Odnos do staršev

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Kaj nima svobode? To da hodi ven žurat, da ima žepnino, hrano zastonj, streho nad glavo, dopust, po možnosti uporablja moj avto in da v zameno "le" študira? Ne ga srat, no. Bolj svoboden je zelo težko. Če je to preveč, lahko pri 18-ih gre.
priden.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.419
3.807
113
davorinm.wordpress.com
Pred leti sem vedel na točno kateri datum imajo starši plačo, zdaj nimam pojma..., svojo pa čakam vsakega 5. v mesecu.

Ne štekam pa kako imajo lahko nekateri tako negativen odnos do staršev, se derejo na njih, jih zmerjajo ipd... Svojim ne bi mogel tega narest, ker so me vzgojili, nahranili, dali streho pod glavo in ker jih spoštujem. Upam, da se bodo tudi moji otroci (najprej teba pravo mamo najti
grin1.gif
) tega držali.

Nazadnje urejeno:

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Kaj nima svobode? To da hodi ven žurat, da ima žepnino, hrano zastonj, streho nad glavo, dopust, po možnosti uporablja moj avto in da v zameno "le" študira? Ne ga srat, no. Bolj svoboden je zelo težko. Če je to preveč, lahko pri 18-ih gre.
priden.gif

Mogoče se takšni starši (ponavadi mame), ki mu "vse" dajo potem težje sprijaznijo z neuspehom na faksu, ker je bil to en in edini cilj. Nikol ni dobr vseh jajc nosit v eni košar oz. vse upe polagat samo v eno stvar.
smile-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Ne štekam pa kako imajo lahko nekateri tako negativen odnos do staršev.

Verjetno zarad tega, ker so se od staršev tega naučil. Jaz vem, da se s fotrom nisem nikol kregal, ker se tud on ni kregal z mano ampak sva se lepo pomenla. Z mamo pa redno, ker se ni znala normalno pogovarjat, ko ni šlo vse tko kot si je zamisla.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Jest sm tud vesel, da sta mojedva skoz težila. Nista bla zatežena, ampak sta me navadla nekih osnov in spoštovanja do drugih. Fotr je lepo reku, da do 18 leta je dolžan zame skrbet in da če nimam namena delat šole, da pri 18 lahko grem, ker on ne bo več skrbel zame. Pa sem redno delal srednjo šolo in še trenirov zraven in me ni bilo doma po cele dneve. Omogočila sta mi vse, če sta mi le lahko in sestri isto sedaj. Je 7 let mlajša od mene. Ampak določene meje so bile in vzgojena sva oba vredu. Fotr je šel lepo vsak mesec v šolo, da vidi kako stvari špilajo. Ponavadi niso, ampak se je vedno izšlo.
grin1.gif
Ko si mlad hočeš da te pustijo primeru in ti ne težijo, ampak ko si star pa si vesel, da so ti. Ampak mislim, da se po končani srednji šoli more to nehat. Takrat pustit otroka pri miru, star je zadost, nej ga življenje malo tepe. Zabluziš fax, treba delat ker nimaš keša in se hitro zresneš in začneš malo drugače razmišljat.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Ampak ne razumem, kam izgine vsa ta njihova brezpogojna ljubezen po 18. letu starosti?? Prej te 18 let ujčkajo, nosijo po nogah, ti dajo vse kar si želiš, potem ti pa pravijo, da lahko tudi greš in da te ne bodo nič pogrešali.
crazy1.gif

Sicer se pa strinjam s tem, da po SŠ starši ne bi smeli več tako najedati. Jaz bi bil najbolj vesel, če bi me pustili na miru v zvezi s šolo in pustili, da delam sam (brez "polaganja računov"), ker vedno na nek način rata. Potem sta pa zgrožena, če jim moram lagati - jebat ga, očitno že posegata preveč v mojo zasebnost.
uf-1.gif

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Problem je, če te ujčkajo. Ujčka se male otroke, potem pa se more to počasi nehat. Danes se ujčka ljudi, ki so že 30 let stari. Pri nas dobiva s sestro vse, ampak se je za to potrebno potrdit in kaj postorit.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
ksz

A se komu zdi normalno, da mu mama ob tej uri prileti v sobo in mu začne težit, da smrdi po alkoholu in kaj se to reče, da se ob tej uri hodi domov, kje sem bil (gledala neko oddajo o mladih alkoholikih al kaj vem kwa), kaj sem delal ... In to pri faking 20 letih!!!

