malica v službi

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Jah sej, vsak na svoj žep (in korist) gleda.
Tu se ekonomija konča
smirk-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
coolpower: praviš, da nam firma plača malico, dopust, bolniško... Res je. Pa nam firma plača tudi, ko nekaj naredimo, za kar podjetje pokasira lepe denarce? Eee, takrat pa ne, plača ostane praktično še vedno ista. No, ko se bo to spremenilo, se pa oglasi. Bomo pridni, bomo dobro delali, denarja bo na pretek in ko ga bodo delili z nami, zaposlenimi si bom tudi tisti jebeni sendvič in sok z veseljem kupil za svoj denar, nič bat.

Pa pojdi v firmo, kjer dobiš nagrado za nadpovprečnost.
Pri nas jo. Ne veliko (jebiga, težki cajti so), ampak za dobre, ki so se izkazali, delali več in bolje, kapne kak €. Ali pa pade vsaj kak nefinančni priboljšek - če nič drugega za nove stvari (ki prinesejo kak € več) vedno dajemo prednost dobrim notranjim kandidatom ...
Je pa to odvisno od firme, stanja, pa tudi vodstva.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Seveda se zaradi tega prispevki zmanjšajo. Če pogledam na plačilno listo koliko k€ naju z delodajalcem letno pride npr. zdravstvenoo zavarovanje mi je slabo, ko pomislim na servis, ki sem ga za ta denar deležen. Isto je tudi pri ostalih storitvah države.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Jah sej, vsak na svoj žep (in korist) gleda.
Tu se ekonomija konča
smirk-1.gif

Ne, tu se začne.
Ampak eni tega trmasto nočete dojeti.

Ravno danes sem par ljudem zvišal plače. Zato, ker so delali dobro in kerr je bil njihov učinek nadpovprečen in jasno viden (zanimivo, celo ne neposredno v denarju). Zato ker menim, da bo od njih več koristi, kot bo stalo povišanje. Torej dobro za firmo in zanje.
Če bi take j... v glavo dovolj dolgo, bi pač šli, in bogsigavedi koga bi imel za zamenjavo. Zelo verjetno slabše in posledično bi bil tudi efekt za formo slabši.

Skratka: to, da je nekaj dobro za delavca, ne izkljuluje tega, da je dobro za fiormo. Prav nasprotno, dostikrat je tako bolje za oba. Ampak take stvari morajo biti prostovoljne, na nivoju forme in delavca. Z zakonom predpisan dvig plače takega efekta nima, ker enako "nagradi" dobre in slabe.

PS: tisti, ki trdite, da se v velikih formah "za trakom" tega ne da počet, skočite pogledat v Revoz, Krko ...

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Če res tako delaš, potem ti vsa čast.
cheer.gif

Škoda, ker si v tej naši gnili državi redkejši kot udar meteorita.
crazy1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
porodniška je močno predolga, pol leta max.

Zakaj že? Po pol leta otroka ne moreš dat v vrtec, torej imaš problem. Zdaj ali naj bo porodniška 12 mesecev ali pa naj država drugače zrihta vrtce (če je to sploh mogoče, za te stvari pač nisem strokovnjak).
Še 1x: delavec, ki ima ztasebne probleme take narave (otroci brez vrtca ipd) je slabši tudi v službi. Glede na davke prispevke, ki jih država pobere, pša bi bila porodniška lahko dolga tudi 2 leti.

PS: pa meni je recimo lažje najti zamenjavo za porodniško za 1 leto kot bi bilo za 6 mesecev. Tudi tistemu, ki ga vzamem za nadomestilo, je treba neko stabilnost ponudit, ne da niti dobro ne pride, pa je že spet brez službe. Da o učenju in privajanju ne govorim.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
porodniška je močno predolga, pol leta max.

Zakaj že? Po pol leta otroka ne moreš dat v vrtec, torej imaš problem. Zdaj ali naj bo porodniška 12 mesecev ali pa naj država drugače zrihta vrtce (če je to sploh mogoče, za te stvari pač nisem strokovnjak).
Še 1x: delavec, ki ima ztasebne probleme take narave (otroci brez vrtca ipd) je slabši tudi v službi. Glede na davke prispevke, ki jih država pobere, pša bi bila porodniška lahko dolga tudi 2 leti.

PS: pa meni je recimo lažje najti zamenjavo za porodniško za 1 leto kot bi bilo za 6 mesecev. Tudi tistemu, ki ga vzamem za nadomestilo, je treba neko stabilnost ponudit, ne da niti dobro ne pride, pa je že spet brez službe. Da o učenju in privajanju ne govorim.

