Neapeljska picerija

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.280
2.871
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik tratnjak pravi:
problem je, da imamo vedno vzorce v glavi kaksen okus bi naj nekaj imelo.

Vcasih so katere zadeve drugace pripravljene - niti ni vazno sedaj katero je pravilno. Smiselno je, da vsako jed ocenjujes individualno in ne preko stereotipov in bos hitro ugotovil kaj ti je dobro.

To je zagotovo vedno problem pri večini, enostavno si marsikdo sploh ne upa poizkusiti nekaj novega, če pa že pa vse novo in drugačno tako spljuva, ker enostavno ni vajen in nikakor ne pusti, da bi bilo dobro. Kot otroci, ki jim je top jed Dunajski in pomfri karkoli odstopa od tega je že sumljivo in zanič. Nekateri počasi prerastemo Dunajca in si drznemo poizkusiti tudi kakšno olivo in mozzarelo ali pa še kaj bolj strašnega, naprimer krvavo meso. Nekateri pa ostanejo na preverjenem dunajcu in podobnimi jedmi, ki med sabo ne odstopajo preveč, je vse neka zlata sredina za vsakršen okus, oziroma je okus jedi popolnoma prekrit. Ponavadi takšni ljudje tudi za vsako jed najraje uporabijo vegeto, da je lepo vse bolj podobnega okusa, od piščanca, juhe, svinjine... vse isto.
 

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.280
2.871
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:

nobena Slovenska ne more primerjati z njihovimi.

Bravo poznavalec, to pa ti dam prav
cool-1.gif

Če že citiraš citiraj mojo celotno izjavo, napisal sem "ZA MOJ OKUS se nobena Slovenska ne more primerjati z njihovimi. Za tvoj okus je pa očitno obratno. Čemu torej pametovanje?
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.213
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Avtofun....a ti trolaš? Resno....francozi ali mi slovenci take moke ne uporabljamo in je nismo navajeni in je ne meljemo. Italjani jo že od pamtiveka. Pradajz pri nas takšen ne zraste, zraste pa v Istri podoben in dober. Mozzarele take ne delamo, ker nimamo bivolov. Pri baziliki ziher ni razlik....evo. Sploh te ne razumem....zato vprašnje v začetku posta. Pa brez zamere....si povedal da ti ni taksna pizza dobra. Thats it.
Ne me napasti, ker nisem ne za ne proti ampak, kaj pa je res tako posebnega na tej uvoženi italijanski moki? Najbrž ne dejstvo, da je "tip 00".
Glede na opisane tipe moke je moka tip 00 (italijansko) enakovredna naši oznaki tip 500 (gladka). Kar je pa povsem navadna moka. Edini "dodatek" je, da naj bi bila ekstra, super, duper, tuper kvalitetna.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik ales85 pravi:
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Avtofun....a ti trolaš? Resno....francozi ali mi slovenci take moke ne uporabljamo in je nismo navajeni in je ne meljemo. Italjani jo že od pamtiveka. Pradajz pri nas takšen ne zraste, zraste pa v Istri podoben in dober. Mozzarele take ne delamo, ker nimamo bivolov. Pri baziliki ziher ni razlik....evo. Sploh te ne razumem....zato vprašnje v začetku posta. Pa brez zamere....si povedal da ti ni taksna pizza dobra. Thats it.
Ne me napasti, ker nisem ne za ne proti ampak, kaj pa je res tako posebnega na tej uvoženi italijanski moki? Najbrž ne dejstvo, da je "tip 00".
Glede na opisane tipe moke je moka tip 00 (italijansko) enakovredna naši oznaki tip 500 (gladka). Kar je pa povsem navadna moka. Edini "dodatek" je, da naj bi bila ekstra, super, duper, tuper kvalitetna.

