Pasja hrana

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Lateral pravi:
Ne govori bedarij! Royal Canin je slabši kot Chappi? Na podlagi česa to sklepaš? Napiši dejstva, ne svojega mnenje...

Primer iz mačjega sveta. Zakaj imajo mačke rade Whiskas (in ostalo hrano podobnega cenovnega razdreda)? Zato ker vsebuje velike količine soli (mačka misli, da okusi proteine), potem pa imaš čez nekaj let okvaro ledvic, litiazo,...

Kot prvo forum je zato, da lahko izraziš svoje mnenje. Kot drugo očitno ne veš, da zelo malo mačk rade jedo whiskas.

Oprosti, ampak moraš biti res neumen, da misliš, da je v pasji ali mačji hrani enako kakovostna hrana kot za ljudi. Ni čudno da gre svet kamor gre
bonk.gif

Ni NOBENIH dokazov ali česarkoli podobnega, da je ena hrana bolj zdrava kot druga, gre le za to, da ste nekaj nekje slišali in zaradi svoje neumnosti plačujete stotine evrov več za hrano.

Sicer pa če se že nekaj gremo, najbolj svoje živali zastrupljate s tem, ko jih hranite samo z briketi
bonk.gif

En primer - v merkatorju imaš ALPSKO mleko za 1 eur, zraven stoji v drugi embalaži ALPSKO mleko za 0,50eur. Jaz vem katerega bom kupil
smile-1.gif

Lp pa veselo zapvaljanje
priden.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Aja pa vse hrane za živali v merkatorju, šparu, lidlu...... so narejene v evropski uniji, tako da po moje je kvaliteta po evropskih standardih čisto zadovoljiva.

LP

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Tu se pošteno motiš. Hrana, ki je sestavljena iz koruze pač ne more biti enaka tisti, kinje sestavljena iz mesa. Pa saj piše na deklaraciji kaj vsebuje, ljudje samo razbrati ne znajo...

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik Lateral pravi:
Ne govori bedarij! Royal Canin je slabši kot Chappi? Na podlagi česa to sklepaš? Napiši dejstva, ne svojega mnenje...

Primer iz mačjega sveta. Zakaj imajo mačke rade Whiskas (in ostalo hrano podobnega cenovnega razdreda)? Zato ker vsebuje velike količine soli (mačka misli, da okusi proteine), potem pa imaš čez nekaj let okvaro ledvic, litiazo,...

Kot prvo forum je zato, da lahko izraziš svoje mnenje. Kot drugo očitno ne veš, da zelo malo mačk rade jedo whiskas.

Oprosti, ampak moraš biti res neumen, da misliš, da je v pasji ali mačji hrani enako kakovostna hrana kot za ljudi. Ni čudno da gre svet kamor gre
bonk.gif

Ni NOBENIH dokazov ali česarkoli podobnega, da je ena hrana bolj zdrava kot druga, gre le za to, da ste nekaj nekje slišali in zaradi svoje neumnosti plačujete stotine evrov več za hrano.

Sicer pa če se že nekaj gremo, najbolj svoje živali zastrupljate s tem, ko jih hranite samo z briketi
bonk.gif

En primer - v merkatorju imaš ALPSKO mleko za 1 eur, zraven stoji v drugi embalaži ALPSKO mleko za 0,50eur. Jaz vem katerega bom kupil
smile-1.gif

Lp pa veselo zapvaljanje
priden.gif

Ja, forum je za to, da napišeš svoje mnenje, ampak še vedno, to je tvoje mnenje, ki ga žal zelo slabo argumentiraš. Ker pa pišeš na "pameten" način, ti bo še marsikateri bralec slepo verjel.

Prosim citiraj me, kje sem napisal, da so glavne sestavine v pasji/mačji hrani enako ali bolj kakovostne, kot hrana za ljudi!

Kvalitetna hrana JE bolj zdrava, kot živalski "junk food" in to sem slišal pri dveh predmetih. Fiziologija prehrane živali in Higiena in patologija prehrane živali, prosim razjasni, od kje tebi informacije!

