Neapeljska picerija

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Aha. Kolikokrat je pa kdo dejansko naročil well done?

Pred tremi leti sva z mojo bila na road tripu po južni Franciji, cca 14 dni. Vsakič spala drugje, vsak večer jedla drugje. Žena načeloma ne je manj pečenega stejka, kot well done. Mislim, da je takrat 3x naročila well done stejk, seveda vsakič drugje. Povsod je dobila največ medium pečenega. In tretjič vprašava natakarja, čisto prijateljsko, brez teženja...kje je fora, da Francozi ne naredijo well done stejka? Mimogrede...to je bilo v Mouginsu, ki slovi po ne ravno slabih restavracijah, čeprav Mišelink (še) nimajo. In se tip nasmeji in vpraša, če sva resna. Seveda pritrdiva. Njegova razlaga je bila, da ne bo noben kuhar v kolikor toliko dobri restavraciji v Franciji naredil well done stejka. Pika. Medium max in to je to.

Lahko bi šla k recimo Ramsayu, nebi bil noben problem.

Saj ne, da je bil problem. Ona je pojedla zunanji, pečen del, jaz pa notranjost...win-win...edino ona je bila hitro spet lačna...
smile-1.gif


Gre za to, da si vprašal, če je kdo dejansko naročil well done. Ja, smo, in najmanj tretjič, mogoče tudi drugič se je posebej poudarilo, da je želja well done. In ne gre za to, da oni ne bi znali narediti well done...ne razumejo, zakaj bi nekdo želel dobiti well done.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
2.007
786
113
Sej po mojem velika večina, ki jemo steake ne razume zakaj bi hotel narediti steak well done. Zakaj bi tisto sočnost in mehkobnost steaka zamenjal za prepečeno suho well done zadevo.
Kaj si Ramsay misli o well done je pa tukaj povedal
smile-1.gif
: https://www.youtube.com/watch?v=lCc8IEvh70w
Po mojem, če na Japonskem rečeš da bi wagyu govedino jedu well done, kuhar naredi harakiri.
smile-1.gif

Je pa tko kot ima gost pravico nekaj zahtevati ima tudi restavracija pravico, da se drži nekih svojih standradov. Sam sem svojo "prevzgojil" na medium.
smile-1.gif
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kot sem napisal zgoraj. Kobe ima pa sploh toliko maščobe, da bi bil tudi well done izjemno dober.

Kar poglej, kako se peče kobe prve klase v japonski restavraciji. Marsikak košček ali pa del koščka je več kot medium. Več je površine boljši je okus.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
2.007
786
113
Ja se strinjam. Koliko sem bral (kobe še nisem probal) je najboljša medium rare do medium pečeno. Naj ne bi bila rare ali pa ni priporočeno zaradi maščobe. Je pa sigurno ta kos mesa bolj dober zaradi večje količine maščove tudi well done kot ostali.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Dobro zdaj pa že nehajmo nakladat
smile-1.gif
Meni je ta Neapeljska pizza za en drek kar pa ne pomeni nasplošno da je ta pizza ostalim za en drek, zato pa sem vprašal za mnenje ali je z menoj kaj narobe da mi nikakor ne paše in da je veliko ljudi puščalo na krožnikih oz. kaj mislite ostali in sem bil takoj napaden da nimam pojma, itak majstori.

Steak je taboljši (meni) če je pečen bistveno manj od mediuma, nekomu drugemu pa je tako pečen steak za en drek in mu obrača ob pogledu nanj (predsodki in še kaj), kot meni ta neapeljska pizza (iz super duper moke, pelatov, 5 dni vzhajanja ter še česa) kar pa sploh nima nobene veze. Če se človek odloči da bo kljub temu pojedel kvaliteten kos mesa je to njegov problem koliko se ga bo z well done načinom priprave "uničilo". Tako da debata o tem, kakšna "mora" biti TAPRAVA pizza ter kakšen "mora" biti TAPRAVI steak je ena od največjih neumnosti kar sem jih prebral na tem forumu. Skratka meni ne paše ta usrana pizza, nekomu pa ne paše prav pripravljen steak. Vsakemu svoje. Je pa tukaj drug problem, zakaj boljše gostilne ne pripravljajo well done steakov? Ker hočejo da bi vi dobro papcali?
smile-1.gif
Pač nočejo negativnih feedbackov da je bil tam pripravljen steak za en drek, to je vse, skrbijo za svojo rit ne za vašo.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.173
3.637
113
Marlbor
Ksz

A ni pica v resnici nastala iz prleške gibanice, ki se je pekla že od 17.stoletja?
 

