malica v službi

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
coolpower: 14 plač pa res ni nekaj za dol padit. Jih dobim tudi jaz (12 plač + regres + božičnica).

Potem ti gre dobro. Razloži povprečnemu delavcu da 14 plač ni nič posebnega ...
Ampak regres je itak obvezen, torej ni nobena nagrada ...

Ali drugače: če si naspovorečen v službi, je prav, da dobiš dodatno. Če pa to dobite vsi (pa si ti nadpovprečen), se pa zamisli ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
coolpower: 14 plač pa res ni nekaj za dol padit. Jih dobim tudi jaz (12 plač + regres + božičnica).

Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
coolpower: praviš, da nam firma plača malico, dopust, bolniško... Res je. Pa nam firma plača tudi, ko nekaj naredimo, za kar podjetje pokasira lepe denarce? Eee, takrat pa ne, plača ostane praktično še vedno ista.

Hmm ... Dobiš biožičnico in vse skupaj enačiš s stanjem pri coolpowerju, torej 14 plačami, pa trdiš, da firma nič ne da?
Zdaj ali si nehvaležnež, ali pa je firma blesava, da vsem daje enako ne glede na to, koliko je kdo uspešen ...

Ja. Vse firme zapret, vse odpustit.

Sploh ne veš čemu sem repliciral, ampak ok. Ti kar obračaj
priden.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Ja. Vse firme zapret, vse odpustit.

Mislim, da hoce povedati, da je firme, ki pocasi crkujejo v bolecinah (Mura, IUV) bolje zapreti, kot pa jih umetno vzdrzevati pri zivljenju z ogromnimi investicijami, ki jih potem lahko drzava samo se odpise.

Je pa res, da bi morali avtomaticno direktorje in nadzorne svete takih podjetij poklicati na zagovor kao je do tega prislo. Civilna odgovornost (TM). In ce se izkaze, da je namenoma peljal firmo v stecaj, civilna kazen + kazenski pregon po uradni dolznosti.
Zato pa v tujini obstaja "managers insurance".

Jasno pa je, da se potem za 5000 EUR na mesec noben resen* manager ne bo sel izpostavljat. Ampak, ce jih bi pa primerno placali bi se pa takoj spet pojavljaji komentarji o neprimernih placah in tajkunih, ane?

* Resen, op.a.: nekdo, ki je v resnici ze vodil velik oddelek, ali solidno mednarodno podjetje, in ima izkusnje v poslu izven Slovenije, po moznoti tudi v kaksnem svetovalnem podjetju, in ne diplomiranec Gea College. Pa ce ima zaradi mene srednjo kmetijsko solo.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.663
3.170
113
v lokalni ostariji
najbolje da vse preselimo. tako kot jih je že ogromno naredilo (ups so se eni tudi zaradi tega zajebal). pa je mir! tako! in delavcem ne bo treba nič plačat. kakšne plače, malce... NIČ najboljš!

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
KSZ.

OK, tale tema je pa prou zanimiva.

Naj mi en pove, kaj hudiča je božičnica? Kaj je 14 plača??? Kaj je 8 ur dela??
13.gif

Ne mi govort, da delavci premlo delajo, da delodajalci preveč plačujejo. Ubiču vas...

Jaz delam k [censored], poleg tega imamo direktorja zabitega k šterna in večino njegovega dela delam jaz in to za tako plačo, da mi gre kr na jok
cry12bpy.gif
Če je pa že, pa napišejo, da sem preveč izboražena?!?! WTF? Nima veze.

Dejstvo je, da v mojem primeru vodilni izkoriščajo zaposlene. Ne vem kako je drugje, pri nas je to standard. Jezna sem samo zato, ker nikakor ne dobim službe. Pa nism tko zabita...grrrrr
crazy1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Pretiravaš in to na veliko. Jaz vidim en zelo zelo velik problem v tem, da se le redki pri nas zavedajo vpetosti Slovenije v globalne tokove. Morda se povprečen delavec s tem ne obremenjuje, mnoga podjetja pa se morajo in to zelo. Skoraj vsakemu izdelku ali storitvi slovenskega podjetja lahko najdeš vzporednico v tujini. Meje v EU so odprte, ni carin in podobnega. Že slovenski kupci (in večinoma podjetja ne prodajajo svojega neposredno končnemu kupcu) imajo na izbiro tudi produkte tujih podjetij. Enako velja za kupce v tujini. Slovenski proizvod je le eden izmed mnogih.

Po domače, vse kar naredimo mora biti konkurenčno proizvodom in storitvam tujih podjetij. Včasih je nemogoče biti konkurenčen, če v Sloveniji veljajo dosti bolj toga pravila poslovanja in mednje sodi tudi celoten paket delavske zakonodaje, od malic, regresov, do odpuščanj in odpravnin. Konec dneva je treba vse to vkalkulirati v ceno izdelka ali storitve, ki ga moraš prodati.

