Pasja hrana

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Ne govori bedarij! Royal Canin je slabši kot Chappi? Na podlagi česa to sklepaš? Napiši dejstva, ne svojega mnenje...

Primer iz mačjega sveta. Zakaj imajo mačke rade Whiskas (in ostalo hrano podobnega cenovnega razdreda)? Zato ker vsebuje velike količine soli (mačka misli, da okusi proteine), potem pa imaš čez nekaj let okvaro ledvic, litiazo,...

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.900
113
KSZ:

Pozabljate da dva psa nista ista. Imel sem rotwajlerja in bernardinca. Prvi je žrl vse, če bi ga hotel bi ga lahko imel namesto prašiča ker je žrl tudi pomije. To ne pomeni da sem mu dajal pomije, ampak da če sem mu dal surova jabolka ali korenje je požrl tudi to. Bernardinec je jedel kosti, meso ali brikete, ki so stale nad 60€ za 15 kil (eukanuba, choice,...), požrl pa je 20 kil na mesec. Drugega nič. Pedigreeja in podobnega šita s petrola se ni dotaknil (tudi če je imel dva dni polno skledo pred sabo, tretji dan je pojedel mogoče pol kile, vendar potem še dva dni ni mogel srat). No, pri šestih in pol ga je pobralo zaradi ledvic. Ali zaradi briketov ali ker je preveč pil ne vem, najbrž zaradi obojega.

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
jaz sem mojemu (zlati prinašalec) do nekje 1 leta dajal Royal canin, pes je imel po hrbtu ful resasto dlako. nato sem prešaltal na Orijen (piščanec) - dlaka se mu je izboljšala, sedaj nekje 4 mesece pa mu dajem Orijen rdeče meso (89€ za 13 kg) in dlaka se mu je izboljšala za 100x.
Če jem jaz dobro, naj tudi pes
smile-1.gif

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Citat:
Uporabnik Gox pravi:Do sedaj se mi je zdelo 18€ dosti za 10kg Pedigree Briketov ... sedaj pa vidim da obstaja še veliko dosti dražjih briketov.

Nimam psa, tako da nisem na tekočem o tem ... kakor vidim, pa gre ogromno denarja za "zdravo" prehrano psa.
Ni tako hudo kot zgleda. Recimo jaz kupim 13,5 kg žakelj Acane (ki je dobra hrana) za 50 EUR. Psica na dan poje cca. 140g. Kar je potem za dobre 3 mesece.
Tako da to ni ravno ogromno....se pravi cca. 200€ na leto za dobro hrano.

Je pa res da se gre to za psico pasme beagli, ki je težka 12kg in ne kakega bika z 70 kilogrami :D

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Sicer nisem strokovanjak na tem področju, imam pa veliko izkušenj s prodajo pasje hrane. Vsi tisti, ki trdite kako zdrav je pes, ki je nizko kvalitetno oz. ceneno hrano, odgovorite na tole: kako veste ali se je pes v življenju dobro počutil? Ne veste in pika. V kolikor se kdo od vas prehranjuje z raznimi mcdonaldsi, še ne pomeni, da bo pa kar jutri umrl, mogoče bo živel djle od mene, ki se trudim prehranjevati zdravo, se pa jaz sigurno počutim bolje. In enako je pri psih, samo oni tega ne morejo povedati nikomur.

Pri prehrani je najbolj pomembno to, da se odločite oz. ugotovite kaj bi od psa radi. Nek tekmovalen pes si pač ne more privoščiti hrano z veliko ogljikovimi hodrati, za nekaka kavč-psa pa tudi to ni neka strašna ovira. Dolčoeni psi morajo biti hitri za tekmovanjih, drugi pač samo lepi. Vse pa je odvisno od lastnika. Nekaj o pasji prehrani si lahko preberete na spodnjih dveh člankih:

http://www.hov-hov.si/index.php/Prehrana/analiza-sestavin-v-pasji-prehrani.html

http://www.hov-hov.si/index.php/Prehrana/branje-in-razumevanje-deklaracij-na-pasji-hrani.html

Pa samo na hitro najbolj pomembna dejstva oz. zmote, ki so se pojavile v tej temi. Ni res, da je vsaka hrana enaka in dejstvo je, da so določene (pazi določene) dražje hrane tudi bolj kvalitetne. Iz česa je hrana sestavljena se vidi po deklaracijah in tisto, kar je zapisano na prvem mestu, v količini sestavin prevladuje.

