Pica vs čevapi ?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik vanmarkus pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik vanmarkus pravi:
če bi že polivali se mi zdi bol smiselno to počet na plošči in še to na hitro v malih količinah pošpricat da v par sekundah izhlapi
drugače v večini primerov sem nasploh proti pretirano začinjeni hrani za žar (beri amerikanade), ker če je meso dobro in dober les ne rabiš pol kile sranja, da imaš okusen obrok
sol, poper, vržeš rožmarin na ogenj in gasa

Nic se ne poliva... sploh pa ne pivo in podobni zvarki. Zaradi bakterij, krcenja mesa, nizanje temperature, itd, itd,

sicer, da ne boš narobe razumel js nisem zalivalec po naravi, ampak o katerih bakterijah ti sanjaš?

speci čevape. dve rundi. prve suhe, druge polite s pivom.

dej v dve posodi. pusti čez noč.

drugo jutro boš videl posledice delovanja 'bakterij'.
 

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik vanmarkus pravi:sicer, da ne boš narobe razumel js nisem zalivalec po naravi, ampak o katerih bakterijah ti sanjaš?

Bakterije se veselo razmnozujejo od zakola, razno namakanje proces se konkretno pospesi.... Poleg tega da "namakanje" izhlapi v kontaktu z vroco podlago in se meso v bistvu kuha v pari hlapov in ne pece. Samo meso tudi skace po podlagi in se neenakomerno zapoece. Poleg tega se zaradi izhlapevanja tudi skrci. Temperatura mora biti stalna in visoka, cas pecenja pa kratek oziroma cimkrajsi. Ce ga bos zalival in kuhal pol ure ne jamrat o prebavnih motnjah
crazy1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik vanmarkus pravi:sicer, da ne boš narobe razumel js nisem zalivalec po naravi, ampak o katerih bakterijah ti sanjaš?

Bakterije se veselo razmnozujejo od zakola, razno namakanje proces se konkretno pospesi.... Poleg tega da "namakanje" izhlapi v kontaktu z vroco podlago in se meso v bistvu kuha v pari hlapov in ne pece. Samo meso tudi skace po podlagi in se neenakomerno zapoece. Poleg tega se zaradi izhlapevanja tudi skrci. Temperatura mora biti stalna in visoka, cas pecenja pa kratek oziroma cimkrajsi. Ce ga bos zalival in kuhal pol ure ne jamrat o prebavnih motnjah
crazy1.gif

Še vedno ne vemo o katerih bakterijah je govora?

Torej bakterije ki so v mesu?
17758-icon_confused.gif


Ok če čevap ni rdeč znotraj pomeni da je bil toplotno obdelan na vsaj 70stopinj, to tudi pobije več ali manj vse znane bakterije.

Pa gremo dalje, če meso pečeš na max. temperaturi se zgodi dvoje, skorja zunaj se zapeče (kar sicer ohrani sočnost sredice) znotraj pa ostane meso surovo. Oz. tako nekako, na višji temperaturi kot pečeš, večja bo temp. razlika med sredico in pa ovojem. Če bi čevap kuhal na 100 stopinj pol ure bi bil popolnoma sterilen!

Če si mislil kakšne bakterije iz piva (vina, vode, ...) pa je tako da jih je bolj malo, ker je vso pivo pri nas pasterilizriano.

Na koncu pa še nekaj o bakterijah ki živijo v čevapih. Če boš jedel surove čevape bo 99,999% teh bakterij pobila želodčna kislina. Če je pa vmes kakšna salmonela, je pa step tisti recept o kuhanju na 100% boljši od krematiranja.

Recimo prebavne motnje pa dobiš od paradižnika, čebule in ostale solate, ki jo surovo postrežejo zraven čevapov in se idelano kuha na 37 stopinjah na soncu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
čudn, da so balkanci sploh še živi, ker ne kuhajo čevapov

in da vegiji eksistirajo, ker jejo telenjavo an 37 stopinj.