Hja, očitno res ni druge - treba jim bo pokazat, da nista glavna na svetu, da me vedno le ne moreta yebat v glavo in da se lahko tudi sam postavim na noge (četudi že stojim). Ostalim pa želim čim manj idiotskih scen s starši!!

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.004
1.440
113
Klošar koliko denarja na mesec zaslužiš sam? Mislim sam sam, tukaj žepnina ne šteje. Bodi odkrit.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.004
1.440
113
ž?

Žal boš moral zaslužiti več, da ti starši ne bodo skakali po glavi. Do takrat pa tišina.
grin1.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
pa še kako je primerno, ker dokler te starši živijo, te zalagajo z dnarjem, te oblačjo, hranijo, perejo imajo vso pravico, da ti težijo za ocene...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
pa še kako je primerno, ker dokler te starši živijo, te zalagajo z dnarjem, te oblačjo, hranijo, perejo imajo vso pravico, da ti težijo za ocene...
confused-1.gif
Za tole novodobno mladino bi bilo edino sprejemljivo, da jim starši vse pod rit stlačijo, zraven pa se ne vtikajo v niti najmanjšo stvar.

@Klošar: kot so ti povedali že ostali: dokler te starši živijo STFU. Če ti pa kaj ne paše greš pa komot lahko na svoje in boš potem njim z vso pravico rekel STFU. Samo dvomim, da ti bo ta opcija tako všeč
evil.gif
.

Sicer je pa tako: če se ti vtikajo v to, kakšne gate boš imel oblečene, potem dejansko imaš problem (oz. bolj ga imajo oni). Da ti pa težijo za ocene, pa ne vidim ravno katastrofalnega problema.

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Chickenboy, fajn post si spisal zgoraj
zmaga.gif
!

Točno tko; ko si mlad, mislš da ti starši sam težijo in morijo in kratijo svobodo in da drugi lahko vse, ti pa nič. Vedno majo drugi več kot ti, in več smejo in starši so bolj "jackovski". Zato sem tud sama napisala, da sem z leti postala s svojo mamo najboljša prijateljica, ko sem bla najstnica, sva se obvezno spičili vsak drug dan; zarad fantov, zarad ocen, zarad blodenj ko sem se kdaj izmislila kje sem pa s kom, ma vse... Pa na živce mi je šlo, ker je hodila na govorilne ure vsak mesec, medtem ko druge mame niso hodile ali pa so se prikazale le 2x na leto v šoli, al pa ko je blo že prepozno karkol reševat.
No, zdej pri 22ih ko pogledam nazaj, sem ji pa hvaležna, da me je gnala in hodila v šolo vsak mesec, čeprav nisem bla problematična; le kakšnih pet neopravičenih ur se je nabralo (za katere sem dobila žalosten pogled, ki se me je dotaknil bolj od batin) in opomba razredničarke, da sem med poukom preveč živahna; glede tega se pa mama ni nikoli sekirala.
grin1.gif

Skratka, vtikala se je v zadeve kjer mi je pomagala, da je iz mene nekaj postalo; da sem dokončala vsaj štiriletno šolo. Glede stila oblačenja se nikoli ni vtikala, tud ko sem neki časa furala "flesherski" style, se je samo križala in smejala, kako grem lahko taka na cesto. Pa me je minilo in zdej jo z veseljem vzamem s sabo ko grem po večjih nakupih, tako zaradi njenega dobrega okusa kot tudi zato, ker mi potem večino stvari tudi plača
grin1.gif
).