SESTAVINE: Divjačina - meso, jetra, vampi, srce in ledvice (min. 85%), novozelandske zelene dagnje, lecitin, ribje olje, inulin (cikorija), posušene haluge, peteršilj, vitamini & minerali.

V tem primeru gre za hrano za pse ZiwiPeak, ki vsebuje do 90% mesa PO PROCESU SUŠENJA. Sveže meso namreč vsebuje do 70% vode in kadar nekdo napiše, da hrana vsebuje 55% svežega mesa, ga zagotovo vsebuje vsaj 20% manj. Na zgodnji deklaraciji je točno definirano kaj hrana vsebuje, se pravi ne gre za nobene ostanke mesa, ampak za točno definirane dele. Razvidno je, da hrana ne vsebuje žitaric, kar je dobro, saj jih pes ne prebavlja dobro. No pa saj tudi za ljudi niso najbolj priporočljive, zakaj bi bile dobre za pse? Se pa pri nas prodajajo znamke, ki so za moje pojme močno predrae glede na kvaliteto, ki jo ponujajo.

Na hitro pa gre takole:

- izogibajte se hrani, ki ima na prvih mestih (oz na kateremkoli mestu) na deklaraciji žitarice, najslabši sta koruza in pšenica
- izbirajte hrano, ki psu odgovarja in ne tisto, ki naj bi bila dobra, pes pa je ne prenaša
- menjava hrane stalno se ne priporoča, ravno obratno
- izbrajte hrano brez umetnih dodatkov, je na trgu precej take izbire za normalen denar
- izogibajte se barvastih briketov in briketov iste barve
- izbirajte hrano, ki ima na prvih mestih meso (izjema so alergiki), poleg tega pa ima točno definirano meso

Razlika je namreč, ali nekdo napiše jagnjetina na deklaracijo, ali pa napiše jagnjetina - srce, ledvica, itd...

BTW, sam zagovarjam hrane ALL LIFE STAGES, kar pomeni, da niso deljene na puppy, adult, senior...Hrana, ki je v večini sestavljena iz mesa je primerna za vse starosti psov.

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Ne smeš gledati samo na ceno hrane ... Res, da sr ti zdi 60 EUR+/2 meseca drago, vendar je treba upoštevati tudi stroške veterinarja, ki narastejo zaradi slabe prehrane.

Supergirl

Pripravnik
1. feb 2008
321
0
16
Citat:
Uporabnik Bossek pravi:
...in ne kakega bika z 70 kilogrami :D

Hehe, sem se kar nasmejala, ko sem prebrala ta stavek. Naš namreč spada v to kategorijo in še raste in se redi.
rolleyes-1.gif

Kupujemo pa Taste of the wild, 13,6 kg žakelj stane (trenutno je akcija) 61,90 eur. Mesečno porabimo cca 1,5 žaklja, s tem da ima dnevno poleg briketov še en obrok kuhanega.
Res je, da strošek ni majhen, je pa užitek gledati psa, ki komaj čaka, da mu prineseš posodo s hrano in jo z veseljem poje, nima nobenih zdravstvenih težav (alergije, slaba dlaka, mašenje analk,...), posledično temu so tudi veterinarski stroški manjši in glede na to, da živimo takorekoč v mestu, ne rabim na sprehodu lopate in petih vrečk, da lahko poberem drek, ampak je dovolj ena.
tongue-1.gif

Moj glas gre vsekakor nakupu kvalitetne hrane.
zmaga.gif

Lep pozdrav, pa
roza.gif
!

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

Nebi rekel, prvič slišim da katera žival raje je poceni hrano kot pa dražjo.

Sicer sem pa gledal po TVju kako delajo pasje konzerve, nič pretresljivega, pač jezike, ušesa, jetra in manj kvalitetno meso narežejo ali zmeljejo, so dobre vse konzerve isto za ljudi za pojest, sam k mi pač ne jemo jezikov in tega sranja. To predelano meso so pa polnili v različne konzerve za več proizvajalcev. Tako da neke hude razlike nemore biti, razen v 5x ceni.

