Brisače

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.272
521
113
Kdo bi si misli, da moram še iz tega delat magisterij...

Nisem želel komplicirat, pa sem vzel v Ikeji. Niti niso nekaj poceni.
Prvih 10 pranj so skoraj ne uporabne in si po njih bolj umazan in moker, kot pred brisanjem (če malo pretiravam...)
Še par pranj, pa so se robovi razparal. pol leta stara brisača, pa zgleda kot, da je 10let.

Grem na amazon, pogledam best seler, res, da so poceni, isti problemi. Grem malo višje po ceni, isti problemi...

Torej kaj kupit?

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.099
455
83
45
dolenska
Uporabljam Svilanitove, 100% bombaž, 15 let stare. Redko oprane s mehčalcem. Te tanove, ki so kot ena plastika, mi ne sedejo.

• Všeč mi je
Reactions: ozze

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.522
113
Ko sva se 20 let nazaj vselila sva od moje mati dobila komplet Svilanitovih brisač. Skozi leta so se poleg nabrale še nekatere druge, vendar so te Svilanitove še vedno skoraj take kot so bile, vse ostalo hitreje razpada, pa se drugih izogibamo, ker slabše obrišejo kot Svilanitove. Tko da končaj magisterij in kupi Svilanitove brisače.
Kle jih poklikaš, mal zamižiš ko plačaš in pol je to to.

PS: Včasih ne rabiš daleč, je domači proizvod vrhunski.

frog55

Fizikalc
23. apr 2010
302
96
28
Ko sva se 20 let nazaj vselila sva od moje mati dobila komplet Svilanitovih brisač. Skozi leta so se poleg nabrale še nekatere druge, vendar so te Svilanitove še vedno skoraj take kot so bile, vse ostalo hitreje razpada, pa se drugih izogibamo, ker slabše obrišejo kot Svilanitove. Tko da končaj magisterij in kupi Svilanitove brisače.

Samo tudi Svilanit ni več to kar je bil. Kupili njihove kopalne brisače poleti in ni več to to. So pa bile made in Turkey.

• Všeč mi je
Reactions: Palcek in Jabe

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.879
-1.353
63
Res je, Svilanit je bil včasih sinonim za kvaliteto. Nazadnje sem jih zamenjal lani z brisačami iz jysk in zaenkrat dobro opravljajo to, za kar so narejene.

pikapoka07

Pripravnik
6. dec 2013
214
4
18
Jysk - samo une višja kvaliteta, so top, mehke po pol leta in fajn se obriše. Imajo pa velikokrat akcijo za 50 off. Sem menjala kar vse kopalniške.

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.676
2.743
113
Težava novih/modernih brisač je apretura, da v trgovini zgledajo lepe, pa mehke na otip, v resnici pa si z njimi sploh ne moreš obrisat vode s telesa, ker enostavno ne vpijajo.

Še po par pranjih so nekatere popolnoma neuporabne.

Po drugi strani pa na turški tržnici kupljene tradicionalne "rjuhe" za na plažo opravijo svoj posel odlično, čeprav niso tako debele in vpojne na prvi pogled.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.825
647
113
Zanimivo. Pri nas so bele ikeine že 6 let, še vedno vse ok, v bistvu odlične brisače:

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.712
159
63
Kdo bi si misli, da moram še iz tega delat magisterij...

Nisem želel komplicirat, pa sem vzel v Ikeji. Niti niso nekaj poceni.
Prvih 10 pranj so skoraj ne uporabne in si po njih bolj umazan in moker, kot pred brisanjem (če malo pretiravam...)
Še par pranj, pa so se robovi razparal. pol leta stara brisača, pa zgleda kot, da je 10let.

Grem na amazon, pogledam best seler, res, da so poceni, isti problemi. Grem malo višje po ceni, isti problemi...