Ni cisto res....te oznake ne stimajo. Moka je mleta malo drugace kot nasa. Med gresom in ostro moko. Tudi fomace italjanske tedtenine so iz te moke. Durum moka - semolina. Kolikor vem pa se mesa ta moka se z delom ostre in delom gladke. Recepture ne bo povedal noben picopek. Je pa testo tista res glavna stvar pri vsem skupaj. Fermentacija 24-48 ur, zacetna avtoliza, sol brez joda, voda prave kvalitete in potem še peč. Sej ne rečem da je izi...
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
dobro pico je dejansko zelo zelolooo težko dobit.

je pa zdej očitno enaka fora kt pr burgerjih... prej so ble pleskavice (hamburgerji æizburgerji...) potem hood in "pravi klasiščen" burger no zdej pa očitno isti hec s picam.... domnevam da bo kmal en kup "pravih italjanskih" picerij...

kar se pa tiče smejanja enemu ki mu je pica premal obložena... vsak ima svoj okus. eni tudi ne jedo nobenega mesa ki ni narjen VSAJ well done...

Je nek standard....v steakhouse ne hodiš na well done steak. V pravo neapeljsko pizzo ne hodiš jamrat in primerjat z ostalimi pizzami. Če boš šel boš opazil, da os pizze dejansko sestavljene le iz tradicionalnih sestavin. Hipster koncept se mi zdi, da se pic ne bo dotaknil...nekak ni isto kot burgerji. Je samo evolucija nazaj na original. Burgerjev prej dejansko ni bilo. Lahko pa upamo, da bo v burgeriji tud evolucija nazaj na original....
smile-1.gif

Tole s steaki je pa en navaden bullshit, ki ga vsak prodaja. Meso se speče na način, ki odgovarja jedcu. In tudi well done steak je lahko vrhunski in poln okusa. Je pa res, da redko kdo zna spečt well done steak brez da ga ubije. (Pa preden se vsi začnete usajat, jaz najraje jem medium-rare)
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
dobro pico je dejansko zelo zelolooo težko dobit.

je pa zdej očitno enaka fora kt pr burgerjih... prej so ble pleskavice (hamburgerji æizburgerji...) potem hood in "pravi klasiščen" burger no zdej pa očitno isti hec s picam.... domnevam da bo kmal en kup "pravih italjanskih" picerij...

kar se pa tiče smejanja enemu ki mu je pica premal obložena... vsak ima svoj okus. eni tudi ne jedo nobenega mesa ki ni narjen VSAJ well done...

Je nek standard....v steakhouse ne hodiš na well done steak. V pravo neapeljsko pizzo ne hodiš jamrat in primerjat z ostalimi pizzami. Če boš šel boš opazil, da os pizze dejansko sestavljene le iz tradicionalnih sestavin. Hipster koncept se mi zdi, da se pic ne bo dotaknil...nekak ni isto kot burgerji. Je samo evolucija nazaj na original. Burgerjev prej dejansko ni bilo. Lahko pa upamo, da bo v burgeriji tud evolucija nazaj na original....
smile-1.gif

Tole s steaki je pa en navaden bullshit, ki ga vsak prodaja. Meso se speče na način, ki odgovarja jedcu. In tudi well done steak je lahko vrhunski in poln okusa. Je pa res, da redko kdo zna spečt well done steak brez da ga ubije. (Pa preden se vsi začnete usajat, jaz najraje jem medium-rare)

Sosry ampak tole je tezki LOL.
 

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Ni cisto res....te oznake ne stimajo. Moka je mleta malo drugace kot nasa. Med gresom in ostro moko. Tudi fomace italjanske tedtenine so iz te moke. Durum moka - semolina. Kolikor vem pa se mesa ta moka se z delom ostre in delom gladke. Recepture ne bo povedal noben picopek. Je pa testo tista res glavna stvar pri vsem skupaj. Fermentacija 24-48 ur, zacetna avtoliza, sol brez joda, voda prave kvalitete in potem še peč. Sej ne rečem da je izi...


durum moka je precej drugacna od navadne. Pri testeninah tako (mislim, da zaradi visokega glutena) ne potrebujes jajc za vezanje kot pri ostalih mokah.

