Nokia N8

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Citat:
Uporabnik MaTejHo pravi:
Citat:
Uporabnik Primus pravi:

Ne RAM ne procesor nista kriva, da je OVI store obupna storitev in da tam ni (NOVIH!) uporabnih aplikacij. Nihče več jih ne razvija. Pa tudi vse storitve, ki jih ponujajo raznorazni proizvajalci, organizacije, mediji, itd., so narejene samo še za iOS in Android, torej ...

Po 15 letni zvestobi Nokii žal ni šlo več, žal!

Se čisto strinjam, iz Nokie N97 (velik nateg - same obljube in nič realizacije) sem šel na Galays S nato na S2, punca šla na Nokio N8, porazno, mislim da je na predzadnji uradni nadgradnji koliko berem, ker ima težave z velikost C pomnilnika, če uporablja originalni weather widget se telefon sesuva, malo so popravli z belle ampak to bi moral biti šele začetek ne pa konec, aplikacij novih kot že rečeno ni - krivec itak Elop, ki gre eno leto preden lahko ponudi kak telefon reči, da je s Symbianom konec
bonk.gif
.

Recimo, da je glede na izid najbolj primerljiva z Galaxy S (oba 2. polovica 2010), ga ta z 2.3.6 Android verzijo poseka povsod, razen pri fotoaparatu in glasovnem klicanju...

Probaj tole za sprostitev RAMa:

http://www.allaboutsymbian.com/features/item/16164_What_if_The_ultimate_Symbian_o.php

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.721
84
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
s3 nikoli ne bo imel niti približno tako dobrih slik kot N8!!!!! Torej niti blizu.
S3 ima po testih porazne slike....Edino če so tebi take všeč, podobno kot so nekaterim oversaturated iphone slike všeč.
Za filme pa ne vem.

PS: sej HTC je imel telefon s 16 mpx in so ga vsi hvalil, a po testih ga je N8 pojedla z 12mpx...

Sklepam, da si oba testiral in primerjal, da tako vehementno zagovarjaš N8. Če pa tega nisi naredil, pa bodi malce bolj previden pri svojih izjavah!

Za navadne smrtnike ni najbolj pomembna absolutna, tehnična kvaliteta fotk, zlasti pa nihče od teh ne pipetka po fotkah, kot je to prikazano v tvojem naslednjem postu. Največkrat je najpomembnejše, da je aparat hitro pripravljen za delo, da ima majhno zakasnitev in da se ga enostavno nastavlja. Kljub temu, da ima N8 poseben mehanski gumb za fotkanje, je blazno počasen in od pritiska na sprožilec do zajetja fotke traja dolgo, predolgo, zlasti ponoči, ko je potrebno počakat, da se fleš napolni. S3 tehnično morda res ne dela tako kvalitetnih fotk kot N8, jih pa dela zelo hitro in brez zakasnitev. Rafalno proženje s štirimi fotkami na sekundo pa tudi pridoda k pozitivnemu vtisu pri uporabi S3.

Ob prvi priložnosti bom pa vzel oba telefona in naredil nekaj fotk, istočasno pod istimi pogoji, v različnih svetlobnih pogojih, pa bomo videli. Pa četudi se izkaže, da dela S3 slabše fotke kot N8 (pa dvomim, da bo razlika velika), ima S3 toliko drugih prednosti, da ni primerjave. Konec koncev bi lahko vzel N808, pa me misel na Symbian vrne na realna tla. In BTW, problem s prostorom na C disku N8 je bil rešen z nadgradnjo (kot sem že zadjič omenil).

"brunobruno", poznaš morda nekoga, ki ima nick "in_focus"

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Rekel sem zato, ker si rekel, da ga prekaša v fotografiji...To da je počasen, je pa druga zgodba...Meni osebno je bolj pomembna kvaliteta in da ne dela razmazkov gibajočih predmetov.

Nokii je treba priznati, da pač dela najboljše camera phone in da v dveh-treh letih po izdelavi modela, so po večini glede kvalitete same slike še vedno boljši od konkurence (več ali manj sami s seboj tekmujejo zadnjih par let glede tehničnih inovacij v področju inovacij).

Problem pri Nokii je bil podhranjen CPU in RAM ter valda SYMBIAN, ki je bil preveč fragmentiran in se jim je software drobil (predvsem po bugi in odzivnosti) kot svež kruh...

Ne nepoznam "in_focus". Zakaj?

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.721
84
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Seveda S3 prekaša N8 (po merilih tistih ki fotkamo s telefoni in kompakti)! S3 vzameš iz žepa ga potreseš in že se starta kamera, s katero lahko delaš fotke takoj in vsaj 4 na sekundo, tudi v nerafalnem načinu, le s pritiski na ikono sprožilca. Pri N8 je to le utopija, od takrat ko jo vzameš iz žepa, pa do takrat, ko lahko narediš prvo fotko, mine najmanj 5 sekund, pa tudi kasneje lahko delaš max. 1 fotko na 2 sekundi. In uporabnikom kompaktnih kamer ter kamer na telefonih sta hitrost in enostavnost uporabe mnogo pomembnejša faktorja, kot pa razlika v kvaliteti, ki jo vidi le izkušeno oko, pri povečavah 1:1 (pipetkanju).