Vpraš svojo mamo, koliko časa je bila na porodniški zate. Pa si ravno tako zrasel in šole naredil.
Vpraš tudi svojo mamo, koliko časa je bila njena mama na porodniški?
Časi se sicer spreminjajo, a na slabše.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Če res tako delaš, potem ti vsa čast.
cheer.gif

Škoda, ker si v tej naši gnili državi redkejši kot udar meteorita.
crazy1.gif

Ne boš verjel, ampak vem, da je takih firm oz ljudi pri nas veliko. Se pa s tem nihče ne hvali (še sam sem ene 5x premislil, a bi o tem sploh pisal), po drugi strani se pa sranja takoj omenjajo. Še posebej, ko komu plačo znižajo zaradi slabega dela. Tak je takoj v cajtengih, ljudje iz iste firme, ki so bili nagrajeni, pa ne.

Vsi namreč zagovarjajo nagrajevanje dobrih, nihče se pa ne upa napsiat, da je treba podpovprečne pa pač kaznovat (torej plača dol). Ali odpustit. Pa je treba. In sem tudi to že kdaj naredil.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Vpraš svojo mamo, koliko časa je bila na porodniški zate. Pa si ravno tako zrasel in šole naredil.
Vpraš tudi svojo mamo, koliko časa je bila njena mama na porodniški?
Časi se sicer spreminjajo, a na slabše.

Jaz nisem merodajen, ker je delala v vrtcu, pa sem bil torej stalno v vrtcu
grims-1.gif
Pa s šolami tudi nisem svetovni prvak ...

Vprašaj svojo mamo, koliko je bila takrat smrtnost otrok, ko si se ti rodil, pa koliko je bila, ko se je ona rodila in tako nazaj.
Nekatere stvari gredo tudi na bolje.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Bi počasi mamini sinčki prej naštetih nikov bili prisiljeni zlezti iz vate oz. kokona in se soočiti z resničnim življenjem.

Aham, ja.
bonk.gif

LP, Nadporočnik 45. oklepnega bataljona (rezevist)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113

aplauz.gif

Morda bo zdaj mir s tem "kaj pa oni vedo, revčki s faksa in pdoobno" robo. Coolpower, kolikor vem, je tudi dovolj star, da so faks le še lepi spomini na lepe čase in ima službo, ki zahteva kaj več kot le praskanje po riti ...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
coolpower: praviš, da nam firma plača malico, dopust, bolniško... Res je. Pa nam firma plača tudi, ko nekaj naredimo, za kar podjetje pokasira lepe denarce? Eee, takrat pa ne, plača ostane praktično še vedno ista. No, ko se bo to spremenilo, se pa oglasi. Bomo pridni, bomo dobro delali, denarja bo na pretek in ko ga bodo delili z nami, zaposlenimi si bom tudi tisti jebeni sendvič in sok z veseljem kupil za svoj denar, nič bat.

Pa pojdi v firmo, kjer dobiš nagrado za nadpovprečnost.
Pri nas jo. Ne veliko (jebiga, težki cajti so), ampak za dobre, ki so se izkazali, delali več in bolje, kapne kak €. Ali pa pade vsaj kak nefinančni priboljšek - če nič drugega za nove stvari (ki prinesejo kak € več) vedno dajemo prednost dobrim notranjim kandidatom ...
Je pa to odvisno od firme, stanja, pa tudi vodstva.

GSmobil. Postani solastnik podjetja. Kot delavec brez lastniškega deleža se ne moreš primerjati z lastnikom. On ima vso pravico pobrati dobiček. Konec koncev zato tudi ima zaposlene - da mu ustvarjajo dobiček s svojim delom za katerega prejemajo plačo. Če je pameten lastnik bo presežke nad planom dela stimuliral z nagrado. Po tvoji logiki bi moral lastnik delavce obravnavati enako kot da so solastniki. To pač ne gre. lastnik je lastnik, delavec pa je najeta delovna sila in opravlja določeno storitev za katero ga delodajalec plača. Osnovna poslovna relacija delavec-delodajalec je izvedba storitve s strani delavca in plačilo zanjo s strani delodajalca. Malica ni plačilo za storitev. Je preprosto boniteta, v osnovi pa mora za svoje osebne potrebe poskrbeti vsak sam. Sedaj so delodajalci prisiljeni plačati malico, dodatno k temu pa še plačilo za čas, ki ga preživiš na malici (in vmes ne delaš tisto, za kar si plačan). Plačaš 8 ur, dobiš 7,5 ur dela, dodatno k temu pa imaš kot delodajalec še strošek malice. Sliši se banalno, a ko pomnožiš recimo 3 EUR dnevno s 24 dnevi prideš do dobrih 70 EUR po delavcu. Če ima firma 1000 redno zaposlenih je to na mesec 70.000 EUR, na leto pa 840.000 EUR denarja za malice zaposlenih. To pa je že konkreten denar.

