Planet Golob

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.188
4.308
113
A sploh gre problem, ki terja dodatne ukrepe, ker se je izkazalo da s trenutnimi ne dosegamo nekih normalnih rezultatov primerljivih z drugimi državami?
Ali gre za izmišljen problem, ki to sploh ni, ker smo tam-tam kot razvit svet?
Bedak ne ve, da če obstaja sum zlorabe mučenja živali, da to lahko že danes kdorkoli poda na policijo ali inšpekcijsko službo.
Ne razumem pernatega idiota, ki bi omogočal jebivetrom nadzore na privat zemljiščih...

normalno da je to protiustavno, četudi bi tako norost sprejeli, nebi bilo prvič...

Prav tako se vtika v lovske zadeve, kateri lovec je rekel, da ne razume kako ne verjame stroki temveč nekim abrveznikom, ki se jim medvedk pu smili... Nima pa to veze z povečano medvedjo populacijo in posledicami.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Še enkrat gre za poseg nepooblaščene osebe na privat zemljišče ti bi bi tem jebivetrom dal pooblastila, ki jih policija nima prez odredbe.
Sej pravim, tvoje razumevanje je na nivoju tega predloga...

Brez inšpoekcijskega nadzora uradnega ti nimaš kaj stopiti na privat zemljičšče. Lahko pa aktivist že danes prijavi sumljivo oz nezakonito ravnanje z živalmi, bodisi inšpekciji bodisi pa poda prijavo na policijo ali drugim zato namenjenim organom...

Seveda v prostor pa ne sme posegati. To je norost prve klase. Jebivetri skačejo po štali....

najdi mi člen v predlogu, ki jim daje ta pooblastila.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.188
4.308
113
Predlog novele prav tako pooblaščenim svetovalcem daje možnost, da vstopijo na zasebno lastnino in zbirajo dokaze, pri čemer gre po oceni KGZS-ja za hud poseg v zasebnost. "Glede na na hitro usposobljene svetovalce in aktivistično držo nekaterih društev za zaščito živali je upravičena skrb, da bodo pogosto prekoračena pooblastila in tudi neutemeljeno poseganje v zasebno sfero skrbnika živali," so opozorili.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.993
3.648
113
Zdaj sva že na področju filozofiranja pa se bom počasi umaknil.

Okarček potrebuje (menda, nisem biolog) zelo specifičen habitat z modro stožko. To pač ne gre na njive. Lahko se ga pa seli, če je tam kamor gre habitat ustrezen.

Uradni naravovarstveniki imajo za osnovo direktivi, ki določata varovanje ptic in varovanje habitatov (določata N2000 območja tam, kjer živijo varovane vrste, seznam je priloga teh direktiv). Se pa najdejo ekstremisti, ki bi varovali vsevprek, drži.
Za zapisnik povem, da je meni osebno noro preprečevati spremembe (se pravi varovati za vsako ceno) nekaj kar se po definiciji spreminja, se pravi tudi narava. Je pa dejstvo, da je potrebno razne "podjetnike" vseeno imeti pod kontrolo, ker oni bi pa spreminjali preveč in prehitro. Seveda za lastni žep. Med njih štejem tudi kmete, ki so jih polna usta prehranske varnosti. Ja, za pošteno ceno. Ta prehranska varnost ni zastonj. Seveda je prav, da proizvajalec zasluži, ampak nacionalni heroj pa zato pač nisi.

Glede FFS so zadeve še odprte. Je pa zvirni greh uredba parlamenta in sveta za trajnostno rabo FFS. Ne bo lahka.

Glede širine varovalnih pasov pa v doglednem času ne pričakovat sprememb. Vodarji so kategorični. Spremljanje ekološkega stanja voda ne dajejo prav nobene podlage za spremembe, mnvp pa tudi noče odpirati zakona. Vseeno je kaj imajo severneje od nas. Tam so bili v preteklosti dovolj pametni, da so v začetku zastavili pametno širino pasu IN režim. Tvoji predstavniki ti niso povedali, da imajo sosedje tam samo travo in niso ignorirali varovalnih pasov ter orali, sejali, gnojilil in uporabljali FFS do same vode v reki.
Ni to filozofiranje in čisto OK je, da se da prebrati še razlaga in mnenje druge strani. No vsaj meni.

Ampak to kako so se lotili te uredbe pač že meji na zdravo pamet. Če so te parcele tako pomembne za varovanje tega okarčka in ni nobene druge možnosti naj jih pa potem država odkupi po pošteni ceni in tam izvaja vse potrebne aktivnosti, da se tega metuljčka zaščiti.
Sicer je bolj verjetno, da se bojo zaradi prepovedi košnje tam začele množiti invazivke, kazen bo pa spet fasal kmet, ker jih ni odstranil in tudi zato bi bilo bolje, da se te površine odkupi in podari v lastništvo nekega parka, zaposleni tam pa potem naj skrbijo za vse te površine.

