Odpoved delodajalcu: kaj lahko gre narobe

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Se pravi, poslati priporočeno po pošti, na ta način se zaščitiš pred izredno odpovedjo z izmišljenimi razlogi?

To je sicer dobro toda zdi se mi da potem nimaš možnosti se drugače dogovarjati kot si napisal na odpovedi.

A ti lahko onemogoči koriščenje starega dopusta?

Nazadnje urejeno:

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Hja, težka. Najlepše se je normalno dogovoriti.Če delovni proces tako zahteva, ti ga načeloma lahko onemogoči. Ne vem, kako je z prenosom starega dopusta drugem delodajalcu. V kolikor ga zaradi delovnega procesa ne more omogočit, ti ga je dolžan plačat. Če pošlješ priporočeno obstaja točen datum, kdaj si zadevo odposlal, ter kdaj je bila zadeva v firmi sprejeta. Tako da te ne more buzerirat z izredno odpovedjo, nekaj dni po tem ko si ti odposlal.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Citat:
Uporabnik tratnjak pravi:
Namrec enako kot delodajalec lahko zajebava delavca se lahko dogaja tudi obratno - s fer odnosom pa kot si sam opisal imajo vsi nekaj od tega.

ne splaca se skregati. Obstajajo triki kako izkoristiti dopust/bolnisko, dati odpoved v pravem trenutku, itd...

Vse je odvisno od tega kaj hoces doseci. Zakon (ZDR) v 161 cl. govori o sorazmernih delih dopusta pri prvem in drugem delodajalcu in naceloma prvi delodajalec lahko vstraja da ne izkoristis vec kot ta sorazmerni del.

Jaz imam npr 28 dni dopusta pri prvem delodajalcu in 1 mesecni odpovedni rok. Predpostavim, da nisem letos se nic dopusta koristil. Odpoved dam 31.5., torej mi pripada 14 dni, kar pomeni, da moram samo se en teden hoditi v sluzbo k prvemu delodajalcu.

Kaj pa ce bi pri drugem delodajalcu imel 40 dni dopusta, ali mi mora tudi prvi delodajalec dati sorazmeren delez?

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
To s priporočeno pošto mi ni čisto jasno.. imaš samo potrdilo, da si mu nekaj poslal ob določenem času ampak ni pa znana vsebina.

Kako je z pošiljanjem preko maila? Tako imaš znano tudi vsebino.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Elektronsko sporočilo ima po RFC standardu status poštne razglednice, poslane z navadno pošto.
Ponavadi pošlješ priporočeno s povratnico...
Povratnico v elektronski pošti ti ne pošljem nazaj, imam blokirano pošiljanje... Nimaš sledljivosti pošte. Največ kar boš lahko izsledil je, da je sporočilo prišlo do naslovnikovega vhoda (mail gateway). Kaj je bilo potem pa samo z odločbo sodišča...
Če pošlješ s povratnico imaš pisno potrdilo da so pošto prevzeli. Potem v dokazovanju na sodišču ni več tvoja skrb kam so jo založili/zavrgli.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
S priporočeno pošto pošlješ nakupovalni listek, na sodišču pa potem dokazuješ, da je not bila odpoved - večna dilema. Kaj mislite zakaj obstaja osebna vročitev? In kakšen problem je delodajalcu antidatirat izredno odpoved.

Meni je sploh tema mimo, ker en sprašuje kaj lahko gre narobe, vsi pa o nekih dogovorih,... Očitno so odnosi v ku... ali pa OP nima razčiščenih osnovnih pojmov v življenju.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Sicer se pa ta problem lepo reši ob nastopu dela - delodajalec da novozaposlenemu v podpis bianco A4 list, ta le-tega podpiše in so vsi nesporazumi za vnaprej že rešeni.
grims-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Verjetno ne boš verjel - ampak ja. In to ne samo enega.

Je pa res, da ne ob sami zaposlitvi, temveč med njo in tudi namen ni bil ravno, da bi se meni škodilo.

Če pa te kaj potolaži - nisem kaj takega dal nobenemu za podpisati. Še več - mi sploh na misel ni prišlo. Bi pa tak pildek leta nazaj bistveno olajšal delo ozr. reševanje določenih situacij. In ne - ne mislim izsiljevanje s strani delodajalca, temveč ravno obratno - preprečitev neumnih tožb s strani zaposlenih.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
S priporočeno pošto pošlješ nakupovalni listek, na sodišču pa potem dokazuješ, da je not bila odpoved - večna dilema. Kaj mislite zakaj obstaja osebna vročitev? In kakšen problem je delodajalcu antidatirat izredno odpoved.

Velik. Ker odpoved velja šele, ko podpišeš, da si jo prejel.

Če bi pa poslal nakupovalni listek, bi ga delodajalec lahko pokazal na sodišču, ne?

Sicer pa: lahko vročiš tudi osebno, ampak potem moraš zraven izjavo za delodajalci, v kateri podpiše, da je prejel odpoved ob teintem dnevu in uri.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Se pravi, da če nočeš podpisat prejem ni odpovedi? Ccccc.

Na osebni vročitvi pa mu lepo daš kopijo odpovedi in ti gor podpiše, da jo je prejel.
wink-1.gif

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Sicer se pa ta problem lepo reši ob nastopu dela - delodajalec da novozaposlenemu v podpis bianco A4 list, ta le-tega podpiše in so vsi nesporazumi za vnaprej že rešeni.
grims-1.gif
Nisem želel odgovoriti ampak si ne morem pomagati. Tisti, ki podpiše takšen list je [cenzura]. Pa to ne mislim v slabšalnem smislu ampak pravi mentalni [cenzura].

