Novo pri Tušmobilu VII.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16
tusmobil-umts-900-nsn.png

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz sem se tudi v to zapicil, a nisem nic napisal. Ce bi potem vztrajali pri "they harness" bi se slo, ampak nizje (v besedilu) je podjetje "it", torej "harness" bolj ne
smile-1.gif

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16
http://www.delo.si/clanek/141433
Tušmobil toži Mobitel za 86 milijonov EUR

Ljubljana – Telekomunikacijski operater Tušmobil je vložil novo tožbo proti Telekomu Slovenije oziroma Mobitelu. V njej po naših informacijah od vodilnega operaterja na slovenskem trgu zahteva 86 milijonov evrov odškodnine zaradi domnevne zlorabe z naročniškim paketom za mlade Itak Džabest. O tem sicer že nekaj časa presoja urad za varstvo konkurence, vendar njegov direktor Damjan Matičič ni hotel konkretno povedati, kako blizu izdaji odločbe so v tem postopku.

V Tušmobilu so za Delo potrdili, da so vložili tožbo proti prevladujočemu operaterju, več pa niso hoteli povedati, češ da je za to še prezgodaj. Medtem ko so na Telekomu zatrdili, da tožbe (še) niso prejeli.

Po naših informacijah se tožba nanaša na Mobitelov naročniški paket Džabest, zaradi katerega je tretji mobilni operater na slovenskem trgu utrpel za 86 milijonov evrov škode. Zaradi tega se je Tušmobil pred skoraj dvema letoma že pritožil na Urad za varstvo konkurence (UVK), ki je tudi uvedel postopek.

Lani je UVK že izdal povzetek relevantnih dejstev, v katerem je ugotovil preveliko razliko med Mobitelovimi cenami v lastno in druga omrežja, vendar končne odločbe še ni izdal. Po Matičičevih besedah se z zadevo intenzivno ukvarjajo, vendar je odločitev zahtevna. Zato ni napovedal, kdaj bodo postopek končali. Po napovedih Matičičevega predhodnika Janija Soršaka bi morala biti odločba že izdana.

Tušmobil je v prijavi UVK Mobitelu očital, da je od uvedbe Džabesta (novembra 2008) vodil cenovno politiko posrednega ali neposrednega določanja nepoštenih prodajnih cen, češ da so končne cene (takrat je mesečna naročnina na ta paket stala 15 evrov) prenizke glede na variabilne stroške, kar bi lahko pomenilo cenovno izrivanje konkurence.

Poleg tega je Tušmobil poudaril neupravičeno razlikovanje med cenami klicev v lastno omrežje in klicev v druga omrežja, kar naj bi onemogočalo prehajanje uporabnikov od Mobitela k drugim operaterjem. To je pozneje v povzetku relevantnih dejstev potrdil tudi UVK. Medtem ko predatorskih cen in cenovnih škarij takrat ni ugotovil.

Paket Džabest jedro cenovne vojne
Prav paket Džabest je bila ena glavnih potez cenovne vojne med mobilnimi operaterji, ki se je končala lani, ko je prav Mobitel najbolj podražil svoje naročniške pakete. Med drugim tudi Džabest s 15 na 19 evrov, hkrati pa znižal zakupljeno količino prenosa podatkov z enega gigabajta na sto megabajtov. Poznavalci telekomunikacij so že pred to podražitvijo ocenjevali, da so se Mobitelu zaradi tega paketa letni prihodki znižali za več deset milijonov evrov.

V Tušmobilu zaradi dolgotrajnega postopka na UVK niso počakali na izdajo odločbe, temveč so že pred tem vložili tožbo. Prejšnji teden se je prav ta tožba, o kateri se je v telekomunikacijskih krogih vedelo, da nastaja, omenjala kot eden od motivov za kriminalistično preiskavo v Tušmobilu (in drugod), povezano s podeljevanjem frekvenc temu operaterju.

Tušmobil (oziroma Tuštelekom) sicer že toži Telekom zaradi zlorab prevladujočega položaja za 28,2 milijona evrov. Operaterja se januarja na dveh poravnalnih narokih na ljubljanskem okrožnem sodišču nista uspela dogovoriti za poravnavo. V Telekomu pravijo, da se s Tušmobilom o poravnavi trenutno ne pogovarjajo. Kot vse kaže, je neuspešno dogovarjanje o poravnavi še poslabšalo odnose med operaterjema.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Oooo, ne no, še ta udarec. Tudi Mirkec gre po stopinjah "glupih amerov"?
Kaj je sledeče? Spet delitev omrežja med M@ in S! ter zaprtje firme?