Schime

Guru
22. nov 2008
2.007
786
113
Na koncu pridemo vedno do iste točke. Okusi so različni in se je zato brez veze kregati kaj je enemu super in drugemu za en drek.
smile-1.gif
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Citat:
Uporabnik Schime pravi:
Na koncu pridemo vedno do iste točke. Okusi so različni in se je zato brez veze kregati kaj je enemu super in drugemu za en drek.
smile-1.gif

Pa saj to je to o čemer jaz govorim, potem pa par osebkov pametuje da to tako mora biti ker je prav in ker je tradicionalno in tako v štartu zamišljeno
smile-1.gif
 

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.719
113
Glede velikosti, pa res nisi napet
evil.gif




V primerjavi s kako šefovo v emonski z borovničevim sokom.... kje so študentski dnevi.
crazy1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Eh....saj zato pa je kot je. Ne spoštuje se nobenih tradicij, znanja, standardov in pa predvsem dela in prizadevanja drugih. To je zame nespoštovanje. Forum pa cveti. Brez zamere....pač debatiramo.
 
Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Pa razumem jaz tebe, spoštujem npr. tradicijo orehove potice (čeprav jo lahko dodelaš in spečeš na moderen način in je boljša) naših babic, kaj pa imam jaz z Italjansko tradicijo? Zakaj bi jo moral spoštovati če pa mi ne ležijo ti okusi?
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Glede velikosti, pa res nisi napet
evil.gif



Saj ravno to me je presenetilo, kljub majhnosti same pizze koliko so ljudje puščali na krožnikih. Je pa bila vrhunska tista njihova mozarella za predjed
zmaga.gif
 

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.809
388
83
Vipavska dolina
KSZ

Sam pico najraje jem domačo, ker mi nekako ne "diši" drugo kot testo, pelati (mezga/karkoliježetisto), šunka in sir, brez ostalih dodatkov.
Sem bil pa v Ostravi dokaj presenečen, ko sem dobil ravno tako, tam se še origano prinesli posebej in si si ga sam "natrosil" če si želel. Za olive (ki so jih rezali kot podložke) smo se pa takoj dogovorili da želimo brez. Velikost je drugotnega pomena, je pa res verjetno občutek da če cena ni ravno nizka ni lepo videt nekaj majhnega na krožniku.
smile-1.gif
 

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.499
2.222
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Glede velikosti, pa res nisi napet
evil.gif



Saj ravno to me je presenetilo, kljub majhnosti same pizze koliko so ljudje puščali na krožnikih. Je pa bila vrhunska tista njihova mozarella za predjed
zmaga.gif

A krožniki so pa od šalice za kofe?
 

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pa razumem jaz tebe, spoštujem npr. tradicijo orehove potice (čeprav jo lahko dodelaš in spečeš na moderen način in je boljša) naših babic, kaj pa imam jaz z Italjansko tradicijo? Zakaj bi jo moral spoštovati če pa mi ne ležijo ti okusi?

Hipsterski način, ko iz vsega delamo znanost.

Čez kako leto bo morda vzniknila ideja, da pravo neapeljsko pizzo lahko ješ samo z originalnim neapeljskim priborom. Za avtentičen občutek!
crazy1.gif
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pa razumem jaz tebe, spoštujem npr. tradicijo orehove potice (čeprav jo lahko dodelaš in spečeš na moderen način in je boljša) naših babic, kaj pa imam jaz z Italjansko tradicijo? Zakaj bi jo moral spoštovati če pa mi ne ležijo ti okusi?

Hipsterski način, ko iz vsega delamo znanost.

Čez kako leto bo morda vzniknila ideja, da pravo neapeljsko pizzo lahko ješ samo z originalnim neapeljskim priborom. Za avtentičen občutek!
crazy1.gif

Jasno in to bo +1,50€ po pizzi ter novih 100 dni guzve
hysterical-1.gif
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.605
3.045
113
v lokalni ostariji
je tako ja...

pač in sedaj ker je nekdo rekel da samo tako je dobro so vsi ostali brez okusa, kmetje zarukani...

eh ja...

in če je nekje gužva še ne pomen da zarad kakovosti...
 

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Hipsterski način, ko iz vsega delamo znanost.

Čez kako leto bo morda vzniknila ideja, da pravo neapeljsko pizzo lahko ješ samo z originalnim neapeljskim priborom. Za avtentičen občutek!
crazy1.gif

hipsterski nacin? Clovek ta pizza se enaka dela ze 200-250 let kako je potem to hipsterski nacin?

Sedaj, ko je vedno vec ljudi, turistov in so ljudje pripravljeni jesti tudi kaj drugega kot domace na zlico bomo za vsako tradicionalno jed rekli, da je hipstersko samo zato, ker prej tega ni bilo pri nas?