Da ne izpadem "anti" proti E vozilom, naj začnem z malce bolj nenavadnim stavkom: ja, bi imel EV, vsekakor. Mi je všeč vožnja z njim. OK, zvok manjka, ampak ker itak nimam "V6, V8 ali V12" motorja, pač pa "common" 2.0 TDI, to nima veze. Tisti zvok tako ali tako ni zvok, ampak eno samo "prdenje" (pišem za 2.0 navaden TDI).
Ampak, kot sem že napisal, cena E vozila je v primerajvi z ICE (trenutno še) previsoka, saj bi razliko v ceni dobil mogoče v 5, 6 letih not, pa ker bi kupil rabljen EV je vprašljivo, koliko bi bila takrat, ob prodaji, še zdrava baterija, da bi bil avto še kaj vreden. Iz mojega vidika je zadeva zelo dobičkonosna, ampak s strani proizvajalcev, saj imajo pri avtih, katerih stroški izdelave so manjši, kot pri ICE, večje dobičke. Aja, mal jim mešajo štrene prizvajalci baterij, ker "litij" prodajajo kot čisto zlato. Ampak OK, to ni tema E vozil, pač pa zgolj ekonomski aspekt.
O ostalem, pospeških, hitrosti, ne bi, ker je to povsem tercialnega pomena zame (za avto). Vozim Z, katerega pospeški so prav tako "brutalni", pod 3 sekunde do 100. Ampak to imam za užitek, ne za "šparanje".
Naslednje, kar mi pride na misel: doseg. V vsakem pogledu. Diesel naredi komot 1000 do 1200 km. Brez iskanja črpalke, priključka.
Polnenje: hitre polnilnice so drage, doma je skor zastonj, ja. Ampak, sem hotel biti še malce bolj zelen, pa tudi nekaj "privarčevat" z EV na strehi. Da bi recimo E vozilo polnil tako rekoč zastonj. Pa ne gre. Je že toliko EV pri nas, da bo treba "upgrejdat" trafo postajo.
Pod črto:
dokler infrastruktura, domet in cena ne bodo ugodnejši, ne grem v to smer. Ali pa, dokler me ne "prisilijo" v to. In da poudarim še enkrat: da, E vozilo je super. Dokler (zaenkrat) ni v moji lasti, predvsem zaradi zgoraj napisanega.
In pa še zaključek: se strinjam z vsemi tukaj gor, ki omenjate, da je kakršnokoli prepiranje okrog tega brezpredmetno. Hvalabogu, da je tako, da nimamo vsi istega mnenja. Tudi drugje je podobno:
-levi, desni (ne , nočem tega vlačit noter, samo kot primer)
-Apple fani, android fani, ...
-partnerji - debeli, suhi, istospolni (tudi tega nočem vleč sem, samo kot primer)
-vegetarijanci, vegani, vsejedci
Torej, skoraj nešteto tem, kjer se lahko kregamo, žalimo (kar vsekakor ni prav), obsojamo, kritiziramo, ampak kljub vsemu NIKOLI in NIKDAR ne bomo enotni NITI v eni stvari. In verjetno je ravno to tisto, kar žene tehnološki napredek in ljudi kot take naprej.
HAWK, govoril sem ... zdej grem pa počivat. Pa ne zato, ker sem utrujen od pisanja tega posta, ampak, hej, ker je jutri "najdaljša" noč v letu (ironično, kajne, ker je namreč najdaljša noč v letu 21.12., torej lahko tudi temu oporekamo in se "prepiramo" okrog tega
)
Aja, pa še P.S.: naslov te teme je "nov električni avto,
nasveti za nakup"
Torej je avtor verjetno že odločen, da bo kupil E vozilo, a ne?