Evropski pogled na zadevo.
Meni je ljubši ameriški - polnoletna oseba je sama zase odgovorna. V stvari se sam spuščaš - v gore sam lezeš, v čoln sam lezeš, bolj ali manj opremljen (oz. s slabšo opremo) se sam usedeš v čoln ali na kolo (če je komu bližje). Izposojevalec je odgovoren le za to, da izposodi brezhibno opremo (to pomeni - da ne sme trditi, da je kolo brezhibno, v resnici je pa fardirbano). Seveda samo tisto opremo, ki jo stranka oz. zakon zahteva (če npr. je tehnično brezhiben avto tak, ki ima v svoji opremi trikotnik, potem mora biti notri tudi trikotnik). Ne pa kar vsa božja oprema, za katero neka strokovna javnost misli "da je baje dobro imet". Ali si ti to (dodatno) opremo izposodiš, je pa tvoj problem. Ali jo res uporabljaš, spet tvoj problem. Če misliš, da vse veš (in zato ne poslušaš nasvetov vodičev oz. jih sploh nimaš) - uganil si: tvoj problem.
Sicer lahko končamo v otroškem vrtcu: Ali so BPH krive za to, da je nekdo kupil delnico, ki je sedaj izgubila vrednost? Ali so krivi proizvajalci nožev, ker se je nekdo z njim ponesreči urezal, ker se "mu ni dalo brati navodil na netu"?
Kje se bo nehalo to "držanje za rokico" odraslih ljudi, ki se baje "niso dolžni vnaprej pozanimati, v kaj se spuščajo"?
Meni gre na k****, da se iz mojega denarja financira reševanje idiotov, ki v salonarjih lezejo na Mangrt. In da se sedaj spravljamo z drakonskimi kaznimi na nekega izposojevalca čolnov, ko je pa jasno, da so osebki zavestno delali samomor in je povsem vseeno vseeno, ali bi v tistem čolnu bilo pedeset reševalnih pasov ali pa nobenega.
Dečko je izposodil čoln! Ni se igral organizacije izleta!
(gornji primer: Izposodil je samo padalo! Ni prodajal skokov z letala!)