plus, da nek standard za razvijanje fotografij je nekje 15x10 cm (tudi veliko fotoalbumov je narejenih za ta format).
glej, ne pravim ti zastonj - Nikon ali Canon.
že res, da ima vsaka firma neko prednost pred drugo, Olympus ima skrajno dovršen LiveView in dobro odstranjevanje prahu s senzorja, ter v body vgrajen sistem za stabilizacijo slike. ampak oba precej šepata v višjih ISO vrednostih (no, razen če greš v višje range, kamor ne greš še zaenkrat).
Pentax mogoče res nudi ogromno za svoj denar, pa vseeno moti pomanjkanje nabora objektivov lastne znamke.
Nikon in Canon sta mogoče res najbolj piarovsko in marketinško dovršena, a ne zastonj - največja izbira dodatne opreme, plus, da je veliko uporabnikov na Nikonu ali Canonu in si lahko od koga kdaj kak objektiv sposodiš, npr. ampak to je butast argument.
dejstvo je, da Canon in Nikon nista zastonj v vrhu fotografije. ostali niso daleč zadaj, ampak ravno zadnjič sem se pogovarjal z nekom, ki je cincal prav tako kot odpiralec teme, bil tik predtem, da kupi Olympusa in njegova izjava je bila, da si ne predstavlja, kako bi delal naprej, če bi dejansko vzel takrat Oly-ja ali Sony-ja. (Pentax kot že omenjeno največkrat odleti zaradi pomanjkanja nabora leč in dodatne opreme).
Nikonov plus je pravtako dober JPEG engine, stabilizirani so tudi kit objektivi, odlična flash/body komunikacija. kolega, ki je takrat cincal, je začel z D40x, nato upgradal na D300, zdaj gre na D700.
Canon ima drugo prednost - že vstopni modeli (npr. Canon 1000D) imajo 7 AF točk - ker drugje sem zaenkrat v vstopnih modelih zasledil največ 3 AF točke ... in to je tisto, kar je takrat, ko sem se sam odločal za nakup DSLR-ja, prevesilo tehtnico ...
vsi DSLR-ji so enako dobri, z vsakim lahko posnameš odlične fotografije, ampak glede na to, da praviš, da gledaš tudi naprej, se resnično vprašaj, kaj in kako boš, ko boš enkrat potreboval boljše kamere ...
pa dobro odločitev ti želim - sam, kot sem že rekel - ali Canon 1000D/500D/550D ali Nikon D3000/D5000 ...