Spet, nikjer nisem napisal, da svoja dva hranim samo z briketi. Če sem, me citiraj.

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Ker si podčrtal schnitzel, predvidevam, da iz te sestavine sklepaš. da je to dobro? Se motiš, tole je mešanica sladkorne pese in melase (stranski produkt pridelave sladkorja), to nikakor ne sodi v vsakodnevno prehrano psa.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Se opravičujem, nisem mislil direktno tebi odgovarjati, ampak na splošno glede na napisano v tej temi. Samo si ravno ti na moj post odgovarjal
smile-1.gif

Dejstvo je, da pri nas nemoreš (ali skoraj) kupiti junk food, kot rečeno je vse proizvedeno v evropski uniji. Živali pa koljejo tam kjer jih koljejo za ljudi. Dajte si to zapomnit že enkrat.

LP

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Ne, dejstvo je, da lahko brez problema kupiš junk food, celo z veliko manj napora, kot normalno hrano za živali.

EU direktiva niti približno ni pravilo za kvalitetno hrano, ker so standardi postavljeni zelooo nizko. Druga stvar je kontrola, ki je je zelo malo in če odkrijejo odstopanja v seriji (batch), dobi firma opozorilo, kupec pa povrnjen znesek nakupa (tako poteka pri krmilih in je isto s pasjo hrano). Tretja stvar so deklaracije in izpiski Weendske analize, stvar se lahko zmanipulira do te meje, da je nemogoče razbrati dejansko vsebino. Žitarice (Katere? Koliko?), Živalski stranski produkti (Kakšni? Spet koliko?), izvor beljakovin? Če ni napisan, lahko gre za večinski delež rastlinskih beljakovin, katere so pri psu prebavljive nekje okoli 40%, živalske pa nad 70%.

Sploh ni pomembno, kje so živali zaklane, pomembno je, kaj od teh živali je v hrani! Ti iz lastnih izkušenj povem, da je večinski delež živalskih beljakovin v poceni hrani aka. živalskem junk foodu crkovina. Gre za živali, ki na farmah poginejo zaradi neznanih razlogov in končajo v pasji/mačji hrani.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
To je to, sploh citiran del:

Citat:
Tretja stvar so deklaracije in izpiski Weendske analize, stvar se lahko zmanipulira do te meje, da je nemogoče razbrati dejansko vsebino. Žitarice (Katere? Koliko?), Živalski stranski produkti (Kakšni? Spet koliko?), izvor beljakovin? Če ni napisan, lahko gre za večinski delež rastlinskih beljakovin, katere so pri psu prebavljive nekje okoli 40%, živalske pa nad 70%

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
To je to, sploh citiran del:

Citat:
Tretja stvar so deklaracije in izpiski Weendske analize, stvar se lahko zmanipulira do te meje, da je nemogoče razbrati dejansko vsebino. Žitarice (Katere? Koliko?), Živalski stranski produkti (Kakšni? Spet koliko?), izvor beljakovin? Če ni napisan, lahko gre za večinski delež rastlinskih beljakovin, katere so pri psu prebavljive nekje okoli 40%, živalske pa nad 70%

To se popolnoma strinjam
zmaga.gif

Ampak dejstvo je, da tudi v dragih in veleopevanih konzervah oziroma v briketih še bolj pogosto, se najde velik delež rastlin.

AklAm

Zelenc'
20. feb 2012
19
0
1
www.aklam.si
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Govorim o menjavi hrane po tem, ko si že našla hrano s katero nimaš težav. Menjava vsakršnega briketa mora biti proces, ki traja vsaj 14 dni do 3 tedne. Se pravi zmanjšuje se količina stare hrane in dodaja novo. Iz dneva v dan pa mora biti manj stare. Največkrat problem nastane, ko se menja kompletna sestava hrane ali pa se dela prehod na hrano, ki je berljakovinsko močnejša. Sicer pa si si že sama odgvororila in te vprašanje. Ko najdeš hrano, s katero sta ti in pes zadovoljna - zakaj bi menjala? Težave, ki pa se pri tem lahko pojavijo, pa so največkrat kakšna driska, odpadanje dlake, prdenje,...načeloma pa nič resnega. Vprašaj pa se kako se ti počutiš kadar imaš kaj podobnega
smile-1.gif
Ni prijetno, sploh pa ne za psa.

Citat:
Kaj je fora barvastih briketov in briketov iste barve? Kakšni pa naj bodo?

Barvasti briketi so pokazatelj, da so v hrani umetna barvila (meso namreč ni modre barve). Barva naj bo naravna, rjavkasta, oblika niti ni tako pomembna, samo izogibajte se tistih briketkov v obliki kosti in podobno. Govorim o briketih in ne o priboljških. Z dorobovino ni nič narobe, zakaj le?

Težav še nisem imela pri prav nobeni hrani, ne pri prvem in ne pri drugem psu. Tudi pri menjavi ne, pa nikoli nisem mešala, da bi se pes navajal. Še vedno ne vem, zakaj menjava hrane ni dobra. Odgovorila sem, zakaj BI menjala - ker ne vem, ali je ta, s katero zdaj hranim psa, res najboljša. Ampak kolikor zdaj razumem, je menjavanje napačno, če pes nanj reagira s prebavnimi (ali kakršnimi koli drugimi) motnjami.

Pišeš, da niso dobri barvasti in ne enobarvni briketi - zanimalo me je zlasti, kaj je narobe z drugimi, za prve ni tako težko uganit. In seveda, kateri sploh preostanejo :)

Drobovino si omenil pri hrani, ki ma točno definirano, kakšno meso je prisotno, in kot primer slabe hrane. Ali pa sem se zabrala.

(Edit: A ZiwiPeak se da samo prek spleta naročit? Kakšne so pa kaj primerjave z Orijenom? Tega ZiwiPeaka najdem samo na dogfoodadvisor.com, ampak mi deluje ful všečno.)

Nazadnje urejeno:

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Ampak kolikor zdaj razumem, je menjavanje napačno, če pes nanj reagira s prebavnimi (ali kakršnimi koli drugimi) motnjami.

Tako je.

Citat:
Pišeš, da niso dobri barvasti in ne enobarvni briketi

Tega nisem napisal, pišem, da če so barvasti, pomeni, da imajo umetna barvila notri.

ZiwiPeak je preko spleta samo na www.Hov-Hov.si, imajo pa jo še v Mariboru, Bledu in Vrhniki. Še enkrat, z drobovino ni nič narobe, najbolje je pomembno, da veš iz česa točno je narejeno.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Evo še EDEN ni mogel nalimat sestavin v hrani, ki jo futra svojemu kužeku...

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Že po tem veš, da hrana ni slaba, ker ne skrivajo informacij in imaš na deklaraciji napisano VSE.

Tole je od naše, ko je bila še mladič.

AklAm

Zelenc'
20. feb 2012
19
0
1
www.aklam.si
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Evo še EDEN ni mogel nalimat sestavin v hrani, ki jo futra svojemu kužeku...

Če je pri ostalih, tako kot pri meni, brikete iz vreče presujemo v plastični sod, ki se lažje zapira, iz katerega lažje bezaš brikete, ko so bolj pri koncu, ne da bi si moral pri tem oblečt smrdljivo vrečo ... Hočem povedat, da mogoče večina vrečo zavrže in se nam ni ljubilo brskat po spletu, zato tvoj poziv ni bil (takoj) uslišan.

