Mazda 2 in zavrnjena uveljavitev garancije

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Citat:
Uporabnik Matrix pravi:
Ni res, da bi izgubil garancijo, če servisiraš na nepooblaščenem. Pri nas še mogoče nimamo sodne prakse na tem področju, v tujini pa je to povsem jasno, le dokazati moraš, da servis drugje ni razlog v nastanku napake. V Švici so recimo imeli zelo znan spor, v katerem so pooblaščenci potegnili ta kratko. Konkretno recimo pri okvari ležajev, je servis kjerkoli popolnoma nerelevanten, tudi če ga sploh ne bi naredil, saj se tega ne kontrolira in ni mogoče preventivno rešiti.

Evo, zdaj pa se kregajte naprej
smile-1.gif

To bi veljalo za osnovno zakonsko določeno (tovarniško) garancijo ki je za avte 1 oz 2 leti. Po tem času se vse garancije spremenijo v "podaljšane s posebnimi pogoji" kjer je pogoj za veljavnost garancije jasno napisan. Skratka niti ne gre za garancijo ampak za pogodbo o kritju napake v primeru izpolnjevanja določenih pogojev, in če tam piše da moraš menjat filter za kabino 3x letno drugače je kritje za vse napake nično, boš moral to narediti ali pa ne izpolnjuješ pogodbene obveznosti s čimer je pogodba nična!
zmaga.gif

V večini teh pogodb o kritju je sicer napisano da se mora avto redno vzdrževati (interval+kilometraža) po servisni knjižici. torej ni veliko pogojev, je pa vseeno en logičen pogoj. Če se tega pogoja ne držiš je jasno da se tudi servisu ni potrebno držati njihovih obveznosti. Tisti primer v švici se verjetno naslanja na te pogoje, ki nikjer explicitno ne določajo (NE smejo v EU) da lahko avto popravlja samo uradni serviser. Za konkretni primer bi to pomenilo da je avtor servis naredil pri nekem drugem serviserju (imaš račun) in se lahko na to sklicuje, ampak on ga niti ni naredil kar pa jasno krši pogoje.

Na koncu pa še enkrat prebrat podatke o podalšanem kritju napak, ker tam tudi izredcno piše česa NE krijejo. Za VAG grupo mislim da jasno piše da se ne krije delov podvozja, ki so podvrženi obrabi kar ležaj pomojem je. Če so šli ležaji tako hitro gre mogoče za serijsko napako in bi se lahko priznala kulanca.

Na koncu pa še to da ležaji lahko ribnejo tudi zaradi poškodbe od zunaj, dovolj je da nabašeš eno fino jamo pa si jih prepolovil življensko dobo. Pa še 2x elegantno pobereš robnik pa smo tam. Tega tudi garancija pa če izpolnjuješ vse pogoje ne bo krila.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Pričakovana življ. doba ležajev jenekje 10.000 ur.

Kar pa dvomim da je bilo po prevoženih 30.000 km.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Nisem vedel, da se meri življensko dobo ležaja v urah...
confused-1.gif

Drugače pa 30.000 kilometrov, to je relativno. Kot to, da imam jaz pri 170km še tri originalne, kolega je pa pri par let staremu Cliotu 3 ležaje menjal v enem letu ( vse od SKF-a -- zanič roba ). Nazadnje je kupil original, sicer dražje, kar je logično in se vozi.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Meri se v obratih.

Obrati se pa preračunajo v čas v obratovanju. Potem imaš pa gaussovo krivuljo, eni malo več, drugi malo manj, povprečje je pa tako.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Pričakovana življ. doba ležajev jenekje 10.000 ur.

Kar pa dvomim da je bilo po prevoženih 30.000 km.

Ne verjamem ti. Jaz imam povprečno hitrost po bc nekaj čez 60km/h. Menda ne misliš, da bo kakšen ležaj zdržal 600kkm?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Jaz pred prešnji avto prodal pri cca 260.000 km, prejšnjega pri dobrih 300.000 km, pa kolesnega ležaja nisem menjal nobenega. Pa nobene top znamke nisem imel temveč nemško zastavo (opel). Tako, da verjamem, da obstaja kar nekaj primerkov avtomobilov, kjer ležaji zdržijo > 600.000 km.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Saj mi ni treba verjeti
wink-1.gif
. Jaz sem zgolj napisal, kaki naj bi bili normativi pri izdelavi ležajev. Seveda na življ. dobo vplivajo potem 1000 in 1 razlogi...pa vendar...če ležaj zdrži manj se je potrem potrebno vprašati (ako je to pogosta napaka) da so pri dimenzioniranju vzeli premajhne ležaje in ne zdržijo obremenitev (oz. prihaja do prekomerne obrabe).
Bomo rekli (možna) konstrukcijska napaka proizvajalca....seveda so lahko šparali in kupili ležaje cenenega proizvajlca...na pogled isti ležaj, uporabnost pa
crazy1.gif

Nima smisla razglabljat ker ne vemo vzroka. Na noben način pa ne bi smel biti ležaj hin po taki kilometrini...pa a zdaj fabrika prizna to pod garancijo ail ne.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.376
247
63
Gre za servis v Novi Gorici. Cena 250€ je za delo + material + servis.
zajebal sem sam, ok, vendar pa da gre ležaj pri tako malo km pa mi ne gre v glavo.

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
Simon : kaj ti naj povem da renault kupuje original nadomestne ležaje pri SKF-u in jih le prepakira v svojo škatlo?

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Če je to AutoRent, potem... si se pridružil množici ljudi s slabimi izkušnjami... Mazda forum Slovenija jih ima nekaj zbranih.

Za ležaj se pa strinjam. Če ni bilo poškodbe, potem je šel bistveno prekmalu.

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.709
113
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
zajebal sem sam, ok, vendar pa da gre ležaj pri tako malo km pa mi ne gre v glavo.
Jaz bi upal, da ne bo začelo še kaj crkovati, ker potem si doomed. Boš hitro preplačal avto ob takih cenah.
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Zdaj veš da si garancijo lahko nekam zatakneš (čeprav osebno bi vseeno poslal pismo na uradnega zastopnika slovenije)...in, ko ti fali še kak ležaj ga zapelješ do rpevega popoldanca in ti bo vse skupaj naredil za male pare. Ker ležaj menjat je res kumštna stvar...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
Jaz bi upal, da ne bo začelo še kaj crkovati, ker potem si doomed. Boš hitro preplačal avto ob takih cenah.
grin1.gif

Vsi novejši avti strmijo k tem. Da se zamenja en večji del namesto manjšega. Torej da se manjši deli ne dajo menjat.

B81

22. jul 2007
37.058
10.566
113
Niti ne novejši...na mojem kupim novo roko, ker se ne dobi več puš posebej, pri letniku 97 pa se še dobi
smile-1.gif