Kateri DSLR do 700EUR

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Olympus je tanajtaboljši.

Jaz bi vseeno Canona vzel.
evil.gif

Citat:
Uporabnik mihoLino pravi:
Iskalo pride 227€. Link: http://www.mimovrste.com/artikel/2890021022/elektronsko-iskalo-olympus-vf-2-crno

Saj ta paše tudi na E-PL1? Je kar drag. Najbrž bom kupil kar E-PL1, če me bo odsotnost iskala motila, si ga bom pač dokupil.

Zdaj ti je žal dat npr 50 EUR več za body, potem bi pa mogoče celo iskalo za 227 EUR kupil?
shocked-1.gif

Če se boš bolj resno ukvarjal s slikanjem in ti ni glavni cilj, da ga lahko v žep stlačiš, si kupi DSLR. Olympusa itak.

Al pa Canona.
grin1.gif

Pici_Mile

Pripravnik
14. apr 2008
108
0
16
mah, daleč od tega da bi bil Oly najboljsi...

vendar za svoj denar dobis pri e-620 precej

- in body stabilizacija
- micro AF adjustment
- off camera flash
- dust filter, ki deluje
- odlicen DR
- premičen zaslonček, ki velikokrat pride prav
- odlicen JPEG engine, ce se ti ne da zajebavati z RAW
- osvetljeni gumbi v temi
- Zuiko objektivi...ne govorim za kit, ampak za ostale, HG razred...optično so odlični
SHG je pa itak klasa zase, vendar za nas amaterje predrago

slabosti

- high ISO bo vedno slabsi kot na APS-C senzorjih, tako da ce bos vecinoma fotkal koncerte/sportne dogodke, glaj kaj drugega.
pri 2.8 blendi mi je 1600 vec kot dovolj
- C-AF je bolj svoh na e-620, ne vem kako je z ostalimi znamkami v tem cenovnem razredu

skratka odličen fotkič za popotniško fotografijo

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Saj ne rečem, da ni fotoaparat pomemben, ampak je veliko več odvisno od fotografa.. Kaj ti pomaga vrhunski fotoaparat, če ga ne znaš niti nastaviti..

C-AF je tudi na E-PL1 bolj švohcen, hitro sledenje odpade. Na roke bistveno hitreje izostrim

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Olympus je tanajtaboljši.

Jaz bi vseeno Canona vzel.
evil.gif

Citat:
Uporabnik mihoLino pravi:
Iskalo pride 227€. Link: http://www.mimovrste.com/artikel/2890021022/elektronsko-iskalo-olympus-vf-2-crno

Saj ta paše tudi na E-PL1? Je kar drag. Najbrž bom kupil kar E-PL1, če me bo odsotnost iskala motila, si ga bom pač dokupil.

Zdaj ti je žal dat npr 50 EUR več za body, potem bi pa mogoče celo iskalo za 227 EUR kupil?
shocked-1.gif

Če se boš bolj resno ukvarjal s slikanjem in ti ni glavni cilj, da ga lahko v žep stlačiš, si kupi DSLR. Olympusa itak.

Al pa Canona.
grin1.gif

Ti ti lumpek ti.
10.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
C ima 15 MP, Oly 12. C ima continuous shootihg 3,4fps, Oly ima 4. C ima boljši visok ISO, za slab EV stop. Ima pa zato Oly boljši jpeg engine, pa več možnosti nastavitev, med drugim dopušča focus fine tuning. Aja, pa C snema filme, ki jih Oly ne. Glede AF sta oba približno istega ranga, Oly ima 7 točk, od tega 5 cross type, medtem ko jih ima C 9, vendar je samo centralna cross type (
13.gif
). Pri merjenju svetlobe ima Oly poleg klasičnih tehnik še shadow based in highlight based, da ohrani eno oz. drugo, prav pride npr. za hdr. Oly nudi boljši nadzor nad redukcijo šuma, ki se jo da dejansko izklopiti, kar na C ni mogoče. Tudi pri najnižji stopnji še vedno reže nekaj šuma. Ima pa C odličen LCD, ki po kvaliteti slike pusti Olyja daleč zadaj. Vendar se da Olyjevega vrteti, Cjev je fiksen. Pa morda še to, da ima Oly res učinkovit sistem za odstranjevanje prahu, kar za C ne bi mogli ravno trditi.