Drugače se pa strinjam; dokler živiš s starši in te oni preživljajo, ti pa v zameno samo sediš za knjigami, se mi zdi edino fer, da jim vsaj na tak način poplačaš njihovo skrb - konec koncev je študij tvoja služba in ocene so tvoja "plača".

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Kaj se je zgodilo s tabo, da si postala tako razumska?
shocked-1.gif

Drugače sem pa skoraj začetka faksa in naprej sam svoj. Čez dodiplomca sem se privlekel s kadrovsko štipendijo. Ta je bila tako dobra, da se je dalo od nje živet samostojno. Za dopust, registracijo in servise sem zvlekel skupaj čez počitnice, motor pa je bil financiran nekaj sezon iz "vikend dela med študijem". Po diplomi me je služba čakala, nekaj let sem se zabaval tam in ob tem delal podiplomca. Potem sem potegnil nekaj cekinov od pristojnih organov in odrinil nazaj v štajersko prestolnico dokončat podiplomca.

Tam oziroma tu se matram še danes. V najemu imam manjšo sobico, doma pa me še vedno čaka "moja soba", kjer še vedno enkrat na teden prespim. Doma se še redno udeležim nedeljskega kosila, mama pa še vedno sponzorira pralni prah in buglajzn.
smile-1.gif

Če bi bilo potrebno bi se lahko takoj "poslovil" a mi trenutne ugodnosti ustrezajo.
cool-1.gif

Doma so me z izjemo prvega letnika dodiplomca pustili pri miru. V prvem letniku je bilo kar nekaj kričanja o moji nesposobnosti, zabitosti in lenobi.
grin1.gif

Sedaj sicer vejo, da nekaj počnem na faksu kaj točno pa niti ne. Mi ustreza.
grin1.gif
Zadnji dve leti podiplomca imam namen opraviti čim bolj diskretno tako, da ne pričakujem pretiranih vprašanj na to temo. Dokler tega ne zgotovim bom verjetno še deležen dosedanjih ugodnosti. V nadalje pa me nekaj 10 kilometrov od rodne hiše že čaka stanovanje, kamor bom odpeketal, ko s šolstvom "zaključim". Takrat bo potrebno pripraviti eno zahvalno/poslovilno kosilce, kjer jim bom predstavil kaj se je v teh leltih dogajalo z mano (jasno vsebino staršem primerno) in to je to.

Imam pa podoben odnos do šolstva kot "kloschar", torej o mojem faksu, izpitih in ostalih zadevah povezanih s šolanjem se nerad pogovarjam in ga razumem. Je pa tudi res, da dokler ga bodo starši financirali in ne "sponzorirali" bodo verjetno res imeli pravico vedeti kaj financirajo. Tako nekako.
wink-1.gif

P.S: Danes je očitno, da imam kar preveč časa. Oblljubim, da bom za nasledjih par tednov utihnil, da si malo odpočijete oči in da kompenziramo ta nakladalni dan.
grin1.gif

mitja155

Pripravnik
19. apr 2008
569
12
18
43
LJ
Starši postanejo tvoji dobri prijatelji takrat ko se odseliš... moje vidim enkrat na teden ali 14 dni in sta oba presrečna ko me vidita... ko smo bili skupaj je bilo vedno nekaj, kar ni bilo OK...

pri 18-ih sta rekla... ali greš na faks ali pa delat... izbral sem faks, ampak tako kot večina zabluzil... ampak z eno razliko... sem videl neumnost in odšel delat... pa bil pameten pa se kregal s starši... ah ... brez veze... zdej ko sem na svojem mi je jasno kako težko jima je bilo marsikdaj pa nsita kazala... tako da nič se pritoževati... mnogi ki živijo pri starših plačujejo za hrano/stroške...

lp