Neapeljska picerija

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
OK, verjamem da naredijo odlicno margerito...meni ostane vseeno se dvom v kvaliteto sestavin...ne toliko, kar se tice okusa, temvec zdravju skodljivih stvari. Se italijani sami na zaupajo juznjakom, kaj vse je lahko preko krav prislo npr. v buffalo. Paradiznik za trg je itak presprican z vsem moznim itd.

Človek, daj se poučiti o sestavinah.....če bi rad sterilno potem pozabi na vse francoske, španske in italjanske original delikatese. Prek krav v buffalo bo pa kaj težko prišlo. To da pa omenjaš nezaupanje severa do juga pa je geopolitična floskula.



Tule ima @mr prav... vem kaj misli... okolica Nepalja je eno najbolj kontaminiranih območij na svetu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Sej pravim popularizacija pice je prišla iz amerike, ampak tam je pač pica 3cm testo z nebroj sestavinami nabasanimi na tisti kruh. Primerljivo mogoče z našo kontinentalno pico (tisto od Jožeta za hribovce).

Analogijo z burekom sem dal ker recimo burek oz. pita v neki fancy bosanski restavraciji nima nič z šiptarskimi zvitki v papirju. Ampak če nisi ravno živel v okolju kjer so bakice pekle burek bi ob omembi besede pomislil na tisto stvar s štaciona! Če nekdo sedaj v franciji odpre fancy restavracijo z bosansko hrano ne moreš sedaj rečt da je burek v francijo prišel s slovenskega štaciona.
 

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.471
356
83
34
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Pica se povsod prilagodi lokalnemu okusu in sestavinam. Margerita je edina in prava le v Napoliju.

Verace se ni prilagodil slovencem, ker je popolno nasprotje tiste pice, katera je slovencem "top". V Neaplju res še nisem jedel pice, sem jo pa v Milanu in Rimu in zadeva je po videzu in okusu ista. Očitno se jim ni treba prilagajat slovenskemu okusu, glede na to kakšno gužvo imajo.
confused-1.gif


Tistemu, ki je vseeno ali je na pici ketchup ali san marzano, gauda ali buffalo, šunkarca ali parmski pršut pa naj pač obide, manj gužve zame.
grims-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Sej ok. Maš tud po svoje prav, čeprav to bolj velja za države, ki ne mejijo na Italijo. Pa ne govorim zdaj o original neapeljski pizzi, ampak o pizzi, kot jedi. Na severu jo velikokrat dobiš rezano na kvadrat, pečeno v protfanu. Domačo seveda, pa tudi na štantih. Z gostinsko mozzarelo, vloženimi gobami itd. Jasno, da.

Ampak, da nastopiš najprej z dvomom v sestavine (sestavo le teh) je kar močna. Sploh ob DOP oznakah. Proizvajalec originalne buffale si po mojem mnenju ob prodaji na trg (sever) niti ne dovoli, še manj pa upa nategnit koga, kaj praviš? Morda "kod nas", v Italiji in Franciji pa na tradicionalne izdelke gledajo malenkost drugače.

Sploh pa se je debata razvila zaradi užaljenega egota. Tisti, ki vemo kaj je neapeljska pizza pa lahko sedah uživamo v njej.
 

mr_

Guru
20. sep 2007
9.398
2.761
113
Vsekakor priporocam ogled juga, pizza, slascice, vse hrana je spodaj odlicna. In cetudi identicno stvar preneses k nam ali severneje ni to to.
smile-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Da se malo umiri debata. Kaj ko bi enkrat za spremembo (vsaj kar se kulinarike tiče....drugje bo tule težka), sprejeli takšne original zadeve z veseljem in ne z takojšnjim kontra produktivnim nastopom. To, da se nekdo ne zna znajti z rezervacijo je itak drugotnega pomena.

Jaz si želim še več takšnih, originalnosti predanih gostincev. Za tiste, ki pa želijo prilagojeno kuhinjo je pa itak še dovolj ostalega.
cheer.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Vsekakor priporocam ogled juga, pizza, slascice, vse hrana je spodaj odlicna. In cetudi identicno stvar preneses k nam ali severneje ni to to.
smile-1.gif

Ja ampak povej raje bistvo, seveda ni tukaj takšnega vremena, zraka, folka, ulic.....in ZATO to ni to. Jasno. Celo poletje jem sardele z lastnega žara na morju, kupljene dve uri prej, ujete 6 ur prej. Doma si jih ne pečem, ker to ni to. Ampak tale Verace....no, še na mnoga leta!!!
cheer.gif
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
OK, verjamem da naredijo odlicno margerito...meni ostane vseeno se dvom v kvaliteto sestavin...ne toliko, kar se tice okusa, temvec zdravju skodljivih stvari. Se italijani sami na zaupajo juznjakom, kaj vse je lahko preko krav prislo npr. v buffalo. Paradiznik za trg je itak presprican z vsem moznim itd.

Človek, daj se poučiti o sestavinah.....če bi rad sterilno potem pozabi na vse francoske, španske in italjanske original delikatese. Prek krav v buffalo bo pa kaj težko prišlo. To da pa omenjaš nezaupanje severa do juga pa je geopolitična floskula.