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
ne-ne-1.gif

Ne nujno - je samo človek, ki nujno potrebuje službo in pristane na šikaniranje.

Ne morem najti članka - ampak je precej svež, kjer slovenski prevoznik toži svoje bivše šoferje, ker so mu ostali dolžni - baje jih je kar nekaj "vzelo kredit" pri delodajalcu = podpisali bianco A4 list, ki je bil potreben zaradi "prijave in ureditev davčnih zadev".
crazy1.gif

In žal je to (bianco "odpoved") precej pogosta praksa.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.421
2.583
113
Če se ti ob prekinitvi delovnega razmerja pojavijo dvom o sprejemljivim koncem, potem je že sranje. In bodi na to pripravljen.
Imaš pač razlog, da se ti pojavijo dvomi.
Sedanji, direktor je 2 držal še po 3 mesece-odpovedni rok. In to se je zgodilo pred 4 in pred 2 leti. Še do dan danes nismo zlezli na zeleno vejo njihovih zapuščin.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:
Kako je pa s konkurenčno klavzulo? Kakšna je sodna praksa na tem področju? Ker ene so zapisane zelo 'ekstremno', seveda v škodo zaposlenega. V katerih primerih se lahko uveljavlja in za koliko časa?

S konkurenčno klavzulo se v glavnem "straši" zaposlene, če bodo šli, ne bodo morali tega in unega ali celo dolžni še kaj vračati...

Če ne dobiš primernega nadomestila, to je večja plača ali odškodnina ipd. konkurenčna klavzula pade...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Kaj pa ce bi pri drugem delodajalcu imel 40 dni dopusta, ali mi mora tudi prvi delodajalec dati sorazmeren delez?

Ne. Ker je osnova zakonsko predpisana oz. izračunana po kolektivni pogodbi. Če ti drug da 10 dni več iz bilo kakega razloga, je to njegova odločitev. Prvi ti je dolžan samo sorazmerni delež zakonsko predpisanega minimalnega dopusta za tvoje delo.

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Praksa...''Delavec seveda ima pravico uporabe pravnih sredstev zoper delodajalca, vendar če te povzročijo težje posledice v medosebnih odnosih – predvsem z vidika zaupanja – je nesorazmerno obdržati trajno pogodbeno delovno razmerje v veljavi. Zato je namesto reintegracije sodišče pravilno sodno razvezalo pogodbo o zaposlitvi.''

klik

Med vrsticami...proti delodajalcu ne vlagaj pravnih sredstev, sicer boš ostal brez službe in sodišče bo to podprlo?
confused-1.gif
Ali kaj je bilo sporočeno?

Sem šel tole brat, ker sem se spomnil da si prilagal sodno prakso. Smešna odškodnina 7 plač, za te porušene odnose. Me zanima kako je v primeru mobinga do odpovedi. A sodišče presodi da si preveč pretrpel, pa rajši ne ugodi reintegraciji.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
Citat:
Kako je pa s konkurenčno klavzulo? Kakšna je sodna praksa na tem področju? Ker ene so zapisane zelo 'ekstremno', seveda v škodo zaposlenega. V katerih primerih se lahko uveljavlja in za koliko časa?

S konkurenčno klavzulo se v glavnem "straši" zaposlene, če bodo šli, ne bodo morali tega in unega ali celo dolžni še kaj vračati...

Če ne dobiš primernega nadomestila, to je večja plača ali odškodnina ipd. konkurenčna klavzula pade...

Pri konkurenčni klavzuli velja opozoriti, da le-ta ni več stvar delavnega prava ampak pade v primeru tožbe pod civilno pravo, ki pa ni več naklonjeno delavcu in znajo zadeve ratat ne več tako rožnate za delavca. Če se v konkurenčni klavzuli strinjaš z vsem in jo podpišeš povsem v svojo škodo, neglede na (ne)sorazmernost, zadeva na sodišču drži. Sem sam skoraj podpisal eno tako, pa so me pravniki k sreči ustavili
rolleyes-1.gif

Za razliko od zadev, ki se tičejo ZDRja (ki omenjene klavzule ne ureja!) in se jim ne moreš odpovedat - recimo, če imaš pogodbo za poln nedoločen čas, v kateri piše da se odrekaš regresu, ga pravno še vedno lahko iztožiš. Ne glede na to da si podpisal da se strinjaš. Sledi pa seveda en post višje napisano dejstvo iz sodne prakse, torej, da sodišče vseeno podpre delodajalca, da letiš. Zdej, ali ti več pomeni tisti regres ali služba, je pa stvar posameznika
17758-icon_confused.gif

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
Citat:

V bistvu je tule tako... Recimo, da odhajaš iz firme, za katero si podpisal konkurenčno klavzulo recimo za dve leti. Po zakonu mu moraš na njegovo zahtevo itak mislim da 14 dni pred prenehanjem dela javit, kam odhajaš, mislim da vključno s predložitvijo nove podpisane pogodbe o zaposlitvi. V tej fazi pa se lahko on odloči, da po odhodu lahko proti tebi sproži postopek zaradi kršenja konkurenčne klavzule še preden ti izplača kakršno koli nadomestilo.

Druga stvar pa bi bila, da bi delodajalec bil obveščen o tvoji nameri, ti eno leto po tvojem odhodu ne izplačeval nadomestila in nato sprožil postopek...