opel

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Ne forsiram turbo smrduha. Zaradi mene lahko bp vzame turbo bencinarja. Jaz bi se NA bencinarja izogibal. Ne vem, ne ljubi se mi šaltat 2x dol da se kam premaknem. Turbač se lepo pri voznih obratih (2 jurja) že lepo premakne. Na bencinar šele pri 4 ali celo 5 krpm.
In potem izpadem norc s 75 osli pri 1,4 tone.

Nazadnje urejeno:

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
če delaš 20.000 km na leto ali še manj in avto dejansko uporabljaš vsak dan, potem bejž od dizla stran.
tudi plin ne bo rentabilen, kar navadn bencinc, če že mora avto bit nov. bulletproof, čez tri leta bo itak samo še pol tega dnarja vreden, pa vseeno kak motor bo not.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
Če ga misli po treh letih menjati bo imel zadevo še v garanciji. Kako dolgo je sedaj garancija pri oplih?
Hočem povedat da je meni zakon za vozit turbača (B ali D) ker ima bistveno več navora spodaj. Edino po ljubljano je pa res najbrž bolje imeti nekega navadnega bencinarja za vožnjo od semaforja do semaforja.

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Sem imel astro 1.6. Motor je res len in požrešen. Sem pa imel vsak dan relacije 5-10km v eno smer in lahko rečem da je bil pa zanesljiv.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.651
6.515
113
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
če delaš 20.000 km na leto ali še manj in avto dejansko uporabljaš vsak dan, potem bejž od dizla stran.

Ne razumem tvoje matematike... jaz delam ravno dobrih 20k letno in dobim razliko v ceni dizla pri novem avtu not v 3 -4 letih. Res pa je, da delam relacije 40km v eno smer, za lokalno drlinkanje po mestu pa te fore pa lepo šaltam na malega bencinca od babe.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik markoman pravi:

Od kje nekaterim take ideje?? Jaz vozim dizla že zadnjih 7 let brez problemov,pa ne delam toliko kilometrov! Dizel je toliko boljši za vožnjo (navor) od bencinarja,da ni primerjave!

hermann

Guru
19. mar 2014
9.651
6.515
113
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Dizel je toliko boljši za vožnjo (navor) od bencinarja,da ni primerjave!

Ravno zaradi zelo omejenega območja največjega navora, pa tudi zaradi turbo luknje, je dizel blazno siten za vozit. Šaltanje nonstop. Ga pa zmaga na avtocesti.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.651
6.515
113
Ne ni tak zakon

Bencinca lahko peljem v isti prestavi 50 ali 150, pa ne bo poskušal spustit duše. Mogoče obstaja kakšen dizel, ki ga lahko pelješ 50 ali 80 ne, da bi si ves čas razbijal glavo v katero prestavo ga boš pretaknil, ampak moj ni tak. Tudi noben drug, ki sem ga vozil ni tak. Mogoče kak audi z multitronicom.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik hermann pravi:

Ravno zaradi zelo omejenega območja največjega navora, pa tudi zaradi turbo luknje, je dizel blazno siten za vozit. Šaltanje nonstop. Ga pa zmaga na avtocesti.

Ravno pri bencinarju je vec saltanja, ce zelis tekoce vozit
smile-1.gif
... Vsaj po mojih izkusnjah ... Ker ce hoces, da se kam premakne, moras saltati navzdol... Verjetno pa je drugace pri tamalih "mlinckih"... pri teh je pa itak brezveze sploh nabaviti dizla ...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
Ne ni tak zakon

Bencinca lahko peljem v isti prestavi 50 ali 150, pa ne bo poskušal spustit duše. Mogoče obstaja kakšen dizel, ki ga lahko pelješ 50 ali 80 ne, da bi si ves čas razbijal glavo v katero prestavo ga boš pretaknil, ampak moj ni tak. Tudi noben drug, ki sem ga vozil ni tak. Mogoče kak audi z multitronicom.

Tudi dizla se da peljat 50 ali 150 v isti prestavi... Koliko je pa to smiselno, pa je drugo vprasanje (ne glede na tip pogonskega goriva) ...

Pri multitronicu je pa cisto vseeno, kaj je... ker ni treba nikoli rocno saltat
smile-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
V avtu imaš samodejno: klimo, odpiranje oken (električno + stopenjsko), ugašanje smernikov, navijanje varnostnega pasu, prižiganje luči (cel kup kombinacij) in še marsikaj

Veliko stvari se nam danes zdi že samoumevnih in veliko bi imeli samodejnih, če bi bilo tehnično mogoče in/ali cenovno dostopno; samo prestavljanje - ne, to pa ne. Mi znamo pa boljše prestavljati, kot katerakoli avtomatika! Verjamem, da to velja za alter voznike, a avtomatika prestavlja bolje (in varčneje) od povprečnega voznika.

1 teden se vozi z avtomatikom (klasika ali z dvojno sklopko), pa za prestavljanje na roko slišati ne boš hotel več.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
... a avtomatika prestavlja bolje (in varčneje) od povprečnega voznika.

Avtomatik ponavadi popije malo vec goriva kot enak avto z rocnim menjalnikom ...

Z ostalim napisanim pa se strinjam
smile-1.gif
... seveda to velja za avtomobile, ki imajo dober avtomatski menjalnik... Ce je ta bolj svoh (recimo robotiziran menjalnik menda ni ravno najboljsi...) potem je vcasih slabnsa varianta ...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Glede porabe se strinjam, dokler ostaneva pri meritvah s katerimi merijo porabo proizvajalci in/ali se pogovarjava o zavestno varčni vožnji. Sicer (pod)povprečen voznik prestavi običajno prepozno in nisem prepričan, da je res varčnejši.

Glede menjalnika: zato sem napisal klasika (se pravi hidrodinamična sklopka) ali dvojna sklopka (VAG, Renault, Ford...)

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
ksz

ko ste ravno pri prestavljanju - če je le mogoče /financa) z novim avtom kupite tudi samodejni menjalnik.

Avtomatik je zakon, samo pri 1.6 CDTI ga žal ni na voljo.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Naj bi več porabil, ja. Samo jaz pri svojmu 1.9 cdti tega ne opazm. Res je, da mi ni primarni namen met porabe 5.5l, čeprav sm z Astro (avtomatik) prišel tudi na to porabo. Drugače je pa okoli 6.5 (in, glede na moj način vožnje se mi samo
grin1.gif
... )

Sem ravno gledal na sprintmonitorju, moj letnik in moji kW. Je samo ena gor, pa še ta limuzina, poraba 5.9.. Če moj karavan z avtomatiko popije dobre pol litra več, mi gladko dol visi
smile-1.gif