Mazda 2 in zavrnjena uveljavitev garancije

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.376
247
63
Ok, stvar je sledeča:
Mazda 2 letnik 2008 in cca 25000 km. In gre levi zadnji ležaj. Ok, peljem na servis in pravijo, da moram plačati cca 250 €, ker mi ne priznajo garancije. ??? Hja, nisem v garancijskem intervalu pripeljal na servis. Dejansko sem pripeljal po 1 letu, ker se mi je zdelo neumno menjati olje pri 10000 km, saj jih več ne naredim na leto. Pač vožnja v mesto, službo, vrtec, šolo etc.
Požrem in plačam, ker sem imel ravno za na službeno iti čez par ur.
Danes ugotovim, pri cca 34000 km, da je verjetno šel tudi zadnji desni ležaj, enak zvok etc. Pri sosedu ga bom dvignil pa bova pogledala.
Zanima je ali je normalno, da pri 34000 km sta že šla oba ležaja?
Ali se lahko sklicujem na skrite napake, etc?
thx folk

Dr.Rugelj

Pripravnik
29. dec 2008
254
0
16
Če servisov nisi delal drugje potem se lahko probaš zbunit da servisni interval ki ga nisi naredu ne vpliva na obrabo ležajev. Pa servis menjaj ker sem skor prepričan da bo nekdo naredil zahtevek za tale ležaj in bo prodan drugemu kupcu ali pa firma enostavno ne bo dala dobropisa stranki. Vprašat je treba al je garancijo zavrnil serviser al uvoznik al fabrika. Serviser sicer ima to možnost ker do določene vrednosti pokriva garancije sam oz ima zato sredstva. Na vsak način bi šel na tak servis samo še povedat da so cigani in oderuhi in da mojega avta tam ne bojo več videli.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Pismeno podaj ugovor in argumentiraj svoj zahtevek. Enako zahtevaj pismeni odgovor in njihovo argumentacijo zavrnitve garancijskega popravila. S slednjim jih boš namreč skoraj 99% zaklal nazaj, če je to kar si napisal, res.

Drugače pa ni normalno, da bi kolesni ležaji bili hin pri vsega 35.000 km.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Je čisto možno, da garancija ležajev in podobne solate sploh ne krije, ker je "potrošni material". Je pa s ceno 250€ in pogostostjo crkovanja sigurno nekaj narobe. Meni je par mescev nazaj crknil zadnji levi ležaj na cliotu pri 150kkm in je bila cena menjave na uradnem servisu 52€?
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.795
6.781
113
pri taščici
Pocakajmo na odgovor voznikov in zagovornikov mazd. Sicer ne vem kako zagotov se lahko zgovarjajo na manjkajoci servis, ampak izgovor je slab.

ProDriver

Pripravnik
2. mar 2011
84
0
6
Sm zagovornik "japoncev"
smirk-1.gif

Stric je vedno kupoval nove Toyote zadnjih 30 let na 3 leta in ugotovil da so postala po domače eggs
cool-1.gif

zato me niti ta okvara z mazdico ne preseneča... Res je da na "potrošni" material ni garancije in da se zgovarjajo na zunanji vpliv in način vožnje ampak bi se dalo z "lepo" besedo nekaj le doseči na servisu
wink-1.gif

LP

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Tudi sam sem slišal podobno - sploh za Toyoto. Aja - vozim japonca
evil.gif

Kar zadeva Mazdo - žena je letos kupila Mazdo 2, zato sem se malo "naposlušal" raznih litanij teh evangelistov, ki prodajajo. Pravijo tako, da pri Mazdi sedaj striktno uporabljajo elektronsko servisno knjižico in imajo zato bolj strogo to okrog teh servisnih intervalov. Mora biti čim bolj tako, kot zahteva tovarna (oz. centralni računalnik
grims-1.gif
). Ima pa servis tudi možnost sam narediti zahtevek - to pač naredijo za stranke, ki jih cenijo (in če je tudi servis pravi). Takrat jim tovarna prizna garancijo v podobnih primerih, kot je zgoraj navedeni. Aha - pa pred iztekom triletne garancije lahko nekaj doplačaš in ti podaljšajo garancijo za dve dodatni leti.
Saj podobno verjetno velja tudi pri drugih proizvajalcih. Je pa tako - lepa beseda lepo mesto najde in če je ne najde, so tudi drugi serviserji, če se komu zdi, da bi zadevo lahko rešili tudi drugače. Je pa vedno težava pri potrošnem materialu ... kaj, kdaj, kako.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Že leta poslušam, kako je renault jajc in oh in sploh sranje od auta.
Ampak smo imeli expressa in 240 tisočakov z njim in ni bilo nič narobe.
En ležaj je šel pri 160 tisoč.
Servisi sploh niso dragi - recimo Vovk v Trebnjem.

