Pasja hrana

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Moja je od svojega 3 meseca naprej na istih briketih (ok, najprej puppy, potem adult) in se nič ne pritožuje - 6 let.
Kopujem jih zato, ker so dobre kvalitete (ne pretiravam z raziskavami, bolj na priporočila), ker ji dobro sedejo (enako požrešna), ker v kombinaciji z njeno prebavo sproducirajo drek, katerega je enostavno pobrati.

Občasno dobi tudi surovo meso, kak ostanek človeške hrane, drugo vrsto briketov, tudi konzervo s petrola (če kam grem in pozabim brikete vzet s sabo. Pes mora biti navajen jesti vse. Ampak, da bi ga pa hranil s hrano vredno par€ mi pa na misel ne pride. Le zamislite si, kakšno sranje je notri, če je 10kg=6€.

Cena... 49€ za 15 kil (ProPlan, losos), kar je dosti za kak mesec in pol.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Joj kako nekateri komplicirate - vse hrane so iste, bi rekel da so dražje še bolj "strupene" kot naavdne, ker imajo več aditivov oziroma začimb. Drugače so pa vse hrane iz odpadnega mesa, a mislite da bodo za živali pakirali šnicle a kaj
smile-1.gif

živali pa raje jedo dražje ker imajo več začimb, isto kot bi vi jedli pico brez soli in origana.

LP

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
ksz in @all

me prav zanima, če tudi na svoje talarje dajete samo kvalitetno bio hrano slovenskega porekla, oz direktno od kmeta?
Primerjava je le delno na mestu.
Pri psu imaš tiste brikete ki so takorečeno all-in-one (še par pribolškov pa je to to).
Pri človeku pa na žalost ni tako in je potrebno sklepati kompromise.
Ampak če je opcija - domače. Posadimo nekaj na vrtu veliko pa dobimo od babice ki ima 2 njivi kjer se pomaga kadar rabi pomoč.
Kaj pa se kupi tudi od kakšnega okoliškega kmeta (meso ter nekaj sadja, med pa itak
smile-1.gif
)

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Je kar nekaj na tem, ampak v ta poceni hrani je definitivno več pravega odpada, ne odpadnega mesa, kot v ta dragi.V obojih pa ga je nekaj.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Joj kako nekateri komplicirate - vse hrane so iste, bi rekel da so dražje še bolj "strupene" kot naavdne, ker imajo več aditivov oziroma začimb. Drugače so pa vse hrane iz odpadnega mesa, a mislite da bodo za živali pakirali šnicle a kaj
smile-1.gif

živali pa raje jedo dražje ker imajo več začimb, isto kot bi vi jedli pico brez soli in origana.

LP

glih obratno je, na kakovostno hrano se pes težje privadi ker ni tak nafilana z raznimi ojačevalci okusa ipd
wink-1.gif

in ja, so hrane ki niso iz ostankov, samo takih pač ni v šparu na polici
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ne vem no, raznovrstno naj je, ne pa samo tiste brikete, kot to "priporočajo". Ponavadi priporočajo tisti, ki kasirajo in prodajajo.
Me zanima kako bi tebi bilo, če bi moral vsak dan jest tiste brikete.

Naš pes "vse" je, dajem mu tudi surovo meso, obožuje
smile-1.gif
, tudi testenine ima zelo rad.

tvoja odločitev
tvoj pes
primerjava človeka -psa ???
malo premisli in si malo več preberi o prehranjevanju psov

pozdrav.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

To je že tretji pes, ista pasma, pa se noben ni pritoževal nad hrano. Tudi ta se ne, ima izvrsten tek.

Daj svojemu pesu na eno stran ščepec birketov, na drugo pa razrezano meso. Najbrž ne bo dileme kaj bo prvo izbral.

Sem si prebral o pasji prehrani, ko smo nabavili prvega in takrat briketov ni bilo za dobit tako kot danes.

