Hanzi.... prodajalec postavi ceno. Če je to 1€, je 1€. Kupec z predkupno pravico bo pač dal 1€. Tisti, ki bi pa ponudil 1,1€ ko je že ponudba na oglasni UE in nima predkupne pravice se lahko s tistim 0,1 € pod nosom briše. Zato se pa prodaja preko oglasov npr. nepremičnine net. Tista oglasna deska na UE je za moje pojme samo tolk, da se zadovolji zakonom. In če kolko tolko resno kupec prodaja neko kmetijsko zemljišče, bo obvestil čimveč potencialnih kupcev. Od mejašev, kmetov, bolanih na zemljo, kakšno tablo na parceli "prodajam" ....itd. In preden gre na oglasno desko, ti lahko kupci ponujajo kolko hočejo. Izbereš najboljšega. Če je to 1,1€, daš 1,1€ na oglasno desko UE. Zdej bo moral pa tud tisti s predkupno pravico, plačati 1,1 €. Kter ima večjo predkupno pravico, je nekdo tukaj že pisal. Sem pa nekje prebral, da če sta dva z enako predkupno pravico, lahko prodajalec proda komu hoče. Ampak za tisto ceno, ki je v ponudbi na UE. (pod mizo se ne šteje). Ko je na oglasni deski UE konec 30 dnevnega roka NI VEČ NOBENE LICITACIJE- Kolk ste napisal, tolk se mora prodati.
Ampak, kolk mi je znano se folk niti ne tepe preveč za kmetijska zemljišča.