In še to. Ljudje, ki so mi podrejeni, so mi 100% lojalni. Nikoli ne povzdignem glasu, ne gledam jim pod prste, imajo pooblastila za samostojno odločanje in sami se odločajo, kdaj bodo kaj naredili. Pomembno mi je le, da je stvar narejena v roku in skladno s pričakovanji. Če naredijo nadure jih firma plača, jaz pa odobrim. Ko želijo dopust jim ga odobrim. Še nikoli nisem nikomur zavrnil dopusta, privat izhoda med službo itd. Dobri redno prejemajo nagrade, ki lahko letno pomeni še eno dodatno plačo, torej jih dobijo 14. Rezultat je, da imam jaz lažje delo, delavci pridejo v službo sproščeni in se ne bojijo izkazati kreativnosti. Seveda pa so predpogoj ljudje, ki so primerno zreli in odgovorni. In še to - zavedajo se, da jim je v službi lepo in da imajo cel kup ugodnosti, ki niso običajne povsod. Zato so tudi lojalni podjetju in se potrudijo. Tisti, ki hodijo le po plačo, vedrijo kje drugje. Pod mano takšni ne morejo dolgoročno delati. Nikogar ne naženem. Sami spoznajo, da niso del teama, da ne delijo skupinskega spirita in jih mine volja ter bodisi zahtevajo premestitev, bodisi podajo odpoved.

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Če nisi sposoben obrniti dovolj denarja, da pokriješ plače zaposlenih potem zapri firmo. Pa ne mislim minimalca. Delavca je potrebno ustrezno stimulirati, ker ti me ne moreš tako malo plačati, kot jaz lahko malo naredim.

Skratka, bolje zapret firmo in naredit 1500 brezposelnih kot da teh 1500 ima službo in dobi minimalca?
Mater, kaj eni jeste, da ste tako pametni?

Nisem imel v mislih teh velikih obratov, čeprav ta polovičarska podjetja brez prihodnosti so tempirane bombe. Dlje kot obratujejo več dolga nabijejo, na koncu pa itak plačamo mi.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
coolpower:

kaj praviš name potem? delam 6 dni po uradno kao 6 ur....seveda brez premora za malico, ker ne morem kar zapreti trgovine?

torej sorazmerno nekje bi mi nekako pripadalo 20 minut? ki jih obračunam k 6 uram, da? a glej vsak dan potegnem skoraj na 6,5 ur...nikoli ne grem ob 14:00 domov itd....torej delam nekje 6x 6,5 ur = 39 ur + neizkoriščenih 6 x 20 minut....

sem naredil svojih predpisanih 40ur? samo pazi folk v 40 urah tedensko izkoristi 5x 30 minut = dela realno 38,5 ur ?

kdo je na boljšem?

Zaradi mene se lahko ukine malica in prevoz, samo kdo bo pa delal za 600€ NETO? HALO?!!!!!!! Naj mi dajo 1000€ plače, bom več zapravljal itd......itaq se denar vrne nazaj v proračun 20% + marže pri nakupih?

TO NE ŠTEJE?

Rade volje PODPIRAM slovenski proizvod, če bi šel denar res v PRAVE ROKE....ne pa TAJKUNE mamicu jim jebem.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
coolpower:

Dobri redno prejemajo nagrade, ki lahko letno pomeni še eno dodatno plačo, torej jih dobijo 14.

Kje se prijavim, jaz komaj 12 dobim? Ok + regres....:D

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.520
6
38
coolpower: 14 plač pa res ni nekaj za dol padit. Jih dobim tudi jaz (12 plač + regres + božičnica).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Če nisi sposoben obrniti dovolj denarja, da pokriješ plače zaposlenih potem zapri firmo. Pa ne mislim minimalca. Delavca je potrebno ustrezno stimulirati, ker ti me ne moreš tako malo plačati, kot jaz lahko malo naredim.

Skratka, bolje zapret firmo in naredit 1500 brezposelnih kot da teh 1500 ima službo in dobi minimalca?
Mater, kaj eni jeste, da ste tako pametni?

Nisem imel v mislih teh velikih obratov, čeprav ta polovičarska podjetja brez prihodnosti so tempirane bombe. Dlje kot obratujejo več dolga nabijejo, na koncu pa itak plačamo mi.

Skratka, bolje zapret firmo in naredit 10 brezposelnih kot da ima teh 10 službo in dobi minimalca?