LP

zakaj pa psu pokažeš, kolk stanejo briketi?? Pol pa noče jest, ko so prepocen
tongue-1.gif

Če psi non-stop jedo suhe brikete in nikoli ne zaužijejo nič toplega, ne vem, če je prav OK. Bi pri nekaterih pasjeljubcih rekel tako, da so pre-leni da bi kej psu drugega za spremembo privoščili. Najlažje je brikete kupit, pa psa na sosedov travnik srat poslat... pa je mir.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Prejšnji je po 12 letih poginil. Nekje pričakovana doba za to pasmo. Tumor na vranici.
K veterinarju je hodil 1x na leto na cepljenja, sicer je bil ok.

Sedanji pa je star 2 leti, brez rodovnika
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
pri pasji hrani, katera je okej in katera ne, vidite po sranju.. če ima pes dobro prehrano ki mu paše ima tudi "zdrav" drek. V azilu ko folk prinese "junk foof" ala pedigre in ostalo sranje od briketov...je zadeva jasna, vsi cucki serjejo ko vidre.

naša tudi je acano

I

Izbrisan uporabnik #488

Se spominjate hrane Tarzan za pse?
smile-1.gif

Mislim, da je velo Miki Muster jim ilustriral pakunge.

p.s.
kaj pa je bilo ovčarju? velikokrat sem jim pojavijo težave s kolki.

AklAm

Zelenc'
20. feb 2012
19
0
1
www.aklam.si
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Na hitro pa gre takole:

- menjava hrane stalno se ne priporoča, ravno obratno
- izogibajte se barvastih briketov in briketov iste barve
- izbirajte hrano, ki ima na prvih mestih meso (izjema so alergiki), poleg tega pa ima točno definirano meso, razlika je namreč, ali nekdo napiše jagnjetina na deklaracijo, ali pa napiše jagnjetina - srce, ledvica, itd...

To me je že vedno zanimalo, pa se nisem nikdar trudila iskat odgovora - zakaj menjava hrane ne bi bila dobra? Se tega sicer bolj ali manj držim, mi pa vseeno ni logično. Že s tega stališča, ker ne moreš bit prepričan, da je neka hrana res najboljša, ne glede na vse reviewe in zagotovila. Če psa hraniš vedno z istim in ker obstaja velika verjetnost, da si izbral nekaj, kar njemu pravzaprav ne odgovarja, lahko tako narediš več škode. Če pa ga hraniš z različno hrano, pa se mi nekak zdi statistično večja verjetnost, da kaj zadeneš. No, ampak v čem je sploh point ostajanja pri isti hrani. Jaz imam trenutno drugega psa. Prvi je bil zavetiščar in se mu npr. oprosti, da ni bil občutljiv. Tale drug pa naj bi imel hudo občutljivo prebravo (tako vzrediteljica), pa pri slučajni menjavi briketov (ker ta pravih zmanjka seveda vedno ob nepravem času) nima nobenih težav.

Kaj je fora barvastih briketov in briketov iste barve? Kakšni pa naj bodo?

Pri zadnjem ugibam, da drobovina ni okej?

Nazadnje urejeno:

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Govorim o menjavi hrane po tem, ko si že našla hrano s katero nimaš težav. Menjava vsakršnega briketa mora biti proces, ki traja vsaj 14 dni do 3 tedne. Se pravi zmanjšuje se količina stare hrane in dodaja novo. Iz dneva v dan pa mora biti manj stare. Največkrat problem nastane, ko se menja kompletna sestava hrane ali pa se dela prehod na hrano, ki je berljakovinsko močnejša. Sicer pa si si že sama odgvororila in te vprašanje. Ko najdeš hrano, s katero sta ti in pes zadovoljna - zakaj bi menjala? Težave, ki pa se pri tem lahko pojavijo, pa so največkrat kakšna driska, odpadanje dlake, prdenje,...načeloma pa nič resnega. Vprašaj pa se kako se ti počutiš kadar imaš kaj podobnega
smile-1.gif
Ni prijetno, sploh pa ne za psa.

