Kateri DSLR do 700EUR

Pici_Mile

Pripravnik
14. apr 2008
108
0
16
no, nima vsak DSLR body 1.5 kile... oly 620 (500g)+ odlicna kit leca 14-42 (190g) sta super za ta namen. Komot zadevo drzis v eni roki in skaces naokoli.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Ja, pri SLRjih hitro spoznaš, da je (večinoma) boljše tudi večje ... je pa res, da v hribih to ne pride toliko do izraza kot pri kakšnih dogodkih. To drži.

Pa kaj kilogram ali dva - če jih z nahrbtnikom vred tehtam skoraj 140, se razlika ne pozna toliko
evil.gif

No, da ne zaidemo - še vedno mislim, da je za samo učenje in spoznavanje s DSLR svetom Canon 1D odlična zadeva. Res ima vse tako, kot si le želimo (no, sam način upravljanja nekaterih stvari je pri novejših Canonovih DSLRjih vseeno boljši) - od merjenja, fokusiranja, nastavitev, prilagoditev, možnosti razširitev, vzdržljivosti. Skratka - ni ovir - za vse naprej je kriv le fotograf. Meni pa je všeč še zaradi barv, ki so zaščitni znak CCD senzorja.
Robustnost pa - meni so ga zadnjič na čistilni akciji uspeli politi z maščobo, nato pa še s pivom, pa vseeno lepo deluje
zmaga.gif

Je pa veliko SLRjev danes na voljo - pri 1D mi je všeč to, da nima nobenih kompromisov. Za vse kar zamočiš, si kriv le ti
evil.gif

Zato sem ga ravno pred nekaj dnevi hvalil na blogu .

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik krava pravi:. Za vse kar zamočiš, si kriv le ti
evil.gif

S tem se seveda lahko strinjamo vsi, ki vsaj malo poznamo delo z DSLR-ji.
Vendar (brez zamere, krava) kaj lahko to pomeni za popolnega začetnika, ki je omenjen kakor kupec v prvem prispevku?
Moje mnenje je, da obstaja velika verjetnost za opustitev misli na fotografijo nasploh, ali pa v najboljšem slučaju nakup kompakta brez funkcij...
Tudi pri fotografiji velja, da je postopnost najlažji način za spoznavanje/učenje, kar takoj pa skočiti v 'profi' opremo pa je le malo preveč nenavadno.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Razumem pomisleke. Pa vendarle - razmišljam takole - pri kakšnem SLRju nižjega razreda, lahko uporabnika kakšna zadeva moti (recimo slab okular, nerodne kombinacije tipk za doseganje potrebnih funkcij, nezanesljivo fokusiranje ...). Sploh, če upoštevam, da gre za podoben denar, sem jaz bolj zagovornik tega, da se vzame resnejše ohišje. Ampak to je moje mnenje in ga naj nihče ne vzame za suho zlato, čeprav imam nekaj izkušenj s poučevanjem na fotodelavnicah in fotokrožkih in približno vidim, kje so težave.
Vsake oči imajo svojega malarja in vsaka roka svoje kladivo. Zato naj vsak sam najde pravo orodje. To je bil le namig, da se morda splača razmišljati v tudi v tej smeri. Pri zadnjih dveh temah na blogu so skoraj vsi posnetki narejeni s to (ceneno in cenjeno) kombinacijo (Canon 1D + Canon 50mm f1.8). Zadeva ni vredna 500 EUR, pa vendar se mi zdi, da ponudi zelo veliko. Sedaj, ko sem se gibal le po korakih z berglami, sem imel malo več časa za tole zadevo in jo res lahko samo pohvalim.

Izbire je sicer res veliko in ni hudič, da za tak denar ne najdeš česa zelo uporabnega. Mislim, da sem lani prodal 30D za 300 EUR in nimam nobenih zadržkov, da je ne bi predlagal še komu. Sam sem na Canonu, seveda pa so tudi druge znamke - razlika med znamkami je bolj pri dostopnosti in cenah dodatne opreme (objektivi, fleši ...).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Priznam - argumenti so tehtni in niso za spregled.
Si pa dal misliti tudi meni, kljub temu, da imam tehnike že krepko preveč, bi morda bilo zanimivo razmišljati tudi v to smer.
Ko sem pred dobrimi šestimi leti prvič v rokah držal 1D markII, sem se počutil, kakor da sem za krmilom letala, po znanju in ceni, danes pa je vse skupaj že čisto drugače.
Morda le še en pomislek - rabljen 1D bo po vsej verjetnosti imel 50-100 k-posnetkov in kljub vzdržljivosti bi mene skrbel nasvet v to smer.

LP

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Odličen pomislek. Tudi sam sem ga imel. Iskal sem takšnega, ki ima čim manj klikov in tudi takih je kar nekaj. Predvsem zato, ker profiji pogosto uporabljajo dva ali tri aparate. In eden je tisti glavni, ostali pa bolj kot rezerva in imajo malo klikov.
Moj je recimo imel cca. 30.000 klikov. To je še za kar nekaj let - načeloma Canon pri seriji 1 govori o cca. 150.000 klikih. Tudi statistika na http://www.olegkikin.com/shutterlife/sitemap.php govori, da ni težav. Mnogi zdržijo tudi mnogo več.
Zaklop lahko crkne tudi zelo kmalu
bonk.gif
če imaš smolo.
Je pa vsekakor tehten pomislek - velja za vse rabljene aparate. Spet seveda odvisno od tega koliko klikov na leto narediš.
In ker je zadeva poceni, tudi ni tako hudo, če imaš slučajno smolo.

Za hec sem sedajle pogledal, če je kakšen zanimiv na voljo - mogoče tale
Čeprav je običajno tega malo več.

mihoLino

Pripravnik
6. jun 2010
30
0
6
No, jaz sem tisti za kateregaje ta tema odprta. Nekako sem se odločil, da bom izbiral med temi tremi fotoaparati:

Olympus Pen E-PL1, dvojni kit 699€
Pentax K-X, dvojni kit 721€
Olympus E-450, dvojni kit 509€

Nekako me najbolj vleče k E-PL1, E-450 je pa izhod v sili (če ne bo financ).

mihoLino

Pripravnik
6. jun 2010
30
0
6
Zmeden? Mogoče zato, ker nimam nobenih izkušenj s fotoaparati. Prosim, če obrazložiš.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Skačeš od modela do modela, od znamke, do znamke... saj to je pričakovano.
smile-1.gif
Ampak, ko se boš odločal oz. ožal izbor imej neke argmente vsaj pri sebi, zakaj ta in ta model...zakaj ne ta in ta model ipd..