Pica vs čevapi ?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Se mi je zdelo... hvala ampak ne hvala
smile-1.gif
 

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.053
1.269
113
42
Meni niso všeč preveč zapečeni čevapi, sploh ne tisti na žaro ker so čist preveč suhi
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Nisem rekel, da morajo biti preveč zapečeni. Ampak dobro pečeni pa niso ne surovi ne suhi. Tudi na žaru.
 

Gagagaga

Pripravnik
13. mar 2012
49
0
6
Najbolj zdravi so čevapi na žaru + redno polivanje s pivom + čebula + lepinja + ajvar MAJKEMI
smile-1.gif
 

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:
Jaz sem tko razmišlju, okej če so čevapi na odprtem ognju bi znal bit dost okej, ker pač če so pečeni na masti ni kul.

Narobe!

Če so pečeni na odprtem ognju (ki nikakor ne sme bit ogenj, ampak mora biti razžarjena žerjavica), se pri zgorevanju maščobe, ki kaplja iz čevapov, tvorijo rakotvorne spojine, ki jih pri pečenju na žar plošči ni.

Okus na oglju pečenih čevapov je z razlogom boljši, je pa res, da so tudi bolj "smrtonosni"
smile-1.gif


Glede tega, kaj je "bolj zdravo", pa se jst ne bi šel, ker je to kapitalen bullshit. Hrana te ne bo naredila zdravega, zdravo je le gibanje!
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Citat:
Jaz sem tko razmišlju, okej če so čevapi na odprtem ognju bi znal bit dost okej, ker pač če so pečeni na masti ni kul.

Narobe!

Če so pečeni na odprtem ognju (ki nikakor ne sme bit ogenj, ampak mora biti razžarjena žerjavica), se pri zgorevanju maščobe, ki kaplja iz čevapov, tvorijo rakotvorne spojine, ki jih pri pečenju na žar plošči ni.

Okus na oglju pečenih čevapov je z razlogom boljši, je pa res, da so tudi bolj "smrtonosni"
smile-1.gif
Vidiš tudi tvoja razlaga ni glih točna. Potencjalno rakotvorna ja katerakoli zažgana stvar. Pa če so to hlapi smodečega olja na žerjavici, ali pa prismojeno meso/olje na plošči.
Ni plošča nič kaj bolj varna od oglja
grims-1.gif
 

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:
Ni plošča nič kaj bolj varna od oglja

Seveda je, dej no...

Pri "ognju", kot je napisal pisec zgoraj, je privzeto smojenje, pri plošči pač ne. Prav tako se VSAKA kapljica maščobe, ki pade na vroče oglje, spremeni v dim, poln heterocikličnih aminov in policikličnih aromatskih ogljikovodikov (pogledal na net, se mi zgolj sanja, kaj to je
smile-1.gif
), maščoba na plošči pa tudi približno ni nujno, da je zažgana, celo obratno je, morš bit precej bolj neroden, kot pri oglju, da se tolko pregreje.

Ampak... dokler ti heterociklični amini in policiklični karkoliže dajejo tako žlahten okus čevapom, naj kar tako ostane. Od nečesa pa moramo umret!
evil.gif


Oglje je postopek za specialiste in daje fantastične rezultate
cool-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Dvomim, da povprečni pek na plati(ponavadi podprt s tremi piri) speče brez da bi karkoli prismodil
tongue-1.gif
Ne samo prismojeno olje/maščoba, tudi zažgano meso ni zdravo.

P.S. Z nekaj truda se da na oglju peči praktično brez kaplanja
cheer.gif
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Če govorimo o standardni gostinski ponudbi, potem je oboje, bolj ali manj na istem nivoju.

Če pogledamo potencial, bi rekla, da se da narest tako pico, ki bi bila bolj zdrava oz. manj škodljiva kot čevapi. Ker imaš pri pici več manevrskega prostora pri izbiri sestavin, pri čevapih pa, če bodo pusti in manj slani, enostavno ne bodo dobri.

Glede žara na oglje in plin, če maščoba kaplja na oglje se res pri tem tvorijo kancerogene snovi, ampak ker navadno oglja ne jemo, te tudi tam ostanejo (v večini). Če pa čevape zažgemo, smo pa na istem, ne glede na to, na čem smo jih zažgali.

Še o surovih oz. manj pečenih čevapih, ni problema, če gre za prave, bosanske čevape, brez svinjine. Ker so pa taki pri nas (sploh v gostinski ponudbi) dokaj redki, pa se jaz s premalo pečeno svinjino ne bi hecala.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
A je govora o Čevapih ali Æevapih? Ker pri slednjih skoraj nima kaj kapljati, ker ni nič oziroma zelo malo malo masnega v njih.

BTW: kater mesu gre u æevap in kater mesu gre v čevap?
 

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Bistvo pri æevapih je kajmak poleg in to naredi zadevo (skupaj v kompletu) zdravo
smile-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.