Novi stanovalec

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Zdravo folk,

jeseni imam plan nabaviti si psa. Omahujem med čivavo, yorkširskim terierjem, shih-tzujem in pekinčanom, v poštev mi pride tudi "westie".
Vrt, po katerem bo pes lahko tekal, je ograjen in velik. Zdej če rečem, da si želim psa ki moji dragi materi ne bo prekopal sveže nasanjenih rož in solate (vrtnarija), je najbrž utopično.
Ker ne poznam dobro karakteristik teh psov, malo sem prebrala o njih v "Enciklopediji psov" ampak mi ne pomeni kaj dosti, ker mi potem vsak lastnik pove da je to lari-fari, kar piše v knjigah; podobno kot je s horoskopom pri ljudeh.

Zdej, kdo se bo vse ukvarjal s psom; najbrž trije -v glavnem jaz, za kakšen sprehod bosta nastopila pa tudi starša. Problem je, ker je možno, da bo pes kdaj za nekaj ur sam (službe) -kaj je takrat najbolje narediti? Pustit ga v hiši, zunaj?
(Kot ste opazili,so vse naštete pasme mali hišni psi)

Približne cene teh psov so mi znane, vem pa da znajo zelo variirati. Če ma kdo kakšno konkretno informacijo ....

Izkušnje s psi; pred leti smo imeli kraškega ovčarja, vendar sem bila takrat še premlada da bi aktivno skrbela zanj. Gledano realno, bo to moj prvi pes.
Zanima me še, ali bolj priporočate samca ali samičko? Sama navijam za samca ...

Okej, za enkrat toliko, če se spomnim še kaj, bom dopisala !!

Pa hvala za odgovore!

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Sodelavka ima čivavo (možakarja) in ti povem da je prav faca. Najbl je smešen k medvedka natepava.
hysterical-1.gif

civava.jpg

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
sama sem imela v ožjem izboru vse razen pekinezerja, potem pa sem se odločila za westija, pa ti lahko povem, da mi ni niti malo žal. če se boš odločila za westija, moraš vedeti, da so izredno trmasti, užaljeni če ni po njihovo, obrne te en dva tri, prefrigani so 100 na uro. je pa pes kot se šika
grin1.gif

naš sicer ni navajen bit sam doma, ampak ga moraš na to navadit, ker boš drugače njegova sužnja. na začetku boš morala biti veliko časa z njim (prvi tedni so ful pomembni), potem si bo pa itak zbral svojega gospodarja. če imaš vse ograjeno, je potem boljše, če je pes zunaj.

pa misliš kupit rodovniškega ali ne? cene za čistokrvne brez rodovnika se gibljejo okrog 400-500 €, rodovniški pa enkrat dražji. pa ko boš kupovala, PAZI kje ga boš kupila. bohnedaj pri kakšnem matoši in podobnih

odloči se za samičko, da potem lahko mojega sparim s tvojo psičko
hysterical-1.gif
hecam se, jaz bi se še enkrat odločila za samčka

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Predvsem bi rada psa s svojo pametjo in ne takega, ki te uboga na vsako figo. Okej, da uboga glavne ukaze; k nogi, sedi, lezi, in da se odzove ko ga pokličem. Da bi pa pričakovala nekega sužnja, pa daleč od tega.
Dve trmi skupaj, pa se bova malo prilagajala drug drugemu
grin1.gif
...

Ne, ne mislim kupit rodovniškega ker mi to ne pomeni ničesar in psa ne mislim fijakat na razstave, želim ga imet za lastno veselje in da se naučim neke nove odgovornosti, po drugi strani pa vem da mu bom pustila vse in ga razvajala na vse pretege
grin1.gif
... Recimo živali ne bi mogla nikoli, nikoli udariti. Mogoče okrcniti.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:
Predvsem bi rada psa s svojo pametjo in ne takega, ki te uboga na vsako figo. Okej, da uboga glavne ukaze; k nogi, sedi, lezi, in da se odzove ko ga pokličem. Da bi pa pričakovala nekega sužnja, pa daleč od tega.
Dve trmi skupaj, pa se bova malo prilagajala drug drugemu
grin1.gif
...

Ne, ne mislim kupit rodovniškega ker mi to ne pomeni ničesar in psa ne mislim fijakat na razstave, želim ga imet za lastno veselje in da se naučim neke nove odgovornosti, po drugi strani pa vem da mu bom pustila vse in ga razvajala na vse pretege
grin1.gif
... Recimo živali ne bi mogla nikoli, nikoli udariti. Mogoče okrcniti.

Če ne boš imela psa pod kontrolo, bo pa pes imel tebe pod kontrolo
cheer.gif

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
no, pri višavcu moraš vedeti, da je izredno trmast in da tudi če boš ti rekla "k nogi", pa njemu ne bo pasalo, ampak bo hotel ležat na travi, se ne bo premaknil.

pa s tistim "suženj" sem mislila, da boš ti njegov suženj, ne on tvoj
grin1.gif

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Jst ti lahko za od mojega fanta rotvajlerja povem, da je brez problema sam doma...se vleže in spi (čaka), da pridemo domov...je pa važno, da se prej odlula, da ima svežo vodo (pri nas ima tudi posodico z briketi vedno na voljo) in da ga ne pustiš npr. cel dan na vrtu brez strehe nad glavo. Naš je hišni pes in ga pustimo noter. Če gre za npr. službeno odsotnost je fajn, da ga kdo vmes odlula, mu zamenja vodo, ipd. Pri nas je pes tudi na splošno navajen na ritem ljudi...spi do 8-10h dopoldne, potem leno vstane, gre lulat, potem gremo ven (zdaj ko je vroče se izogibamo vročini oz. ne gre ven ob najbolj vročem času), čez popoldne počiva, zvečer se malo igra...od 10h dalje je pa spet zaspan in komaj čaka, da gre spat :D Tako, da nimamo nobenega problema z njegovim posebnim ritmom lulanja, prehranjevanja, ipd. Je zelo "človeški".

Kar se pa spola tiče pa pravijo, da so samice bolj mirne in ubogljive...ampak jst menim, da se da tut s samcem čist lepo shajat - pač kakor ga naučiš. Tiste moške "mačistične" poteze ima pa tudi pes - se navadiš. Se mi pa zdi še, da so samci načeloma nekoliko bolj otročji tudi kasneje, ko prehajajo v starejša pasja leta. Moški pač, hehe. Najin je star 6 let pa še vedno z vsem užitkom skače za žogicami, palicami, se igra s plastenko, napada copate.
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
ma pomaga še preveč-vsaka ga potem hoče šlatat in božat
grin1.gif

@ tjaša ja, jaz ga držim..mam debele roke al kaj?
grin1.gif

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Ne ne, sam spomnla sm se kakšno obsesijo je povzročil ynos s svojo fotko roke
grin1.gif

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
raje povej kako je psičku/-i ime, pa kakšno slikco prilimaj (pasjo, ne ...)
grin1.gif