To je edina razumna pot, če se vztraja na takih prepovedih.

Razumem, da so vodarji kategorični ampak, če sem prav razumel tvoje prejšnje zapise vodarji to zahtevajo brez, da bi se sploh preverilo, ali se FFS dejansko sploh izpirajo v vode?

In obenem vse sicer prečiščene odplake mest in vasi mirno spuščamo v reke?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
In če se navežem še malenkost na omejitvena območja. V zadnjih 25 letih me ni popolnoma nihče niti enkrat vprašal ali se strinjam s kakšnim od omejitvenih območjih in ali imam kakšne pripombe.
In tako smo brez debate dobili najprej Naturo 2000, potem Vodovarstveno področje in nazadnje še Krajinski park. In tako počasi postaneš hlapec na lastni zemlji.
Zahtevaj nepovratna sredstva, ker ima vsak kmet, ki mu omejujejo delo, pravico do turistične kmetije. :fredi:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
A sploh gre problem, ki terja dodatne ukrepe, ker se je izkazalo da s trenutnimi ne dosegamo nekih normalnih rezultatov primerljivih z drugimi državami?
Ali gre za izmišljen problem, ki to sploh ni, ker smo tam-tam kot razvit svet?

Super. torej bojo zagrizeni aktivisti brez dela.

Upam, da je res tako.

Kaj pa, če je v ozadju financiranje teh društev? Sej "svetovalci" bojo prej ali slej hoteli kakšna nadomestila za potne stroške in ure...

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
164
38
28
Ni to filozofiranje in čisto OK je, da se da prebrati še razlaga in mnenje druge strani. No vsaj meni.

Ampak to kako so se lotili te uredbe pač že meji na zdravo pamet. Če so te parcele tako pomembne za varovanje tega okarčka in ni nobene druge možnosti naj jih pa potem država odkupi po pošteni ceni in tam izvaja vse potrebne aktivnosti, da se tega metuljčka zaščiti.
Sicer je bolj verjetno, da se bojo zaradi prepovedi košnje tam začele množiti invazivke, kazen bo pa spet fasal kmet, ker jih ni odstranil in tudi zato bi bilo bolje, da se te površine odkupi in podari v lastništvo nekega parka, zaposleni tam pa potem naj skrbijo za vse te površine.

To je edina razumna pot, če se vztraja na takih prepovedih.

Razumem, da so vodarji kategorični ampak, če sem prav razumel tvoje prejšnje zapise vodarji to zahtevajo brez, da bi se sploh preverilo, ali se FFS dejansko sploh izpirajo v vode?

In obenem vse sicer prečiščene odplake mest in vasi mirno spuščamo v reke?

O odkupu teh parcel mislim, da sva že debatirala. Kmetje niso ravno navdušeni nad prodajo. Če sem prav ujel, ima na območju ukrepa N2000 kar nekaj parcel tudi Sklad. Uganeš kdo jih razgrabi takoj ko so na razpolago? Sredi varovanih območij! Res pa se do sedaj ni vztrajalo na režimu.

Izpiranje gnojil in FFS je dokazano. Eni grejo tako daleč, da je cifra v rangu 300 metrov od vodotoka. Tudi o tem sva že pisala. Izpusti mest in komunale niso v domeni kmetijstvsa. Tukaj razpravljamo o kmetijski dejavnosti. Vsak sektor mora prispevati svoje pri vodi. Če se pri varovanju narave še dam pogovarjati, se pri vodi neha. Ti bi resno debatiral ali se zadeva, ki se topi (ali emulgira) v vodi izpira z vodo? Velja za nitrate in FFS.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Predlog novele prav tako pooblaščenim svetovalcem daje možnost, da vstopijo na zasebno lastnino in zbirajo dokaze, pri čemer gre po oceni KGZS-ja za hud poseg v zasebnost. "Glede na na hitro usposobljene svetovalce in aktivistično držo nekaterih društev za zaščito živali je upravičena skrb, da bodo pogosto prekoračena pooblastila in tudi neutemeljeno poseganje v zasebno sfero skrbnika živali," so opozorili.

daj člen, da imajo pooblaščenci dovoljenje za gibanje po zasebni lastnini.