Moja zverina žre naslednje (rawr, prosim, da vse natančno prebereš)
write.gif

SESTAVINE: Piščanec brez kosti*, piščančja mesna moka, losos brez kosti*, puranja mesna moka, mesna moka pacifiškega sleda, rdečerjavi krompir, indijski krompir, grah, puran brez kosti*, piščančja maščoba (konzervirana z mešanimi tokoferoli), cela jajca*, piščančja jetra*, jezerska ozimica brez kosti*, ameriški smuč brez kosti*, na soncu sušena mlada lucerna, grahova vlakna, pacifiški sled brez kosti*, organska haloga, buča, korenina cikorije, korenje, špinača, listje bele repe, jabolka, brusnice, borovnice, sladič, korenina angelike, grško seno, cvetovi ognjiča, sladki janež, listi poprove mete, kamilica, regrat, vrtni šetraj, rožmarin, dodatek vitamina A, dodatek vitamina D3, dodatek vitamina E, niacin, tiamin mononitrat, riboflavin, kalcijev pantotenat, pirodiksin hidrokorid, folna kislina, biotin, dodatek vitamina B12, cinkov proteinat, železov proteinat, manganov proteinat, bakrov proteinat, selenov kvas, Lactobacillus acidophilus, Entrcoccus faecium.
VITAMINI: vitamin A: 15.000 IE/kg, vitamin D3: 2.000 IE/kg, vitamin E: 400 IE/kg, holin: 2700 mg/kg , niacin: 250 mg/kg, askorbinska kislina: 55 mg/kg, tiamin: 50 mg/kg, riboflavin: 50 mg/kg, pantenonska kislina: 40 mg/kg, pirodiksin: 26 mg/kg, folna kislina: 3 mg/kg, biotin: 1 mg/kg, vitamin B12: 0,5 mg/kg, betakaroten: 0,4 mg/kg.Vsebnost vitaminov je zagotovljena do izteka roka uporabnosti.
RUDNINSKE SNOVI: natrij: 0,4 %, klorid: 0,6 %, kalij: 0,65%, žveplo: 0,4 %, magnezij: 0,1 %, železo: 300 mg/kg, cink:150 mg/kg, mangan: 14 mg/kg, baker: 13 mg/kg, jod: 3,5 mg/kg, selen: 0,5 mg/kg, kobalt: 0,47 mg/kg,.
ANALIZA: surove beljakovine(min.) 38 %, surove maščobe (min.) 16 %,surove vlaknine (max.) 3.0 % vlaga (max.) 10 %, kalcij (min./max.) 1.5 % / 1.7 %, fosfor (min./max.) 1.2 % / 1.4 %, omega-6 maščobne kisline (min.) 2.6 %, omega-3 maščobne kisline (min.) 1.0 %, DHA / EPA 0.6 % / 0.3 %, tavrin (min.) 0.35 %, glukozamin (min.) 1400 mg/kg, hondroitin (min.) 1200 mg/kg
ZELIŠČNA SESTAVA: korenina cikorije (Cichorium intybus)700 mg/kg,sladič (Glycyrrhiza glabra) 500 mg/kg, cvetovi ognjiča (Calendula officinalis) 350 mg/kg, cvetovi kamilice (Matricaria recutita L.)300 mg/kg,korenina regrata (Taraxacum officinale) 150 mg/kg
KALORIČNA VREDNOST: Metabolna energija je 3400 kcal/kg ali 410 kcal na 250 ml merico (120g). Porazdelitev kalorij podpira vrhunsko telesno pripravljenost, 40% energije izvira iz beljakovin, 25% iz sadja in zelenjave in 35% iz maščob.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Sem prebral, pozabila pa si napisat, katera hrana sploh je to.
smile-1.gif
Je pa noter precej zelenjave/zelišč pa tut nekaj sadja, kar ne more bit švoh.

AklAm

Zelenc'
20. feb 2012
19
0
1
www.aklam.si
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Sem prebral, pozabila pa si napisat, katera hrana sploh je to.
smile-1.gif
Je pa noter precej zelenjave/zelišč pa tut nekaj sadja, kar ne more bit švoh.

Orijen Adult Large. Moram priznat, da sestavin sploh ne gledam, ker pojma nimam, kaj je dobro in kaj ne. Samo pogledam na dogfoodanalysis.com, koliko zvezdic ima. Me pa zdaj mika tale ZiwiPeak (samo ne maram naročat po pošti, ker se našemu poštarju ne ljubi nosit paketov in si ga moraš it iskat).

Edit: Tjuren, a imate v načrtu osvajat še LJ?

Nazadnje urejeno: