Očetovski dopust po novem

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.493
113
Ja, takrat so rekli, da naknadno ne bo možno, da mi bodo odločbo izdali takoj.. Se bo treba zbunit.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
točno tudi jaz imam isti problem, banda , kaj ima veze neplačani s plačanim pa res ne vem,....administracija spet slavi ker so zadevo zakomplicirakomplikatorodkwsiariqw do konca,....

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
narajcali so nas s figo v žepu, saj imajo točno evidenco, da nas ima večina odločbo za plačenga in neplačanega.
10.gif

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Jaz nisem označil za neplačanega in mi je ženska na CSD rekla oz. me kar prepričevala, da to pa ja nej dam, sej itak nimam kej zgubiti, ga pač ne bom uveljavljal, če ne bom hotel...evo mi ga zdej

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Saj meni enako. Še posebej sem vprašal: a se ni možno odločit kasneje in je rekla da ne...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.493
113
Sem govoril z ministrstvom danes, pa še vedno sestankujejo. Sem tudi uradno vprašanje poslal. Ko kaj izvem sporočim.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če si dobil odločbo za plačani in ne plačani skupaj, kar smo vsi, ker so vsem razložili da naj nekaj le izberemo, če ne vemo točno pa naj damo po dnevih, ker nikoli ne veš, nisi upravičen do 5 dni.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Pa saj ne bo prvic, da drzava samo preko sodisca (niti pritozba na odlocbo ni dovolj) izplača nekaj kar sama zagotavlja s predpisi. Sedaj pa izračunajte koliko ljudi gre tožiti drzavo. Drzavi se to enostavno splača. (nategovanje državljanov).

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Super... letos in drugo leto bomo teden dni več na morju
cheer.gif

Oba mulca sta rojena po 2010
grin1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Če ste med njimi, tega najbrž niti ne veste, lahko pa dokaj preprosto preverite
avtor
JURIJ ŠIMAC

Kako so mene in še sto tisoč Slovencev nategnili pri očetovskem dopustu
V teh dneh najbrž precej očetov odpira šampanjce, ministrica za delo Anja Kopač Mrak je namreč napovedala, da bodo upravičeni do dodatnih petih dni plačanega očetovskega dopusta. Še več, ureditev velja celo za nazaj, do dodatnega plačanega dopusta naj bi bili upravičeni vsi očetje, katerih otroci še niso končali prvega razreda osnovne šole. A kot vedno se hudič skriva v podrobnostih. Zaradi manjše formalnosti dopusta večina, tako vsaj kaže, ne bo dobila.

126 tisoč otrok se je od leta 2009 do 2015 rodilo
v Sloveniji.

20 dni plačanega očetovskega dopusta bodo imeli očetje letos.

30 dni plačanega dopusta bodo imeli očetje v letu 2018.

Najprej pravila, ki so veljala doslej: vsi očetje so bili do 31. decembra upravičeni do 15 dni plačanega (!) očetovskega dopusta in 75 dni neplačanega (!) očetovskega dopusta.

Po spremembi zakonodaje se število dni plačanega dopusta povečuje (letos na 20, prihodnje leto 25 in leta 2018 na 30 dni), neplačan dopust pa se postopoma odpravlja.

Darilo ministrice: pet dni tudi za nazaj

Na ministrstvu za delo so sklenili, da bodo do dodatnih petih dni plačanega očetovskega dopusta upravičeni tudi tisti, ki se jim je otrok rodil pred 31. decembrom lani. Pravzaprav naj bi dodatnih pet dni plačanega dopusta dobili vsi, katerih otroci še niso končali prvega razreda osnove šole (povečini gre za otroke, ki so rojeni po letu 2009, v nekaterih primerih tudi leta 2008). Še več, tisti, ki prvega razreda osnovne šole ne bodo končali še prihodnja tri leta, bodo do leta 2018 vsako leto dobili pet dni (dodatnega) plačanega očetovskega dopusta.

Za koliko ljudi gre? Glede na to, da se v Sloveniji letno rodi nekaj čez 20 tisoč otrok, je takšnih očetov več kot sto tisoč.

In zdaj razočaranje ...

Večina od teh sto tisoč očetov do dodatnega dopusta, tako vsaj kaže za zdaj, ne bo upravičena. Razlog za to pa je precej absurden.