Tule je kar dobra primerjava, zraven je vključen še Nikon D5000: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos500d/page20.asp
Vsak aparat ima svoje prednosti in svoje slabosti ter cel kup kompromisov. Stvar posameznika in preferenc je, katerega izbrati.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
Lahko daš na low oz. na off, vendar so reviewerji dokazali, da tudi takrat redukcija še vedno deluje. Uporabno je pa za tiste frike, ki želijo imeti nad končnim izdelkom popoln nadzor, da lahko redukcijo potem izvedejo v svojem najljubšem softveru, ki nalogo verjetno opravi bolje kot procesorsko podhranjeni fotoaparat. Poleg tega algoritmi nenehno napredujejo, vendar jih redkokatera firma prenavlja tudi v firmwaru. Zato je za absolutno kvaliteto najboljše uporabljati najnovejši in najboljši softver. Če se ti seveda da.

Meni osebno to ne pomeni veliko, ker na svojem E-30 fotkam v glavnem jpege.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
Omenil sem filme. Če želiš imeti Olympusa s filmčki, bo treba poseči po PEN seriji. Mene trenutno filmi ne ganejo, zato sem si tudi izbral E-30, ki je res huda zadeva.

Pici_Mile

Pripravnik
14. apr 2008
108
0
16
e-620 ima NOISE REDUCTION ( za odstranjevanje "staticnega noise", stuck/hotpixle pohendla ), ki naj bi delovala po principu "dark frame subtraction-a"..to je pametno pustiti na ON
smile-1.gif

potem ima pa se "NOISE FILTER" za dinamicni šum, kjer imaš opcije (Off, Low, Standard, and High). Jaz sem se ustalil kar na low in rajsi pohendlam to pri PP, če me šum moti

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
Vem, imam Olyja. Imajo pa pri Olympusu nenavadna poimenovanja določenih funkcij.
grin1.gif
Filter imam tudi jaz na low, da ne pride do preizrazitega šuma, imam pa zato še sharpening nastavljeno na -1.

Edit: zamenjal picimileta in miholinota.
redface-1.gif

Nazadnje urejeno:

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.555
4.480
113
49
Na sončni strani ALP
A ni hec redukcije šuma, da pri dolgih časih "posname" še eno črno fotko in potem briše odvečen šum iz originala.
Torej potrebuje 2x toliko časa za zapis ene fotke kot če bi imel to funkcijo izklopljeno.
Torej, če slikaš v slabših svetlobnih pogojih zna to biti razlog za kakšno zamujeno fotko...
sprasujem se.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Ne - enostavno je vgrajen algoritem za zmanjšanje šuma.

Bolj kot odstranjuješ šum, manj ostra je lahko slika (ker algoritem posamezne točke prelije z okolico - če povem maksimalno enostavno).
Šuma je pač več pri visokem ISO, slabo osvetljenih (podosvetljenih) posnetkih, pri manjših senzorjih (večji kot je senzor, manj je šuma).
Na blogu sem jeseni naredil tudi kratko primerjavo Canona 5DmkII brez uporabljenega odstranjevanja šuma in Oylmpusa E-30 z vkljujčenim odstranjevanjem šuma. Samo za primer koliko je razlike.
Danes je pač večina aparatov polno nabitih z možnostmi in večina je res v fotografu. Aparat pomaga predvsem pri odzivnosti, šumu in načinu dela (ergonomija, vmesnik ... - zato sem zadnjič predlagal rabljen 1D
cheer.gif
).
Ne zgrešiš pa prav veliko z nobenim v istem cenovnem razredu. Eden ima boljše nekaj, drugi drugo ... kdaj bo bolje nekaj, drugič drugo. Olympus, Pentax, Nikon, Canon ... so glavni igralci. Canon ima - v nasprotju z mnenjem mnogih - relativno slab marketing, Nikon zelo agresivnega, Pentax drži svoje procente, Olympus pa je od nekdaj malo posebnež.

Aja - da ne pozabim - s Canonom pa ne zgrešiš
evil.gif

Pici_Mile

Pripravnik
14. apr 2008
108
0
16
tole je quote wrotniak-a

"The dark frame exposure also adds an extra delay before the image is saved; this is why NR. regardless of its setting, is disabled in the sequential drive mode. Makes sense."

Noise Reduction can be set or Off, On, or Auto. According to the manual, in the On setting it will be applied always (regardless of the ISO or shutter speed), in Auto — only "when the shutter speed is slow", whatever that means.

Skratka, pri Oly-u je treba pustiti na AUTO