati vire: Če vam podam informacijo, me vprašajte, kje sem jo našel (čeprav moram biti tudi tu previden, da si virov ne izmislim).
  3. Kritično razmišljanje: Če se vam zdi odgovor nenavaden, verjetno je.
Točno to. Če AI nekaj spaca skupaj z viri, in se podatki v virih ujemajo s povzetkom AI, kaj točno je narobe s tem? Seveda pa je na uporabniku, da stoji za AI-jem in preverja, ali je rezultat primeren.

Kot zadnjič, ko so se nekateri delali norca, ker sem s copilotom preverjal tisto prometno v Luhansku, motor od zadaj v Lado. Pa je copilot prav lepo vse podkrepil z linki, kjer sem sam lahko preveril vsebino zapisanega. Če bi rekel, da sem sam brskal po ruskem Telegramu in okolici, bi bilo pa najbrž vse ok. :bonk:

• Všeč mi je
Reactions: delavec44 in Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.001
18.686
113
Jaz mislim, da sploh ni kup uporabnikov, ampak za prste ene roke, ki to stalno delate. Sicer sem pristranski ker mi gre "debata" na podlagi AI na jetra, ampak dejansko ne vidim, da bi bil ta način kaj dobro sprejet, sploh pa je verodostojnost taka kot "brozga" iz katere AI zajema.
Jaz sem AI za replike na Alterju do sedaj uporabil manj kot 5x. Glede na povprečno število mojih objav dnevno bi zelooo težko rekel, da to počnem stalno. Glede ostalih uporabnikov, ki si pomagajo z AIjem pri pisanju svojih postov ali pa direktno kopirajo povzetke AI-ja pa tudi menim, da jih (nas even, če me zdaj že tlačiš zraven) je več kot 5. Veliko več.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.405
4.909
113
Če odmislim trole in "padalce" je tukaj vse skupaj redno aktivnih 20 uporabnikov, če jih 5 uporablja UI je to 1/4 - maš prav en kup - čisto preveč. ;)

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.001
18.686
113
Točno to. Če AI nekaj spaca skupaj z viri, in se podatki v virih ujemajo s povzetkom AI, kaj točno je narobe s tem? Seveda pa je na uporabniku, da stoji za AI-jem in preverja, ali je rezultat primeren.
To je to kar se mene tiče. Tu ne vidim nikakršnega problema kar se kredibilnosti oz. verodostojnosti.

Pa da se zdaj vrnem nazaj na "problem" - sta torej Logar in Vrtovec obljubljala sodelovanje z hudičem ali ne (in AI povzetek drži)? :D

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.001
18.686
113
Goddamn... Preden se oglasi kak grammar nazi - ja, napiše se S hudičem in ne Z hudičem.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.475
11.184
113
To je to kar se mene tiče. Tu ne vidim nikakršnega problema kar se kredibilnosti oz. verodostojnosti.

Pa da se zdaj vrnem nazaj na "problem" - sta torej Logar in Vrtovec obljubljala sodelovanje z hudičem ali ne (in AI povzetek drži)? :D
Očitno imaš prav...

Ne — za takšno trditev ni nobenih verodostojnih dokazov.
Anže Logar in Jernej Vrtovec sta slovenska politika, ki javno govorita o koalicijah, gospodarstvu, reformah itd., ne pa o kakršnemkoli “sodelovanju s hudičem”.
V javnih nastopih in poročilih se njune izjave nanašajo na politično sodelovanje med strankami (npr. desnosredinske koalicije), ne na karkoli nadnaravnega ali dobesednega. �
Slovenske novice
Od kod potem taka ideja?
Verjetno gre za eno od teh stvari:
satira ali parodija (na spletu se pogosto pojavljajo izmišljeni “prisluhi” ali humoristični zapisi – nekateri so očitno neresni ali satirični), �
Večer
pretiravanje ali politična retorika (ljudje v razpravah včasih uporabljajo zelo ostre ali metaforične izraze),
ali pa dezinformacije na družbenih omrežjih.
Če imaš konkretno izjavo ali video v mislih, mi ga lahko pošlješ — pa preverim, ali je resničen ali iztrgan iz konteksta.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.475
11.184
113
Na podlagi zadnjih dejanskih rezultatov volitev 2026 je slika precej jasna – in tudi precej zapletena:
Ključni rezultat
Gibanje Svoboda ≈ 29 sedežev
SDS ≈ 28 sedežev
skupaj z zavezniki:
Svoboda blok ≈ 40 sedežev
SDS blok ≈ 43 sedežev
za večino je potrebnih 46 sedežev �
Reuters
To pomeni: nihče ne more sestaviti vlade brez dodatnih partnerjev.
Kaj je realno “najboljša” koalicija zdaj?
1. Razširjena sredinsko-leva koalicija (najbolj verjetna)
(npr. Svoboda + SD + Levica + še ena sredinska stranka, npr. Demokrati)
Zakaj je to najbližje realnosti:
Robert Golob ima trenutno rahlo prednost in mandat za pogajanja
lažje poveže več ideološko različnih strank kot SDS �
Reuters
manj političnega odpora pri sredinskih strankah
Problem:
še vedno “šibka” večina (46–50)
veliko kompromisov → počasne reforme
To je trenutno najbolj verjetna vlada.
2. Desna + sredinska koalicija (možna, ampak težja)
(npr. SDS + NSi + Demokrati)
Prednost:
matematično bližje večini
bolj enotna glede ekonomije
Problem:
Janez Janša ima omejen koalicijski potencial
sredinske stranke pogosto nočejo iti v vlado z SDS
Možna, če pride do političnega preobrata – ni pa prva izbira.
3. “Velika sredina” (kingmaker scenarij)
(npr. Svoboda + Demokrati + NSi)
Zakaj zanimiva:
preseže polarizacijo levo–desno
lahko stabilna (če pridejo do ~46+)
Problem:
politično zelo zahtevna pogajanja
vsak partner vleče v svojo smer
To bi bila morda najbolj funkcionalna vlada – ampak težko sestavljiva.
4. Velika koalicija (Svoboda + SDS)
Realnost: skoraj nemogoče
prevelik konflikt med Robert Golob in Janez Janša
volivci bi to težko sprejeli
Bottom line (glede na rezultate)
Najbolj verjetna: širša leva/sredinska koalicija okoli Svobode
Najbolj stabilna (teoretično): širša sredinska (vključno z Demokrati / NSi)
Najmanj verjetna: velika koalicija
Ključni igralec teh volitev niso zmagovalci — ampak manjše sredinske stranke (npr. Demokrati), ki odločajo, kdo sploh lahko pride do 46 glasov.
Če želiš, ti lahko naredim še konkreten izračun (npr. 3–4 točne kombinacije s številkami sedežev) in katera ima največ možnosti za stabilno vlado.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.001
18.686
113
Si zdej za normalno debato, al si bomo limal AI gluposti?
Ti kar limaj kar hočeš, sem navajen s tvoje strani vsega hudega, kdaj tudi celo normalne debate. To, da pa AI dobesedno sprašuješ o obljubah o sodelovanju naših politikov s hudičem pa definitvno ne more biti nič drugega kot glupost.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.768
1.207
113
44
AI my ass. Jaz sm bolj pameten :D
1000013373.jpg

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.405
4.909
113
Tudi prejšnji je bil od Nike v Vikersundu. AI je navaden bluzič.

PS: če ne veš je papež Frančišek živ - glej temo Chat GPT.