Citat:
Kaj je fora barvastih briketov in briketov iste barve? Kakšni pa naj bodo?

Barvasti briketi so pokazatelj, da so v hrani umetna barvila (meso namreč ni modre barve). Barva naj bo naravna, rjavkasta, oblika niti ni tako pomembna, samo izogibajte se tistih briketkov v obliki kosti in podobno. Govorim o briketih in ne o priboljških. Z dorobovino ni nič narobe, zakaj le?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
moj prisega na AG hrano vse kar sem probal mu ni odgovarjalo -driska
poglej si mojega lepotca na mojem profilu

pozdrav.gif

Off: Je pa res lep, nič sesut zadek. Čeprav mi tako po sliki ne deluje glih kot delovna linija, ki so še edine "dobre".

On: Ja, super 90% mesa v hrani za 85€ na 5kg... to nanese 225€ / 15kg, ko se pa človek že vpraša ... 49 ali 225? In, če ni kakšnega res special razloga (hude alergije) sam take hrane psu nebi kupoval, saj je to preč metanje denarja.

In sedaj... me boste napadli?

Pojdimo več kot 10.000 let nazaj, ko so se psi udomačili. So takrat jedli le 90% meso? So pred 5.000 leti jedli 90% meso? Pa, da ne bomo predolgi - so pred 100 leti jedli 90% meso? Zakaj pa bi danes jedli 90% meso? Kvalitetna hrana - vsekakor a po meri zdrave pameti. Kot je bilo že povedano - visoka cena ne predstavlja najboljše rešitve.

Najdite hrano, katero pes rad je in po kateri lepo, trdo serje in to je to. Na daljši rok (par dni do par tednov) se lahko pokažejo še potencialne alergije (koža), spremembe na dlaki (zdrav, lesketajoč videz ali ne), ša malo na daljši rok pa še na zobeh ... se delajo obloge? In če ni alergije, je lepa zdrava koža in so zdravi zobje potem je to to.

Vsekakor pa vidimo, kako se pes tudi počuti (nekdo je napisal, da nam ne zna povedati) in nam zna to zelo lepo povedati. Moja naprimer od veselja pogosto skače v zrak. Pa recimo, da s tem pove, da se počuti dobo in, da bi nekaj delala. Kdaj vidimo, da se pes ne počuti dobro? Če se na sprehodih npr. vleče za nami, če ni igriv, vidi se po očeh, ... Seveda vse napisano velja, če niste ubili psa v psu. Torej, če živi pravo življenje (ustrezni sprehodi, ustrezna pasja in človeška družba, ustrezna telesna teža, ipd...).

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Teh 90% mesa za ceno 85 EUR je pri 20kg težkemu psu dovolj za cel mesec. Se pa strinjam, to je verjetno najdražji pasji produkt na svetu. ZiwiPeak pač ni briket, ampak je posušeno meso in predstavlja najboljši približek surovi dieti.

Hm, kaj pa so jedli psi 100 let nazaj? Oz. volkovi? Pšenico? Koruzo?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
prebavni trak ,ta pasma je po posvetu z strokovnjaki zelo ubčutljiva na prehrano oz .imajo občutljivi prebavni trak
tast pa ga je še filal z domačo hrano pa še kosti in to mu je pustilo posledice da je šel spat.
saj pravim pri tem tadrugem pa je stvar drugačna briketi AG , juha brez začimb,riž ( kupljen v Tukano ) ,vsalih 14 dni goveja kost z mesom pa seveda priboljški : "sranje dobro brez drisk " dlaka lepa

pozdrav.gif

Benko14

Pripravnik
30. jun 2011
219
17
18
Da še jaz pristavim svoj piskrček. Pes je meso / zelenjavo / riž / testenine. Meso grem iskat k mesarju. Vzamem pljučka, jetra, in ostale stvari, ki jih ne mora prodati, tudi srčke jemljem. Zadevo, potem delno pokuham, da je še malo surovo notri, pri kuhanju dodam malo korenčka, in riž skuham posebaj. To je vsakodnevni obrok, pri tem pa dobi še tam nekje 20 - 30 gram briketov Premium, ki se jih dobi samo na internetu.