Če bi jih narobe prehranjeval, bi očitno zboleli in imeli druge težave pa je daleč od tega.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
5*
Enaka izkušnja - do 1 meseca nazaj smo osem let meli rotico je jedla vse od mize včasih pa konzerve in brikete ampak izključno samo mačje - pa so nas vsi spraševali s kom jo krmimo ker je bila tako sijoča.
sedaj mamo pa bokserja ki ravno tako raje je domačo hrano in ker so nam ostale mačje konzerve sem za štos probal je tako pohlastal da bomo zgleda spet morali nabavljat mačji đank.

I

Izbrisan uporabnik #488

Saj jaz ne rečem, da "vse" je od mize. Osnovo ima brikete+mešano s konzervo, ker drugače ne pipne.

Meso mlati ko za šalo, logično saj je pes, kakšni špageti al pa makaroni so tudi prava zadeva. Pes točno ve kakšen imamo jedilnik in takrat pričakuje dodatek.

Tudi ribe ima zelo rad. Gavrilovičevo pašteto ma za desert itd. Ne dajemo pa mu sladkarij. Raje dobi kakšno kost od juhe, kotleta (pred začinjenjem). Ko se delajo dunajski, so vedno še za njega narejeni.

No v tisti stari knjigi o pesih je pri prehrani pisalo, meso, ribe
smile-1.gif
in deloma, da že obstaja vnaprej pripravljena hrana (konzerve so mislili in brikete). Jasno da je tam bolj uravnoteženo, ampak če primerjam s človekom je tako kot da bi jedel obroke za astronavte.

Skratka jaz cucka ne hranim v skladu trendom.

Pesa nimam za neke razstave, ampak je član gospodinjstva.

Ko pa smo mačke imeli, so dobivale sveže ledvičke in jetrca, ostalo perjad pa so si same nalovile
smile-1.gif
No v zadnjem času whiskas al pa kitekat.

Pes jim je vedno pojedel.

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Daj otroku na en kroznik popecen zrezek z zelenjavo, na drugega pa pico ali hamburger+pomfri. Kaj bo izbral?

I

Izbrisan uporabnik #488

Saj pes je tudi mladič=otrok in takrat je na mleku od matere, kasneje do 11. meseca pa ima tudi prilagojen program.

Potem pa je polnoleten in sam izbira in si zna sam "nalovit" kar mu paše
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Off topic: Tako kot vedno nisi znal razbrat dejanskega pomena zapisanega.

To, da si lahko sam izbere še ne pomeni, da je zdravo ali dobro zanj.

On topic: Moj je 60-70% brikete, ostalo pa kar nam ostane, ali pa namenoma dobi kako tunino konzervo ali skuto itd...

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
No pa pejmo na dobro prakso:
1. Zakaj je dobro, da pes je ustrezno kvalitetno briketirano hrano?
- ker so notri ustrezne mešanice in razmerja glede na to kaj potrebuje v svojem razvoju
- zato obstajajo različice "puppy", "large breeds", "adult", "active", "senior"
- ker je to za lastnika najenostavnejše
- ker je psu v resnici vseeno, če vsak dan je isto hrano (volkovi tudi ne naročajo alacart ampak pojejo, kar ostane)
- ker je večina kvalitetnih briketov narejenih tako, da psu čisti zobe (če jih predhodno ne namakamo)

2. Zakaj ni dobro, da pes je samo človeške ostanke:
- ker so pogosto začinjeni oz. prezačinjeni
- ker skoraj sigurno niso v ustreznih razmerjih za celovit razvoj
- ker nikoli ne veš, kako bo njegova prebava to prenesla (driske, alergije ipd.)

3. Zakaj je dobro, da pes občasno je mešano hrano
- ker mora biti navajen vsega,
- ker se kdaj lahko zgodi, da briketov ne bomo imeli zraven,
- ker se hrane ne meče stran
wink-1.gif

- zakaj občasno? da ne postanejo zbirčni.