To tvoje je izjava KGZS.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.993
3.648
113
Tudi slučajno jaz ne živim v takem prepičanju. Vem pa da ti nisi prispeval k ohranjanju ogroženih vrst. Ne moreš, če hočeš živeti od kmetijstva. Vrste so se ohranile zaradi omejenega kmetovanja v preteklosti. Brez prisile za ohranjanje nimajo nobene šanse, vsaj v intenzivni kmertijski krajini ne. PA ne pravim, da jih je treba ohranjati za vsako ceno. To pravijo drugi. Jaz samo razlagam logiko, ki leži za omejitvami.

Zadnji stavek pa ni najbolj jasen. To misliš na omejitve za vsa varovana območja, ki izhajajo iz trajnostne rabe FFS?
Slovenija je površinsko gledano taka, da je skoraj nemogoče, da bi zmetali ven vse mejice, podrli vso obvodno drevje in vse ostalo, ter preorali vse travnike (tukaj v zadnjem času opažam večje apetite iz obeh strani, najbrž posledica propadanja živinoreje na eni strani in EU želja na drugi), tudi, če teh omejitev ne bi bilo. Nekaj so verjetno res pomagale ampak večino tega kar je zapisano v uredbah narekuje tudi ZKP. Jaz živim od kmetijstva, torej očitno gre tudi tako, pa me doslej te omejitve niso nikjer tangirale. Da mi pa nekdo pride ven s tako idejo kot je na Barju in Notranjskem trikotniku bi pa imeli kar težavo. Ali pa s tole o FFS. In medtem, ko se mi veselo podrejamo EU pri vseh njenih divjih idejah obenem EU na ta isti trg lepo brezcarinsko uvaža Ukrajinsko žito, po možnosti tretirano s sredstvi, ki so v EU že dolgo prepovedana. Tako pač ne bo šlo.

Zadnji del so mišljene omejitve FFS na vseh območjih ja.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.592
2.405
113
Pomurje
Vse lepo in prav ampak kmetje kot taki nimajo pri tako omejitvenem režimu na svojih parcelah popolnoma nič od lastnih parcel. Jaz verjamem, da je ideja okoljevarstvenikov, da bojo oni pobirali denar za spremljanje populacije, kmetje bojo pa za njimi čistili tisti odpad od stare trave, ki še za steljo ni dobra. In niti približno niso bili kmetje tisti, ki so predlagali Naturo 2000 kar povprek ampak so to počeli okoljevarstveniki, oni so tisti, ki so se spravili na privatne parcele.

Kot sem povedal, država ima v lasti več kot dovolj parcel in naj ta habitat vzdržuje na lastnih parcelah, pa tudi čisti si jih potem naj sama. Kmetje pač ne bomo brezplačna komunala za projekte okoljevarstvenikov.

In če izpeljem iz te teme, predvidevam, da boš potem tudi pri ukinitvi FFS na vseh posebnih območjih ti veselo kimal, jaz bom pa dobil prepoved uporabe na več kot 90% parcel (50% Natura, 40% vodovarstveno) kar je efektivno propad kmetije. Ampak ti boš kimal, da tako pač mora biti, ker vrli uradniki pa že vedo kako in kaj je treba.
Dober pregovor imamo Slovenci.

Po toči zvoniti je prepozno.

Vse to in še več bi morali kot lastniki zemljiš vedeti že pred sprejemom programa Natura 2000 .

Zaradi nasprotnikov elektrarne na Muri, se je v naših koncih sprejela Natura 2000. Takrat so lastniki zemljišč okrog Hrastje mote dobili bitko,
vojno pa ste zgubili vsi skupaj, zdaj ko je Natura 2000.

Pa brez zamere, danes kmetje ne veste zakaj in proti komu protestirate. Vlak je odpeljal že leta 2000 ko ste bili za naturo 2000.
Štrajkat pa morate it v Bruselj, v Ljubljani samo delajo to kar jim tam servirajo.

Mi je čudno zakaj pred Šparom in merkatorjem ne zlijete malo mleka in mesa, ko vas žejne čez vodo vozijo.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.592
2.405
113
Pomurje
In če se navežem še malenkost na omejitvena območja. V zadnjih 25 letih me ni popolnoma nihče niti enkrat vprašal ali se strinjam s kakšnim od omejitvenih območjih in ali imam kakšne pripombe.
In tako smo brez debate dobili najprej Naturo 2000, potem Vodovarstveno področje in nazadnje še Krajinski park. In tako počasi postaneš hlapec na lastni zemlji.
No sem videl, da si že sam sebi odgovoril.

