Matematicna naloga iz 3 razreda ?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.191
14.498
113
kod Džej-Zija
Velikokrat pri poučevanju manjka stroga struktura. Če morajo učenci iz lufta potegniti semantične razlike, je problem. Če jim pa prfoks najprej lepo razloži te detajle in majhne razlike, je pa potem dobro, da na primerih to še utrdi.

Ko gledam, kako se poučuje verjetnostni račun v zadnjem letniku gimnazije, me fascinira, da sploh kdo od dijakov kaj razume. Namesto da bi štartali z osnovami, kot so dogodki in operacije na njih, takoj bluzijo z verjetnostmi dogodkov in operirajo s številkami krepko, preden so zreli za vstavljanje česar koli v formule. In potem se čudimo, če dijak ne razlikuje med dogodkom in njegovo verjetnostjo. Kot bi ne razlikoval med kvadratom kot likom in njegovo ploščino.

• Všeč mi je
Reactions: mistique

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.890
9.099
113
Mi smo na 3. razredu zdej, mosseero... In imamo tezave. Ce vzgajamo sončke, kjer je gornji plafon razumevanje navodil in razumevanje matematike omejen z razumevanjem njihovih starsev, je zgornji problem povsem filozofski.

Dejstvo pa je, da v srednji soli se vodi za rokico manj kot v osnovni, na faksu pa se manj. Nekako je tako logicno, ce predvidevamo, da nebogljeni otroci v postopku postajajo odgovorni in samostojni odrasli. Od srednje sole dalje naj bi, ce imajo otroci sreco, ucili predmete učitelji, ki znajo kaj od tematike in ne pedagogi. Tukaj so krajši, ampak mislim da razumevanje in nivo odpredavanega to odtehta. Zadnji letnik gimnazije je polnoletnik ali ze skoraj polnoleten. Lahko avto vozi, lahko voli, je pravnoformalno samostojen in neodvisen, torej mora v tej dobi, ko je ucnega materila veliko, biti tudi sposoben najti takega, ki mu razloži zadevo na nacin, ki je njemu blizu. Imajo najbrz oldskul knjigo, kjer je vse napisano, ce bi se jo komu dalo odpreti. Kot smo imeli mi. Imajo pa najbrz se veliko vec drugih opcij - od videeov, do vsega boga. Naj izkoristijo to orodje. Naučili smo svoje soncke cakat, da se jim vse na pladnju servira.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.191
14.498
113
kod Džej-Zija
Moj point je čisto drugje: če se greš poučevanje česar koli, najprej pojme DOBRO DEFINIRAJ, potem šele operiraj z njimi. Kot pri teh večnih semantičnih igricah tipa "enkrat toliko" vs. "še enkrat toliko". Potem je tu še besedna zveza "dvakrat manj". Kaj za vraga pa to sploh pomeni? x/2 ali -2x? V matematiki se temu reče SLABO DEFINIRAN PROBLEM.

Učenci/dijaki/študenti naj b.p. delajo samostojno, samo najprej jim daj DOBRO OSNOVO.

To sem hotel povedat s primerom iz gimnazije zgoraj. Od dijakov zahtevajo rezultate, ne naučijo jih pa na začetku, kako s pojmi sploh pravilno operirati.

Pa da se zastopimo, vem, da kot kužek lajam v karavano, ki gre dalje, ker zelo dobro vem, da se v mehkih družboslovnih znanostih celi članki pišejo na temo zapenjanja za pomen besede ali besedne zveze.

Še en primer slabe definiranosti, potem pa neham utrujat. Družinski zakonik je nekoč rekel, da je zakonska zveza zveza, sklenjena med možem in ženo. Pa so se istospolni pritoževali, da se ne morejo poročit, da lahko samo potrdijo zvezo. Seveda ne, glede na definicijo. ČE pa definicijo spremenimo v "... zveza, sklenjena med možem in ženo ali možem in možem ali ženo in ženo", te omejitve ni več. Namesto da bi se ljudje izobrazili o korektni definiciji termina, se raje prepirajo o vsem mogočem.

jello

Guru
22. sep 2008
11.338
4.505
113
Aha, se pravi namen take naloge je učiti učence, kako jih nekdo lahko zajebava? Dajte no vlečt izgovore iz pete... nobene potrebe ni po takih idiotizmih, ni mi pa jasno, zakaj je to tako težko priznat.
Ne vem kaj je bil namen, pojma nimam, ugibam, tudi če je bilo samo jebanje ali če je po učnem načrtu, od odvečnega razmišljanja se ne umre, si pa marsikateri starš težko opomore po takšnih krivicah.

dask

Majstr
21. sep 2023
926
1.074
93
Ne vem kaj je bil namen, pojma nimam, ugibam, tudi če je bilo samo jebanje ali če je po učnem načrtu, od odvečnega razmišljanja se ne umre, si pa marsikateri starš težko opomore po takšnih krivicah.
Lej, jaz ne operiram tako, da skačem po šoli zaradi takih neumnosti. Ne bom pa tudi tiho ali celo zagovarjal te idiotizme, ker z učenjem snovi to nima veze.

jello

Guru
22. sep 2008
11.338
4.505
113
Marsikaj v šoli nima direktne veze z učenjem snovi.
Razlika med ne skačem po šoli in nisem tiho ob idiotizmih je razlika med angleškim in dunajskim valčkom.