Ja, točno to samo se vidi kateri preživijo več časa na WCju v mukah! Okrogel balkanec ali vege-suhec?
 

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik vanmarkus pravi:sicer, da ne boš narobe razumel js nisem zalivalec po naravi, ampak o katerih bakterijah ti sanjaš?

Bakterije se veselo razmnozujejo od zakola, razno namakanje proces se konkretno pospesi.... Poleg tega da "namakanje" izhlapi v kontaktu z vroco podlago in se meso v bistvu kuha v pari hlapov in ne pece. Samo meso tudi skace po podlagi in se neenakomerno zapoece. Poleg tega se zaradi izhlapevanja tudi skrci. Temperatura mora biti stalna in visoka, cas pecenja pa kratek oziroma cimkrajsi. Ce ga bos zalival in kuhal pol ure ne jamrat o prebavnih motnjah
crazy1.gif

Še vedno ne vemo o katerih bakterijah je govora?

Torej bakterije ki so v mesu?
17758-icon_confused.gif


Ok če čevap ni rdeč znotraj pomeni da je bil toplotno obdelan na vsaj 70stopinj, to tudi pobije več ali manj vse znane bakterije.

Pa gremo dalje, če meso pečeš na max. temperaturi se zgodi dvoje, skorja zunaj se zapeče (kar sicer ohrani sočnost sredice) znotraj pa ostane meso surovo. Oz. tako nekako, na višji temperaturi kot pečeš, večja bo temp. razlika med sredico in pa ovojem. Če bi čevap kuhal na 100 stopinj pol ure bi bil popolnoma sterilen!

Če si mislil kakšne bakterije iz piva (vina, vode, ...) pa je tako da jih je bolj malo, ker je vso pivo pri nas pasterilizriano.

Na koncu pa še nekaj o bakterijah ki živijo v čevapih. Če boš jedel surove čevape bo 99,999% teh bakterij pobila želodčna kislina. Če je pa vmes kakšna salmonela, je pa step tisti recept o kuhanju na 100% boljši od krematiranja.

Recimo prebavne motnje pa dobiš od paradižnika, čebule in ostale solate, ki jo surovo postrežejo zraven čevapov in se idelano kuha na 37 stopinjah na soncu.

KLIK

BAKTERIJE

Nikjer nisem zapisal da se meso pece na max temperaturi ampak visoki in bistvo ni v VISOKI temperaturi ampak da je ta stalna. Ce ti polozis kos mesa polnega vlage na vroco podlago (ne nujno MAX vroco) bo pakrat skocil po podlagi, nastalo bo nekaj pare v kateri se bo kuhal kuhal in ne pekel/cvrl, potem se bo pa skrcil. Ker si ga ob peki "hladil" bo dlje casa na vroci podlagi, vse iz njega bo izhleplo in vsaka "socnost" je samo v tvoji domisljiji. Pivo ali karkoli drugega je problem predvsem zaradi vlage. Poleg tega da dodatki v pivu pri visoki tempraturi zagotovo nimajo nekih blagodejnih ucinkov na okus.

Meso polozis, pustis na miru, obrnes na drugo stran in odstranis. Ni treba nicesar dodajati, masirati, recitirati pesmice.... Karkoli bos delal poleg tega bos stvar samo POKVARIL.

p.s.: po tvoji logiki bi lahko na meso tudi uriniral, prezivel bos zagotovo. Pa tudi sam dogodek je se vedno predvsem druzbeni dogodek
 
Nazadnje urejeno:

ghibli

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
18. sep 2007
2.132
1
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:
Uporabnik ghibli pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Citat:
Uporabnik gzed77 pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Pravi čevapi so samo iz govedine ali ovčetine, svinjine ne sme biti notri! In tudi zgoraj omenjeni trgovec- mesar, ne daje nč svinjine notri!

ne drži

Pravi (najboljši) čevapi so iz govedine in ovčetine. Brez ugovarjanja
smile-1.gif

brez ovčetine. ovčetino dajejo muslimani..

mrzla ovčetina je 'neokusna'

ovčetino dajejo tudi srbi
seveda ne v vse.

bosanski srbi. v srbiji v čevapu ni ovčetine. poglej si recepte za leskovačke čevape.