Jebat ga, če pa tako narekuje nacionalni interes.
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
kaj Tušmobil ne ve kje bi do denarja prišel, pa bo sedaj tožil vseprek?
evil.gif

Ni vrag, da ne bi kje uspelo....
uf-1.gif

smejko

Pripravnik
9. jan 2010
260
0
16
Citat:
Uporabnik sole pravi:
evil.gif

uf-1.gif

Na koncu bodo pa Tušeka izmolzli
smile-1.gif

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik smejko pravi:
Citat:
Uporabnik sole pravi:
evil.gif

uf-1.gif

Na koncu bodo pa Tušeka izmolzli
smile-1.gif

Morda, zagotovo pa nas bodo izmolzli ostala dva operaterja, kakor so nas takrat ko se je VEGA poslovila
grims-1.gif
.

Takoj ko je Tuš telekom oz. Tušmobil nehal tržiti trojček, čeprav se še naprej ponuja in je v ponudbi, še kot najugodnejši ter ob velikih težavah T-2 z vlaganjem v nadljno širitev omrežja smo uporabniki bili deležni podražitev iz strani SIOLA oz. Telekoma in še kdo so bo našel zraven, tako da nič dobrega se uporabnikom ne bo obetalo v kolikor pride do zastoja ali še huje propada Tušmobil-a kot zelo velikega konkurenta ter močnega korektiva cen na tržišču. Če je Tušmobil lahko preživel lansko leto, mislim da se ni več za bati uporabnikom, kar se tiče konkurence pa jim bo za letos po vsej verjetnosti trda predla glede zaslužkov
grin1.gif

Lp.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik Dekster pravi:
Takoj ko je Tuš telekom oz. Tušmobil nehal tržiti trojček, čeprav se še naprej ponuja in je v ponudbi, še kot najugodnejši ter ob velikih težavah T-2 z vlaganjem v nadljno širitev omrežja smo uporabniki bili deležni podražitev iz strani SIOLA oz. Telekoma
O čem ti to? Jaz od decembra naprej dobim pri siolu več za isto ceno (hint: trio do 10m).

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16
tuštelekom 30 za 30 €:
-ADSL internet – dostop do 10 Mbit/s
-IP telefonija – brezplačni klici v domača fiksna omrežja in mobilno omrežje Tušmobil
-IP televizija – visoka kakovost slike, več kot 100 TV programov, tuštelekom VIDEOTEKA (mesečno podarimo 2 filma brezplačno)
-Brezplačno 3-mesečno testiranje osebnega video snemalnika

Me pa zelo zanimajo rezultati tušmobila v letu 2010. komaj čakam letno poročilo 2010
smile-1.gif
Na forumih sem prebral da bodo zopet začeli graditi kolokacije za fiksni del. Bomo videli, taki odgovori kažejo da denar je in da je denar po novem tudi za fiksni del.

Če bo tožba dobljena ali ne se bo itak šele odločeno za 3-5 let.

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
si me glih prehitel... ker sem dans svetlo gledal kak so se znašle brezmejne enote na koncu seznama ??? -- torej velja to samo za naročnike Brezmejnega paketa...
- ker sam imam Tušmobil BREZ - torej to za mene to ne velja?

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
jp jp, samo če maš naročniški paket Brezmejnih ti nucajo "enote", na Brez lahko koristiš samo minute..

frikenej

Pripravnik
19. nov 2010
723
5
18
Ljubljana
Potem pa vsi na Brezmejne pakete, ker se res splača če še kupuješ v Tušu. Maksimalno je sicer 250 enot, ampak me res presenečajo s svojo izvirnostjo in mislim da se trend počasi obrača. Bolj ko jih blatijo v medijih, bolj so močni in vedno boljši..

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Pa če kdo potrebuje kupon za brezplačno priključnino naj mi kar piše:=)) Zadnje čase gredo ti kuponi dobro v promet:=))))))
Pa še to...Se slučajno kaj ve, bo na voljo tako kot pri konkurenci mobilni internet, ki ga plačuješ kot predplačnik. Ker včasih se zgodi da imamo izpad interneta, pa kdaj smo na terenu pa ni interneta. Se kaj dogaja na tem področju?

Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.