Druga stvar je tuji kapital. Ta se prosto odloča, kam bo odšel. Če ima Nokia namen postaviti tovarno, lahko izbira med XY državami in pri kalkulaciji upošteva vse mogoče, tudi obveznosti do delavcev. V Sloveniji je relativno malo tujih kapitalskih vložkov v nova podjetja, zakaj le?

V enem od prejšnjih postov sem jasno vprašal, če smo kot država samozadostni. Ker če smo, se lahko lepo izoliramo in živimo sami zase v tem Bantustanu kjer nam bo dol viselo za cel svet. Problem je le, da nismo in da moramo sodelovati in poslovati z mnogimi državami po svetu. ČE je temu tako, se moramo prilagajati in v ta paket sodijo tudi pravice delavcev. Osnova pravic mora biti znosno nizka, delodajalec pa lahko več samoiniciativno podeli delavcu. S tem bo slednji prejeto tudi cenil. Danes ne ceni temveč zahteva in pričakuje kot samoumevno. V tem je zelo velika razlika.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.663
3.170
113
v lokalni ostariji
no saj pravim naj bogi lastniki zaprejo firmo in gredo iz tega bantustana ven, kjer je tako hudičev vse težko. prokleti delavci, radi bi imeli vsaj malico plačano pri 600€ plače... matr požrešna...

se strinjam dajmo vse odstranit. pa naj imajo delavci 1500€ minimalne plače. a to pa ne...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Res si car. Vedno pod nos mečeš delavce, ki delajo za 600 EUR. Takoj za tem pa populistično 1.500 EUR minimalne plače.

Pa kje ti živiš? Iz 1.200 mesečnega stroška za delodajalca bi skočil na 3.000 ali 3.500 EUR mesečnega stroška po delavcu in to minimalno plačanemu. Minimalna plača v Sloveniji, recimo da je to tvojih 600 EUR neto je odraz vsebine dela teh ljudi, njihove dodane vrednosti in celotnega stroška takšnega delavca, z zornega kota delodajalca, ki plača veliko več kot tistih 600 EUR na mesec.

Tem ljudem, ki dobijo 600 EUR, se ne piše nič dobrega. Nalijmo si čistega vina. To kar ti ljudje počno lahko v večini primerov v tujini izdelajo za nižji strošek. Pogosto so to produkti, ki zlahka nastajajo tudi na vzhodu ali v Aziji in tam delavci dobijo še bistveno manj kot "600 EUR". Za takšne produkte preprosto ne rabiš slovenskega delavca ker je predrag. Takšna podjetja bodo bodisi propadla, bodisi se preusmerila v izdelke z višjo dodano vrednostjo. V tem drugem primeru bodo lahko šle tudi plače gor, ne bo pa več toliko delovnih mest in v vsakem primeru bo del teh delavcev končal na zavodu za zaposlovanje.

Glede malice pa se kar zezaj. Saj sem ti že izračunal nekje. Pa vzemi za primer veliko podjetje s 3000 zaposlenimi. 1 malica je npr 3 EUR. Vsak dan bo podjetje za malice zapravilo 9.000 EUR. Koliko milijonov EUR je to na letni ravni? Precej in ko pogledaš tako, je bolj resno, še posebej pri podjetjih, ki so v izgubi ali čisto na robu.

Za nekoga s 600 EUR plače je pomemben vsak evro. Mnogi pa zaslužijo več in nekdo, ki na mesec dobi 1.000 EUR neto plače bo zmogel tudi nekaj deset evrov za malico na mesec. Bo pač jedel poceni, si od doma kaj prinesel ipd. Oziroma drugače. Če nima težav s tem, da zapravi 1.000 EUR na mesec, potem tudi ne bo imel težav, kako zapraviti 50 EUR za hrano v delovnem času. Bo pač kupil dve šteki čikov manj ali pa pozabil na popoldansko pivo s prijatelji po službi oziroma si ga kupil v trgovini in ga skupaj s frendi spil na klopci v parku. Za razliko v ceni med pivom v trgovini in gostilni pa lahko dobi osnoven sendvič.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Danes prebral en komentar v financah

Citat:
Zimambve, kmalu vam pišem iz Švedske, kjer cenijo joške, poštenje in zdravo gospodarstvo...:)

aplauz.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Škoda. Takšni ki gredo v tujino dejansko imajo nekaj v glavi in razčiščene pojme. Bolje bi bilo, če bi se v tujino spravili čebinarji, ki so mentalno še globoko v socializmu kjer je striček Dedek Mraz vsako leto natisnil nekaj ton dinarskih bankovcev.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.663
3.170
113
v lokalni ostariji
tudi ti pojdi in psotabvi firmo v tujini. aziji. povsod kjer praviš da ti delajo za pest riža. zakaj si tukaj? zakaj ne pozaprete vseh firm, vse preselite ven iz te bedaste države, ki vam omogoča da plačate tistih 100€ neobdavčenega delavcem... pa ste jezni zarad tega... ajde dejte 1500€ plače pa ukinte vse malce itd... aja to je pa populistično. isto kot je populistično to, da malica uničuje gospodarstvo. da prevoz na delo uničuje gospodarstvo.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Pa ti locis med "konkurencnostjo" in "unicevanjem gospodarstva"? :S