Softiæu pobogu brate
jel da ti u čirilici pišem da ceo svet razume?
.....................................
ovčetino dajejo tudi srbi
seveda ne v vse.
.....................................
A bosanski srbi niso srbi al kaj???

Btw ne tatu učit kako se prave deca
wink-1.gif

Za čevape sem EXPERT
smile-1.gif
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kaj so bosanski srbi ne bomo. tole je gurman kutak.

leskovac nima ovčetine.

to, da dajo muslimani na pizzo piščančjo šunko je pač tut mim..sam tko je v bosni. in to se spoštuje. bolje to, kot pa vegi
 

ghibli

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
18. sep 2007
2.132
1
38
ok
poanta je?
srbi tut uporabljajo ovčetino.

kaj je to vegi? kakšna bolezen al kaj?
 

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Brača srbi, ne razumem to? Kaj je razlika med bosanskimi srbi, banjalučki srbi, srbi iz leskovca itd?
Je to isto, kot slovenci iz prekmurja, gorenjski slovenci, slovenci iz primorja?
sprasujem se.gif
 

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
ne..srbi jo ne..leskovac in srbski roštilj ne.

bosanski srbi, banjalučki..da.

tko je.,.

slovenci..dajo pa svinjino not..ok

Spet ti
bonk.gif


Razlika med banjaluckim cevapom in sarajevski je v LEPINJI in ne v mesu.... banjalucki in leskovacki sta ista in to ni odvisno
od nacionalnosti ampak predvsem mesu ,ki je na voljo.

Ovcetina najdes travnickem cevapu in kjerkoli imajo "veliko" ovc, tudi v Srbiji. Zaradi istega razloga se daje tudi svinjina ceprav je naceloma v cevapu nima kaj iskat. Ali pa mogoce mislis da je nekdo pogruntal da bo tako izboljsal recept?
 

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Sploh ni dileme, pica je bolj "zdrava".

Pica je celo skoraj popolno hranilo za športnika po treningu in nekateri se celo tega poslužujejo. Seveda ne trdim, da pojejo celo pico, ampak kos ali dva. Tako nadomestiš minerale, ki so v soli in zelenjavi in predvsem ogljikove hidrate.

Za čevape brezveze razlagat v čem je problem, ali?
smile-1.gif
 

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Aja, pa še to. Tisti, ki je napisal, kao čevapi, sej tudi v Sloveniji dobiš prave čevape. Vsaj v Kranju in Ljubljani vem, da maš sarajevske, pa gužva nonstop seveda. Nimajo se kaj smejat na tujih blakan forumih.
wink-1.gif
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ja..spet jaz.

v banjaluki maš klasične čevape in muslimanske. ki jim tudi rečejo banjalučki čevap.

Prema knjizi Banjalučki æevap Mustafe Hamziæa Bilog za mješavinu se koristi mješavina mesa mlada bravetina i ovčetina u omjeru 70% govedine, 30% bravetine. Od govedine je najbolje koristiti vrat, pleæku i potpleæku. Stari majstori nisu upotrebljavali ostale dijelove govedine. Bravetina se koristila od svih dijelova, s tim da ovca nije smjela biti starija od 2 godine

če pogledaš vidiš, da je avtor Mustafa, ne pilan. jasno?

