Odpoved delodajalcu: kaj lahko gre narobe

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Recimo če se odločiš dat odpoved , pa delodajalec začuti kakšno željo po maščevanju ali oškodovanju

ne spoštuje odpovednega roka ? ti ne omogoči porabo starega dopusta?

Kako se zavarovati ?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Tako, da imaš za ziher naslednjo službo in z opcijo takojšnjega pričetka.

Sicer pa ne vidim zakaj bi se ti delodajalc maščeval? Razen, če si bil tako slab delavec - samo potem bi te normalni delodajalec že zdavnaj nogiral.

Aja - stari dopust - o kakšni količini pa govorimo? Načeloma za ga izrabi do konca odpovednega roka. Tekočega pa v sorazmernem deležu.

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Sodelavci so morali takoj zapustiti delovno mesto, vsi so oddali odpoved in bili nato takoj prisiljeni zapustiti delovno mesto- delo so želeli opravljati do konca odpovednega roka in pokoristiti dopust- Kater inštrument omogoča delodajalcu da prepriča delavca da takoj zapusti delovno mesto? Dopusta je še veliko do lani. A lahko delodajalec odigra kakšne prljave igre in se zanaša na to da delavec nebo iskal pravice na sodiščih zaradi dolgotajnih postopkov in zapletenostjo dokazovanja?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Kakšna služba, kako dolgo zaposleni in kakšna odpoved? Redna odpoved (razlog), izredna odpoved (razlog)?

Delodajalcu/delavcu je omogočeno podati izredno odpoved delavnega razmerja, ki nima odpovednega roka. Za redno odpoved pri zaposlitveni dobi več kot eno leto je odpovedni rok 30-60dni.

Seveda se lahko neglede na vse tožariš. Če je bila odpoved nelegitimna, lahko v izjemnih primerih celo iztožiš plače in dobiš nazaj delavno mesto
grin1.gif

Če malo ugibam... kolegi so kolektivno dali (redno) odpoved delavnega razmerja. Morali bi delat še 30 dni. Šefa je to raz*izdilo in nameso da bi upošteval odpovedi, jim je "stisnil" izredno odpoved zaradi (?). Zdaj pa dokaži, kdo je prej dal odpoved
tongue-1.gif
(pa, mogoče še kaka fora okoli odpravnine, če bi jim res dal izredno odpoved in navedel kršenje pogodbe, je ne dobijo...)

p.s.: nisem pravnik, poskušam pa biti na tekočem okoli teh in podobnih zadev...

lp

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Kako je pa s konkurenčno klavzulo? Kakšna je sodna praksa na tem področju? Ker ene so zapisane zelo 'ekstremno', seveda v škodo zaposlenega. V katerih primerih se lahko uveljavlja in za koliko časa?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
ksz...meni je najbolj sporen 'institut porušenih odnosov'...torej delodajalec te neurpavičeno odpusti, ti sicer zamagaš na delovnem sodišču in dobiš keš za nazaj, ampak to je bolj slaba tolažba, saj te delodajalec zaradi porušenih medsebojnih odnosov ni dolžan vzeti nazaj, kar pomeni, da si brez službe.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Praksa...''Delavec seveda ima pravico uporabe pravnih sredstev zoper delodajalca, vendar če te povzročijo težje posledice v medosebnih odnosih – predvsem z vidika zaupanja – je nesorazmerno obdržati trajno pogodbeno delovno razmerje v veljavi. Zato je namesto reintegracije sodišče pravilno sodno razvezalo pogodbo o zaposlitvi.''

klik

Med vrsticami...proti delodajalcu ne vlagaj pravnih sredstev, sicer boš ostal brez službe in sodišče bo to podprlo?
confused-1.gif
Ali kaj je bilo sporočeno?

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Redno odpoved pošlješ delodajalcu z priporočeno pošto. Tisto, šefu v roke je mal mimo, zakaj, je napisal nekdo zgoraj . Se pravi jo pošlješ dan do dva preden jo dobi. In če te takrat domov nažene in sproži izredno odpoved, je dokazano prepozno, ker si dal odpoved prej kot on. Takrat je delodajalec dolžan spoštovati odpovedni rok in postopek . Če boš koristil dopust, se moreš dogovoriti z vodstvom. Če takrat delodjalec krši postopke pri redno odpovedi s strani delavca, počakaš, ko si v novi službi sprožiš tožbo.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
kaj pa obratno. se pravi, daš odpoved, pol pa te dejansko še držijo tri mesece tam, ker je pač po pogodbi trimesečni odpovedni rok. ampak novo službo bi lahko nastopil takoj, te pa počakajo. kaj se hodiš pol tri mesece v staro službo zajebavat? če te pač ne želijo prej spustit ...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Ja in kaj bi ti? Kar malo šel po svoje?
rolleyes-1.gif

Pa kaj vsi hodite pod prisilo delat ? Saj jaz bi tudi raje se kje na plaži po jajcih čohal, kot pa hodil delat - ampak pri nobenem delodajalcu do sedaj še ni bilo kot, da bi bil na Golem otoku. Ne navzgor in ne navzdol v strukturi.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Še moje stališče (delodajalca).

Res je v pogodbi nek odpovedni rok, ker tako pač mora biti.

Če pa delavec da odpoved mu jaz omogočim, da gre lahko takoj-ta moment ali pa ostane do konca odpovednega roka.
Nič nobene prisile, ker se mi z delavcem ne da ukvarjat in imet dodatne probleme.