Torej kaj kupit?
Kvalitetne so Svilanit brisače z dodatkom bambusa. Bambus ima naravno protimikrobno delovanje, zato se brisača samo-dezinficira. Potem imaš še tiste modele, ki so iz "egipčanskega" bombaža - pomeni le, da je več materiala (večja teža) na kvadratni m.
Je pa dejstvo, da na začetku nobene brisače zares dobro ne pivnajo in se bo stanje še poslabševalo, če se jih pere z mehčalcem. Tudi brisače, ki so bile super vpijajoče, bodo ob uporabi mehčalca nehale pivnati.
Pač kupiš nove brisače, lahko običajne Svilanit, lahko kvalitetnejše (bambus za dezinfekcijo, egipčanske za večjo kapaciteto vsrkane vode) in se pri pranju teh brisač odpovej mehčalcu ali pa daj najdražji to priporočilo-navodilo. Po kakih 5 pranjih bodo že na otip trde in super brisale.
Glede deformacije pa khm, težava je v visokih obratih centrifuge pralnega stroja, ki seveda natrga vlakna. Visoka centrifuga je postala trend, dejansko pa je uporabna samo kadar se daje za tem v sušilec, da porabi manj elektrike. Torej ekološki vidik, za katerega je potem potrebno proizvesti več brisač in morda niti ni več ekološki. Morda v ozadju ekonomija?
Pa tudi sušilec deformira tkanine in se splača sušiti vsaj na znižani moči.
Skratka, če lahko sušiš na prostem ali na sušilu, znižaj obrate na 700 ali še manj, jaz dam kar na minimum 500 in bodo brisače dolgo lepe. Res se potem malo dlje suši, ampak se splača. Pa če na sušilu, takrat prezračuj prostor za par minut na prepih, da zaradi vlage ne nastane plesen

jezek

Guru
24. jul 2008
3.682
1.531
113
Jysk. Vse so dobre, tudi one ko v akciji pridejo 1e al koliko. Trajnost me ne zanima prevec, glede na to da se nonstop perejo (po vsakem tusiranju) je logicno, da je treba obnavljat zalogo.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor

Te brisače trakovi, ki so všiti po sredini skupaj potegnejo, da po par sušenjih v sušilcu niso več brisačam podobne.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.272
521
113
Zanimivo. Pri nas so bele ikeine že 6 let, še vedno vse ok, v bistvu odlične brisače:

jaz sem te vzel https://www.ikea.com/hr/hr/p/fredriksjoen-rucnik-za-ruke-bijela-10496726/#content pa sem razočaran

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.272
521
113
Kvalitetne so Svilanit brisače z dodatkom bambusa. Bambus ima naravno protimikrobno delovanje, zato se brisača samo-dezinficira. Potem imaš še tiste modele, ki so iz "egipčanskega" bombaža - pomeni le, da je več materiala (večja teža) na kvadratni m.
Je pa dejstvo, da na začetku nobene brisače zares dobro ne pivnajo in se bo stanje še poslabševalo, če se jih pere z mehčalcem. Tudi brisače, ki so bile super vpijajoče, bodo ob uporabi mehčalca nehale pivnati.
Pač kupiš nove brisače, lahko običajne Svilanit, lahko kvalitetnejše (bambus za dezinfekcijo, egipčanske za večjo kapaciteto vsrkane vode) in se pri pranju teh brisač odpovej mehčalcu ali pa daj najdražji to priporočilo-navodilo. Po kakih 5 pranjih bodo že na otip trde in super brisale.
Glede deformacije pa khm, težava je v visokih obratih centrifuge pralnega stroja, ki seveda natrga vlakna. Visoka centrifuga je postala trend, dejansko pa je uporabna samo kadar se daje za tem v sušilec, da porabi manj elektrike. Torej ekološki vidik, za katerega je potem potrebno proizvesti več brisač in morda niti ni več ekološki. Morda v ozadju ekonomija?
Pa tudi sušilec deformira tkanine in se splača sušiti vsaj na znižani moči.
Skratka, če lahko sušiš na prostem ali na sušilu, znižaj obrate na 700 ali še manj, jaz dam kar na minimum 500 in bodo brisače dolgo lepe. Res se potem malo dlje suši, ampak se splača. Pa če na sušilu, takrat prezračuj prostor za par minut na prepih, da zaradi vlage ne nastane plesen
v sušilcu jih res sušimo, obratov ne vem. mehčalca pa ne uporabljamo. Z obrati bi se morda lahko strinjal. Sam vseeno je šlo prehitro k vragu... Morda nove probamo z manjšimi obrati sušit.

22. jul 2007
13.582
1.764
113
124
Sušilec vsekakor doprinese h krajši življenski dobi, je pa tudi res da splošna kvaliteta vseh proizvodov drastično pada, tudi Svilanitu in Ikei.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe