Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Objektivnega dvoma v vero se ne da ovreči! Oziroma drugače, kdor podvomi s svojim razumom, je odpisan kot vernik. Vsi ostali dvomi so samo miselne igrice, ki imajo v osnovi za namen racionalizacijo blodnje. In other words - it's just your mind playing tricks on you.
Tipkam počasi, ker vidim, da ne znaš dobro brati (ali pa razumeti). NIKJER NISEM SODIL O NJIHOVIH DELIH. Trdim le, da obstajajo meje njihovega objektivnega delovanja, kar se mi zdi za znanstvenika - človeka razuma - nedopustno. Vem, da tega ne moreš razumeti, enako debato sva imela že nekaj časa nazaj. Razlog je preprost - sam se imaš za racionalnega in vernega človeka, zato opcije, da je to dvoje nezdružljivo, sploh ne moreš (smeš) dovoliti, sicer bi se ti podrli vsi miselni vzorci.
Dokler ne sprejemaš sveta V CELOTI objektivno - je tvoj racionalizem samo fasada. Dobra, brez dvoma, ampak samo fasada.
Glede blodenj se nima smisla prerekati s tabo, ker je potem velika večina ljudi na tem svetu blodnjavih. Whatever, pa že, če ti tako praviš.
Glede del znanstvenikov: ne blefiraj in se ne vleči ven. Če podvomiš v objektivnost nekoga, pomeni, da dvomiš v izsledke in zaključke. Ker se drugega SPLOH NE DA objektivizirati.
Dejstvo je, da sem ti na več primerih konkretnih ljudi pokazal, da vera in znanstveni duh nista nezdružljiva. Ker ti to tako kategorično zanikaš, čeprav je bilo nešteto primerov, in te ljudi popolnoma neosnovano in neargumentirano zavračaš samo na podlagi vere (beri tisto prej o objektivnosti; razloži mi, kako lahko dvomiš v človeka, njegova dela pa priznavaš
), bi rekel, da se bolj ti krčevito trudiš, da bi svoje vzorce ohranil.
Še vedno čakam na razlaga, zakaj si kot izrazit racionalist potvoril zaključke tiste študije in se zlagal o rezultatih. To je stvar, ki je za znanstvenika, za katerega se ti imaš, RES NEDOPUSTNA in sploh nevredna nadaljnega komentarja. Dokler tega ne utemeljiš, sva v tej debati zaključila.
Kar se absolutnega objektiviziranja tiče, bi pa že lahko vedel, da to obstaja morda le pri Platonu v vzporednem idealnem svetu. V realnem svetu tega ni, ker je vsak človek omejen s svojimi čuti in čustvi.
Edit: še vedno čakam, da pokomentiraš Russllov citat.