Pa vprasaj "Medveda", za kaj vas ni dvignil takrat ko je bil čas za to!
Pa zakj se pospeševalci po riti čohajo itd.
Pa SLS ste imeli v vladi precej let, pa so se za svoje riti borili in ne vaše.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113

na...

piše, da lahko le fotografira. ostalo naprej rešujejo veterinarji in komisija.

za prekoračena pooblastila, pa ima kmet vedno en kol pri roki.

01_Brisi.jpg

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.993
3.648
113
O odkupu teh parcel mislim, da sva že debatirala. Kmetje niso ravno navdušeni nad prodajo. Če sem prav ujel, ima na območju ukrepa N2000 kar nekaj parcel tudi Sklad. Uganeš kdo jih razgrabi takoj ko so na razpolago? Sredi varovanih območij! Res pa se do sedaj ni vztrajalo na režimu.

Izpiranje gnojil in FFS je dokazano. Eni grejo tako daleč, da je cifra v rangu 300 metrov od vodotoka. Tudi o tem sva že pisala. Izpusti mest in komunale niso v domeni kmetijstvsa. Tukaj razpravljamo o kmetijski dejavnosti. Vsak sektor mora prispevati svoje pri vodi. Če se pri varovanju narave še dam pogovarjati, se pri vodi neha. Ti bi resno debatiral ali se zadeva, ki se topi (ali emulgira) v vodi izpira z vodo? Velja za nitrate in FFS.
Če ne bo šlo drugače bo pač treba še enkrat ponuditi odkup ali pa menjavo, če obstaja ta opcija. A nima sklad možnosti razveljavitve pogodb, ce gre za višje interese?

Žal mi kemija pri teh sredstvih ni ravno čisto domača stvar. Nekako sem predvideval, da pri sredstvih, ki so dovoljena na VVO aktivno snov posrka rastlina, kar pa ostane na površju pa razpade zaradi UV sevanja. Lahko sicer popolnoma tolčem mimo, ker kot pravim nimam osnov iz tega področja.

Za nitrate sem pa ravno zadnjič poslušal rezultate 2 letne raziskave, ki so pokazali, da pri gnojenju 40 m³ in dodatno še 20 m³ gnojevke/ha na površinah z zelenim pokrovom na globini 60 cm z analizami ni moč najti popolnoma nobenih nitratov. Zadeva torej ni ravno taka, kot se predstavlja v javnosti. Je težava na nagibu, če bi pognojil travnik pred dežjem, potem bi pa namesto 5 litrov gor padlo 50 litrov dežja ampak to je nemogoče napovedati.

Neke druge starejše raziskave so sicer pokazale, da glavnina nitratov pride iz gozdov, kjer na površju gnije listje, drevesa tega ne uspejo porabiti in od tam se potem izpira v podtalje in vodotoke.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.993
3.648
113
No sem videl, da si že sam sebi odgovoril.

Pa vprasaj "Medveda", za kaj vas ni dvignil takrat ko je bil čas za to!
Pa zakj se pospeševalci po riti čohajo itd.
Pa SLS ste imeli v vladi precej let, pa so se za svoje riti borili in ne vaše.
Vse te organizacije so brezzobi tiger brez ustrezno jeznih kmetov zadaj. Skozi leta se opaža, da jih praktično noben uradni organ ne upošteva, ne glede na predloge. In sedaj so politiki pač uspeli z zadnjimi predlogi in spremembami razjeziti dovolj veliko maso ljudi, da imajo tudi organizacije neko moč.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.592
2.405
113
Pomurje
Vse te organizacije so brezzobi tiger brez ustrezno jeznih kmetov zadaj. In sedaj so politiki pač uspeli z zadnjimi predlogi in spremembami razjeziti dovolj veliko maso ljudi, da imajo tudi organizacije neko moč.
Politiki z naturo 2000 nimajo nič. Vsaj ti zadnjih 5 let ne.

To o predlogih stanja žvali v štali pa ne komentiram, ker ne vem kako je urejeno.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.592
2.405
113
Pomurje
To da je v uradnem listu, je že konec zgodbe.

Prej je bilo pa xy možnosti, da ne pride do tega, kar je zdaj v uradnem listu.

Živi dokaz so avstrijci ne daleč od tebe. Samo tam od kmeta, naprej vse službe delajo za kmeta.
Ker je tudi vsem tem službam in ljudem jasno, da se bodo zadeve spremenile za njih kot končnega potrošnika na slabše.

Pri nas pa so javne službe za zalivanje fikusa, šušmarijo in pobiranje plače 5 v mesecu.
Kmet pa gleda svoje posle in si misli, saj bo se že nekdo drugi izpostavil.

Čakam še komentar če grete pred Špar ker je mleko tam 1,3 vi pa dobite 0,25