da nadlajujemo. srbija ni bogata z ovčerejo. ima koze, znak revščine, govedo, konje. ovce ima, a v manjšem obsegu in redko na domačem jedilniku. za ilustracijo. v srbiji je pojem prasetina, jagnjetina se redko je. slave imajo prasetino. jagnjetina je izjema. to ti pove marsikaj o količini ovc. če pa ti govoriš o sanđaku in kosovu..prvi je še del srbije, drugi več ne. ve se zakaj. in ve se zakaj ovca.
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Æevap (od turske reči kebab što znači na komadiæe izrezano meso) je jelo napravljeno od mlevenog mesa, oblikovano u male valjke i ispečeno na roštilju. Javljaju se u svim krajevima Balkana, a posebno bivše Jugoslavije u kojima su vladali Turci. Vrste mesa se razlikuju od mesta do mesta, a često i od veroispovesti koja preovladava u nekom kraju. Mogu se naæi i kao vrsta brze hrane u pogači i sa prilozima (najčešæe luk i kajmak).

ovca v čevapu je povezana z vero v regiji. lepo in jasno napisano. dalje ne greva v politične vode.
 

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
ja..spet jaz.

v banjaluki maš klasične čevape in muslimanske. ki jim tudi rečejo banjalučki čevap.

Prema knjizi Banjalučki æevap Mustafe Hamziæa Bilog za mješavinu se koristi mješavina mesa mlada bravetina i ovčetina u omjeru 70% govedine, 30% bravetine. Od govedine je najbolje koristiti vrat, pleæku i potpleæku. Stari majstori nisu upotrebljavali ostale dijelove govedine. Bravetina se koristila od svih dijelova, s tim da ovca nije smjela biti starija od 2 godine

če pogledaš vidiš, da je avtor Mustafa, ne pilan. jasno?

da nadlajujemo. srbija ni bogata z ovčerejo. ima koze, znak revščine, govedo, konje. ovce ima, a v manjšem obsegu in redko na domačem jedilniku. za ilustracijo. v srbiji je pojem prasetina, jagnjetina se redko je. slave imajo prasetino. jagnjetina je izjema. to ti pove marsikaj o količini ovc. če pa ti govoriš o sanđaku in kosovu..prvi je še del srbije, drugi več ne. ve se zakaj. in ve se zakaj ovca.

Ne... v banjaluki imas banjalucke cevape, v bistvu po celi Krajini so banjalucki. Niso nic bolj pravoslavni ali muslimanski od "muslimanskih". Samo namesto somuna bos dobil lepinjo&juho. Meso bo praviloma isto. Ti se 1000x napisem.
banjalucki cevap= meso + lepinja + juha
sarajevski=meso + somun (ponavadi polovica)

Ovcetino in svinjino dodajajo kjerkoli je to ceneje in je taksno meso na voljo v vecji kolicini. Pri tem se seveda uposteva kraj in ne cela drzava pocez.
stupid-1.gif
Ce je v nekem kraju razmerje med ovcami in govedom 3:1 ti kr upaj da bo v meso govedina zaradi mesarjeve verske, nacionalne ali politicne pripadnosti
 

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Æevap (od turske reči kebab što znači na komadiæe izrezano meso) je jelo napravljeno od mlevenog mesa, oblikovano u male valjke i ispečeno na roštilju. Javljaju se u svim krajevima Balkana, a posebno bivše Jugoslavije u kojima su vladali Turci. Vrste mesa se razlikuju od mesta do mesta, a često i od veroispovesti koja preovladava u nekom kraju. Mogu se naæi i kao vrsta brze hrane u pogači i sa prilozima (najčešæe luk i kajmak).

ovca v čevapu je povezana z vero v regiji. lepo in jasno napisano. dalje ne greva v politične vode.

In kako si to pogruntal? Ce je jed ze v startu goveja so zaradi verskih razlogov dali namesto govedine noter ovcje meso?
stupid-1.gif
Kot ti lepo pise.... Razlikuje se od mesta do mesta in koliko kaksnega mesa je bilo na voljo v tem MESTU. Stekas?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.