Sem pa ravno sedaj našel nekaj fotk, ki sem jih (seveda v različnih obdobjih) posnel na istem mestu z obema aparatoma. In moram reči, da so fotke, narejene znotraj, s flešom, pri S3 bistveno manj šumeče in da so fotke hitreje premikajočih se predmetov/živali (veverice v Tivoliju), tudi bistveno bolj ostre pri S3. Še celo za fotke, narejene v starem delu Ljubljane, v dobrih svetlobnih razmerah, bi lahko trdil, da imajo pri S3 manj ISO šuma.

Verjetno bi nek izkušen fotograf s pravimi nastavitvami in dovolj časa, z N8 naredil tehnično bolj korektne fotke, kot pa s S3, vendar pa, kot sem že omenil, tistim ki fotkamo s kompakti in telefoni je pomembneje, da lahko hitro in brez muke naredijo uporabno in všečno fotko, da je avtomatika hitra in korektna, kot pa to, da je fotka sicer tehnično (morda malce) boljša, obenem pa je uporaba aparata bistveno manj prijazna in je za fotografiranje potrebno imeti več časa in znanja. Taki si pač omislijo DSLR.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.721
84
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Primerjava N8 (levo), S3 (desno). Fotki sta bili posneti v istem prostoru, osvetljenem z varčno žarnico, ki sveti precej modro, ob isti uri (žal ne na isti dan), obe kameri sta bili nastavljeni na popolno avtomatiko in obe sta sprožili fleš, fotki sta direktno iz kamere, popolnoma neobdelani:

100% (klik na fotke za prikaz v originalni velikosti)

malce povečano

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Primus? Kaj maš ti to zdaj za eno sranje? Da ti povem nekaj ... Ta telefon (N8) dela zelo lepe slike!

Tudi če sliko povečam na maximalno, bi slika seveda izgubila nekaj kvalitete ... ali takšnega sranja pa spet ne pokaže, kot maš ti predstavo z N8. Mogoče je nastavitev bila shranjena za minimalno kakovost (za pošiljanje preko MMSa).

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Vse te teste je naredil, ne da bi vedel, da ima kakovost slikanja nastavljeno na minimum
bonk.gif
N8 je zastarel telefon, tehnologija leti, dobesedno leti, tak da...

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.721
84
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Vse te teste je naredil, ne da bi vedel, da ima kakovost slikanja nastavljeno na minimum
bonk.gif
N8 je zastarel telefon, tehnologija leti, dobesedno leti, tak da...

Obe fotki sta bili narejeni v max kvaliteti JPG, razmerju 4:3, N8 z 12MP in S3 z 8MP. In brez skrbi, zelo dobro vem kaj delam ko fotkam, tako s fotofoni, kot s kompakti. In tudi s slabimi svetlobnimi razmerami imam precej izkušenj, saj je večina mojih fotk narejena pod vodo ali pa na kakšnem trance/house dogodku ( http://public.fotki.com/Primoz/ ).

Kor praviš (tudi sam se želel poudariti isto) tehnologija napreduje in kar je bilo pred 2 letoma top, je danes pase. In to se še najbolj opazi v slabih svetlobnih razmerah, v dobrih pa itak skoraj vsi digitalci delajo dobre posnetke.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sem imel prej N8 in sem opazil, da so s algoritmi že pri SGSII uspeli kvaliteto spravit precej blizu N8, pri SGSIII pa je kvaliteta slik že praktično enaka (razen seveda v primeru uporabe fleša, kjer LED bliskavice nimajo kaj delat zraven).

To sem opazil po testih na GSM Areni, kjer imajo tudi sintetične teste. Enako tudi pri iPhone 4/5

Zdaj imam One S in pri dnevni svetlobi ni neke razlike proti N8, je pa spet takoj ogromna razlika pri uporabi fleša.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
808 - potem pa kar nekaj nazaj na 2. mestu Xperia T in V. Na tretjem mestu pa... ne vem, mogoče iPhone 5?

Ampak je še vedno tak, če telefona nima Xenon bliskavice, je uporaben samo podnevi (dobro, sej se da ponoči tudi slikat, ampak to še zdaleč ni kvalitetna slika).

Sicer pa glede na to, da dobiš za 120€ Samsungov fotoaparat v velikosti škatle čikov s 20x optičnim zoomom in optičnim stabilizartojem, je skoraj škoda iskat telefon na podlagi fotoaparata. Tak za občasno sliko, ko drugega ni pri roki že, za kaj več pa ne.