Že v teh prispevkih vas je kar nekaj zapisalo, da vaš pes pa nečesa ne je, če ne zmešate z nečim boljšim ali pa, da je le to in to itd. itd.. Pes je pes. Vi ste alfa. Je, kar mu daste. Če noče - vzamete in mu daste isto stvar za naslednji obrok... in tako naprej dokler ni dovolj lačen, da poje.

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
S tem pa se ne bi čisto strinjal. Pri nas nemški ovčar (prejšnji) ni jedel graha. Karkoli si mu dal....če je bil notri grah je v skledi ostal grah. Ni mi jasno kako je lahko pes s tistim velikim gobcom iz rižote zbral grah :D
Zdaj ne vem zakaj bi v tem primeru igral alfa in omego oz. boga in mu dajal samo grah in ga stradal. BV, pač tega ne je in mu ne daš, problem rešen.

Sam hranim psico z Akana briketi, prej z junir sedaj sem pri 1 letu prešel na adult. Zdaj dobi tudi ostanke od kosila (riž, makaroni, zelenjava) in se ji pač briketi ne dajo. Če je recimo omaka se pa briketi mal notr pomakajo. Ni pa to nekaj pogosto.

Je pa res kar je Ganesh napisal. Psem je vseeno če vsak dan dobijo isto hrano (vsaj v knjigah tko piše).

tomi

Guru
1. sep 2007
18.691
9.904
113
40
MB
bolj je blo mišljeno da pač marsikdo na začetku ko pes noče jest briketov, mu zraven daje al konzervo al pa kako drugo hrano ... in pol je logično da suhih briketov več noče, ne pa da bi mu ti zdaj grah silo jest ...
bonk.gif

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Mišljeno je bilo, da mu daš hrano, ki je primerna za pse. Pa mi ti pokaži butla, ki bo šel psa hraniti le z grahom?
Napisano je mišljeno predvsem za brikete, saj veliko lastnikov brikete "zaliva" z raznimi juhicami, omakami, oljem ipd, da bi bili psu boljši in potem se počasi pride do tega, da se briketov samih pes ne dotakne.

Drugače pa ... grah iz rižote tudi moja pušča. Psi so pač pametnejši kot si mislimo (nagonsko), saj stročnic ne prebavljajo dobro in se hranjenje s stročnicami odsvetuje.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
smile-1.gif

LP

glih obratno je, na kakovostno hrano se pes težje privadi ker ni tak nafilana z raznimi ojačevalci okusa ipd
wink-1.gif

in ja, so hrane ki niso iz ostankov, samo takih pač ni v šparu na polici
smirk-1.gif

Nebi rekel, prvič slišim da katera žival raje je poceni hrano kot pa dražjo.

Sicer sem pa gledal po TVju kako delajo pasje konzerve, nič pretresljivega, pač jezike, ušesa, jetra in manj kvalitetno meso narežejo ali zmeljejo, so dobre vse konzerve isto za ljudi za pojest, sam k mi pač ne jemo jezikov in tega sranja. To predelano meso so pa polnili v različne konzerve za več proizvajalcev. Tako da neke hude razlike nemore biti, razen v 5x ceni.

LP

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Pasja hrana Acana je izdelana v Kanadi, v podjetju, ki izdeluje tudi Orijen. Vsebuje do 55% svežega mesa.

Res ima veliko vsebnost mesa, da ne govorim da ena firma izdeluje 2 izdelka - tako kot sem napisal.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
ksz

Do sedaj se mi je zdelo 18€ dosti za 10kg Pedigree Briketov ... sedaj pa vidim da obstaja še veliko dosti dražjih briketov.

Nimam psa, tako da nisem na tekočem o tem ... kakor vidim, pa gre ogromno denarja za "zdravo" prehrano psa.

Kakor pa opažam v trgovini pa ima hrana "hišne blagovne znamke" največji obrat v prodaji. (Veliko ljudi zelo gleda na vsak cent in se neprestano huduje da se hrana draži, kar je sicer res ... in tako posežejo po najcenejši konzervi in briketih)