Očetovski dopust po novem

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
2013 sem oddajal, jasno, na priporočilo, pocahnal (obkrožil) še na neplačanega
evo ti ga na, pa mi je šlo 5 dni dodatnega plačanega v qrac
bo treba malo pofušat, da dobimo nazaj
evil.gif

Tudi jaz, ampak, se ne bom sekiral ker ga itak ni časa porabit.

Če mal računam: če bi obveljala varianta za vse otroke do končanega prvega razreda so mi dolžni 15 dni dopusta (po zadnji verziji samo še 5), prištejem še 35 dni rednega dopusta, pa recimo 2-3x letno grem dat kri = to je 53 dni odsotnosti (če malo pokombiniraš s prazniki verjetno znese vsaj 12 tednov). To je možno skurit samo v JS ali v velikih zdajšnjih ali bivših državnih firmah.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Problem je v tem kako so zadevo predstavili na CSD in te na nek način "porinili" da obkrožiš še to. Jaz sem vprašal ali se lahko za to (če bi bilo treba) odločim kasneje in je rekla da ne. Rekla je tudi da naj kar obkrožim, saj "nič ne stane" in "lahko pride prav".

Nihče pa ni nič povedal o tem, da s tem (lahko) izgubiš 5 dni plačane odsotsnosti z dela, čeprav je bil zakon že sprejet, le čakalo se je na bdp. Tudi če letos ne bi imeli take rasti bdp, bi vseeno MORALI povedati kaj pridobiš in kaj izgubiš z obkrožanjem tiste opcije.

Zadeva je seveda nastavljena iz strani CSD oziroma ministrstva (večinoma pod nadzorom SD), da se bodo lahko pohvelili da delajo ne vem kaj za družino, v realnosti pa ne bo skoraj nihče mogel koristiti te opcije.

Zdaj malo berem ta zakon in za boga nikjer ne najdem pogoj, da ti te dodatne dni ne pripadajo ČE si obkrožil da nameravaš koristit neplačan dopust. Naj nekdo navede kateri člen zakona je to...
V odločbi za prvega otroka piše, da lahko koristim neplačanega. Pri tem pa sem 110 procenten da tega nisem obkrožil jaz, niti nisem želel, ker sem takrat imel en velik kredit in si izostanka v službi nisem mogel privoščit. Dopuščam možnost da je polje bilo prazmno in ga je delavka obkrožila sama. Pritožba sigurno sledi.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Zdaj itak ni važno, ker so spremenili mnenje in pripada vsem, a le do otrokovega tretjega leta.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Ne kompliciraj. Po tvoji varianti smo obkrožili vsi. Tudi meni ni na kraj pameti padlo da bi kuril 3 mesece neplačanega, obkrožil sem pa vseeno ker kaj pa če,...pri enem otroku sem oddal vlogo, pa so oni sami klicali nazaj zakaj hudiča pa nisem obkrožil tudi neplačanega (to je tako kot na tržnici ko ti konec dneva poturi še 2 jogurta pred rokom ali napol gnile jagode, češ, saj jih še vedno lahko fookneš v smeti).

Se pa strinjam da so sralci. Zakon se napiše jasno in enostavno. To pomeni (primer): velja za vse otroke rojene od določenega datuma naprej in pika. Ne pa neka elastika, ki jo lahko poljubno napenjaš, odvisno koga si zmotil. Če bi bili mladi očetje kamionarji, bi si izborili 80 dni dvojno plačanega dopusta. Ampak ker nismo kamionarji ampak mladi očetje (pardon, očetje malih otrok) se lahko poljubno nateguje naprej in nazaj.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
No vidite, pa se vam je splačalo na hrbet metat
smile-1.gif

Jaz delam 10 let, imam 22 dni dopusta, od tega 1 dan za otroka, 1 dan za delovno dobo, mogoče letos dobim tu drugi dan še zraven.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Glede na delovno dobo sva pomoje približno enakih let. Rednega dopusta je 26 dni (od tega 3 dni zaradi otrok), 9 dni pa še lanskega.

ptil

Pripravnik
11. jun 2012
364
15
18
KZS

Kaj to pomeni "dopolnjenega tretjega leta"? A je torej treba izkoristit preden otrok ima rojstnodnevno žurko za 3. rojstni dan? Al velja slučajno še celo leto od 3. rojstnega dne? (Žal mislim, da je prva varianta, ampak upam vseeno...)

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
2013 sem oddajal, jasno, na priporočilo, pocahnal (obkrožil) še na neplačanega
evo ti ga na, pa mi je šlo 5 dni dodatnega plačanega v qrac
bo treba malo pofušat, da dobimo nazaj
evil.gif

Tudi jaz, ampak, se ne bom sekiral ker ga itak ni časa porabit.

Če mal računam: če bi obveljala varianta za vse otroke do končanega prvega razreda so mi dolžni 15 dni dopusta (po zadnji verziji samo še 5), prištejem še 35 dni rednega dopusta, pa recimo 2-3x letno grem dat kri = to je 53 dni odsotnosti (če malo pokombiniraš s prazniki verjetno znese vsaj 12 tednov). To je možno skurit samo v JS ali v velikih zdajšnjih ali bivših državnih firmah.