Ne vem pa kaj ljudem ni jasno - pica prav je taka in taka, ostalo so razlicne verzije. Jes tisto ki ti odgovarja in se ne sprasujes zakaj je nekomu drugeme druga vsec.

Ce moras to vprasat pol je dejstvo, da tud odgovora ne bos razumel, ker je tvoje razmisljanje drugacno.

Seveda to govorim nasplosno ne za tebe
smile-1.gif
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.293
1.218
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Pojdi k parim Michelinkotom pa ti bo rade volje kdo pokazal.

Sem že bil pri kakem Michelinkotu in tudi stek jedel. Več kot medium ga nobeden ni pekel, če nisi nič rekel, je bil medium rare. Je nekdo 2x nazaj poslal, da je premalo. 3 je kuhar prinesel do vrat, da vidi kretena. Mu je kos oglja naredil. Pa zaželel dober tek

PS: tip je pojedel. Verjetno iz sramu.
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Aha. Kolikokrat je pa kdo dejansko naročil well done?
Pred kratkim sm jedu pr Hestonu (dve zvezdice), moja je mela raco, jst kotlet in za oboje so nama povedal da bo na meji krvavga in da ce nama to ne pase, nej si zbereva kej druzga.
 

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Aha. Kolikokrat je pa kdo dejansko naročil well done?

Pred tremi leti sva z mojo bila na road tripu po južni Franciji, cca 14 dni. Vsakič spala drugje, vsak večer jedla drugje. Žena načeloma ne je manj pečenega stejka, kot well done. Mislim, da je takrat 3x naročila well done stejk, seveda vsakič drugje. Povsod je dobila največ medium pečenega. In tretjič vprašava natakarja, čisto prijateljsko, brez teženja...kje je fora, da Francozi ne naredijo well done stejka? Mimogrede...to je bilo v Mouginsu, ki slovi po ne ravno slabih restavracijah, čeprav Mišelink (še) nimajo. In se tip nasmeji in vpraša, če sva resna. Seveda pritrdiva. Njegova razlaga je bila, da ne bo noben kuhar v kolikor toliko dobri restavraciji v Franciji naredil well done stejka. Pika. Medium max in to je to.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Aha. Kolikokrat je pa kdo dejansko naročil well done?

Pred tremi leti sva z mojo bila na road tripu po južni Franciji, cca 14 dni. Vsakič spala drugje, vsak večer jedla drugje. Žena načeloma ne je manj pečenega stejka, kot well done. Mislim, da je takrat 3x naročila well done stejk, seveda vsakič drugje. Povsod je dobila največ medium pečenega. In tretjič vprašava natakarja, čisto prijateljsko, brez teženja...kje je fora, da Francozi ne naredijo well done stejka? Mimogrede...to je bilo v Mouginsu, ki slovi po ne ravno slabih restavracijah, čeprav Mišelink (še) nimajo. In se tip nasmeji in vpraša, če sva resna. Seveda pritrdiva. Njegova razlaga je bila, da ne bo noben kuhar v kolikor toliko dobri restavraciji v Franciji naredil well done stejka. Pika. Medium max in to je to.

Lahko bi šla k recimo Ramsayu, nebi bil noben problem.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Se dejansko strinjam s tabo. Če ga plačam ga kar naj uniči. Jaz še nisem videl, da bi zavrnil well done. Natakar ponavadi točno razloži, kaj bo s stejkom v tem primeru, pripravijo ga pa še vedno. V slo itak falijo temp. zdaj ob navalu sploh hambiče kar rare ven mečejo, pa na zunaj ničkaj lepo zapečene...grozno.

Hamburger v EU se da sfejkat, ker se da kontrolirat % maščobe in tako se da "mehkobo" doseč tudi nad medium. Naše s travo futrano govedo pa nima niti pribljižno toliko % maščob kot wagyu, black angus ipd. in pač ni užitno drugače kot medium rare. Problem je, ker še vedno ne znajo skorjice na zunaj proizvest, samo komplicira se, temperature pa pač prenizke.