Tule ima @mr prav... vem kaj misli... okolica Nepalja je eno najbolj kontaminiranih območij na svetu.

Point....samo dvomim da karkoli, kar ima oznako DOP je problematično. Krijumčarski posli pa verjetno obstajajo....
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.605
3.045
113
v lokalni ostariji
dobro pico je dejansko zelo zelolooo težko dobit.

je pa zdej očitno enaka fora kt pr burgerjih... prej so ble pleskavice (hamburgerji æizburgerji...) potem hood in "pravi klasiščen" burger no zdej pa očitno isti hec s picam.... domnevam da bo kmal en kup "pravih italjanskih" picerij...

kar se pa tiče smejanja enemu ki mu je pica premal obložena... vsak ima svoj okus. eni tudi ne jedo nobenega mesa ki ni narjen VSAJ well done...
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
dobro pico je dejansko zelo zelolooo težko dobit.

je pa zdej očitno enaka fora kt pr burgerjih... prej so ble pleskavice (hamburgerji æizburgerji...) potem hood in "pravi klasiščen" burger no zdej pa očitno isti hec s picam.... domnevam da bo kmal en kup "pravih italjanskih" picerij...

kar se pa tiče smejanja enemu ki mu je pica premal obložena... vsak ima svoj okus. eni tudi ne jedo nobenega mesa ki ni narjen VSAJ well done...

Je nek standard....v steakhouse ne hodiš na well done steak. V pravo neapeljsko pizzo ne hodiš jamrat in primerjat z ostalimi pizzami. Če boš šel boš opazil, da os pizze dejansko sestavljene le iz tradicionalnih sestavin. Hipster koncept se mi zdi, da se pic ne bo dotaknil...nekak ni isto kot burgerji. Je samo evolucija nazaj na original. Burgerjev prej dejansko ni bilo. Lahko pa upamo, da bo v burgeriji tud evolucija nazaj na original....
smile-1.gif
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
OK, verjamem da naredijo odlicno margerito...meni ostane vseeno se dvom v kvaliteto sestavin...ne toliko, kar se tice okusa, temvec zdravju skodljivih stvari. Se italijani sami na zaupajo juznjakom, kaj vse je lahko preko krav prislo npr. v buffalo. Paradiznik za trg je itak presprican z vsem moznim itd.

Človek, daj se poučiti o sestavinah.....če bi rad sterilno potem pozabi na vse francoske, španske in italjanske original delikatese. Prek krav v buffalo bo pa kaj težko prišlo. To da pa omenjaš nezaupanje severa do juga pa je geopolitična floskula.



Tule ima @mr prav... vem kaj misli... okolica Nepalja je eno najbolj kontaminiranih območij na svetu.

Point....samo dvomim da karkoli, kar ima oznako DOP je problematično. Krijumčarski posli pa verjetno obstajajo....

Na tole ciljam..., velik del financiranja za mafijo predstavljajo tudi strupeni odpadki, taki, ki se jih znebijo države v EU na ta način, da za "razgradnjo" le teh plačajo podjetjem v lasti mafije, končajo pa v jamah, oz jih skurijo v Campani-ji. Zemlja je zastrupljena in to je velik problem dol.

http://www.telegraph.co.uk/news/0/mafia-toxic-waste-and-a-deadly-cover-up-in-an-italian-paradise-t/
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Dobro, samo drago pride. Takole čez palec, če se prav spomnim, pujsek, priloge, flaša, dve - 250€
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
Nisem bral nič od napisanega, bil sem v tej pizzeriji, povejte mi, ta Neapljska pizza pod LJ gradom, to je dobro? Vrhunska, top zadeva? Pač sprašujem se če je kaj narobe z menoj, z mojim okusom...? Lp
 

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.471
356
83
34
To je pač prava italjanska pica, izvorna taka kot je v originalu, ne vem kako naj še razložim. Tukaj ni kaj za razpredat o okusu, je taka kot je, vse drugo, česar smo vajeni pri nas je izpeljanka pice. Meni je všeč, da nisem cel zagiftan od mastnega sira in poceni na debelo narezane šunke, kar je stalnica po Lj.

Naj mi nekdo takole pove..katera picerija mu je dobra v Lj? Meni je poleg Veraceja do zdaj bila dobra samo v 5-6kg (nič več), še pred tem Kratochwill v Btc-ju (ne Rudnik), ni pa to "prava" pica.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.431
2.428
113
V LJ nobena dobra ampak ni v tem poanta. Niti ni poanta v tem kaj tebe tišči v trebuhu, pač si mini pizzo naroči če maxi ne moreš. Who cares kaj je pravo italjansko? Govorim ti o tem ali je stvar dobra in vrhunska? Kaj ima veze ali je Italjansko ali Senegalsko? Govorim o tem da ko sem bil je večina ljudi z nama vred puščala na krožniku po polovico ali četrt te "lahke" pizza. Niti jaz ne vem kako naj še to drugače povem
smile-1.gif