In vsi po vrsti hvalijo japonce - mislem, da gresta ležaja pri ''novem avtu'' z toliko malo km na števcu - slab avto, pa še stane veliko potem popravilo.

Tko da...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Na te kilometre so šli ležaji pri katri in prvi generaciji Cliota...
Avtorju... A Mazda nima servisni interval xxxxxx km ali 1/2 leti, kar preje nastopi?

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.376
247
63
@Roberto
Servisni interval je kot praviš na xx km ali na eno leto. Jaz sem šel čez km in leto, ker se mi je zdelo neumno dajat sold za menjavo olja pri tako malo km. In gemblal sem, da bo vse OK z avtom, pa so me zaj...li.
In ja tudi drugi ležaj je gin. Je rezervno kosje za Mazde lahko dobiti ali je potreben uradni servis?

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Ful je pa gemblanje, ko si privarčeval 20EUR (time value of money, servis bi itak delal)... ali pa še toliko ne... in za*ebal 500EUR, ker nimaš avta v garanciji... bravo!

Citat:
pa so me zaj...li

Ne, sam si se za*ebal!

Rezervni deli bi se morali dat dobit, teh avtov je v EU dosti na cestah. Poskusi klasične trgovine. V LJ so to Euroton, Potokar, pa še kdo se najde.

"dejmo šparat, pa naj stane kar hoče" PRESS

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Načeloma je tako, da si kriv sam. Tovarna ima pač neka pravila in za izvajanje garancije pač zahteva, da jih izpolnjuješ. Pravila so jasna.

Res pa je, da se takšna napaka še ne bi smela zgoditi. No, samo po statistiki, sicer se pač zgodi - enkrat prej, drugič kasneje. Ampak tudi Space Shuttle je šel po gobe ... pozabi na vse skupaj. Plačaj zadevo in upaj na najboljše naprej.

B81

22. jul 2007
37.058
10.566
113
Zgleda, da nima prav posebej ležaja, ampak se kupi skupaj s pestom (če sem prav povedal
smile-1.gif
)
Sem mislil, da je za mojega drago, ko stane 153 eur (sicer na ebayu za 50 funtov).

Euroton ima sigurno. Ležaj pri koliko toliko normalnem avtu mora it čez 150 k km. (normalne mislim po letu 1990)
smile-1.gif

Sicer pa so nadomestni deli brez žiga od firme več kot pol ceneje od uradnih servisov.
To menjaj sam, poišči na ebayu, naj ti sosed menja, potem pa menjaj servis in servisiraj drugje.

Evo to ti iščeš:
http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trksid=m570&_nkw=mazda+2+hub+bearing

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.096
5.644
113
Pr lantri sm dubu zadnga s pestom vred pr potokarju za mensezdi 28 eur ( +/- par eurou ne vem zdej na pamet)....

Zdej če maš diske uzadi je easy......kolo dol....32 natični ključ ( še dodaten strošek če ga nimaš)....2 14 šravfa (čeljust) in maš zamenjan

Če maš boben je jeba....rabš prešo....jaz bi to pod kozolcem pošravfu.....v nobenem primeru te ne bo pršl 250 eur na par
bonk.gif
Garancije ti pa etak ne priznavajo več

Nazadnje urejeno:

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Na katermu servisu so ti zavrnili?
Drugače pa servisni interval je servisni interval, pa če ti avto na mestu stoji...20t km ali eno leto.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Sicer je druga firma ampak za informacijo oziroma primerjavo: golf 4, dizel, pri 200kkm se je začel oglašati zadnji levi ležaj, zamenjal sem kar vse štiri, na servisu, ne pri popoldancu in je bila cena 180 eur skupaj z delom
rolleyes-1.gif

aja,pa optiko sem tudi dal potem narest
smirk-1.gif

Lp

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Ležaji načeloma niso dragi. Ponavadi tudi ne gre za ultra high tehniko, da bi morali biti zamenjani ravno pri pooblaščencu. Je pa fajn, da model, ki to menjuje nima dveh levih rok in ima tudi opremo za optiko.

Jaz sem tako menjal pri tipu z dvema levima rokama, pa je imel optiko. Avto je na koncu pristal pri pooblaščenem servisu, da je reči uredil prav.
smile-1.gif

Matrix

lawyer
20. jul 2007
238
0
16
Ptuj
Ni res, da bi izgubil garancijo, če servisiraš na nepooblaščenem. Pri nas še mogoče nimamo sodne prakse na tem področju, v tujini pa je to povsem jasno, le dokazati moraš, da servis drugje ni razlog v nastanku napake. V Švici so recimo imeli zelo znan spor, v katerem so pooblaščenci potegnili ta kratko. Konkretno recimo pri okvari ležajev, je servis kjerkoli popolnoma nerelevanten, tudi če ga sploh ne bi naredil, saj se tega ne kontrolira in ni mogoče preventivno rešiti.

Evo, zdaj pa se kregajte naprej
smile-1.gif

Nazadnje urejeno: