Kateri DSLR do 700EUR

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Poglej si tukaj, čeprav je revija stara že 3 leta, boljše primerjave na hitro nisem dobil.
Tukaj, odpri na 10 strani. Zgornja je z 4:3, spodnja z 3:2. Lhako si pa še kaj prebereš.
Lp

mihoLino

Pripravnik
6. jun 2010
30
0
6
Razlika vsekakor je, ampak mislim da me ne bo motilo. Tale revija pa je kar super. Za začetnika pravzaprav piše vse, kar rabi vedeti za dobro fotografijo. Veliko novega, hvala!

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
plus, da nek standard za razvijanje fotografij je nekje 15x10 cm (tudi veliko fotoalbumov je narejenih za ta format).

glej, ne pravim ti zastonj - Nikon ali Canon.

že res, da ima vsaka firma neko prednost pred drugo, Olympus ima skrajno dovršen LiveView in dobro odstranjevanje prahu s senzorja, ter v body vgrajen sistem za stabilizacijo slike. ampak oba precej šepata v višjih ISO vrednostih (no, razen če greš v višje range, kamor ne greš še zaenkrat).

Pentax mogoče res nudi ogromno za svoj denar, pa vseeno moti pomanjkanje nabora objektivov lastne znamke.

Nikon in Canon sta mogoče res najbolj piarovsko in marketinško dovršena, a ne zastonj - največja izbira dodatne opreme, plus, da je veliko uporabnikov na Nikonu ali Canonu in si lahko od koga kdaj kak objektiv sposodiš, npr. ampak to je butast argument.

dejstvo je, da Canon in Nikon nista zastonj v vrhu fotografije. ostali niso daleč zadaj, ampak ravno zadnjič sem se pogovarjal z nekom, ki je cincal prav tako kot odpiralec teme, bil tik predtem, da kupi Olympusa in njegova izjava je bila, da si ne predstavlja, kako bi delal naprej, če bi dejansko vzel takrat Oly-ja ali Sony-ja. (Pentax kot že omenjeno največkrat odleti zaradi pomanjkanja nabora leč in dodatne opreme).

Nikonov plus je pravtako dober JPEG engine, stabilizirani so tudi kit objektivi, odlična flash/body komunikacija. kolega, ki je takrat cincal, je začel z D40x, nato upgradal na D300, zdaj gre na D700.

Canon ima drugo prednost - že vstopni modeli (npr. Canon 1000D) imajo 7 AF točk - ker drugje sem zaenkrat v vstopnih modelih zasledil največ 3 AF točke ... in to je tisto, kar je takrat, ko sem se sam odločal za nakup DSLR-ja, prevesilo tehtnico ...
smile-1.gif

vsi DSLR-ji so enako dobri, z vsakim lahko posnameš odlične fotografije, ampak glede na to, da praviš, da gledaš tudi naprej, se resnično vprašaj, kaj in kako boš, ko boš enkrat potreboval boljše kamere ...
wink-1.gif

pa dobro odločitev ti želim - sam, kot sem že rekel - ali Canon 1000D/500D/550D ali Nikon D3000/D5000 ...

nahrung002.gif

mihoLino

Pripravnik
6. jun 2010
30
0
6
Canoni so nekoliko dragi, saj za 800€ dobiš max fotoaparat z enojnim kitom, objektiv ponavadi 18-50 mm. To je premalo, kar pomeni, da bi slej ko prej moral kupiti še en objektiv in cena na koncu pride krepko čez 1000€ - predrago. Edini Nikonov fotoaparat, ki pride v poštev je, kot sem že rekel, Nikon D3000. Nekaj časa je vsekakor še za razmislek, ampak ZAENKRAT se najbolj nagibam k Olympusu E-620 (enostavnost, Live View, majhnost, jpeg engine, super mi sede v roko, dvojni kit za v redu ceno in nasploh se mi zdi, da za to ceno veliko dobiš, mogoče je res moteč 4/3 senzor - če bi bil 3/2 sploh ne bi več razmišljal). Ampak vseeno mislim, da pri E-620 dobiš (za približno enako ceno) več kot pri Nikonu D3000. V glavnem treba bo še prespati. Če bom kupil D3000 bom kupil tega: http://www.mixi.tv/katalog/product.php?keywords=nikon+d3000&product_id=1020433316

Vsekakor se odločam med Olympus E-620 in Nikon D3000.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Meni se ne zdi razmerje stranic senzorja preveč pomembno. Sliko tako ali tako potem lahko kropaš/urejaš ipd. Pravzaprav je to velikokrat celo nujno. Pri Nikonu D3000 bi osebno pogrešal bracketing, čeprav se da tudi brez tega. Važna je najbolj kvaliteta slike, vse ostalo, vključno z argonomijo in meniji se da navaditi. In jasno veliko (največ) pomeni tudi fotograf.

Nazadnje urejeno:

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Edina fora je, če imaš Nikona ali Canona, ti vsi rečejo waw, kako dober fotoaparat, če pa imaš druge pa rečejo "jajčka", ne vedo pa zakaj.

Je pa tako, knjigo napiše pisatelj, svinčnik je le pripomoček, fotografijo pa naredi fotograf, fotoaparat je le pripomoček. Poglej, prav z vsakim lahko narediš lepo fotografijo, pa naj bo to Nikon, Sony, Pentax, Canon... Vse je odvisno od tebe (in svetlobe), sploh za začetnika.

Ne se prenaglit....

mihoLino

Pripravnik
6. jun 2010
30
0
6
Canoni so predragi kot sem ze povedal milijonkrat. Z veseljem bi kupil Canona ali Nikona, ce bi imel se kaksnega mocnejsega sponzorja kot oceta. Edini Nikon, ki je se v dosegu je D3000, ampak mislim da tu zmaga E-620. Ce pa lahko kdo zrihta Nikona D5000 ali pa kaksnega canona pod 800 eur z dobrim objektivom, se pa ne bom branil.

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Sony a550, jih ima 9! Je pa res, da je malo čez njegovo mejo. Objektiv pa ima od 18-55 ter od 55-200, torej, dovolj daleč.
Drugače pa tudi canoni niso slabi, mogoče kakšen starejši model, ki je bolj poceni.

mihoLino

Pripravnik
6. jun 2010
30
0
6
Sonyja vsi odsvetujejo, čeprav še vedno ne vem zakaj. Drugače pa trenutno poteka akcija za Nikon D5000 z objektivom 18-105 mm, znižan je za 80€ (iz 779€ na 699€).

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
ff Ta ima sony-a, pa ne reči da Sony dela slabe slike
smile-1.gif

Tako je, karkoli vzameš, boš zadovoljen. Zakaj ga odsvetujejo? Ker pač ni toliko poznan kot Canon, Nikon verjetno.

marko1

Pripravnik
1. jul 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik matejm1994 pravi:
ff Ta ima sony-a, pa ne reči da Sony dela slabe slike
smile-1.gif

Tako je, karkoli vzameš, boš zadovoljen. Zakaj ga odsvetujejo? Ker pač ni toliko poznan kot Canon, Nikon verjetno.

ne mesi jabolka in hruske...

mas Entry Level, Mid Range in Pro DSLR

A si sigurn, da ta z linka uporablja <700EUR fotkic?

marko1

Pripravnik
1. jul 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik mihoLino pravi:
Mi lahko prosim naredi kdo primerjavo Olympus E-620 in Sony A380Y? (pri obeh gre za dvojni kit)

Oly je boljsi. Taki pravi vecina reviews.