Do dodatnih petih dni so namreč upravičeni le tisti, ki neplačanega dopusta niso koristili (večina ga ne) oziroma o njem še ni bilo odločeno z odločbo. Tu pa se zgodba zaplete: ko na centru za socialno delo (CSD) oddajate vlogo za očetovski dopust, se je treba izreči tudi o neplačanem dopustu, sicer se mu odrečete. Tako izkušnjo je imel avtor članka, enako nam je danes posredoval bralec: »Ko sem oddajal vlogo za očetovski dopust, je bilo treba obkrožiti, katerega želim. In po nasvetu CSD sem obkrožil tudi neplačani dopust, ker če ga takrat ne bi, bi se mu nepreklicno odrekel. Ko sem danes preveril zadevo na pristojnem CSD, mi je prijazna uslužbenka razložila, da so res imeli taka navodila in so tako svetovali strankam. Enako izkušnjo je imelo še najmanj šest mojih znancev.« Ne bralec ne avtor neplačanega dopusta nisva koristila. Prav tako nisva bila opozorjena, da v tem primeru ne bova upravičena do dodatnega plačanega dopusta.

Gospa ministrica, kaj pa zdaj?

Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve smo zaplet pojasnili in glede na to, da ne gre za osamljen primer, temveč to zadeva več kot sto tisoč ljudi, vprašali, kako ga komentirajo in kako bodo težavo rešili. Prav tako nas je zanimalo, ali je ministrstvo centrom za socialno delo dalo navodila, naj starše opozarjajo na to možnost. Dobili smo le splošen odgovor, v katerem so ponovili nova pravila glede očetovskega dopusta. Na centrih za socialno delo medtem staršem večinoma dajejo pojasnila, da do dodatnega dopusta niso upravičeni.

Kljub temu neuradni viri blizu ministrstvu priznavajo, da so ga z novimi pravili najbrž »polomili«, in zdaj preverjajo možnosti, kako to popraviti. A za zdaj, tako trdijo isti viri, ostaja pri opisani interpretaciji omenjenega zakona.

Kaj naj storijo starši?

Ker predvidevamo, da se večina očetov niti slučajno ne spomni, kaj so na centru za socialno delo obkrožili, je najpreprosteje opraviti preverbo s klicem na CSD. Ponavadi vam bodo te podatke posredovali že po telefonu. Da bo hude krvi in zmede čim manj, predlagamo, da s klicem počakate še kakšen dan ali dva, na ministrstvu se namreč s to težavo, tako je slišati, ukvarjajo, stvari se torej še lahko spremenijo.

Zakaj nam Kopač Mrakova sploh daje več dopusta?

Kot že rečeno, doslej je vsakemu novopečenemu očetu pripadalo 15 dni plačanega očetovskega dopusta (plača ga država) in 75 dni neplačanega dopusta (država plača »le« prispevke za socialno varnost od minimalne plače). Najnovejši podatki, s katerimi razpolagajo na ministrstvu za delo, so za leto 2013, iz njih pa je razvidno, da je 15 dni dopusta koristilo 16.625 očetov, več kot 15 dni (torej neplačani dopust) pa 3.414.

Na vprašanje, zakaj se število dni plačanega dopusta sploh povečuje (to namreč pomeni tako strošek za državo kot za delodajalca zaradi odsotnosti delavca) in ali je bila ta rešitev usklajena tudi z delodajalci, nam z ministrstva za delo včeraj niso odgovorili.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Neverjetno, kako so nas zopet nategnili. Jaz se prav spomni, da mi je za kategorijo "neplačan dopust" rekla. Tu pa kar obkljukaj, itak nimaš kaj izgubit. Kaj pa veš kaj vse bo še prišlo v treh letih da boš rabil neplačan dopust.

Prekleti birokrati!

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
Sem se probal zadržat, pa se ne morem.

Država bo še največ imela od vas, ker vas je 2x zajebala, ker se za take majhne stvari na hrbet mečete, še penzije ne boste dočakal.

Jaz sem pa hvaležen, ker smo država #1 na svetu z urejenostjo porodniških dopustov in skoraj vsega kar se otrok tiče! Pa čeprav je še marsikaj za izboljšat, smo #1. Tudi zaplankani smo #1.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
in nisi označil opcije za neplačan dopust?

Menda ne... moram doma odločbo preverit. Vem samo da sem bil doma 11 delovnih dni, in nadomestilo plače (kot bi jo zalužil od delodajalca) mi jo je pokril CSD. A je to neplačan dopust? ... Hm... iz strani delodajalca je neplačan. Iz moje strani pa ne, saj sem razliko dobil nakazano. Nič mi več ni jasno.
confused-1.gif

Podobne teme