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ne, ne loči. Tudi ne šteka, da izgubljamo čas s podjetji, ki delujejo na meji pozitivnega poslovanja ali pa celo s konkretno izgubo, torej s podjetji, kjer je vsak evro pomemben. Takšna podjetja imajo svoj prostor v Aziji, pri nas dolgoročno nimajo prihodnosti, hkrati pa ne denarja s katerim bi se prenovila in usmerila v izdelke ter storitve s solidno dodano vrednostjo.

100 ali 150 EUR mesečno za malico in potne stroške skupaj je za podjetja, kot so bila Mura ali Prevent, ogromno. Za normalno delujoča podjetja, kjer plače niso minimalne ampak nekje v rangu 800 - 1.200 EUR neto, pa potni in malica niso takšen problem, da bi odločal o preživetju podjetja. Vseeno vplivajo na stroške poslovanja.

Običajno so podjetja pametna. Imajo točno preračunano, koliko jih stane posamezen delavec. Vedo, koliko so mu pripravljena nameniti. Potem odštejejo od tega vse prispevke, malice, potne stroške itd ter pridejo do osnovne plače. Konec dneva bi bilo čisto vseeno ali nekomu dajo 700 EUR neto plače in še 100 EUR za potne in malico ali pa 800 EUR neto plače brez plačila malice in potnih stroškov.

O 1.500 EUR minimalne plače pa raje ne bom več izgubljal besed. V tolarjih je to 360.000 SIT neto. Potem se pa vprašajmo, če si šivilja v Muri zasluži s svojim delom 360.000 SIT neto, dodatno k temu pa še plačan čas malice, plačano hrano, plačan prevoz, plačilo ZPIZ, zdravstveno zavarovanje, plačan dopust, plačan regres in še razne dodatke na delovno dobo, zahtevnost dela, 150% plačilo nadurnega dela itd.

Ne. Ne zasluži si. Preprosto. Za ta denar na Kitajskem dela 8 ljudi, pri nas pa 1 delavec.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
... če že primerjaš hruške in jabolke (tolarje in evre) potem še primerjaj malo cene v tolarjih in evrih

ko sem pil nazadnje pivo v tolarjih v gostilni, sem dal 220 tolarjev, kje ga zdaj dobim pod 1.6€?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.663
3.170
113
v lokalni ostariji
na kitajskem TRENUTNO dela 8 ljudi... ni pa nujno da bodo še delali. ker si tako pameten, najbrz veš da so se tudi na kitajskem že uprli delavci da zahtevajo vedno več pravic... aja to pa nima veze...

no ajde preselte gospodarstvo na kitajsko. vse. komplet. ker je v slo tako hudičev zajebano ker delavci bi pa radi imeli malico prevoz in matere bi celo rade bile malo na porodniški (pa kljub še tako "odlični" in "radodarnosti" se rodi vedno manj otrok, le kako to...)

torej najbolje vse preselit pa je mir.

mimogrede. včasih je bila plača 130.000 sit OGROMNA! sedaj je plača 600€ praktično minimalna...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.436
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
... če že primerjaš hruške in jabolke (tolarje in evre) potem še primerjaj malo cene v tolarjih in evrih

ko sem pil nazadnje pivo v tolarjih v gostilni, sem dal 220 tolarjev, kje ga zdaj dobim pod 1.6€?

Kje ga sploh dobiš za 1,6 EUR? :S

Še na pumpi je skor tok.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.017
1.927
113
ker so te že ravno polne lape dodane vrednosti in podobnega bulšita, kdo je za to odgovoren da je dodana vrednost blizu 0?
primer šivilje, če si že ravno toliko pri muri: dobi kos cote, katero zašije. amen. koliko bo ta kos cote imel dodane vrednosti v primeru:

a) ima zelo sposobnega direktorja, ki to coto proda armaniju za 1000€ na kos
b) ima nesposobnega bebca za direktorja (90% slovenskih) ki to isto coto proda prvemu cigotu prek meje v lenti za 10€

šivilja ima iste poteze z roko pri a in b varjanti. kaj točno ima ona pri dodani vrednosti?

še en primer. lesarski foh. En nahobla 3 kubike v 1 uri, drugi rabi za to celi dan, ker so mašine še iz časa franc jozefa (večina fabrik v slo). kaj točno ima v tem primeru delavec z dodano vrednostjo?

ne rečem da je vedno tako, ker ni, so tudi delavci leni, ampak tvoje neutrudno zagovarjanje delodajalcev in metanje delavcev k koš kot lene hijene in parazite je že naravnost ogabno in perverzno