Novi Prius

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
morda poznas tudi del zgodbe, ce te slucajno ujamejo na kontroli ?

Cena dizla danes znaša 1,143€, cena kurjača pa 0,743, razlika je 40 centov na liter.

Povprečna poraba enega dizla je 6,5l, kar znese na 40k letno (za manj se dizla niti ne splača imet) pribljižno 3000€.
Če vsipavam kurilkota je ta matematika 1914€. Profitiral sem več kot tisoč evrov. To je ena debela plača.

V desetih letih sem s tem pokril celotno vsoto ki sem jo zgubil od nakupa novega golfa do danes ko ga po desetih letih prodajam.
Danes dam za golfa za 14k, po desetih letih ga pa prodam za 14k. Če me razumeš kaj govorim.

Da kupiš enega poceni dizla, recimo še vedno novega a prejšn model polota, mislim da bo cena za dizla okol 10 jurjev,
če še ga lahko kje dobimo, sicer pa vzamemo minimalno rabljenega pri prvi leasing hiši. In če pol res z njim delaš okol
3,3k mesečno imaš več kot pol leasinga plačanega. Da delaš 80k letno (sicer si to težko predstavljam, ampak gre)
ti leasing plačuje zgoraj napisana matematika.

Zdaj si pa predstavljaj družino ata, mama, sin, ki v enem letu našparajo 3k samo na gorivu, v desetih je to 30k, v dvajsetih letih
govorimo o našparani garsjoneri. Al pa takoj o stanovanjskem kreditu 250€ na mesec, in lahko tega sina takoj vselimo.

Vse na račun kurjača.

Oprosti, ta matematika je predobra. Če imaš soliden avto, je možnost da te kontolirajo majhna.
pa grejo sploh novejši avti na kurilca bp?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Če imaš soliden avto, je možnost da te kontolirajo majhna.

Ravno včeraj so me zaustavli. Še sreča, da sem bil na morju za vikend in sem moral v Kopru tankati nafto, drugače nevem kaj bi blo.
crazy1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Hja CR motorji naj ne bi bili najboljši za kurjača, vse ostalo pa gre, seveda. Določeni francoski CR-i že na navadno nafto ne grejo, kaj šele na kurilca...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Sicer pa se strinjam s teboj mX, nevem kako lahko kupiš tak avtomobil za toliko denarja... Pa brez zamere da ne bom koga užalil! Seveda ima vsak svoje poglede, vsakemu je všeč nekaj drugega ampak to ti res enostavno ne more bit všeč.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Oprosti, ta matematika je predobra. Če imaš soliden avto, je možnost da te kontolirajo majhna.

Dobro, ta del mi je jasen ze od prej, ne vem pa kaj se zgodi ko te ujamejo. Zaplenijo avto ? Dajo kaksno kazen ? Kaksen arest ? Nekje to mora biti napisano.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Kdo te je pa to nafarbal da avte stran jemljejo?
smile-1.gif
Res da so tam okoli osamosvojitve odvzel nekaj avtomobilov to pa je tudi vse. Če te ujamejo in si prvič (nisi povratnik) mislim da je kazni točno 400€ v kolikor si fizična oseba + mislim da še moraš računat čiščenje tanka, to pa nevem koliko stane.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.407
2.478
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

Cena dizla danes znaša 1,143€, cena kurjača pa 0,743, razlika je 40 centov na liter.

Povprečna poraba enega dizla je 6,5l, kar znese na 40k letno (za manj se dizla niti ne splača imet) pribljižno 3000€.
Če vsipavam kurilkota je ta matematika 1914€. Profitiral sem več kot tisoč evrov. To je ena debela plača.

V desetih letih sem s tem pokril celotno vsoto ki sem jo zgubil od nakupa novega golfa do danes ko ga po desetih letih prodajam.
Danes dam za golfa za 14k, po desetih letih ga pa prodam za 14k. Če me razumeš kaj govorim.

Da kupiš enega poceni dizla, recimo še vedno novega a prejšn model polota, mislim da bo cena za dizla okol 10 jurjev,
če še ga lahko kje dobimo, sicer pa vzamemo minimalno rabljenega pri prvi leasing hiši. In če pol res z njim delaš okol
3,3k mesečno imaš več kot pol leasinga plačanega. Da delaš 80k letno (sicer si to težko predstavljam, ampak gre)

Zdaj si pa predstavljaj družino ata, mama, sin, ki v enem letu našparajo 3k samo na gorivu, v desetih je to 30k, v dvajsetih letih
govorimo o našparani garsjoneri. Al pa takoj o stanovanjskem kreditu 250€ na mesec, in lahko tega sina takoj vselimo.

Vse na račun kurjača.

Oprosti, ta matematika je predobra. Če imaš soliden avto, je možnost da te kontrolirajo majhna.

To kar opisuješ in to kar delaš je DAVČNA UTAJA kar je v SLO kaznivo. Upam da enkrat naletiš na mino ....

Nekateri pač živimo po predpisih, ki jih sprejme vlada SLO in zato drago plačujemo tudi za take kot si ti g. malcomX.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Kdo te je pa to nafarbal da avte stran jemljejo?
smile-1.gif
Res da so tam okoli osamosvojitve odvzel nekaj avtomobilov to pa je tudi vse. Če te ujamejo in si prvič (nisi povratnik) mislim da je kazni točno 400€ v kolikor si fizična oseba + mislim da še moraš računat čiščenje tanka, to pa nevem koliko stane.

Saj sem napisal, da ne vem kaksne so posledice in da ravno zato sprasujem. Ce je torej 400 EUR, kje to pise ?

Jerez

Pripravnik
27. jul 2007
561
0
16
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

Vse na račun kurjača.

Oprosti, ampak tole je pa mentaliteta čefurja. Nov avto na lizing, otrokom zamašit usta in tankat kurilca. Po možnosti ukradenega...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Radirko nevem kje piše, me ne zanima, tankam nafto (žal CR) ti pa povem dejansko kako je v praksi, poznam par majstrov ki so jih ustavili. Za firme so kazni svinjske!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Ja Jerez po eni strani imaš prav po drugi strani pa zopet ne. Če se nekdo zavestno odloči da bo tankal kurilca in če njega to ne moti pol ga naj. Saj če človek pogleda koliko je dejanska cena goriva ter koliko so nategantske trošarine se vprašaš kdo je tukaj pametn in kdo je nor? Odgovoriš si lahko sam. Je pa žal tako da bilo kam pogledaš opaziš da se cene vsega konstantno višajo, dohodek pa ostaja enak. Torej če država izvaja neke varčevalne ukrepe nevem zakaj jih tudi državljani ne bi? Skratka jaz menim da je to odločitev vsakega posameznika. Logično pa da vsak s tem tvega, tudi ti če pelješ v naselju 60 na uro tvegaš...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Živjo!

Nekaj me zanima...
tule v firmi ob kofetih včasih pametujemo, kaj pomenijo hibridi za gospodarstvo itd.
Sedaj me pa zanima, koliko kaj pridejo servisi za tak avto? Če lahko recimo poveš cene, kar si do sedaj servisiral (redni servisi).

lp

Servis je na vsakih 15 k km. Na vsakih 15 k km je mali, na 30 k pa "večji".

Primer malega na 15 kkm:
- filter olja 9,95 EUR
- tesnilo 0,63 EUR
- motorno olje 5W30 SINT 4,2l 64,23 EUR
- servisni pregled 0,9 ure 35,42 EUR
- test zavor in amortizerjev 7,51 EUR
- potrošni material 4,01 EUR
SKUPAJ z DDV: 146,10 EUR (zgornje postavke so brez DDV)

Primer večjega na 60 k km (vmes je minilo nekaj časa in so cene šle gor):
- filter olja 10,45 EUR
- tesnilo 0,68 EUR
- motorno olje 5w30 sint 4,2l 64,23 EUR
- filter zraka 16,67 EUR
- zavorna tekočina DOT4 0,75l 11,33 EUR
- servisni pregled 1,5 ur 61,89 EUR
- test zavor in amortizerjev 7,51 EUR
SKUPAJ z DDV: 207,32 EUR (zgornje postavke so brez DDV)

Obakrat je bil servis Toyota Center Ljubljana d.o.o.

Še večji servis bo še dodatno zamenjava svečk, ki pride na vsakih 90 k km in 120 k km pride menjava hladilne tekočine. Jermenov, sklopk ni in podobnih reči nima. Zavore trajajo ohoho, ker večino časa avto zavira na štrom s polnjenjem baterije. Olje avtomatskega menjalnika je trajno, le za avte podvržene večjim obremenitvam se priporoča menjava na vsakih 90 k km.

To je to.
smile-1.gif

Moj model je stari model Priusa. Pri novem je shema po mojem ista, le da je sedaj filter olja baje bolj eko - menjava se samo vložek v njem. Verjetno je dražji zaradi tega.
grin1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
KSZ

A po avtocesti se ga že da normalno peljat? Enkrat sem ga imel za urco in se mi je ful dopadel po mestni gužvi, dokler nisem na obvoznico zapeljal. Pri 120 na uro je tako tulil, da je clio izpadel pravi granturismo wagen. Itak predvidevam, da hibridni pogon nima smisla za preganjanje po ac in zame že v osnovi odpade...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.380
5.655
113
Tko mal po spominu
smile-1.gif

0,2 olja več pisanga kot gre not ( nek njihov normativ....pri lexsusih in avensisih celo 0,5)

Delo servisa 0,9h al pa 1,5h.......
smile-1.gif
s5 normativ dejansko maš cel servis v 10-15min.....

zavorna tekočina...se samo pogleda na tamalih servisih čeprav jo računajo...na 60k al pa 90k jo dejansko zamenajo

Cena olja pa etak ubija na vseh uradnih servisih
bonk.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ne vem, kaj si vozil, ziher ne Priusa, ker moj nic ne tuli. Motor rata glasen sele nekje nad 3800 vrtljaji. 5 jurjev je pa itak maksimum kar mu softver dovoli. Avto je na avtocestni voznji tisji, kot je bil moj prejsnji Yaris 1.4 d4d letnik 2006.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Na toyota centru so dejali, da je prius. Tudi izgledal je tako, kot ga pod geslom "prius" najde google. S skuterskim menjalnikom nemarno tuleča zadeva na avtocesti. Seveda je bil to stari model, zato pa sprašujem, če je zdaj že kaj boljši.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Okej, naj ti bo. Verjamem ti. Vsak dan se vozim v tulečem avtu z menjalnikom iz Tomosovega mopeda.