Nakup DSLRja

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Zakaj pa ne?
confused-1.gif
Stabilizacija s potresljavanjem senzorja? Ne, hvala!

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Zakaj pa ne?
confused-1.gif
Stabilizacija s potresljavanjem senzorja? Ne, hvala!
Edini minus je, da skozi iskalo ne vidiš stabilizirane slike. Kvaliteta slike pa je na nivoju IS v objektivu. Meni je recimo prednost, da imam KATERIKOLI objektiv stabiliziran.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
minus je tudi to, da podrhtavajoči senzor ne more stabilizirati s takšno stopnjo, kot to zmore premikajoči se element v objektivu. Je pa res, da je stabilizacija v bodyu izvrstna rešitev za manj zahtevne uporabnike.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Pa nima stabilizacija v bodyju pri višjih goriščnicah manjši efekt, ker bi se tam moral senzor dosti bolj premakniti, kar pa se ne more. Pri objektivu pa se samo malo leča premakne pa je že dovolj.
Zdaj odvisno kako se to v praksi pozna, samo pri ene 600mm bi se že moralo konkretno poznati.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
Stabilizacija v E-3 dela zelo dobro in nič ne zaostaja za in-body stabilizacijo (3-5 stopenj). Ne velja senzorske stabilizacije. Že v E-510 je manj učinkovita (do cca 2,5 stopnje), v nekaterih kompaktih se pa obnaša, kot da je sploh ne bi bilo.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
minus je tudi to, da podrhtavajoči senzor ne more stabilizirati s takšno stopnjo, kot to zmore premikajoči se element v objektivu. Je pa res, da je stabilizacija v bodyu izvrstna rešitev za manj zahtevne uporabnike.
Gledal sem primerjavo Leica 14-150 Mega IOS na E3. Ena ali druga stabilizacija dasta zelo podobne rezultate in sta ocenjeni kot enakovredni. Če sta pa oba IS sistema prižgana, je destabilizacija popolna
grin1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zakaj mi je IS postal všeč tudi pri recimo 24 mm:

ker enostavno, ko delam družabno kroniko, ki se ponavadi dogaja v kakšnih temnejših prostorih ipd. - poknem nastavitve na 1/50, f/5, ISO 640 - 800, fleš EV +/- 1/3 in lepo delam - rezultat - izredno lepa osvetlitev fotkanega objekta plus krasna ambientna svetloba zadaj.

pač, mi je všeč na fotkah, da je ambient tudi lepo viden zadaj in da ni senc (pretiranih, včasih brez njih žal ne gre).

ko sem poskušal fotkat na teh nastavitvah brez IS, so bile fotke manj ostre in na meji stresenosti. zdaj, so čisto fletne.
grin1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Ah kje no, stabilizacija v bodyu pride prav samo nezahtevnim uporabnikom

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
Vzrok je pravzaprav v tem, da iskalo v jetrih od Canona (razen 1D) nima 100% pokrivanja frejma (ne poznam lepega slovenskega izraza za to, v angleščini je frame coverage). Zato ti vedno ostaja en ekstra pas na robovih slike, ki ga pri zajemu sploh ne vidiš. Skratka, menjaj firmo ali kupi eno od verzij 1D.
grin1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
1D s al pa 5D...
wink-1.gif

sem se pa včeraj nekaj malega igral z D3 in moram reči samo - kapo dol, res ... ko sem delal z Markom II in III ... ne vem, tale D3 je full ostrejši, boljša dinamika...

ne vem, če se Canon ne bo podvizal je v hudih škripcih...
tongue-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
On misli na frame coverage , ne na crop faktor. Tudi na FF lahko imaš frame coverage nižji od 100%.
To je v bistvu razlika med tem kar vidiš skozi kukalo in med tem kar je dejansko na sliki.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
Če imaš 100% pokritje slike v iskalu, to pomeni le, da bo fotka natanko takšna kot fotograf v iskalu vidi. Če pa nimaš 100%, običajno je tam okrog 95%, pa ti v iskalu vidiš nekaj, slika ima pa poleg tega še dodaten rob, ki ga ti v iskalu ne vidiš. Tako, da to nima s kropom in velikostjo senzorja nobene zveze.

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/
Tule piše pod viewfinder, frame coverage 95%.
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/
Tudi 5D nima 100% pokritja, le 96%.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond200/
Tudi Nikon D200 ima le 95% pokritje, šele D300 ima 100%.

Skratka, meni osebno aparat ni ravno profi, če nima 100% pokritja, da se moraš potem še z rezanjem robov zaje-bavat.
BTW, Olympusa E-1 in E-3 imata oba 100% pokritje iskala.
smirk-1.gif