Večina delavcev, ki dajo odpoved želi oditi takoj.

Sem imel ravno en tak primer, ko mi je en delavec 2. februarja sporočil, da bo delal za drugo firmo. Smo spisali odpoved (namesto delavca) in jo je podpisal. In je bil potem na njegovo željo že s 1. februarjem zaposlen pri drugi firmi.

Pač našel si je boljšo sužbo....

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
To je lepo videt, da je tako. Pri nas je tudi en dal odpoved. Z firme je lahko šel po enem tednu v novo službo, ni rabil čakati 30 dni. Če sta 2 pametna, se da čist lepo zmeniti, ko pa en začne komplicirat, začne tudi drugi (akcija - reakcija).

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Ni vedno tako enostavno. Včasih imaš delovna mesta, kjer si edini, ki poznaš stvari dovolj v globino in te delodajalec prosi, da ostaneš cel čas in narediš primopredajo svojih del. In to ni stvar kaprice ampak potrebe.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
No ja - prositi te ravno ne rabi. Zato pa obstaja inštitut odpovednega roka. Je pa predvsem, kot sem že prej nakazal, stvar urejenih odnosov. Jaz sem pri zadnji menjavi službe, v dogovoru z bodočim delodajalcem, podaljšal odpovedni rok pri prejšnjem. Je bilo za vse tri bolje, da so se stvari zaključile. Pri "novem" sem pa dobil +točke "zaradi dokaza lojalnosti", ampak še enkrat poudarek - celotna akcija je bila v dogovoru, če "novi" ne bi bil pripravljen čakati, bi pač delal do konca odpovednega in potem prestopil.

Sem pa imel do sedaj vsakojake - od tega, da sem odhajajočega spustil takoj, pa do tega, da so oddelali svoje do konca. Vmes pa tudi, da sem tam pa kje katerega pustil "doma" do konca odpovednega roka (poraba dopusta + odveza delovne obveznosti).
Pač kar je bilo v dani situaciji bolje za obe strani.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
se absolutno strinjam - delodajalec lahko brez problema vztraja, da oddelas do konca. "Prositi" je bilo bolj misljeno, da se naredi kvalitetna primopredaja.
Namrec enako kot delodajalec lahko zajebava delavca se lahko dogaja tudi obratno - s fer odnosom pa kot si sam opisal imajo vsi nekaj od tega.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Kvalitetna primopredaja dela pomeni, da si svojim (sicer bivšim) sodelavcem olajšal življenje. Včasih kdo na to pozabi.
Po drugi strani pa sem že videl delodajalce in šefe, ki so odpoved jemali osebno, kot da jih je žena zapustila. Človek gre pač iz takih ali drugačnih razlogov drugam. Zadnji dan mu stisni roko, zahvali se mu za dosedanje delo in mu zaželi uspeh in srečo drugje. V eni firmi sem se moral kar dolgo boriti, da so se taki odhodi začeli normalno odvijati brez čustvenih izpadov za katere v poslu ni mesta.
Ko pa sem prvič menjaval službo, pa se šefici raztrgal list z nalogo, ki mi ga je dala predzadnji dan in je bila naloga za kak mesec dela... Še nisem znal kontrolirati čustev.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Najlažje je, ko daš odpoved greš na dopust/bolniško ali kej podobnega. Se pravi, te mesec dni v odpovednem roku ni v firmi. Tako se izogneš taki hebi, kot je da ti predzadnji dan naloži za mesec dela. Zadnji dan samo bolniški list prineseš in morebitno službeno opremo in greš.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
To je način za drekače. Najprej je protizakonito izkoriščati instrument bolniške v ta namen in lahko se zgodi, da delodajalcu uspe to dokazati. Potem boš precej nenavadno izpadel tudi pri novem delodajalcu, ker se to izve. Plan koriščenja dopusta pa smo običajno naredili ob odpovedi. Vsekakor si za leto, ko misliš menjati službo nikakor ne puščaš niti dneva dopusta iz preteklega leta.
Potrebno se je pač zmeniti. V večini primerov se da. Tudi jaz sem se takrat nekako zmenil, ko so se strasti malo ohladile.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Sej sem rekel, lahko greš tudi na dopust. če te pa začne neki šefič protipravno buzerirat, bi pa jest osebno šel na bolniško in se nebi z takim cepcom hebal. To je poanta. Vkolikor so pa obe strani fer in se da vse dogovoriti, potem pa ni problema. To je zadeva za zadnji spas pred krvosesi iz (bivše) službe.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Različno je: včasih delodajalec rabi delavca do konca odpovednega roka (zaradi zaključka projektov, predaje poslov ipd.), drugič (če npr. gre delavec na svoje in skuša prevzeti posel) je interes delodajalca da ga takoj umakne od vseh informacij, mu blokira dostope do računalniškega sistema (verjetno si je sicer delavec že prej postregel z vsem do česar je imel dostop, pa vendar), tako da ga pošlje na (plačan) dopust do izteka odpovednega roka. Enotnega odgovora ni, zato je težko reči. Če si navaden fizikalc ni razloga da bi ne bil do konca odpovednega roka, če si projektni manager ki gre na svoje in obstaja nevarnost prevzema strank potem je smiselno, da te delodajalec odstrani s projektov asap. Pa tudi pristop je pomemben: če greš iz delovnega mesta prodajalec bureka na svetovalca v gradbeništvu ni panike, če pa histerično daš odpoved bo pa tudi delodajalec odreagiral histerično...