Dragi moj, 35 dni imaš rednega dopusta in potem si upaš blebetat o JS in državnih firmah. 35 dni lahko samo sanjam pri treh otrocih. kok imate nekateri hitro na jeziku te stvari. Si mogoče kdaj delal v taki firmi, da veš tako zelo veliko?

Nazadnje urejeno:

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Si prebral, zakaj ima 35 dni dopusta v 2016?

Sam delam v gospodarstvu - 28 dni rednega dopusta vsako leto - 4 na račun otrok, 4 na račun delovne dobe in 20 osnovnega... Trenutno na "gostovanju" v Merkllandu in dobim nemški dopust - 30 dni.
Žena dela v JU in je do ZUJFa dobila 28-29 dni. Odvisno od ocen, delovne uspešnosti, dodatkov za vodenje..., sedaj mislim, da je ravno tako nekje tam. Na račun otrok pa dobi(te?) v JU/JS max. 3 dni.
Koriščenje dopusta je pa precej odvisno od dela, šefov in še kakšnih drugih parametrov. Mar ne?

Na žalost sem pri novi ureditvi izpadel za nekaj mesecev
smile-1.gif
). In če štejem tako kot @jello - 30 dni novega dopusta, 5 dni starega, 10 dni "darila" države.... 45 dni dopusta. 2 meseca sem lahko doma s polno plačo. Kaj hočeš lepšega.
Pismo, moram mal ministrico poklicat, da naj spremeni tole pojasnilo in zbriše pogoj - "mlajši od treh let"
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
KSZ, a je že kaj znano, do kdaj se bo vzpostavilo eno fiksno stališče, komu pripada in komu ne? Vsak dan malo drugačne informacije s strani pristojnih za tolmačenje zakona ...

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Uf smo eksplozivni, kaj pa če bi rekel hop preden skočiš...sem razložil v prejšnjem postu zakaj gre in da mam letnega dopusta 26 dni. Sem pa prebil 7,5 let v veliki bivši državni firmi (banka), tako da....vem precej natančno kako tam zadeve stojijo, vsaj v primerjavi z zasebnim sektorjem.

Piss bro.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Kaj pa če bi ti dejansko vedel o čem govoriš? Ja sem prebral, da si štel 9 dni starega zraven, kar si sam kriv, ne vidim v tvojo betico. 26 dni je še vedno lepa številka. Se pa v državnih firmah ne cedita med in mleko vedno in povsod. Eni hvatajo krivine, eni morjo tud kaj narest, pri nas ponavad letijo tisti iz druge skupine. Podobno je pa v zasebnem sektorju, samo da tam ni tako drastičnih razlik med prvimi in drugimi.

Koriščenje dopusta je pa precej bolj odvisno od narave dela, kot pa od javnega vs zasebnega sektorja, se ti ne zdi? Ti lahko povem, da pri nas monterji poleti niso vidli kaj dost morja, ker je gustilo. Pa smo velika državna firma.

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Kot sem rekel, delal sem v firmi z nekaj sto zaposlenimi, tako da mi teh stvari ni treba razlagat. Nikjer nisem napisal da se cedita med in mleko, če bi se, bi verjetno še zdaj delal tam. Če smo že pri dopustu: tam je bilo dopust treba porabit (banka in rezervacije) do konca leta, tudi če si na ta račun moral delat neplačane nadure (zato da je bilo delo opravljeno).

Moj izračun je bil bolj v zabavo in veselje, zato se ni treba prav nič razburjat, če česa nisi razumel v prvo. S 26 dnevi (od tega so trije za otroke) sem popolnoma zadovoljen, saj mi ga lani sploh ni uspelo skurit.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
KSZ, a je že kaj znano, do kdaj se bo vzpostavilo eno fiksno stališče, komu pripada in komu ne? Vsak dan malo drugačne informacije s strani pristojnih za tolmačenje zakona ...

danes v financah, da, četudi si na priporočilo obkrožil še opcijo neplačanega, da ti do tretjega leta starosti otroka pripada teh dodatnih 5 dni plačanega

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
od leta 1998 je letos prvič, da mi ni ostal dopust še od lani, vedno ga je bilo nekje od 20-24/leto na voljo s strani delodajalca

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Citat:
Uporabnik Skander pravi:
Pojasnilo iz 07.01. 2016

Objavljeno že na vrhu strani in očitno spregledano.

Skratka, za "lastnike" 3+ letnikov:
url-2.jpg

Vse skupaj priča o tem kako prekleto nesposobni so na MDDSZ, ker tole so pa v dveh dneh tako radikalne razlike, da bi si težje predstavljal večje.

Kaj sploh piše v zakonu, lahko kdo prilepi dejanski link.
Odstavka: "Tako kot se sprdne dripcem na MDDSZ", najbrž ni noter.

Podobne teme